« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Інтерв`ю

Розмова з головою центрального комітету профспілки металургів і гірників України Сергієм КОМИШЕВИМ

Розмова з головою центрального комітету профспілки металургів і гірників України Сергієм КОМИШЕВИМ

Основні орієнтири - зайнятість спілчан, забезпечення гідного рівня їхньої зарплати і безпечних умов праці

У квітні в Дніпропетровську відбув­ся VI з’їзд Профспілки металургів і гірників України, що визначив стра­тегію і тактику роботи на найближ­че п’ятиліття, зокрема пріоритетні напрями діяльності, завдання щодо соціально-економічного і правового захисту членів профспілки, відстою­вання їх конституційних прав і сво­бод. Про виконану роботу, досяг­нення та серйозні проблеми, які ще належить вирішити ПМГУ, розпові­дає голова Центрального комітету профспілки Сергій Комишев.


– Сергію Петровичу, період, що передував VI з’їзду ПМГУ, був дуже складним для України. Політичні й економічні пробле­ми в державі дуже позначили­ся на ситуації у гірничо-металургійному комплексі. Які кро­ки здійснила ПМГУдля мінімі­зації впливу кризових явищ на життя працівників галузі?

– Захист прав та інтересів трудящих ГМК був і залиша­ється визначальним завданням ПМГУ. І ми завжди стверджу­вали, що для його виконання гірничо-металургійні підпри­ємства повинні передусім пра­цювати та забезпечувати чле­нів профспілки робочими міс­цями. І тому ЦК ПМГУ в непро­стій соціально-економічній та політичній ситуації, що скла­лася в державі, спрямовував значні зусилля на вирішення проблем підприємств гірничо-металургійного комплексу.

ЦК неодноразово в своїх звер­неннях до Президента, Кабінету Міністрів, депутатів Верховної Ради і власників підприємств порушував питання про необ­хідність розробки довгостроко­вої державної цільової програ­ми розвитку і реформування гірничо-металургійного комп­лексу України, вдосконалення чинного податкового законодав­ства, відшкодування ПДВ, розви­тку ринку внутрішнього спожи­вання продукції ГМК, зниження ціни на електроенергію, заліз­ничні вантажоперевезення, подо­лання кризової ситуації на феро­сплавних підприємствах тощо.

За участю ПМГУ Урядом була створена робоча група з питань надання державної підтримки підприємствам ГМК. У червні 2013 року укладений Меморан­дум, що надав гірничо-металургійним підприємствам енер­гетичні преференції. Усі ці дії ЦК нашої профспілки мали по­зитивний вплив на ситуацію в галузі, тож у 2010–2013 роках об­сяги виробництва основних ви­дів металопродукції поступово зростали. Але, на жаль, повніс­тю стабілізувати ситуацію не вдалося. Революційні події 2013–2014 років, війна на сході Укра­їни стали причиною зниження обсягів виробництва 2014 року.

Сьогодні наша профспілка підтримує дії, спрямовані на мирне врегулювання конфлікту на сході країни. Стабілізація си­туації, повернення життя в мир­не русло зможе підвести з руїн не лише металургійну галузь, а й країну в цілому.

– На які пріоритети у своїй ро­боті орієнтується профспілка?

– Для будь-якої профспілки основними орієнтирами в діяль­ності є зайнятість спілчан, забез­печення гідного рівня їхньої за­робітної плати і безпечних умов праці. Питання зарплати пра­цівників ГМК, яка б відповідала їх нелегкій праці, завжди було в центрі уваги ПМГУ. У цьому напрямі фахівці ЦК надають практичну допомогу профкомам первинних організацій у форму­ванні вимог щодо забезпечення зростання зарплати трудящих, регулярно вносять обґрунтова­ні пропозиції до проекту держ­бюджету відносно збільшення її мінімального розміру. Розро­блена ЦК методика розрахунку мінімального стандарту оплати праці була взята за основу зако­нопроекту, прийняття якого сьо­годні ініціюється ФПУ.

Також серед пріоритетів ді­яльності профспілки особливе місце завжди належало питан­ню охорони праці металургів та гірників. Нашим найважливі­шим завданням було і залиша­ється забезпечення на кожному підприємстві, в кожній органі­зації принципів пріоритетнос­ті життя і здоров’я працівників, відповідальності роботодавця за створення безпечних і здоро­вих умов праці. Реалізацією цих принципів займаються 14 тех­нічних інспекторів ЦК ПМГУ і 10790 громадських інспекторів, які працюють на підприємствах гірничо-металургійного комп­лексу України.

Особливу увагу ми приділяє­мо належному проведенню атес­тації робочих місць. Вироблена жорстка позиція профспілкових органів щодо недопущення необ­ґрунтованого скорочення пільг і компенсацій за роботу в шкідли­вих і небезпечних умовах праці.

Хочу зазначити, що велику увагу в звітний період фахівці ЦК приділяли обмеженню по­ширення у галузі запозиченої праці, яка обмежує соціально-трудові права працівників під­приємств ГМК. Ми ініціювали розробку спеціального закону про запозичену працю. Наші пропозиції щодо впорядкування діяльності приватних агентств зайнятості були враховані в но­вій редакції ЗУ «Про зайнятість населення». Законом, що всту­пив у силу 1 січня 2013 року, за ініціативою ЦК ПМГУ було до­зволено залучати на підприєм­ство запозичених робітників тільки з дозволу профспілкової організації і лише в тих випад­ках, коли це передбачено колек­тивним договором. Ми домогли­ся того, щоб працівники, переве­дені до новостворених структур, не переривали свого членства в ПМГУ, і в більшості випадків вони продовжують перебува­ти на профспілковому обліку в своїх колишніх організаціях. У період становлення нових під­приємств на цих робітників по­ширювалася дія норм колектив­них договорів головних підпри­ємств, а згодом за сприяння про­фкомів там були укладені влас­ні колективні договори.

– УПМГУдіє правова інспекція праці. Які її основні цілі?

– Перед правовою інспекці­єю ПМГУ, що об’єднує 36 фа­хівців, постали різнопланові завдання. Це і посилення пра­вової захищеності членів проф­спілки, і робота з удоскона­лення чинного законодавства. Щоб був зрозумілий масштаб роботи, що проводиться наши­ми юристами, наведу декілька цифр. За п’ять років, що мину­ли між з’їздами, було проведе­но більше 4 тис. перевірок до­тримання трудового законо­давства, виявлено більше 9 тис. порушень, правову допомогу отримали більше 100 тис. пра­цівників підприємств ГМК. У цей же період правова інспек­ція праці розглянула близь­ко 80 законопроектів та інших нормативних актів, до більшос­ті яких юристи профспілки вно­сили доповнення і зміни.

– Багато профспілок сьогодні стикаються з труднощами залу­чення до своїх лав молоді. Чи є у ПМГУподібні проблеми?

– На щастя, проблем із залу­ченням молоді до нашої проф­спілки немає. У первинках ПМГУ – 42% молодих людей у віці до 35 років, які очолюють більше 33% профгруп, близько 17% цехових організацій. Врахо­вуючи, що омолоджування тру­дових колективів відбувається, в основному, за рахунок випус­кників навчальних закладів, ЦК і територіальні комітети взяли на себе турботу про 25 та­ких закладів, що входять до на­шої профспілки. Засновані спе­ціальні стипендії для студентів, які успішно поєднують навчан­ня з профспілковою діяльністю, з випускниками проводяться за­няття з профспілкового будів­ництва.

Велику увагу ЦК ПМГУ приді­ляє навчанню і підвищенню ква­ліфікації профспілкових праців­ників і активістів. 1 жовтня 2014 року в м. Дніпропетровську від­крився Навчально-методичний центр Профспілки металургів і гірників України, де регулярно проходять семінари-навчання за всіма напрямками профспілко­вої роботи. ЦК спільно з Глобаль­ним об’єднанням профспілок IndustriALL і французькою проф­спілкою Forse Ouvriere провели цикл семінарів «Навчання тих, хто навчає».

– Зякими ще організаціями ви підтримуєте стосунки на міжна­родному рівні?

– Наша профспілка є членом міжнародного об’єднання проф­спілок гірничо-металургійної промисловості країн СНД Проф­центр «Союзметал», Міжна­родної євроазійської федерації металістів, входить до складу глобального профоб’єднання IndustriALL.

Міжнародні зв’язки ПМГУ з профспілками Туреччини, Фран­ції, Болгарії, Люксембурга, Бель­гії, Ізраїлю та інших країн дозво­ляють знайомитися з практикою профспілкових дій наших колег, обмінюватися досвідом роботи в умовах глобалізації бізнесу і на­ступу транснаціональних компа­ній на права людей праці.

Водночас не менш актуаль­ними є для нас дружні солідарні стосунки з українськими проф­спілками. За минулі п’ять років ПМГУ неодноразово виявляла свою готовність до активних дій, спрямованих на захист прав та інтересів трудящих різних сфер економіки. Територіальні і пер­винні організації профспілки брали активну участь в акціях протесту: в 2010 році проти під­вищення цін на газ для населен­ня, в 2011-му проти поглиблен­ня кризової ситуації на гірничо-металургійних підприємствах Запорізької області. У 2012 році делегації ПМГУ стали учасни­ками акції «Профспілки проти бідності», що пройшла в Києві у Міжнародний день боротьби з бідністю. У жовтні та грудні 2014 року представники ПМГУ взя­ли участь у Всеукраїнській акції протесту профспілок проти анти­соціальної Програми дій Уряду, а в січні 2015-го підтримали вимо­ги працівників вугільної промис­ловості під час протесту біля бу­дівлі Кабінету Міністрів. Також металурги і гірники перебувають в перших рядах пікетувальни­ків, підтримуючи профспілки в колективному трудовому спорі з Урядом і роботодавцями.

– Напевно, після VI з’їзду для ПМГУрозпочався новий етап життя, діяльності, розвитку. Які завдання на цьому етапі Ви вважаєте найважливішими?

– Найважливіші завдання на­шої профспілки чітко сформу­льовані в Програмі дій на 2015–2020 роки, що була одностайно прийнята делегатами з’їзду. Се­ред цих завдань – реальне забез­печення кожного члена проф­спілки робочим місцем, гідною заробітною платою, здоровими та безпечними умовами праці, надійним захистом його тру­дових і соціально-економічних прав. Очевидно, що наша мета – втілити в життя кожен пункт цієї програми. А для цього ми повинні домогтися того, щоб держава почула голос профспі­лок, задовольнила всі наші за­конні вимоги. Найоптимальні­шим шляхом досягнення цієї мети ПМГУ вважає соціальний діалог з представниками дер­жавної влади і роботодавцями. А якщо голос трудящих не буде почуто, ПМГУ готова до участі в колективних трудових спорах і протестних діях.

20.06.2015


Елеонора СІЛІВЕРСТОВА

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання