« на головну 23.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Інтерв`ю

Розмова з головою Незалежної профспілки будівельників і лісових працівників Республіки Грузія Мариною Куртанідзе

Розмова з головою Незалежної профспілки будівельників і лісових працівників Республіки Грузія Мариною Куртанідзе

  Буде у профспілках міцна солідарність – усе вийде!

  19–20 червня на запро­шення голови Проф­спілки працівників будівництва і промис­ловості будівельних матеріалів України Ва­силя Андреєва в гос­тях в українських ко­лег з місією підтримки і солідарності побува­ла голова Незалежної профспілки будівель­ників і лісових праців­ників Республіки Гру­зія Марина Куртанідзе, яка зустрілася з пред­ставниками профспіл­кових організацій із різних регіонів Украї­ни. «Профспілкові ві­сті» попросили Марину Куртанідзе розповісти про основні завдан­ня, над якими сьогодні працює галузева проф­спілка.

– Пані Марино, розкажіть, будь ласка, про основні за­вдання профспілки будівель­ної галузі Грузії? Над чим нині працюєте?

– Основна мета Незалежної профспілки будівельників і лі­сових працівників Грузії – це захист інтересів зайнятих пра­цівників, забезпечення вільно­го створення профорганізацій та сприяння їх фунціонуван­ню, створення гід­них умов праці, бо­ротьба з дискримі­нацією на робочих місцях, забезпечен­ня гендерного ба­лансу, підготовка молодих кадрів, зміцнення органі­заційних і фінансо­вих справ.

Триває робота у справі колдоговір­ного регулювання. Представники профспілки ве­дуть переговори з органами влади, роботодавцями та їхні­ми об’єднаннями, укладають угоди та колективні договори, контролюють їх виконання.

Ми також тримаємо чіткий контроль за виконанням тру­дового законодавства у сфері охорони праці, представляємо інтереси працівників у дер­жавних органах контролю, на­гляду та судах.

– Як розвивається со­ціальний діалог між владою і роботодав­цями? На яких про­блемах акцентуєте увагу передусім?

– Галузева проф­спілка пройшла нелег­кий шлях. Ми зазнава­ли тиску з боку держа­ви, роботодавці не хо­тіли йти назустріч для забезпечення соціального діа­логу, нехтували справедливи­ми вимогами працівників, час­то змушуючи їх працювати на кабальних умовах. У країні не діє інспекція праці. Нерідко на будівництві трапляються ви­робничі травми, що закінчу­ються летально.

В країні змінювалися уря­ди, соціальний фон потребує поліпшення, траплялися звільнення працівників через членство у профспілках. На жаль, головною проблемою сьогодні залишається безро­біття серед працездатного на­селення.

Разом з Об’єднанням проф­спілок Грузії ми провели вели­ку роботу, аби домогтися вне­сення змін до Трудового ко­дексу 2006 року. Це був дискри­мінаційний документ і не за­хищав права зайнятих осіб. У 2013 році завдяки зусиллям профспілок парламент Грузії ухвалив новий Трудовий ко­декс, який дає більше гарантій зайнятим працівникам, проте все одно не є ідеальним і по­требує вдосконалення. Проф­спілки продовжують працюва­ти в цьому напрямі.

Лише спільними зусилля­ми можна досягти позитивно­го результату, лише тоді до нас дослухатиметься влада і роботодавці. Буде у профспіл­ках міцна солідарність – усе вийде!

– Вас нещодавно обрали го­ловою Незалежної профспіл­ки будівельників і лісових працівників Грузії. Якими Ви бачите наступні кроки у роз­витку профспілкового руху?

– 25 червня ц. р. відбувся черговий XI звітно-виборний з’їзд профспілки. Його делега­ти висловили мені довіру та обрали мене на посаду голови.

Завдяки активній роботі членських організацій остан­нім часом кількість членів профспілки із числа зайнятих працівників зросла до 400. Нині триває робота з укладен­ня колективного договору з компанією «Гайдельбергце­мент Джорджия».

Чимало зроблено для попо­внення лав профспілки пра­цівників лісового сектору но­вими членами. Наразі ми при­йняли у свої лави зайнятих працівників із трьох регіонів і докладаємо всіх зусиль, аби залучити до нас представни­ків з інших шести регіонів. Слід зазначити, що велику підтримку в цьому напрямі нам надав Глобальний інтер­націонал працівників будівни­цтва і деревообробки, до скла­ду якого входить наша проф­спілка.

Великі сподівання поклада­ємо на молодь. Адже саме вона є рушійною силою проф­спілки.

– Що б Ви побажали своїм українським колегам напере­додні професійного свята – Дня будівельника?

– Від імені галузевої проф­спілки від щирого серця бажаю українським коллегам-будівельникам миру у їхньому домі, успіхів у профспілковій роботі в обстоюванні законних прав та інтересів спілчан.

Професія будівельника над­звичайно важлива. Плоди пра­ці робітників цієї спеціальнос­ті бачать усі, обійтися без них сучасна людина не в змозі. Нові будівлі, розбудова міст, селищ країни – це їхніх рук справа. Тому у всі часи ця спе­ціальність буде затребуваною. Люди, котрі трудяться у цій складній галузі, потребують неабиякої уваги та захисту на всіх рівнях.

Хочу подякувати вашому виданню за прагнення ознайо­мити читачів із діяльністю грузинських профспілок, що сприятиме поглибленню на­шої співпраці.

17.08.2014


Тетяна РУБАН, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання