« на головну 28.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

КИРГИЗЬКИЙ ПРОФСПІЛКОВИЙ ЛІДЕР ЕЛЬДАР ТАДЖИБАЄВ МАЄ БУТИ ЗВІЛЬНЕНИЙ!

КИРГИЗЬКИЙ ПРОФСПІЛКОВИЙ ЛІДЕР ЕЛЬДАР ТАДЖИБАЄВ МАЄ БУТИ ЗВІЛЬНЕНИЙ!

У грудні минулого року Державний комітет національної безпеки затримав двох заступ­ників голови Федера­ції профспілок Киргиз­стану (ФПУК), а також кількох голів галузе­вих профспілок, в тому числі Ельдара Таджи­баєва, голову член­ської організації IndustriALL, Гірничо- металургійної проф­спілки Киргизстану (ГМТУК). 28 грудня кримінальний суд про­довжив термін утри­мання під вартою Ель­дара Таджибаєва та інших профспілкових лідерів до 28 лютого.

Ситуація продовжувала погіршуватися протягом останнього місяця, і IndustriALL привернув до неї увагу Європейської ко­місії, а також поінформував Міжнародну організацію праці (МОП).

За інформацією киргизь­ких профспілок, після цих арештів правоохоронні ор­гани застосували заляку­вання та погрози подаль­ших арештів, щоб змусити всіх голів профспілок зали­шити свої посади. В резуль­таті всі голови галузевих профспілок і всі віце-прези­денти ФПУК подали у від­ставку.

29 грудня всі члени Ради ФПУК проголосували, імо­вірно під тиском держави, за передачу оздоровчих центрів, що належать ФПУК, у тимчасове безо­платне користування Адмі­ністрації Президента, від­повідно до указу Президен­та від 22 листопада 2023 року.

Крім того, було прийнято рішення про проведення по­зачергового з'їзду ФПУК 15 лютого. За нинішніх обста­вин, з огляду на шалений тиск на профспілки в Кир­гизстані, позачерговий з'їзд ФПУК, ймовірно, не зможе провести демократичні та чесні вибори профспілково­го керівництва без прямого втручання з боку держави.

Під гаслом боротьби з ко­рупцією правоохоронні ор­гани Киргизстану втруча­ються у внутрішні справи профспілок з метою захо­плення профспілкового май­на та заміни всіх лідерів га­лузевих профспілок на лю­дей, лояльних до влади.

Про це заявив Генераль­ний секретар IndustriALL Атле Хьойе:

«Ми вважаємо арешт Ельдара Таджибаєва, ак­тивного і прогресивного профспілкового лідера, який завжди був на передо­вій боротьби з порушення­ми трудових прав, способом держави позбавити кир­гизьких працівників їхньо­го законного голосу через свої профспілки і залякати всіх профспілкових ліде­рів».

 

МКП ПІДТРИМУЄ ДІЇ ПРОФСПІЛОК АРГЕНТИНИ НА ЗАХИСТ ДЕМОКРАТІЇ ПРОТИ ШОКОВОЇ ТЕРАПІЇ МІЛЕЯ

МКП підтримує свої членські організації в Аргентині в їхньо­му заклику до загального страйку 24 січня на знак про­тесту проти ультраправих захо­дів, запроваджених урядом Хав’єра Мілея.

Три найбільші профспілкові федерації – CGT , CTA - T і CTA - A – об’єдналися, щоб протисто­яти серйозній загрозі фундаментальним пра­вам трудящих і громадянським свободам, яку несе в собі прагнення Мілея відродити заста­рілу і розвінчану неоліберальну політику.

Генеральний секретар МКП Люк Тріангл за­явив: «Найгірші побоювання наших членських організацій щодо режиму Мілея збуваються, і ми солідарні з ними, коли вони 24 січня висту­плять за демократію.

Демократія – це не тільки голосування, це захист цінностей, свобод і прав – все це є цен­тральним для профспілкового руху, і все це знаходиться під загрозою в Аргентині.

Дії уряду Мілея спрямовані на відтворення найтемніших днів диктатури, і вони вимагають сильної, об’єднаної відповіді з боку глобально­го профспілкового руху. Ми повністю солідарні з трудящими Аргентини в їхньому захисті справедливості та демократії».

З моменту обрання адміністрація Мілея оголосила про крайні заходи економії, які він називає «шоковою терапією». Це призвело до запровадження трьох значних репресивних заходів, які вплинуть на робітників і суспіль­ство в цілому:

– «Протокол Буллріча» має на меті криміна­лізувати вуличні протести профспілок або будь-яких інших груп громадянського суспіль­ства, які намагаються захистити свої права;

– Указ про демонтаж, дерегуляцію та при­ватизацію державних послуг, включаючи осві­ту, охорону здоров’я та заклади культури, під прикриттям конституційних надзвичайних по­вноважень;

– Так званий «Комплексний закон», який оголошує надзвичайний стан у багатьох сфе­рах, щоб консолідувати владу в руках прези­дента, передавши йому контроль над законо­давчими функціями і фактично дозволивши йому правити без достатнього демократично­го нагляду.

Ці заходи викликали широкі протести в Ар­гентині, коли громадяни брали участь у нічних «касероласо» (протестах з биттям каструль), а також зазнали жорсткої критики з боку проф­спілок і правозахисних організацій, які засуди­ли спробу уряду ліквідувати трудові права, а також права на житло, охорону здоров’я, зем­лю і охорону навколишнього середовища.

За інф. МКП

 

ФОНД ІМ. ФРІДРІХА ЕБЕРТА ОТРИМАВ ІНФОРМАЦІЮ «З ПЕРШИХ РУК»

Голова ФПУ Григо­рій Осовий провів робочу зустріч з директором Представництва Фонду ім. Фрідрі­ха Еберта в Україні Феліксом Геттом.

Сторони обговорили питання, які хвилю­ють членів ФПУ, ви­клики, що стоять пе­ред профспілками та працівниками в умо­вах російської збройної агресії, зупи­нилися на поточному стані й перспективах співпраці між Федерацією та її членськими організаціями і Фон­дом.

Голова ФПУ розповів про пріоритети діяльності ФПУ під час воєнного стану: про проблеми профспілкового руху в цілому, і зокрема ро­боту профспілкових організацій на деоку­пованих територіях та на релокованих підприємствах, прове­дення соціального діалогу з органами державної влади, імплементації європейських та міжнародних норм за­хисту працівників в національне законо­давство, про проблемні питання та перспективи прийнят­тя нового Трудового кодексу. Відповідаючи на за­питання гостя, очільник ФПУ також зупинився на ситуації навколо профспілкового май­на.

Григорій Осовий пере­дав гостям пропозиції щодо спільних проєктів із різних напрямків діяльності профспілок для оз­найомлення і наступ­ного предметного об­говорення при новій зустрічі. Особливу зацікавленість у го­стей викликали навчально-освітні проєкти.

Він запросив очільника Фонду взя­ти участь у міжнародній зустрічі «Друзі України: два роки діяльності профспілок України в умовах війни», яку ФПУ проводитиме 22 лютого ц.р.

Фелікс Гетт підкреслив, що взаємодія з найчисельнішою і ав­торитетною громадсь­кою організацією, що виражає інтереси най­маних працівників в Україні, залишається незмінним пріоритетом для Представництва Фон­ду ім.Фрідріха Еберта в Україні. Він зазна­чив, що сьогодні у Європі високий рівень зацікавленості Україною, в т.ч. українськими профспілками, а од­ним із завдань Фонду є донесення до громадськості в Німеччині та інших країнах-членах ЄС достовірної інформації про ситуацію в Україні з правами працівників та профспілок, тому важливою є безпосе­редня комунікація, щоб отримувати цю інформацію з перших рук.

Сторони домовилися про подальшу співпрацю.

ПРЕСЦЕНТР ФПУ, ДЕПАРТАМЕНТ МІЖНАРОДНИХ ЗВ’ЯЗКІВ

10.02.2024



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання