« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

ГЕНРАДА МКП РОЗГЛЯНУЛА ЗВІТ СПЕЦІАЛЬНОЇ КОМІСІЇ

ГЕНРАДА МКП РОЗГЛЯНУЛА ЗВІТ СПЕЦІАЛЬНОЇ КОМІСІЇ

 
Генеральна рада МКП зібралася, щоб розгляну ­ти звіт Спеціальної комісії, створеної Гене­ральною радою в січні для розслідування об­ставин, пов'язаних зі зви­нуваченнями, висунути­ми проти Генерального секретаря МКП Луки Вісентіні, включаючи ре­зультати зовнішнього ау­диту, а також інші питан­ня, в тому числі фінансові правила і процедури МКП, проведення виборів тощо.

У роботі Генеральної ради взяв участь і виступив титуляр­ний член МКП, Голова ФПУ Григорій Осовий.

Звіт Спеціальної комісії та звіт зовнішніх аудиторів були одноголосно прийняті Радою в повному обсязі. «Звинувачення проти нещодавно обраного Ге­нерального секретаря МКП Луки Вісентіні є загрозою для фундаментальних цінностей демократії, справедливості та солідарності, які відстоює профспілковий рух», – заявила голова комісії Єва Нордмарк, колишній міністр зайнятості, колишній міністр з питань ген­дерної рівності, колишній пре­зидент Конфедерації професій­них робітників та колишній член парламенту Швеції.

Комісія не знайшла жодних доказів того, що пожертви з Ка­тару або Марокко позначилися на політиці або програмі МКП, яка схвалена Конгресом МКП в Мельбурні. Тим не менш, учас­ники засідання більшістю го­лосів висловили недовіру Луці Вісентіні як Генеральному се­кретарю МКП. Рада вирішила провести позачерговий Всес­вітній конгрес МКП, щойно це стане можливим. На цьому Конгресі буде обрано нового Ге­нерального секретаря.

Наступне засідання Гене­ральної ради відбудеться на по­чатку травня для обрання вико­нуючого обов’язки Генерально­го секретаря, який буде займа­тися підготовкою позачергово­го Конгресу. Генеральна рада також вирішила створити спе­ціальні робочі групи для ви­вчення можливих поправок до Статуту МКП, затвердити пра­вила фінансування кампаній з виборів керівництва МКП та дотримання фінансових норм. Рада також погодилась з реко­мендацією Спеціальної комісії щодо необхідності вироблення чіткої антикорупційної політи­ки та кодексу поведінки.

«Події останніх кількох мі­сяців завдали значної шкоди репутації МКП. Важливі уроки були засвоєні, і Генеральна рада підтвердила абсолютну опозицію МКП до корупції в будь-якій формі. Вона прийня­ла рішення про ключові кроки, які мають бути здійснені за до­помогою нових і посилених правил і процесів. Ми сповнені рішучості захистити МКП від будь-якої форми неналежного впливу, або навіть видимості такого впливу. Ми будемо ін­тенсивно працювати над необ­хідними змінами, продовжую­чи боротися за права трудя­щих, соціальну справедливість і рівність у кожному куточку світу», – заявила Президент МКП Акіко Гоно.

Напередодні засідання Гене­ральної ради Григорій Осовий узяв участь у засіданні Панєв­ропейської регіональної ради МКП, де виступив і взяв участь в обговоренні Заяви Виконав­чого комітету ПЄРР щодо солі­дарності з українським наро­дом та його профспілками.

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

 

ДО ТЕМИ

ЗАЯВА ВИКОНКОМУ ПЄРР

«Європейський профспілковий рух відкидає війну і насильство, засуджує агресію Російської Фе­дерації проти України, що триває, і висловлює повну підтримку і солі­дарність українському народу в боротьбі за демократію, суверені­тет і територіальну цілісність.

Працівники завжди є постраж­далими у конфліктах, вони щонай­менше втрачають роботу та засо­би підтримки добробуту сімей. Прагнення до миру є фундамен­тальною профспілковою цінністю, необхідною умовою досягнення безпеки, соціальної справедли­вості та дотримання прав людини та прав трудящих. Ми закликаємо уряди, міжнародні організації на­рощувати тиск, аби агресія Росії проти України закінчилася.

Ми повністю підтримуємо вибір Україною європейського майбут­нього. Але ми надзвичайно стур­бовані, що в умовах війни, коли зу­силля українських підприємців, трудящих та населення спрямова­ні на підтримку економіки, коли профспілки надають життєво не­обхідну підтримку на постражда­лих територіях та підприємствах, у тимчасових притулках чи на ро­бочих місцях, українська влада ініціює ухвалення законів, що зву­жують права трудящих, експро­пріюють профспілкову власність, не поважають соціальний діалог, – все це підриває національну єд­ність, демократію та довіру людей.

Процес інтеграції в ЄС має ба­зуватися на прихильності до фун­даментальних цінностей соціаль­ного діалогу та ролі соціальних партнерів, дотриманні прав тру­дящих та поваги до їхніх пред­ставницьких профспілкових орга­нізацій.

Ми закликаємо владу України:

відкликати антипрофспілко­ве та антитрудове законодавство, що приймається під прикриттям військового стану;

припинити атаки на проф­спілки та їхніх лідерів, зловживан­ня наглядових органів та дискре­дитуючі інформаційні кампанії;

відновити національний соці­альний діалог та консультації із соціальними партнерами на націо­нальному рівні з питань структур­них реформ, гармонізації трудово­го законодавства та національної соціально-економічної політики з вимогами членства в ЄС;

забезпечити співпрацю з профспілками з питань розробки національних, галузевих та регіо­нальних планів поточного та піс­лявоєнного відновлення.

Ми закликаємо Європейський Союз та країни-члени забезпечи­ти, щоб фундаментальні принципи верховенства закону, поваги до прав трудящих і профспілок, рів­ності та соціального діалогу неу­хильно дотримувалися, зокрема через переговорний процес.

Ми закликаємо МВФ та всіх до­норів ставити гідну працю та соці­альний діалог у центр програм відновлення.

Ми висловлюємо повну під­тримку народу та профспілковому руху України у боротьбі проти зо­внішнього агресора.

Ми також висловлюємо повну підтримку народу та профспілко­вому руху України у боротьбі за соціальні, трудові та профспілкові права.

Війна має бути зупинена!

Порушення прав трудящих ма­ють бути припинені!

Хай живе вільна, демократич­на, суверенна Україна!

Солідарність назавжди!»

 

РАСОВІЙ ДИСКРИМІНАЦІЇ – НІ!

березня світ відзначає Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації.

Історична та сучасна расова спадщина колоніалізму та рабства все ще формує життя та засоби до існування мільйонів людей по всьому світу. Посилення уль­траправих у багатьох частинах світу ще більше розпалює расизм, дискримінацію та ксенофобію. Настав час демонтувати перехресні системи гноблення та дискримінації, які увічнюють системний расизм у наших суспільствах та у світі праці.

Нинішні численні кризи – охорони здоров’я, соціально-економічна, спричинені Covid-19, кліматична криза, глобальний мир і стабільність, що заго­стрилися через війну в Україні, вартість життя – непропорційно тяжіють над жінками та чоловіками, які надто довго перебували на узбіччі наших суспільств через дискримінацію, ізоляцію, експлуатацію та зловживання.

Навіть на роботі расизовані працівники щодня стикаються з дискримінацією. У Великій Британії, згідно з доповіддю БКТ, расизм впливає на кожен аспект життя чорношкірих робітників: від най­му і звільнення, навчання і просування по службі до розподілу змін і відпусток.

Профспілки по всьому світу організовують і проводять кампанії проти расизму та ксенофобії, серед яких:

– створення мереж чорношкірих робітників або антирасистських мереж для посилення активності робітників;

– розробка програм, спрямованих на бо­ротьбу з нормалізацією ультраправого дискурсу, побудованого на небезпечних наративах про расу, які розділяють тру­дящих;

– активізація зусиль, спрямованих на те, щоб їхні структури були більш інклюзивними та відображали інтереси робітників, яких вони представляють.

21 березня профспілки закликали до расової справедливості скрізь: на робо­чих місцях, у наших громадах і в наших рядах. Неможливо знайти повноцінне рішення множинної перехресної кризи, якщо не усунути першопричини си­стемного расизму належним чином.

Ми закликаємо до укладення Нового суспільного договору для забезпечення більш справедливого, інклюзивного та стійкого відновлення задля побудови більш демократичних суспільств.

ІНФ. МКП

 

ЗА СПРАВЕДЛИВИЙ І ТРИВАЛИЙ МИР!

Зіткнувшись з трагедією, яка охо­пила населення України, фран­цузькі профспілкові організації CFDT, CGT, FO, CFE-CGC, CFTC, UNSA, Solidaires та FSU мобілізу­валися на допомогу українцям, а на початку березня 2022 року прийняли рішення про спільні дії.

07.04.2023



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання