« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Відбулося засідання виконкому IndustriALL

Відбулося засідання виконкому IndustriALL

У м. Стокгольмі відбулося засідання виконавчого коміте­ту Глобальної спілки IndustriALL. Колишній президент проф­спілки IF Metall, а нині прем’єр-міністр Швеції Стефан Ло­вен звернувся до 200 учасників із словами про те, що профспілки й організовані працівники покликані відіграва­ти важливу роль у боротьбі за соціальну справедливість.

Стефан Ловен звернувся до при­сутніх із промовою та взяв участь у дискусії про глобалізацію та соціальну справедливість. Під час дискусії він схвально відгук­нувся про роботу IndustriALL та її член­ських організацій, спрямовану проти за­стосування азбесту і знищення профспі­лок у Канаді.

 Протестний рух

Протягом двох днів делегати обгово­рювали діяльність і успіхи IndustriALL, у тому числі пріоритетні країни, кам­панії і Глобальні рамкові угоди (ГРУ), в межах стратегічних цілей організації.

Серед обговорюваних країн була М’янма, що приєдналася до IndustriALL у січні 2015 року. У країні, де до 2012 року профспілкова діяльність була за­боронена законом, існує необхідність навчання нових активістів з питань ор­ганайзингу та ведення колективних пе­реговорів. Каїнг Зар із федерації IWFM сказав, що профспілка має на меті до кінця року залучити в свої ряди 20 тис. нових членів.

Виконком схвалив дії в Китаї, зосередивши увагу на демократичному розви­тку на місцевому рівні, особливо в ком­паніях, з якими в IndustriALL налаго­джені відносини через ГРУ, Світову ви­робничу раду або профспілкові мережі.

Виконавчий комітет підтримав захо­ди, що вживаються IndustriALL з метою налагодження процесу галузевих колек­тивних переговорів у країнах – виробни­ках готового одягу. IndustriALL працює з провідними світовими брендами одя­гу, які підписали меморандум про взає­морозуміння з організацією, щоб переко­нати власників фабрик-постачальників і профспілки разом виробити обов’язкові для виконання галузеві колективні уго­ди, що гарантують зарплату не ниж­че прожиткового мінімуму, і щоб брен­ди формували цінову політику з ураху­ванням розміру зарплати, закріплено­го в цих угодах. Пріоритетни­ми країнами для цього нового підходу визначено Камбоджу і Бангладеш. IndustriALL й на­далі підтримуватиме бороть­бу членських організацій за збільшення мінімальної зарплати та забезпечення про­житкового мінімуму.

7 жовтня, у Всесвітній день боротьби за гідну працю, за­плановано проведення захо­дів під гаслом «Ні – запозиче­ній праці». Виконком затвер­див поточну діяльність і новий підхід, суть якого полягає в тому, щоб привер­нути увагу до негативного впливу не­стандартної зайнятості на суспільство за межами робочого місця.

Три резолюції солідарності

IndustriALL й надалі піддаватиме осуду «протекційні контракти» та інші порушення прав трудящих. Двом член­ським організаціям з Мексики було по­ставлено ультиматум: підписати уго­ду про взаєморозуміння щодо «протек­ційних контрактів» і продемонструвати свою згоду, або бути відстороненими від участі в наступному засіданні виконко­му, що відбудеться в грудні 2015 року.

Британські сталеливарники борються проти одного з найбільших світових ви­робників сталі Tata Steel, тому що компа­нія вирішила відмовитися від плану пен­сійного забезпечення. Виконком закли­кав IndustriALL сприяти вирі­шенню спору з Tata Steel.

Виконавчий комітет IndustriALL також прийняв ре­золюцію солідарності на під­тримку боротьби робітників-металістів у Туреччині. Кіль­ка тисяч працівників автомо­більної промисловості припи­нили роботу, вимагаючи забез­печення прожиткового міні­муму та виходу з підконтроль­ної роботодавцям профспілки Turk Metal.

 

ЯПОНІЯ: морські профспілки готуються до саміту в Кіото

29 травня в м. Токіо (Японія) відбуло­ся засідання робочої групи лідерів морських профспілок країн Азійсько-Тихоокеанського регіону (АТР). Голов­ною темою було обговорення поряд­ку денного саміту морських профспі­лок, що проходитиме 2–6 вересня в м. Кіото. Боротьба з морським пірат­ством, соціально-побутове обслуго­вування моряків, нелегальний найм працівників у рибній галузі та торго­вельне судноплавство, а також ство­рення Тайванської профспілки риба­лок з міжнародним статусом – цим чотирьом темам було приділено осо­бливу увагу. Всі вони ввійшли до по­рядку денного майбутнього саміту.

Приводом до обговорення пробле­ми піратства слугувало збільшення кількості нападів у водах Південно-Східної Азії. Не секрет, що на зміну сомалійцям прийшли нові флібустьє­ри. Нині бандити активізувалися в західній частині Африки та Азії. При­міром, нігерійцям властиво захоплю­вати двох-трьох членів екіпажу судна заради отримання викупу, пірати ж у південно-східній частині Азії підніма­ються на борт, грабують моряків, але їх головна мета – коштовний вантаж. Світові експерти наразі прогнозують зростання таких інцидентів.

 

У Якутську пройшов І республіканський форум«Актив»

27–30 травня в м. Якутську відбувся I респу­бліканський форум для активістів різних на­вчальних закладів Республіки Саха (Якутія).

Організатори форуму «Актив» – комісія із зовнішніх зв’язків первинної профспіл­кової організації студентів Північно-Східного федераль­ного університету ім. М. К. Аммосова. Мета за­ходу – створення або віднов­лення роботи первинних профспілкових організацій у середніх спеціальних на­вчальних закладах та вишах із подальшою перспективою створення Об’єднання проф­спілкових організацій студен­тів Республіки Саха (Якутія).

Словами вітання I республі­канський форум активістів відкрила заступник голови Федерації профспілок Якутії Валентина Кириліна. Насам­перед, вона висловила під­тримку ідеї проведення цьо­го форуму і розповіла про ді­яльність Федерації профспі­лок республіки в реалізації молодіжної політики та пла­ни Молодіжної ради Федера­ції профспілок на 2015 рік. Валентина Кириліна побажа­ла молоді плідної роботи на форумі й успіхів на шляху розвитку профспілкового руху в республіці. На урочис­тому відкритті були присутні представники Байкальського державного університету економіки і права, Якутського медичного коледжу, Якут­ського педагогічного коле­джу, Якутського фінансово-економічного коледжу, Арк­тичного державного інституту мистецтв і культури.

У рамках форуму відбулися лекції, ділові ігри, дебати, а також культурно-масові захо­ди, в яких взяли участь 50 мо­лодих активістів навчальних закладів м. Якутська.

 

IV засідання Молодіжної ради профспілок

Близько 140 молодих членів профспілок, а також гостей з-за кордону зустрілися на IV засіданні Молодіжної ради при Націо­нальній конфедерації профспілок Молдови (НКПМ), що відбулося в населеному пункті Вадул-луй-Воде.

На засіданні обговорю­валися проблеми, з якими стикаються мо­лоді люди країни, а також проаналізовані діяль­ність і досвід членів проф­спілки Казахстану та Латвії. Одним із основних завдань зустрічі було зміцнення мо­лодіжних профорганізацій та активізація співпраці із соці­альними партнерами. Протя­гом трьох днів роботи фору­му молоді профлідери взяли участь у серії тематичних робочих нарад, а також у художніх і інтерактивних заходах.

Голова Молодіжної ради при НКПМ Стела Стратила-Сирбу сказала, що форум є унікаль­ним заходом, на якому так багато молодих членів проф­спілок можуть зустрітися, об­говорити проблеми, що існу­ють у тих галузях, де вони працюють, а також запропо­нувати шляхи їх вирішення. «Дуже важливо, щоб кожен молодий спілчанин мав під­готовку в профспілковій та за­конодавчій сфері з тим, аби виконати основні завдання із захисту, просування прав та інтересів працівників», – на­голосила вона.

06.06.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання