« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Об’єднані європейським поліцейським братством

Об’єднані європейським поліцейським братством

 Європейська поліцейська спілка підтримала звернення Профспілки міліції України щодо реабілітації в країнах Євросоюзу правоохоронців, які постраждали під час несення служби в зоні АТО, та членів сімей загиблих

 Українська делегація Профспілки атестова­них працівників органів внутрішніх справ України (ПАП ОВС України) на чолі з її голо­вою Анатолієм Онищуком взяла участь у третій конференції Європейської поліцей­ської спілки (EPU) з безпеки та здоров’я, що відбулась 26 листопада в м. Мадриді (Іспанія) за ініціативи Поліцейської проф­спілки Іспанії (СЕР) та Нідерландів (ACP). Основною темою обговорення стали про­блеми наслідків психотравмуючих стре­сів (ПТСР), що виникають у правоохоронців під час виконання службових обов’язків.

Алла БАГІРОВА

радник голови ПАП ОВС України з питань інформаційної політики

 Ця подія викликала жвавий ін­терес лідерів поліцейських профспілок, національних ліде­рів, європейських парламента­рів, медичних працівників з усієї Європи. Під час дискусій і виступів європейськими колегами були пред­ставлені найбільш дієві проекти з на­дання допомоги поліцейським з проява­ми ПТСР, що отримали схвальну оцінку і мають всі перспективи на запозичення ПАП ОВС України.

Робота поліцейського – це суцільний стрес

Артур ван дер Віліс, колишній полі­цейський з 21-річним стажем роботи в правоохоронних органах Голландії, є розробником і модератором тренінгів з подолання наслідків психотравмуючих ситуацій. Під час свого виступу він роз­повів про діяльність створеного в Гол­ландії спеціалізованого бюро «24/7», яке цілодобово консультує та допомагає працівникам поліції подолати депре­сивні або агресивні стани, надає поради їх колегам та членам родин. На сайті бюро можна знайти поради психолога, опис проявів психосоматичних станів, ознайомитися з історіями колег, зв’язатися із спеціалістом. Даний про­ект показав на практиці свою ефектив­ність, зважаючи на відвідуваність сайту і частоту звернень до фахівців.

З корисним аналізом проблем і реко­мендаціями виступила Анніка Сміт, представивши Датську національну про­граму підвищення професійної стійкості працівників поліції, що базується на по­єднанні трьох начал: тіла, розуму, душі.

Героїзм українців у боротьбі за незалежність

Після перегляду промоверсії доку­ментального фільму режисера Валерія Потапенка For our and your freedom, в якому йдеться про боротьбу україн­ських правоохоронців в зоні АТО, учас­ники конференції вшанували загиблих героїв хвилиною мовчання. Одностайну підтримку та розуміння у них викликав виступ голови Профспілки української міліції Анатолія Онищука. Для бага­тьох європейських колег кадри з фільму і доповідь Анатолія Онищука про спра­ведливу боротьбу українського народу за право жити в незалежній державі ви­явилися справжнім відкриттям. Адже одна справа – знати, що десь іде війна, і зовсім інша – побачити її на власні очі, почути про героїзм звичайних україн­ців, у тому числі правоохоронців, що по­клали своє життя заради майбутнього в неоголошеній війні. Також хвилиною мовчання учасники конференції вшану­вали пам’ять жертв малайзійського авіалайнера.

Анатолій Онищук звернувся до євро­пейських колег не тільки із своєрідним звітом про діяльність профспілки в умо­вах військового протистояння, зокрема надання матеріально-технічної та допо­моги в проведенні фізичної і психоло­гічної реабілітації поранених, створен­ня комплексної програми для постраж­далих і сімей загиблих, обстоювання со­ціальних гарантій учасників АТО на державному рівні, а й із словами вдяч­ності. Завдяки латиським, молдовським та польським профспілкам з квітня цьо­го року 36 правоохоронців пройшли курс відновного лікування в спеціалізованих закладах цих країн.

Плани на майбутнє

Іспанська, німецька, голландська де­легації уже під час конференції запро­понували перейти до вироблення плану дій на найближче майбутнє. Голова української делегації у своїй доповіді наголосив: «Сьогодні ми покладаємо ве­лику надію на об’єднання зусиль євро­пейської профспілкової спільноти в єди­ному міжнародному благодійному фон­ді, що дозволить реалізувати розробле­ну Профспілкою української міліції програму суспільної адаптації і реабілі­тації правоохоронців, що зазнали фізич­них і психологічних травм під час вико­нання своїх службових обов’язків в умо­вах військового протистояння в Украї­ні». В контексті запропонованої співпраці були виокремлені чотири основних напрями:

– медико-психологічна та соціальна реабілітація поліцейських, які дістали поранення, інвалідність, пережили пси­хологічний стрес при виконанні служ­бових обов’язків у зоні бойових дій, а та­кож осіб, які зазнали розладів здоров’я внаслідок загибелі на війні рідних і близьких;

– піклування про дітей-сиріт, батьки яких загинули в зоні збройного конфлік­ту: лікування та медико-психологічна реабілітація в європейських оздоровни­цях, соціальна адаптація, насамперед через здобуття якісної освіти;

– надання допомоги в протезуванні інвалідам АТО;

– обмін досвідом у сфері професійної перепідготовки й адаптації учасників АТО, які під час виконання службових обов’язків отримали непоправні ушко­дження та інвалідність.

З боку профспілкової громади євро­пейської поліції українська делегація отримала цілковиті розуміння та під­тримку, що відображено в резолюції кон­ференції. За підсумками обговорення було прийнято рішення щодо звернення лідерів Європейської поліцейської спіл­ки до Європарламенту з приводу ситуа­ції в Україні і підтримки українського народу в його боротьбі. Крім того, учас­ники зустрічі розробили рекомендації щодо лікування, методів адаптації, про­філактики посттравматичних станів по­ліції європейських країн.

Підбиваючи підсумки конференції в Мадриді, Анатолій Онищук зазначив: «Головна мета нашої поїздки досягну­та: нас почули європейські колеги і ви­словили готовність поділитися досві­дом та створити спеціальний фонд до­помоги українським правоохоронцям. Водночас наше завдання – сконцентру­вати весь потенціал профспілки, аби кожен, хто потребує захисту та допомо­ги, міг нею скористатися. Ми дуже вдячні нашим колегам за їхню небай­дужість та турботу».

12.12.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання