« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профспілки за кордоном

Первинка готова до дій

Первинка готова до дій

11 липня перед будівлею Московської обласної думи пройшов санкціонований пікет представників ТОВ «Сичевський виробничо-технологічний комбінат» (СВТК). Висловити свої вимоги депутатам прийшли представники первинної профспілкової організації комбі­нату та працівники підприємства. Учасники пікету тримали плакати, на яких виразно змалювали ситуацію у селищі Сичевому: «Звільнена мама, звільнений батько – сичевській дітворі настане кінець!», «Си­чеве гірше Пікальово!», «Голодні діти – Росія без майбутнього!».

Причиною проведення пікету, за повідомленням прес-центру Спілки профспілок Ро­сії, став тривалий трудовий конфлікт на СВТК. На цьому містоутворюючому підприємстві було проведено незаконне масове ско­рочення робочих місць. Створена іні­ціативна група, до якої увійшли пред­ставники профспілки та депутати му­ніципальних зборів, активно обстоює права звільнених працівників.

Підмосковне підприємство пере­бувало на межі закриття, і лише за­вдяки профспілці та громадськості його ліквідація була припинена. Си­чеве – мономісто, тож окрім СВТК альтернативних виробництв тут не­має. А отже, немає й іншої можливос­ті влаштуватися на роботу та прого­дувати сім’ю.

За словами голови первинної проф­спілкової організації підприємства Олександра Устелемова, скорочення, заплановане на 11 червня, на сьогодні припинене, питання про землевідве­дення вирішене на 80%. Однак робо­тодавець, призупинивши попереднє скорочення, повідомив про нове. Масштабне звільнення не відбудеть­ся, якщо в наступні два місяці керів­ництво отримає ліцензію на викорис­тання надр, що буде гарантією по­дальшого існування комбінату.

Як заявляють організатори пікету, акція проводиться з метою захисту прав та інтересів працівників. Для нормального функціонування СВТК потрібно встановити громадський контроль над процесами, що загрожу­ють соціально-трудовим правам гро­мадян.

 

 

 МФТ засудила вбивство профлідера

 Міжнародна федерація транспортників виступила з різкою критикою уряду Філіппін у зв’язку з убивством профспілкового лідера членської організації МФТ – національної профспілки транспортників (NCTU) – Ан­тоніо Петалкоріна.

 Трагедія сталася 9 липня. Як повідомляє прес-служба Ро­сійської профспілки праців­ників морського транспорту, на активіста напали, коли він прямував до Державного управ­ління із концесії і нагляду в сфері на­земного транспорту. Антоніо Петал­корін мав розповісти чиновникам про нагальні проблеми спілчан, але не встиг. Озброєні люди жорстоко вбили його і зникли з місця злочину на мотоциклах.

Це вбивство – не поодинокий випа­док. Місяць тому лідер трудящих у сільській місцевості Ромі Альмакін був застрелений серед білого дня за ведення активної боротьби з корупці­єю і незаконною торгівлею наркоти­ками. Раніше був убитий ще один представник NCTU.

«Ми всіляко засуджуємо це підле вбивство, – сказав виконуючий обов’язки генерального секретаря МФТ Стівен Коттон. – І засуджуємо вбивства інших профспілкових акти­вістів і ту безкарність, яку допускає уряд Філіппін. МФТ від імені всіх своїх членських організацій вислов­лює щирі співчуття родині покійно­го».

МФТ закликає комісію з прав лю­дини на Філіппінах негайно провести розслідування обставин убивства Ан­тоніо Петалкоріна і встановити мож­ливий зв’язок цього злочину з інши­ми аналогічними нападами на проф­спілкових активістів країни.

 

 

 ЧЕХІЯ: працівники страждають від виробничої «дідівщини»

Компанія Stem/Mark про­вела серед працевлашто­ваних громадян опитуван­ня на тему «дідівщини» на робочому місці, результа­ти якого викликають зане­покоєння. 21% респонден­тів зізналися, що стражда­ли від знущань, при цьому проблема стосується обох статей і всіх вікових катего­рій, хоча раніше до групи ризику потрапляли, в основному, жінки та спів­робітники з недостатньою освітою.

Найчастіше знущання про­являються в безглуздих за­вданнях, а також таких, що не відповідають кваліфіка­ції, безпідставній критиці, глузуваннях, що, зрештою, призводить до втрати спів­робітником впевненості та самоповаги. 55% жертв знущань зізналися, що по­терпають від них один раз на тиждень або частіше, 63% страждають від не­справедливого ставлення довше одного року. 60% так чи інакше намагалися змінити стан речей, скар­жачись начальству або ви­щому керівництву. 18% звільнилися з роботи, лише 8% звернулися за до­помогою до фахівців.

Порівняно з 2011 роком кількість жертв «дідівщи­ни» на робочому місці збільшилася на 2%. На 11% збільшилася й кіль­кість тих, хто намагається боротися з цим явищем.

 

 

 Враховуючи досвід колег

Представники Волгоград­ського обласного комітету профспілки працівників охо­рони здоров’я Росії вивчили досвід роботи мінських ко­лег і поділилися своїми на­працюваннями. Під час пе­ребування в Мінську гості ознайомилися із змістом ка­бінету профспілкової роботи та соціального партнерства міськкому.

У рамках візиту відбулася зу­стріч з апаратом Мінського міського комітету профспіл­ки, під час якої обговорюва­лися перспективи та значен­ня профспілкового руху і міжнародного співробітни­цтва. Сторони, зокрема, зо­середили увагу на правоза­хисній роботі мінської профорганізації медиків, підви­щенні ефективності громад­ського контролю у сфері соціально-трудових відно­син, забезпеченні повної та продуктивної зайнятості, участі профспілок у розвитку та вдосконаленні системи охорони здоров’я, реалізації концепції кадрової політики, забезпеченні пріоритетного фінансування охорони здоров’я. Також було прове­дено семінар «Питання мо­дернізації охорони здоров’я. Порядок встановлення соці­ального партнерства на ло­кальному рівні».


Будівельники створять раду з безпеки праці

  Федерація профспілок працівників будівництва, промисловості будівельних матеріалів Sindicons запропонувала створити до кінця поточного року раду з безпеки та гігієни праці.

  Упродовж 2013–2015 років федерація Sindicons спільно з первинними профспілкови­ми організаціями Молдови за підтримки Конфедерації християнських профспілок Голландії здійснюватимуть проект «Поліпшення умов праці та здоров’я трудящих».

Керівництво галузевої проф­спілки запропонувало соці­альним партнерам пошири­ти ілюстровані матеріали, присвячені безпеці та гігієні праці, а також відвідати бу­дівництва з метою виявлен­ня порушень на робочих місцях.

«Проект покликаний підви­щити обізнаність громадян у сфері охорони праці, змен­шити кількість нещасних ви­падків та професійних захво­рювань на виробництві, а та­кож залучити соціальних партнерів для вирішення проблем безпеки та гігієни праці», – зазначив голова фе­дерації Sindicons Віктор Талмач.

У рамках проекту «Поліп­шення умов праці та здоров’я трудящих» із 1 січня 2013 року було проведено цілу низку заходів. Експерти досліджували діяльність кількох економічних агентів на відповідність стандартам безпеки і закону про охорону здоров’я на виробництві. У результаті було вжито захо­дів щодо формування комі­тетів з безпеки та гігієни пра­ці на 28 підприємствах. Для учасників спецкомітету були організовані навчальні семі­нари.

Будівельний сектор вважа­ється найбільш небезпечним щодо отримання травм на виробництві та професійних захворювань. Тільки на під­приємствах, де існують профспілкові організації, в період 2010–2013 років були зареєстровані 20 нещасних випадків, з яких 3 – із смер­тельним наслідком. Загалом у галузі, враховуючи підпри­ємства, де немає профорга­нізацій, кількість нещасних випадків учетверо більша.

 

 Коротко

 ПІВДЕННА КОРЕЯ | Праців­ники південнокорейської фі­лії автокомпанії General Motorz (GM) оголосили страйк, вимагаючи підви­щення зарплати і розширен­ня виробництва в країні. Крім того, вони обурені рі­шенням GM про виключен­ня південнокорейської філії із свого глобального плану з виробництва нових компак­тних автомобілів Cruze. Це викликало в трудового ко­лективу побоювання, що компанія може скоротити обсяги виробництва в країні або взагалі ліквідувати його.

ЧИЛІ | Національний страйк профспілок завершився без­ладами та сутичками з полі­цією, внаслідок яких 26 осіб було затримано. Маніфес­танти вимагали поліпшення умов праці та підвищення зарплати, скасування при­ватної системи пенсійного забезпечення, проведення податкової реформи. В акції протесту взяли участь шахта­рі та портові службовці, а та­кож школярі та студенти, які вже кілька років домагають­ся безкоштовної і більш якіс­ної освіти в країні.

Мирна хода вулицями чилій­ської столиці супроводжува­лося спалахами насильства. Агресивно налаштовані моло­ді люди почали нищити все на своєму шляху, зокрема відділення банку та світлофо­ри, кидаючи каміння, палиці та пляшки із запальною су­мішшю в правоохоронців. У відповідь поліція застосувала сльозогінний газ і водомети.

ГРЕЦІЯ | Десятки муніци­пальних поліцейських про­їхали на мотоциклах цен­тральними вулицями Афін, протестуючи проти планів влади звільнити тисячі пра­цівників держсектору. Міс­цева поліція заявила, що за­плановане на серпень-вересень переведення муні­ципальних правоохоронців до складу професійної грецької поліції є «антикон­ституційним кроком». Полі­цейські побоюються, що піс­ля переведення їхні робочі місця скоротять, а їх самих звільнять.

18.07.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання