« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

ДЕРЖАВА ПІДТРИМАЄ ПРОФСПІЛКОВІ ЗАКЛАДИ, ЩО ПРИХИСТИЛИ ВПО

ДЕРЖАВА ПІДТРИМАЄ ПРОФСПІЛКОВІ ЗАКЛАДИ, ЩО ПРИХИСТИЛИ ВПО

Як раніше повідомляв Голова ФПУ Григорій Осовий, профспілкові суб’єкти господарю­вання були відчинені для прихистку ВПО, людей, які постраж­дали і нині потерпа­ють від російської агресії.

ФПУ одразу відгукну­лась на цю проблему та згуртувалась в підтримці постраждалих, аби віднай­ти спроможність, матері­альні ресурси для надання їм притулку. Таку допомо­гу з початку війни від проф­спілок вже отримали май­же 300 тис. осіб. У профспіл­кових санаторіях і сьогодні щоденно перебувають по­над 6 тис. людей, яким на­дається безкоштовно про­живання і харчування. Для цього ФПУ було залучено кошти міжнародних, у тому числі благодійних, ор­ганізацій, профспілок та ін.

ФПУ та створений на її базі Гуманітарний штаб у березні, квітні та червні ц.р. звертались до Уряду з про­ханням розглянути питан­ня щодо залучення держа­ви як інституції до під­тримки ВПО. Особливо така нагальність відчутна у зв’язку з підготовкою до осінньо-зимового періоду, коли з настанням холодів потрібно буде не тільки на­давати переселенцям при­міщення, а й обігрівати їх. У нинішніх умовах надви­соких цін на газ, зростання цін на електроенергію й інші комунальні послуги без підтримки держави профспілкам дуже важко. Від Уряду ніхто не запере­чував, але водночас оста­точних практичних рішень з цього приводу не було прийнято. У процесі диску­сій спільно з Мінсоцполіти­ки, Мінекономіки, Міне­нерго, Нафтогазом надхо­дили позитивні сигнали, що їхні представники з ро­зумінням ставляться до профспілкових пропозицій, але потрібне урядове рі­шення, оскільки в даному випадку мають бути задія­ні компенсаційні механіз­ми. І от нарешті, 16 вересня прийнято постанову Кабі­нету Міністрів України №1045 про внесення змін до постанови КМУ від 11 бе­резня 2022 року №261, яка стосується порядку й умов надання компенсації за спожиті комунальні послу­ги під час розміщення ВПО в будівлях, приміщеннях об’єктів державної, кому­нальної і (додано) приват­ної власності в період воєн­ного стану. Тепер під цю по­станову підпадають і проф­спілкові об’єкти.

ФПУ вважає це важли­вою перемогою. Йдеться про те, що обсяг компенса­ції буде розраховуватись і включати витрати за спо­житі послуги з постачання теплової енергії та гарячої води, централізованого во­допостачання та централі­зованого водовідведення, вивезення побутових відхо­дів, постачання і розподілу природного газу, електрич­ної енергії, інших видів енергоносіїв (дрова, вугілля тощо). Отже, наразі в усіх за­кладах ФПУ, які безоплатно розміщують ВПО, будуть узагальнювати відповідні витрати за комунальними послугами, виставляти свої рахунки, які будуть оплачу­ватися з державного резер­ву, фонду КМУ за форму­лою розрахунку цієї ком­пенсації для державних та комунальних, а відтепер і приватних суб’єктів госпо­дарювання. І такий розраху­нок буде здійснюватись за посередництвом місцевих державно-цивільних адмі­ністрацій.

Що важливо: коли ФПУ проводила дискусії щодо врахування пропозиції, то надавачі послуг з держав­них або комунальних струк­тур говорили, що підтриму­ють профспілкові заклади, проте за умови 100% перебу­вання в них ВПО на безоплатній основі. Але ж ра­зом з ВПО можуть перебува­ти люди, що потребують лі­кування та оздоровлення, адже це основна функція та­ких закладів. Профспілко­вим санаторіям також по­трібно відновлювати свої ресурсні можливості в над­важких умовах, у яких нара­зі перебуває країна. Тож профспілки переконали на­давачів послуг у тому, що механізм компенсації має поширюватись не на об’єкт, а на ту кількість людей, які там перебувають й отриму­ють безоплатні послуги, від­повідно до кількості зайня­тих ними ліжко - місць та ви­ділених площ. Таким чи­ном, враховано частковість заповнення об’єктів ВПО. Держава надаватиме ком­пенсації за утримання ВПО для приватних суб’єктів гос­подарювання з 1 вересня і до завершення воєнного стану.

ФПУ вже довела зміст урядової постанови до сво­їх приватних акціонерних товариств та інших госпо­дарюючих суб’єктів, член­ських організацій, які ма­ють взаємодіяти з органа­ми місцевої влади для під­твердження об’єктивності перебування ВПО, витрат на відповідні послуги. Що­місяця до 15 числа їм необ­хідно буде подавати відпо­відні заявки на відшкоду­вання витрат. Сподіває­мось, що цей механізм не­відкладно запрацює, оскільки з настанням осін­ньо-зимового періоду вар­тість енергоносіїв зростати­ме, й без державної допомо­ги пройти його буде важко.

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

 

МІНІМАЛЬНА ЗАРПЛАТА ІЗ 1 ЖОВТНЯ ЗРОСЛА ДО 6700 ГРН

Із 1 жовтня мінімальна заробітна плата зросла на 200 грн і становить відтепер 6700 грн.

У зв’язку із цим збільшив­ся і єдиний соціальний внесок для ФОП, який є фіксованим і становить 22% від мінімальної зарплати.

Зросте також мінімальний розмір пенсій за віком для непрацюючих пенсіонерів, яким виповнилося 65 років і які мають повний страхо­вий стаж. Пенсія становити­ме 2680 грн (40% від міні­мальної зарплати).

Запроваджується також до­даткова гарантія пенсіоне­рам віком від 70 років і стар­ше, пенсію яким призначе­но відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та які мають страховий стаж. Мінімаль­ний розмір їхньої пенсійної виплати не має бути менше 3 тис. грн.

ВЛ. ІНФ

 

ВРУ ПРОГОЛОСУВАЛА ЗА ЛІКВІДАЦІЮ ФОНДУ СОЦСТРАХУ

21 вересня Верховна Рада прийняла Закон України «Про внесен­ня змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування»...», який було внесено (реєстр. № 3663) до парламенту ще у червні 2020 року на­родним депутатом Михайлом Папієвим.

Законопроєкт категорич­но не підтримали проф­спілки, об’єднання робо­тодавців і громадськість. Його також не підтриму­вали у Мінсоцполітики, яке забезпечує форму­вання та реалізацію дер­жавної політики у сфері загальнообов’язкового державного соціального та пенсійного страхуван­ня, і Пенсійний фонд. Мін’юстом та іншими ор­ганами вносилися суттє­ві зауваження, що свід­чили про неможливість прийняття цього законо­проєкту. Але у вересні 2022 року позиція Мінсоц­політики й інших дер­жавних органів зміни­лась. Вони виступили на підтримку законопроєк­ту № 3663 і, як зазначено вище, 21 вересня Верхо­вна Рада прийняла закон у другому читанні та в ці­лому. Він набирає чин­ності з 1 січня 2023 року. Варто зазначити, що СПО об’єднань профспі­лок постійно, від часу його реєстрації у ВРУ та повторно на початку ве­ресня звертався до фрак­цій і депутатських груп із закликом не підтриму­вати законопроєкт № 3663 від 15 червня 2020 року, оскільки:

• ліквідовується Фонд со­ціального страхування України і виконання його функцій покладається на Пенсійний фонд України;

• запропоновані зміни не відповідають Основам законодавства про загальнообов’язкове дер­жавне соціальне страху­вання, якими визначено (ст. 14–15), що «Страхові фонди є некомерційними самоврядними організа­ціями. Управління стра­ховими фондами здій­снюється на паритетній основі державою та пред­ставниками суб’єктів со­ціального страхування». Проте Пенсійний фонд залишається централь­ним органом виконавчої влади;

• для застрахованих осіб скасовується оплата лі­кування у відділеннях санаторно - курортного за­кладу після перенесених захворювань і травм;

• для потерпілих на вироб­ництві не передбачаються лікування та реабілітація у закладах охорони здоров’я, забезпечення протезуванням, допоміж­ними засобами реабіліта­ції, медичними виробами за рахунок коштів соціаль­ного страхування тощо.

ЗА МАТЕРІАЛАМИ ПРЕС-ЦЕНТРУ ФПУ

 

Володимир Саєнко

заступник Голови ФПУ

21 вересня Верховна Рада України ухва­лила законопроєкт № 3663, і на тлі війни, інфляції та низьких зарплат безробітних стане ще більше. Адже буде звільнено майже 5 тис. вузькопрофільних спеціаліс­тів Фонду соціального страхування. Не кажучи вже про те, що українці отримають «бонус» у вигляді позбавлення низки соці­альних гарантій – декретних, лікарняних.

21.10.2022



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання