« на головну 24.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

МКП ТА ЄКП: ЗАКОНОПРОЄКТ № 5371 СУПЕРЕЧИТЬ ПОЛОЖЕННЯМ УГОДИ ПРО АСОЦІАЦІЮ З ЄС ТА КОНВЕНЦІЯМ МОП

МКП ТА ЄКП: ЗАКОНОПРОЄКТ № 5371 СУПЕРЕЧИТЬ ПОЛОЖЕННЯМ УГОДИ ПРО АСОЦІАЦІЮ З ЄС ТА КОНВЕНЦІЯМ МОП

Генеральний секретар Міжнародної конфеде­рації профспілок Шаран Барроу і генеральний секретар Європейської конфедерації профспі­лок Лука Вісентіні звер­нулись із листом до Го­лови Верховної Ради України Руслана Сте­фанчука.


У листі зазначено, що зако­нопроєкт № 5371 внесено до по­рядку денного Верховної Ради України попри те, що цей про­єкт уже отримав негативні експертні висновки, в тому числі з боку Міжнародної ор­ганізації праці. Але група де­путатів знову подали його.

Керівники міжнародних профоб’єднань акцентують увагу на тому, що в травні та вересні 2021 року вони вже ви­словлювали своє занепокоєн­ня тим, що законопроєкт № 5371 суперечить положен­ням Угоди про асоціацію з ЄС та конвенціям Міжнародної організації праці. «Найбіль­ше постраждали від росій­ської агресії трудящі Украї­ни, – йдеться в листі. – За оцінками МОП, уже втрачено 4,8 млн робочих місць, а в по­дальшому втрати можуть сягнути 7 млн. Крім того, За­кон України «Про правовий режим воєнного стану» вже суттєво обмежує права трудя­щих. Ми глибоко стурбовані безперервними регресивни­ми трудовими реформами, незважаючи на надзвичай­ний стан війни, які йдуть у напрямку, протилежному принципам і цінностям ЄС.

Україні потрібно буде кон­солідувати всі сили в процесі національної відбудови, що також вимагатиме віднов­лення виробничих відносин, у тому числі всебічного пере­гляду трудового законодав­ства, і ми розуміємо, що но­вий Трудовий кодекс має бути розроблений протягом року. Прийняття дуже суперечливого закону сьогодні не сприятиме цій меті, а навпа­ки, підірве її.

Законопроєкт № 5371 слід відхилити. Сам факт його об­говорення дає неправильний сигнал про наміри України як держави щодо поваги до цінностей Європейського Со­юзу, зокрема принципів недо­пущення дискримінації та со­ціального діалогу, а також зобов’язань за ратифіковани­ми конвенціями Міжнарод­ної організації праці.

Закликаємо Вас забезпечи­ти належний процес всебіч­ного перегляду законодав­ства про працю в рамках про­цесу відновлення, за повною участю представницьких профспілок і з повною пова­гою до національного соці­ального діалогу та міжнарод­них зобов’язань України. Ми готові зробити свій внесок у цей процес своїм досвідом».

ДЕПАРТАМЕНТ МІЖНАРОДНИХ ЗВ’ЯЗКІВ ФПУ

 

ПМГУ ЗАКЛИКАЄ НАРОДНИХ ДЕПУТАТІВ НЕ ГОЛОСУВАТИ ЗА ЗАКОНОПРОЄКТ № 5371

Голова Профспілки металургів і гірників України Олександр Ряб­ко звернувся до Голови ВРУ Руслана Стефанчу­ка щодо прийнятого в першому читанні 12 травня п.р. законопроєкту № 5371 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин...».

У зверненні йдеться про те, що положення законопроєкту № 5371 суперечать Конституції України, конвенціям MOП, директивам ЄC та в умовах зростання безробіття, відсутності достатньої кількості ро­бочих місць призведуть до погіршення умов тру­дового договору для працівника порівняно з чинним законодавством та законодавством країн Європейського Союзу.

Профспілка разом з працівниками з розумінням ставляться до існуючих обмежень на період дії складних для країни умов. Проте, ліквідація трудових прав не знаходить розуміння i обурює працівників, які сьогодні докладають героїчних зусиль як на передовій, так i на тру­довому фронті для пере­моги України в повномасштабній i кровопролитній війні.

Профспілка металургів і гірників України вважає пріоритетним розробку та прийняття нового Трудового кодек­су України за участю профспілок – законних представників трудя­щих, який би врахову­вав міжнародні норми й соціальні стандарти, визначені конвенціями Міжнародної організації праці та за­конодавчими актами Європейського Союзу.

Голова ПМГУ закликав народних депутатів України захистити європейський вибір українського народу та не голосувати за законопроєкт № 5371.

ПРЕС-СЛУЖБА ПМГУ

 

ПРОПОЗИЦІЇ ПРОФСПІЛОК БУДЕ ВРАХОВАНО В ЗАКОНОДАВЧІЙ РОБОТІ

Нардепи розглянули пропози­ції та застереження профспі­лок до законопроєкту щодо організації і проведення міс­цевого референдуму.

Про це зазначено у відповіді профільного Комітету ВРУ на лист СПО об’єднань профспілок щодо законопроєкту про внесення змін до ЗУ «Про місцеве самоврядуван­ня в Україні» та інших законодав­чих актів щодо народовладдя на рівні місцевого самоврядування (реєстр. № 7283) в частині виник­нення проблем з реалізацією такої форми народовладдя, як місцевий референдум.

Лист та викладені в ньому про­позиції доведено до відома нарде­пів – членів підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії як суб’єктів права законодавчої ініціативи, для їх можливого враху­вання у законотворчій роботі.

.

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

24.06.2022



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання