« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

НЕ ДАМО ПОЗБАВИТИ ОПЗ СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ!

НЕ ДАМО ПОЗБАВИТИ ОПЗ СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ!

М и знаємо Одеський припор­товий завод як флагман хі­мічної промисловості, який держава тривалий час намагається привати­зувати. Але це підприємство має роз­винуту соціальну інфраструктуру, якої Фонд держмайна прагне позбу­тися як непрофільних активів, що за­важають приватизації. При цьому не беручи до уваги, що рішення про бу­дівництво таких об’єктів приймали­ся самими трудовими колективами і будувалися руками працівників за гроші підприємств. А також той ас­пект, що «соціалка» – це додаткова мотивація для працівників і членів їх сімей, багато соціальних об’єктів є гордістю не лише підприємств, а й ці­лих міст. Та що міст, вони є надбан­ням всієї країни!

І прикро усвідомлювати, що такий ви­сокотехнологічний комплекс, як ФСК «Олімп» і готель «Еллада», які є окрасою м. Южне і яким немає рівних як в Украї­ні, так і Європі, де виховали не одного чемпіона світу, де розташовано спортив­ну базу волейбольної жіночої та баскет­больної чоловічої команд – багаторазо­вих чемпіонів України, де кожен робіт­ник заводу і члени його сім’ї можуть на пільгових умовах оздоровитися й оздо­ровити своїх дітей, безкоштовно відвідувати релаксцентр, улаштувати дітей в будь-яку спортивну секцію або гурток, може через непродумані рішення ФДМУ про розділення єдиного майнового комп­лексу на частини і передачу їх окремо управляючим компаніям перетворитися з флагмана української спортивної інф­раструктури на речовий ринок.

У попередніх номерах «ПВ» уже ви­світлювали існуючу проблему із систем­ним наступом на соціальні об’єкти під­приємств під час «великої приватизації».

Владі потрібно вбачати пріоритети не в отриманні швидкої фінансової вигоди будь-якою ціною, а усвідомити, що саме люди – найцінніший капітал і єдина на­дійна конкурентна перевага. Гроші мож­на позичити, технології купити, а люд­ський ресурс – безцінний.

Аби зрозуміти ставлення до порушеної теми, «ПВ» запросили висловити свою думку щодо подальшої долі соціальних об’єктів різних людей, об’єднаних любов’ю до свого міста і підприємства.

МАТЕРІАЛИ ПІДГОТУВАВ ЮРІЙ РАБОТА

  • ПРЯМА МОВА

Олександр Чеганенко,

голова Одеської обласної організації Профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України:

У се почалося з того, що з черго­вою зміною керівництва і при­ходом в.о. голови правління – директора Миколи Парсентєва і семи нових директорів за напрямка­ми, з незрозумілих причин було розі­рвано в односторонньому порядку договір оренди між ФДМУ і ОПЗ щодо об’єктів соціальної сфери: ФСК «Олімп», готелю «Еллада», теплично­го комбінату та інших об’єктів. І сьо­годні ФДМУ шукає різні варіанти, щоб остаточно позбавити ОПЗ соці­альної сфери.

Ми чудово розуміємо, що ФСК «Олімп» – це значимий спортивний об’єкт не тільки для м. Южного й Одеської області, а й для всієї Украї­ни. Вони були побудовані як єдиний майновий комплекс за рішенням тру­дового колективу, за власний кошт підприємства, але чомусь ФДМУ при­ймає доленосні рішення виокремити ці об’єкти зі складу підприємства і пе­редати в управління якимсь незрозу­мілим структурам. Все це робиться в односторонньому порядку без ураху­вання думки профспілкової організа­ції заводу і трудового колективу.

40 років ці об’єкти були затребува­ними працівниками заводу і містяна­ми, перебуваючи в складі підприєм­ства. Всі працівники усвідомлюють, що перевагами ОПЗ, окрім гідної за­робітної плати, є й досить розвинена соціальна сфера для них і членів їх сі­мей. Працювати на такому заводі не лише почесно, тут ти відчуваєш, що соціально захищений. Причому зна­чна кількість заходів підприємством проводиться з використанням спор­тивного комплексу «Олімп» і готелю «Еллада».

Слід віддати належне профспілко­вому комітету заводу, який робить все можливе, скажімо так, і немож­ливе, щоб зберегти соціальні об’єкти за підтримки обласної ради Проф­спілки працівників хімічних та нафто­хімічних галузей промисловості України. Коли розповідаєш колегам- профспілковцям, що на ОПЗ праців­ники мають медичну страховку, мо­жуть оздоровитися і оздоровити сво­їх дітей, безкоштовно відвідувати ре­лаксцентр ФСК «Олімп», улаштувати дітей в будь-яку спортивну секцію або гурток, щоб уберегти їх від нега­тивного впливу вулиці, вони по- доброму заздрять.

«Олімп» – це не просто спорткомп­лекс, а й перлина України, його потріб­но підтримувати всебічно, а не пере­давати управляючим компаніям.

Тому, на нашу думку, цей спорт­комплекс разом з готелем та інші со­ціальні об’єкти мають залишитися в складі ОПЗ. Вся соціальна сфера до моменту приватизації повинна пере­бувати в складі єдиного майнового комплексу ОПЗ. Може, інвестору бу­дуть настільки цікаві ці об’єкти, що він захоче залишити їх за собою.

Віталій Розмеріця,

заступник голови профкому ОПЗ:

Щ одо позиції профкому, то за­вод – це не лише виробни­цтво, а й соціально спрямо­ване підприємство. Ми завжди приді­ляємо велику увагу соціальним об’єктам, це невід’ємна складова на­шого життя, тож вони мають залиша­тися у складі підприємства. Поки так воно і є. І якщо держава вирішить пи­тання з приватизацією, то всі ці об’єкти потрібно передавати єдиним майновим комплексом.

Ми провели відеоконференцію за участю народних депутатів, голови ФДМУ щодо подальшої долі комплек­су, дійшли до компромісного рішення передати його місту. Сесія міськради прийняла відповідне рішення, і місто має підготувати техніко-економічне обґрунтування. Але знову ж, головне питання – це збереження трудового колективу.

Моя позиція як представника тру­дового колективу: найкращий варіант – це продовжити виконувати договір між ФДМУ і заводом щодо експлуата­ції комплексу. Залишити статус-кво.

Петро Белюга,

інженер-технолог ремонтного цеху ОПЗ:

Я працюю на заводі майже 35 ро­ків. Ми ще на суботники ходили на будівництво комплексу «Олімпу» й «Еллади». Він вийшов най­кращим у Європі. Скільки таланови­тих спортсменів найвищого класу в ньому виросли, скільки нагород здо­були баскетбольна і волейбольні за­водські команди! Тож він виправдо­вує себе.

І коли сьогодні порушується пи­тання про розділення, відчуження, передачу в комунальну власність, це викликає несприйняття. Ви ж розумі­єте, коли щось будується власними руками для майбутнього, а хтось каже, що треба продати, віддати? Куди віддати? Одне з рішень – пере­дати місту.

Цей комплекс великий, і тут пра­цюють професіонали. Як інженер, який тривалий час працює на заводі, я переконався, що в кожній справі ма­ють бути професіонали, і розумію, що професіоналів потрібно готувати, не можна просто з вулиці взяти людей і поставити до роботи. У цьому комп­лексі багато автоматики, багато тех­нічних комплексів, які потребують відповідних знань та навичок роботи. Просто передати в комунальну влас­ність складно, будинки, звісно, мож­на, а для експлуатації потрібні фахів­ці, їх треба готувати і мотивувати, тому що вони просто підуть, і тоді на­віть суперпідприємство стане без­людним. І з часом занепаде, перетво­риться на брухт, який нікому не по­трібний.

Ілля Юрченко,

оператор, голова цехового комітету з виробництва карбаміду ОПЗ, депутат міськради:

Ю жне – це місто, з якого по­трібно брати приклад щодо розвитку спорту. Ми створи­ли чудову спортивну атмосферу, є розвинута інфраструктура, багато спортивних майданчиків, секцій на­стільки багато, що не вистачає дітей у місті, щоб заповнити всі групи. У нас є олімпійські види спорту і неолімпій­ські, але центром усього спортивного життя міста є ФСК «Олімп». Його бу­дівництво високо піднесло планку всього розвитку міста. Ми виховуємо сильних лідерів через спорт, через культуру.

Наше підприємство багато років підтримує розвиток баскетболу, в на­шому місті це вид спорту № 1. Чоло­віча команда «Хімік», яка в 2020 році стала триразовим чемпіоном Украї­ни, двічі брала срібло, п’ять разів – бронзу, у 2021 році виграла суперку­бок України. Є жіноча команда з во­лейболу «Хімік» – десятиразовий чемпіон України. Окрім цього, завдя­ки фінансуванню нашого підприєм­ства розвивається вільна боротьба, веслування, шахи, шашки, дитячі сек­ції. Саме завдяки створенню «Олім­пу» стався такий поштовх для розви­тку спорту.

Коли стало відомо, що «Олімп» бу­дуть закривати, продавати або від­окремлювати від нього готель «Елла­да», як прибутковий об’єкт, це, крім обурення, нічого не викликало. Роз­ділення цих двох об’єктів, що об’єднані між собою технологічно, є неприпустимим, вони будувалися як єдиний майновий комплекс, їх екс­плуатація взаємозалежна, й незрозу­міло, як вони взагалі зможуть окре­мо функціонувати. Такі дії призве­дуть до втрат, у нас закриються сек­ції, не буде спортивних команд, наші вихованці уже роз’їжджаються по інших клубах.

Лариса Шегида,

керуюча справами Виконавчого комітету Южненської міської ради:

Д ля м. Южне збереження ціліс­ного майнового комплексу «Олімп – Еллада» останніми роками є одним з найважливіших май­нових питань, тому що ми як ніхто ро­зуміємо, що лише як комплекс він ці­кавий для користувачів. Тобто, його цінність полягає у здатності надавати весь спектр якісних послуг спортсме­нам, в основному командам, які сюди приїздять у період підготовки до зма­гань, для участі у змаганнях високого рівня, реабілітації після змагань, орга­нізації тренувального процесу, коли є можливість нормально поселитися, харчуватися і займатися спортом, власне, для цього він і був збудований.

А найголовніша цінність цього комп­лексу, який було здано у 2004 році, поля­гає в тому, що на той час, коли він буду­вався, в нього закладалися найсучасні­ші технологічні інновації для споруд спортивного призначення. Тому він і сьогодні не втратив своєї актуальності.

Інша справа, що у зв’язку з невизна­ченістю щодо приватизації ОПЗ, остан­німи роками не вкладалося достатньо коштів для його повноцінної експлуата­ції. Це призвело до того, що багато с

15.08.2021



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання