« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

КРИТИЧНА СИТУАЦІЯ НА ДП «СХІДГЗК

КРИТИЧНА СИТУАЦІЯ НА ДП «СХІДГЗК

А томпрофспілка звер­нулась до Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексія Да­нілова з вимогою негайного інформування про ситуацію на ДП «СхідГЗК» Президента України. Підприємство при­пинило свою виробничу ді­яльність.


«Усі заяви про небайдужість держави до проблем комбінату, проблем усієї ядерно-паливної галузі України залишилися лише заявами. Неодноразові на­ради, переговори не дали пози­тивного результату через те, що не містять конкретних рішень. Як і Указ Президента України «Про невідкладні заходи щодо стабілізації ситуації в енерге­тичній сфері та подальшого роз­витку ядерної енергетики» та рішення Ради національної без­пеки і оборони України «Про за­ходи з нейтралізації загроз у сфері атомної енергетики і про­мисловості».

У Зверненні також зазнача­ється, що «керівництво комбіна­ту практично не обізнане із спе­цифікою виробництва і не вжи­ває жодних дій, щоб напрацюва­ти відповідні заходи та довести на всіх державних рівнях необ­хідність їх реалізації. Натомість підтримуються дії окремих груп колективу, спрямовані на деста­білізацію на підприємстві». «Трудовий колектив вичерпав свої можливості і зараз уже не наполягає, а категорично вима­гає: не допустіть біди! Невже до­свіду Чорнобиля для України ви­явилося замало? Якщо влада байдужа, то активні дії будуть застосовувати самі українці, від­стоюючи своє право на безпечне життя, роботу та робочу гід­ність. Не змушуйте нас до край­ніх заходів», – йдеться у Звернен­ні Атомпрофспілки.

Варто зазначити, що 14 липня Голова Атомпрофспілки Вале­рій Матов зустрівся з Міністром енергетики Германом Галущен­ком щодо ситуації на ДП «СхідГЗК», а саме щодо призу­пинення виробничої діяльності державного підприємства. Си­туацію визначено як надзвичай­но критичну! За результатами обговорення Атомпрофспілка терміново направила Звернен­ня Прем’єр-міністру України Денису Шмигалю з надією про розгляд питання на урядовому засіданні.

Уже ніхто не вірить запевнен­ням, що Уряд розуміє стратегіч­не значення ДП «СхідГЗК» для України та намагається віднай­ти рішення. Всі пропозиції щодо досягнення позитивного результату просто відкидають­ся. Все безпідставно затягуєть­ся, як зашморг на шиї гірників.

Колектив не буде й надалі тер­піти таке безвідповідальне став­лення до стратегічного підпри­ємства та не допустить екологіч­ної катастрофи, яку не можна буде подолати. Постраждає не лише регіон. Постраждає країна!

Але зважаючи на те, що Уряд не почув гірників, і шляхом кон­структивних перемовин не вда­лося досягти результату, праців­ники ДП «СхідГЗК» переходять до активних дій і не дозволять знищити комбінат. На підприєм­стві працюють досить фахівців, які знайдуть вихід, аби протри­матися у кризовий період.

ПРЕС-СЛУЖБА АТОМПРОФСПІЛКИ

НАША БОРОТЬБА

7 липня відбулося пікетування Міністерства енергетики України, організоване Східною об’єднаною організацією Атомпрофспілки. Члени трудового колективу ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» через своїх представників, які приїхали до Києва, вимагали від влади при­швидшити прийняття рішення про передачу ДП «СхідГЗК» в управління ДП «НАЕК «Енергоатом» та реально розпочати про­цес виведення комбінату з кризи.

 

393 МЛН ГРН НА ВИПЛАТУ ЗАРПЛАТИ ШАХТАРЯМ

15 липня в Міненерго України відбулась зу­стріч представ­ників профспі­лок вугільників Львівщини з ке­рівництвом міністерства.

У зустрічі, зокрема, взяли участь перший заступник Мі­ністра Юрій Власенко, заступ­ник Міністра Олексій Кураков, голови первинних профспілко­вих організацій Львівської те­риторіальної організації Укрвуглепрофспілки на чолі з її го­ловою Олегом Турчиним та за­ступник Голови Профспілки працівників вугільної промис­ловості України Андрій Зимін.

Під час зустрічі було розгля­нуто такі питання:

Повернення коштів за від­вантажене вугілля в попередні періоди, споживачем якого було ПАТ «Центренерго», в об­сязі 228 млн грн.

Повернення ціни за 1 т ву­гільної продукції, яка відпові­дає затратам на її видобуток, – 2100 грн.

Виділення коштів на замі­ну старого зношеного гірничо­го обладнання і техніки, які відпрацювали 5-кратний ре­сурс.

Відновлення виділення ко­штів на ОП і засоби індивіду­ального захисту.

Встановлення взаємозалі­ку вугільною продукцією за спожиту електроенергію вуг­ледобувним підприємствам ДП «Львіввугілля».

Забезпечення стабільного збуту вугільної продукції.

Розподіл коштів держпід­тримки для всіх підземних пра­цівників ДП «Львіввугілля».

На запитання учасників зу­стрічі заступник Міністра Олексій Кураков надав кон­кретні відповіді та роз’яснення. Головне, на чому він наголошу­вав, це вжиття відповідних за­ходів для поточної виплати за­робітної плати та погашення заборгованості з неї.

За повідомленням Олексія Куракова, згідно з прийнятим розпорядженням Кабінету Мі­ністрів України від 14 липня 2021 року № 760-р, було надано матеріали на розгляд бюджет­ного комітету ВРУ, який на своєму засіданні прийняв від­повідне рішення щодо перероз­поділу бюджетних коштів в об­сязі 393,0 млн грн і додаткового їх спрямування за програмою «Реструктуризація вугільної галузі» на забезпечення випла­ти заробітної плати шахтарям. По-друге, Міненерго України досягнуто домовленості з Мі­ністерством фінансів щодо не­відкладного перерахунку бю­джетних коштів, передбачених на липень 2021 року в сумі 250 млн грн, на рахунки держав­них вугледобувних підпри­ємств. По-третє, протягом лип­ня і серпня ц.р. на рахунки держпідприємств мають бути спрямовані додатково по 95 млн грн бюджетних коштів.

На етапі підготовки з по­дальшим розглядом Урядом – пропозиції Міненерго та Проф­спілки стосовно збільшення видатків у бюджеті України на 2021 рік за програмою «Ре­структуризація вугільної галу­зі» до кінця року обсягом 2,8 млрд грн.

Слід зазначити, що після ак­тивного втручання в ситуацію Міненерго України та завдяки активній і наполегливій пози­ції Укрвуглепрофспілки того ж дня на рахунки державних вуг­ледобувних підприємств Мін­фіном було спрямовано відпо­відну суму коштів.

ПРЕС-СЛУЖБА ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ВУГІЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ

 

ЗАСІДАННЯ ГРОМАДСЬКОЇ РАДИ ПРИ ДЕРЖПРАЦІ

15 липня відбулося чергове засідання Гро­мадської ради при Державній службі України з питань праці.

На засіданні були присутні заступник Голо­ви ФПУ, член колегії Держпраці Василь Ан­дреєв та голова Громадської ради Вален­тин Маціяшко.

Було розглянуто наступні питання:

Щодо підготовки проєкту змін до по­станови Кабінету Міністрів України № 337 від 17.04.2019 «Про затвердження Порядку розслідування та обліку нещас­них випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві» (доповідач – начальник управління інспекційної діяль­ності Держпраці Олег Гнатюк).

Щодо проєкту наказу Мінекономіки «Про затвердження Правил безпеки в нафтогазодобувній промисловості України» (доповідач – начальник управ­ління гірничого нагляду Держпраці Олег Нелень).

Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо врегулювання не­стандартних форм зайнятості (доповідач – заступник директора департаменту з пи­тань праці Держпраці Олена Коновалова).

Підсумки роботи Громадської ради за І пів­річчя 2021 року підбив її голова Валентин Маціяшко.

ДЕПАРТАМЕНТ ОХОРОНИ ПРАЦІ ФПУ

15.08.2021



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання