« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

ВІДБУВСЯ VIIІ З’ЇЗД ФПУ

ВІДБУВСЯ VIIІ З’ЇЗД ФПУ

П ід гаслом «Час дій і якісних змін» 25 травня у Міжна­родному центрі культури та мис­тецтв профспілок України «Жовтневий палац» (м. Київ) відбувся VIIІ з’їзд найчисельнішого націо­нального профоб’єднання – Федерації профспілок України.

У роботі з’їзду взяли участь понад 340 делегатів від 45 все­українських профспілок та 25 територіальних профоб’єднань, керівники центральних органів державної влади та управління, соціальні партне­ри, представники громад­ських організацій, засобів ма­сової інформації.

У режимі відеоконференції до учасників форуму з віталь­ним словом звернулися керів­ники міжнародних профспіл­кових об’єднань та національ­них профцентрів зарубіжних країн: генеральний секретар Європейської конфедерації профспілок, генеральний се­кретар Пан’європейської регі­ональної ради МКП Лука Ві­сентіні, генеральний секретар Міжнародної конфедерації профспілок Шаран Барроу, ди­ректор Бюро Міжнародної ор­ганізації праці з питань діяль­ності трудящих Марія Хелена Андре та ін.

Члени діючого складу Ради ФПУ, Статутної та Контроль­но - ревізійної комісій, яких не було обрано делегатами з’їзду, а також усі члени проф­спілок та бажаючі мали змогу спостерігати за засіданням у режимі онлайн завдяки пря­мій трансляції.

Від Верховної Ради України до учасників з’їзду з віталь­ним словом звернулись народ­ні депутати України, пред­ставники ФПУ у парламенті Вадим Івченко та Сергій Ру­дик, а також голова Конфеде­рації вільних профспілок України Михайло Волинець. Від роботодавців – голова Ради Федерації роботодавців України, голова СПО робото­давців на національному рів­ні Дмитро Олійник, а також президент УСПП, голова Об’єднання організацій робо­тодавців України, співголова НТСР Анатолій Кінах. Свої ві­тання передали Прем’єр-міністр України Денис Шми­галь, голова Національної служби посередництва і при­мирення Олександр Окіс.

З доповідями про роботу Ради ФПУ за останні 5 років (докладніше на стор. 4) та Стратегію діяльності ФПУ на наступний період (докладніше на стор. 3) виступив Голова Федерації професійних спілок України Григорій Осовий. Він, зокрема, наголосив: «Щоб профспілкам діяти ефективно й результативно, Федерація потребує організаційного, фі­нансового та кадрового зміц­нення. Ми виходимо з усві­домлення того, що сильна Фе­дерація – захищені членські організації, і навпаки, сильні членські організації – потуж­на Федерація. Наше завдання – трансформувати діяльність організації зверху донизу, в напрямі становлення її як пра­возахисної організації, де основною цінністю для нас є людина праці і її гідний рі­вень життя».

В обговоренні взяли участь делегати з’їзду: голова Всеукраїнської профспілки пра­цівників та підприємців тор­гівлі, громадського харчуван­ня та послуг Тетяна Ясько, го­лова Запорізької обласної ор­ганізації профспілки трудя­щих металургійної і гірничо­добувної промисловості Вале­рій Сєдов, голова Об’єднання профспілок Львівщини Роман Дацько, заступник голови Профспілки працівників осві­ти і науки України Сергій Ро­манюк, заступник голови Профспілки працівників осві­ти і науки України на громад­ських засадах Ольга Чабанюк та ін.

З’їзд заслухав звітні допові­ді Ради, Статутної та Контрольно - ревізійної комісій ФПУ й після їх обговорення при­йняв відповідні постанови.

Під час розгляду питання про обрання Голови ФПУ Статутна комісія зробила по­відомлення щодо відповіднос­ті кандидатур на посаду Голо­ви Федерації профспілок України статутним вимогам. До списку кандидатур на голо­сування було включено Голо­ву ФПУ Григорія Осового та заступника Голови ФПУ Воло­димира Саєнка. Заслухавши виступи претендентів на поса­ду Голови ФПУ, делегати шля­хом відкритого голосування 271 голосом обрали Головою ФПУ Григорія Осового. З’їзд ухвалив із зазначеного питан­ня постанову.

На порядку денному було розглянуто зміни до Статуту Федерації професійних спілок України. З цього питання до­повів заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий.

Ще одним своїм рішенням з’їзд затвердив Стратегію ді­яльності ФПУ на 2021–2026 роки «Час дій та якісних змін».

За рекомендацією Ради ФПУ делегати прийняли Зая­ву про припинення наступу на трудові права працівників і профспілок та Резолюцію «Но­вому поколінню – нові можли­вості» (докладніше на стор. 5).

Також було розглянуто пи­тання про Положення про Ста­тутну комісію ФПУ, Положен­ня про Контрольно-ревізійну комісію ФПУ, обрано склад ко­місій та їхніх голів.

З’їздом прийнято постано­ву «Про підтвердження повно­важень нового складу Ради та скликання першого організа­ційного засідання Ради ФПУ».

Одразу після завершення з’їзду відбулося перше органі­заційне засідання нового скла­ду Ради ФПУ, де було обрано заступників Голови ФПУ Євге­на Драп’ятого, Володимира Са­єнка й Олександра Шубіна. За­ступником Голови ФПУ на гро­мадських засадах обрано Васи­ля Андреєва – голову Проф­спілки працівників будівни­цтва і промисловості будівель­них матеріалів України.

Також на засіданні було за­тверджено перелік комісій Ради ФПУ та їх персональний склад.

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ


Ш ляхом відкритого голосування 271 голосом на посаду Голови ФПУ обрано Григорія Осового.

Заступниками Голови ФПУ – Євгена Драп’ятого, Воло­димира Саєнка й Олександра Шубіна.

Заступником Голови ФПУ на громадських засадах обра­но Василя Андреєва – голову Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України.

 


ВИЗНАЧЕНО ВЕКТОРИ РОЗВИТКУ ФПУ НА МІЖЗ’ЇЗДІВСЬКИЙ ПЕРІОД

З ’їзд Федерації проф­спілок України за­твердив Стратегію ді­яльності ФПУ на 2021–2026 роки «Час дій та якісних змін».

Презентуючи Стратегію ді­яльності ФПУ на наступне п’ятиліття, Голова ФПУ Григо­рій Осовий наголосив, що Стра­тегія визначає політику розви­тку профспілок на весь міжз’їздівський період і спрямо­вана на забезпечення гідних умов праці, захисту трудових прав і соціальних гарантій. Вод­ночас вона є провідником член­ських організацій ФПУ у консо­лідації планів і дій.

Стратегія 2021–2026 років сут­тєво відрізняється від попере­днього стратегічного докумен­та, який мав назву «Європей­ський вибір» і фактично став утвердженням волі спілчан іти шляхом освоєння європейських цінностей і високих стандартів життя.

Нинішня Стратегія прагма­тично зорієнтована на досягнен­ня конкретних результатів на шляху до євроінтеграції в еконо­міці, сфері праці, досягнення со­ціального добробуту, де голов­ною цінністю виступає людина праці, творець матеріальних і суспільних благ для суспільства.

За офіційними даними, безро­біття охоплює 1700 тис. осіб, ще 3,5 млн – неформально зайняті і до 5 млн – трудові мігранти, які не знайшли застосування своїм професійним здібностям в Укра­їні. На думку авторів Стратегії, ось де простір для залучення профспілкового органайзингу.

Інший вектор роботи, що по­требує уваги профспілок, – допо­могти людям стати конкурент­ними на ринку праці. Оволодіти новітніми професійними зна­ннями і навичками, навчатися протягом всього життя. Забезпе­чити зв’язок між навчальними закладами й виробництвом стає вже нагальною необхідністю.

«Дивіться, який парадокс, – за­значив профспілковий лідер, – з одного боку, масштабне безро­біття, а з іншого – наявний дефі­цит працівників, які б відповіда­ли високим вимогам ринку пра­ці. Як тоді захистити право на працю? Попереду нас очікує складний період переходу до но­вих професійних стандартів на основі нового національного класифікатора. І працівники дій­сно можуть втратити свою затре­буваність, якщо не допоможемо їм підготуватися до нових умов».

Ще одним викликом для лю­дей праці є колосальні струк­турні зрушення в традиційних секторах економіки, поширення лібералізації в трудових відно­синах під впливом світової гло­балізації, цифровізації, плат­формної економіки, запрова­дження дистанційної роботи, роботи з нефіксованим робочим часом тощо.

Григорій Осовий нагадав про законопроєкти № 2708 (про пра­цю), «Про внесення змін до дея­ких законодавчих актів щодо дерегуляції трудових відносин», «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо врегулювання деяких не­стандартних форм зайнятості», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удо­сконалення процедури вирішен­ня індивідуальних трудових спорів» та низку інших, спрямо­ваних на тотальну лібераліза­цію трудових відносин. Це неда­леке майбутнє, яке нас очікує. В Європі уже 60% такої праці.

«Звідусіль транснаціональні компанії Uber, Glovo, ІТ-компанії агресивно заходять на ринок України й диктують працівни­кам свої незаконні вимоги щодо зайнятості. До того ж, прихо­дять під гаслом «За безпроф­спілкове середовище і колектив­но-договірне регулювання», що несе пряму загрозу розвитку на­ціонального профспілкового руху, – підкреслив Голова ФПУ. – На цьому напрямі боротьба має бути значно посилена як на законодавчому рівні, так і без­посередньо протестними солі­дарними діями».

Соціальний захист включати­ме дії, спрямовані на виперед­жаюче зростання зарплати, сти­пендій і пенсій порівняно з ін­фляцією. Ті ж, що визначені за­конами про освіту, охорону здоров’я, наукову діяльність, державну службу, і мають бути реалізовані в повному обсязі з відновленням економіки. А мі­німальні гарантії оплати – від­повідати Конвенції МОП № 131 і фактичному прожитковому мі­німуму, збільшеному на так зва­ну «сімейну складову» (~ 25%).

Значну частину Стратегії присвячено розвитку профспіл­кового руху в сучасних умовах, зміцненню по?

06.06.2021



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання