« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

Профспілки домоглися підвищення мінімальної зарплати...

Профспілки домоглися підвищення мінімальної зарплати...

25 серпня відбулася дов­гоочікувана подія: Вер­ховна Рада України схва­лила підвищення мінімальної заробітної плати до 5 тис. грн. Додаткові бюджетні ви­датки на підвищення мі­німальної зарплати про­понують здійснити за рахунок збільшення над­ходжень від податків.

З а відповідний проєкт Закону № 3963 «Про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік» у цілому проголосували 295 на­родних обранців. Згідно з ним мі­сячну мінімальну зарплату підвищують із 4723 до 5 тис. грн, у погодинному розмірі вона становитиме 29,2 грн (була 28,31 грн).

Варто зазначити, що СПО об’єднань проф­спілок, Федерація профспілок України під­тримали ініціативу Президента України про підвищення мінімальної заробітної плати до 5 тис. грн. Починаючи з 1 серпня, проф­спілки проводили масовану інформаційну кампанію з вимогою підвищення «мінімал­ки». Повноважні представники профспілок неодноразово вносили до Уряду, профільно­го парламентського комітету профспілкові пропозиції щодо підвищення мінімальної зарплати до рівня прожиткового мінімуму і виконання положення Генеральної угоди. І ось нарешті зусилля профспілок досягли мети: з 1 вересня ц.р. найбільш низькоопла­чувані працівники отримуватимуть підви­щену заробітну плату.

Тим часом ФПУ не зупиняється на досягну­тому. Наймасовіше профспілкове об’єднання країни продовжить боротьбу за зростання мі­німальної заробітної плати до розміру реаль­ного прожиткового мінімуму, за підвищення рівня життя працюючої людини.

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

 

...та підтримали ініціативу Президента

ФПУ підтримує ініціативу Президен­та про підвищення мінімальної за­робітної плати. Про це заявив пер­ший заступник Голови Спільного представницького органу об’єднань профспілок, заступник Голови Феде­рації профспілок України Олександр Шубін на прес-конференції в Агент­стві «Інтерфакс-Україна» 20 серпня.

«Щ одо пропозицій, з яки­ми вийшов Глава дер­жави, профспілки проаналізували ці по­казники, і тут ми, ана­лізуючи ці цифри, спираємося на положення Гене­ральної угоди, яку ми підписали в 2019 році з вла­дою і роботодавцями, – зазначив Олександр Шубін. – Відповідно до норм цієї угоди, під час визначення рівня мінімальної зарплати ми відштовхуємося від двох показників, насамперед того, що мінімальна зарплата не може бути нижчою за фактичний про­житковий мінімум працездатної особи. За останні­ми даними Мінсоцполітики, розмір фактичного прожиткового мінімуму становить 5150 грн».

Перший заступник Голови СПО об’єднань проф­спілок підкреслив, що першим кроком, який має зробити парламент, є підвищення мінімальної зарплати до цього рівня. Другим кроком, за його словами, стане підвищення, відповідно до ініціати­ви Президента, мінімальної заробітної плати з 1 січ­ня 2021 року до 6 тис. грн. «Третім кроком, який пе­редбачено на середину 2021 року, ми фактично має­мо наблизитися до наступного показника, який є контрольним у Генеральній угоді, – сказав Олек­сандр Шубін. – Це європейський показник, який орі­єнтується на рекомендації Європейського парла­менту і вказує на те, що рівень мінімальної зарпла­ти в країні має бути не більш ніж удвічі менший за середню заробітну плату. Тобто мінімальна зарпла­та має становити щонайменше 50% середньої».

У ФПУ вважають, що ініціативи Володимира Зеленського повністю відповідають досягнутим раніше домовленостям між Урядом, роботодав­цями і працівниками.

Учасники прес-конференції наголосили на тому, що намагання загальмувати підвищення в Україні мінімальної заробітної плати та рівня тру­дових доходів блокує виконання нашою державою домовленостей та зобов’язань, які зафіксовані в Угоді про асоціацію «Україна – ЄС», Цілях сталого розвитку на 2016–2030 роки, Генеральній угоді на 2019–2021 роки, основоположних Конвенціях МОП.

Було заявлено, що позиція профспілок прозора, чітка і принципова: політика економії щодо обме­ження витрат на підвищення доходів населення, насамперед заробітної плати, на чому сьогодні на­полягають низка експертів, стримуватиме підви­щення купівельної спроможності населення та розширення внутрішнього попиту, що загрожує більш глибокою стагнацією економіки, подаль­шим зниженням обсягів виробництва і послуг в її реальному секторі, зростанням зовнішньої трудо­вої міграції кваліфікованих працівників.

Профспілки не можуть допустити, щоб права та інтереси мільйонів працівників ігнорувалися або ж були порушеними. Ці питання мають бути сферою компетенції і регулювання сторін соці­ального діалогу на національному рівні. Тому на­голошують на необхідності залучення Урядом до діалогу представників профспілок і роботодавців для узгодження позицій щодо соціально-трудових питань під час формування проєктів Державного бюджету України та відповідних програм.

Олександр Шубін акцентував увагу на голо­вних питаннях, які потрібно вирішувати спільни­ми зусиллями соціальних партнерів, насамперед щодо підвищення рівня соціально-економічного захисту людей праці, зокрема заробітної плати. Перший заступник Голови СПО об’єднань проф­спілок змістовно проаналізував ситуацію з тіньо­вим сектором економіки та розповів про профспіл­кові пропозиції у цьому напрямі. Також він поін­формував, що профспілками вже запропоновано алгоритм подальших кроків, спрямованих на під­вищення «мінімалки» в цьому та наступному ро­ках. Нині розробляються конкретні та конструк­тивні пропозиції, що деталізують ці кроки.

Відповідаючи на запитання щодо реакції біз­несу на підвищення мінімальної зарплати, Олек­сандр Шубін навів переконливі аргументи на ко­ристь того, що ця ініціатива має велике значення не тільки для працівників, а й для бізнесу, якщо він працює чесно і прозоро.

У заході також взяла участь заступник керів­ника Департаменту з питань бюджету та оплати праці ФПУ Світлана Макогонюк.

Вів прес-конференцію керівник Прес-центру ФПУ Юрій Работа.

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

 

  • КОМЕНТАР

Григорій Осовий: «Бізнесу можна зекономити на чомусь іншому, а людям потрібно додати до зарплати»

Попри скептичні прогнози пред­ставників бізнес-середовища щодо анонсованого підвищення мінімальної зарплати (нібито це негативно вплине на економіку країни) профспілки підтримують такі наміри влади.

П ро це в інтерв’ю ЗМІ заявив Голова Спільного представницького органу об’єднань профспілок, Голова Феде­рації профспілок України Григорій Осовий.

«Ініціатива Глави держави та його доручення Уряду підвищити рівень життя українських гро­мадян – не просто бажання влади, це її конститу­ційний обов’язок: дбати про добробут громадян, забезпечуючи їх право на достатній життєвий рі­вень, як це проголошено в статті 48 Конституції України», – сказав профспілковий лідер. Тому вне­сений до парламенту Президентом України Воло­димиром Зеленським проєкт Закону № 3963, яким пропонується вже з 1 вересня ц.р. встановити мі­німальну зарплату на рівні 5 тис. грн (нині 4723 грн), профспілками однозначно підтримується.

Саме на необхідності підвищення державних соціальних стандартів постійно наголошують профспілки у комунікаціях з урядовою стороною та роботодавцями, оскільки існуюча мінімальна зарплата не дотягує до фактичного прожитково­го мінімуму, який за цінами червня п.р. вже є більшим, ніж пропонується владою, і буде нада­лі зростати. Потрібно також нагадати, що соці­альні партнери, підписавши чинну Генеральну угоду на 2019–2021 роки, взяли на себе зобов’язання, що «мінімалка» не повинна бути нижчою за фактичний прожитковий мінімум.

Таким чином, правові підстави для збільшення мінімальної зарплати є, питання в тому, чи призве­де запропоноване підвищення до дисбалансу в ма­кроекономіці. На думку Григорія Осового, не при­зведе, тому що фонд оплати праці у структурі ви­трат вітчизняних підприємств є незначним і стано­вить, наприклад у промисловості, всього від 5 до 8%, тоді як в європейських країнах цей показник набагато вищий – 25–30%. Отже, український бізнес недооцінює працю людей, постійно занижуючи рі­вень зарплат, що є ознакою соціальної несправед­ливості. Профспілки з цим не можуть миритись.

«Бізнесу можна зекономити на чомусь іншо­му, а людям потрібно додати до зарплати, – пере­конаний Голова СПО об’єднань профспілок. – Підвищення зарплати – це імідж держави, тому обов’язок як Президента, так і Уряду зробити все для того, щоб вектор соціальної спрямованості їхньої політики дійсно відповідав європейським цінностям і стандартам».

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

30.08.2020



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання