« на головну 16.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

Солідарний захист спілчан в умовах пандемії

Солідарний захист спілчан в умовах пандемії

Від початку введення карантинних заходів всеукраїнські проф­спілки та територіаль­ні профоб’єднання за­ймають активну позицію щодо захисту праців­ників під час пандемії коронавірусу.

ПЕРЕВЕЗЕННЯ МЕДПРАЦІВНИКІВ

l У зв’язку з карантином че­рез коронавірус COVID-19 та при­пиненням примісцевого та гро­мадського транспортного сполу­чення виникла проблема з поїзд­ками медиків на роботу. Особли­во гостро вона торкнулася серед­нього і молодшого медичного персоналу, значна частина якого діставалася на роботу на при­міських маршрутах.

На складну ситуацію відреа­гувала Херсонська обласна орга­нізація профспілки працівників охорони здоров’я України, якій вдалося організувати доставку персоналу безкоштовно.

За ініціативи профспілки, з 21 березня забезпечено переве­зення медичних працівників за трьома основними напрямками: cмт Білозерка – смт Комишани – с. Приозерне – м. Херсон; м. Олешки – м. Херсон; с. Чорно­баївка – м. Херсон.

l Завдяки коштам член­ських організацій Київської міськпрофради, якими наповне­но Фонд солідарності, Київська міська рада профспілок спільно з Київською міською профспіл­кою працівників охорони здоров’я здійснює перевезення медпрацівників з Броварів, Кня­жичів та Требухова до лікарні швидкої медичної допомоги та назад до місця проживання кож­ного дня.

Також голова Київської місь­кої ради профспілок Валентин Мельник звернувся до голови Спільного представницького органу сторони роботодавців на територіальному рівні в м. Києві Андрія Антонюка із за­кликом використати всі мож­ливості та зробити все необхід­не, щоб забезпечити безпеку праці на робочих місцях; не до­пустити вивільнення працівни­ків з підприємств, які тимчасо­во призупинили/скоротили ви­робничу діяльність та надання послуг.

ЗАКУПІВЛЯ ЗАСОБІВ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ

l Ми залишаємось вдома, а медпрацівники у цій боротьбі – на передовій. Щодня вони ряту­ють сотні життів, повсякчас на­ражаючи на небезпеку себе і свої сім’ї. Профспілчани Рівненщи­ни вирішили усіляко підтриму­вати їх у цій нелегкій і безкомп­ромісній боротьбі за життя і здоров’я. Спільними зусиллями вдалося зібрати 1 млн 361 тис. грн. Усі обласні галузеві профор­ганізації, районні осередки профспілки, первинні профорга­нізації долучилися до цієї благої справи.

l Миколаївська обласна ор­ганізація профспілки працівни­ків охорони здоров’я, згідно з рі­шенням президії обласної профорганізації, за свій особистий ра­хунок придбала 10 тис. засобів індивідуального захисту – ме­дичних масок для багаторазово­го використання. Фінансову до­помогу в придбанні масок також надали обласна рада профспілок (1 тис. масок), обласні організа­ції профспілки працівників культури та працівників торгів­лі (120 масок), а також первинні профорганізації ДП «Укрхім­трансаміак» та Миколаївського морського торговельного порту (разом 450 масок). На сьогодні 5500 масок вже надано лікуваль­ним закладам для медичних працівників – членів профспіл­ки. Робота триває.

l Тернопільська обласна ор­ганізація профспілки працівни­ків охорони здоров’я придбала для первинних та районних ор­ганізацій медичні засоби індиві­дуального захисту від COVID-19. Захисні щитки, окуляри, респі­ратори та нітрилові рукавиці відправлено до закладів охорони здоров’я, що задіяні в боротьбі із коронавірусом.

l Львівська обласна органі­зація всеукраїнської профспілки торгівлі виділила 11 тис. грн на підтримку членів профспілки – продавців, які в умовах каранти­ну та надзвичайної ситуації про­довжують працювати. За ці ко­шти придбано тисячу масок і пе­редано працівникам ТВК «Львів­холод» (Торговельна мережа «Рукавичка»), ПАТ «Львівський холодокомбінат» та іншим під­приємствам торгівлі, які вхо­дять до складу Львівської облас­ної галузевої профспілки.

l Регіональна профспілкова організація Північно-Східного міжрегіонального управління також долучилася до вирішення питання забезпечення співробіт­ників органів та установ вико­нання покарань індивідуальни­ми засобами захисту та закупи­ла 5 тис. масок, на що було ви­трачено більше 80 тис. грн. Та­кож проводиться робота щодо придбання дезінфекторів для рук та дезінфікуючих засобів для поверхонь на суму більше 130 тис. грн. Усі засоби індивіду­ального захисту та дезінфікуючі засоби направлені до органів та установ виконання покарань Північно-Східного міжрегіо­нального управління.

l Об’єднання профспілок Львівщини створило спеціаль­ний фонд для придбання засобів індивідуального захисту праців­ників медустанов з метою проти­дії поширенню COVID-19.

l Дніпропетровське облпрофоб’єднання та Федера­ція організацій роботодавців, підтримавши пропозицію облас­ної організації профспілки пра­цівників охорони здоров’я щодо створення фонду допомоги медзакладам, виступили із спіль­ним зверненням до керівників підприємств та голів профорга­нізацій всіх рівнів долучитися до цієї важливої роботи, що до­зволить поліпшити забезпечен­ня лікарень та медпрацівників усім необхідним.

l За повідомленням Атомпрофспілки, профкомом Южно- Української АЕС виділено 200 тис. грн КНП «Южноукраїнська міська багатопрофільна лікар­ня» для придбання вкрай необ­хідних засобів захисту для пер­соналу інфекційного відділення, приймального покою та реаніма­ційного відділення. До списку увійшли медичні окуляри, одно­разові захисні костюми, бахіли, маски класу FFP-3, тест-системи для виявлення антигенів вірусу грипу «А» та «В». Водночас на ЮУАЕС шили маски власними силами.

l За ініціативою профкому, адміністрація ПрАТ «Кремен­чуцький вагонобудівний завод» (Полтавська область) виділила медичним установам м. Кремен­чука 400 тис. грн на необхідні протиепідеміологічні заходи.

На звернення профкому під­приємства ПрАТ «Кременчуць­кий завод дорожніх машин» за кошти благодійного фонду заку­плено та передано інфекційній лікарні міста препарат «Монітор пацієнта» на суму 62650 грн, а та­кож закуплено медичних препа­ратів на суму 56,6 тис. грн.

«Кременчуцький завод тех­нічного вуглецю» на суму понад 100 тис. грн закупив для пенсіо­нерів одного з районів м. Кре­менчука захисні маски, набори продуктів харчування.

А ПАТ «Укртатнафта» забезпе­чило 1 тис. пенсіонерів м. Кремен­чука продуктовими наборами.

ЗБЕРЕЖЕННЯ РОБОЧИХ МІСЦЬ

В умовах протиепідемічного карантину та загострення ситуа­ції із забезпеченням нормальних умов праці працівників підпри­ємств та організацій нафтогазо­вої галузі Центральна рада Укрнафтогазпрофспілки оперативно реагує на триваючу роботу з під­готовки до вивільнення праців­ників, у тому числі за програма­ми добровільного вивільнення з підвищеними виплатами.

Центральна рада звернула ува­гу соціальних партнерів на необ­хідність припинення будь-яких дій, пов’язаних з вивільненням працівників, до завершення епіде­мії коронавірусу та протиепіде­мічного карантину, закликала за­безпечити безумовне додержання трудових прав працюючих, не до­пускати спроб тиску на працівни­ків з метою примушування або матеріального заохочення до до­бровільного звільнення. Вказано на неприпустимість порушень трудового законодавства і умов трудових договорів, у тому числі незаконного звільнення, та погір­шення умов праці працівників під час карантину, зазначивши, що такі дії є кримінальними зло­чинами, передбаченими стаття­ми 172, 173 Кримінального кодек­су України, з притягненням ви­нних осіб до встановленої зако­ном відповідальності.

  • КОМЕНТАР

Вікторія КОВАЛЬ, голова Профспілки працівників охорони здоров’я України:

«Незабезпечення медичного пра­цівника засобами індивідуального захисту створює загрозу для його життя і здоров’я, тому є за­конною підставою для відмови від виконання своїх обов’язків (за умови попередження роботодав­ця та підтвердження цього факту представником профспілки).

На засіданні штабу з протидії по­ширенню COVID-19, яке відбуло­ся в Міністерстві охорони здоров’я України, Профспілка ви­значила питання, що потребують негайного вирішення, бо стосу­ються безпосередньо медичних працівників, які працюють у зоні ризику, головні з яких:

– індивідуальний захист (забез­печення засобами індивідуально­го захисту);

– тестування (обов’язкове тесту­вання медичних працівників на наявність COVID-19);

– оплата праці (робота в надзви­чайній ситуації, понаднормовий робочий час тощо);

– страхування (прирівняти робо­ту працівників у надзвичайних умовах до учасників бойових дій);

– доїзд до роботи.

Ми не дозволимо ризикувати здоров’ям і життям медичних працівників, які сьогодні не ма­ють належного захисту. Попере­ду складна боротьба з хворобою, тому кожен «воїн» має бути озброєним».

20.04.2020



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання