« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

Коронавірус дістався України

Коронавірус дістався України

Глобальним викликом для всього людства стало стрім­ке поширення коронавірусної інфекції у світі. Перший випадок хвороби COVID-19 був зафіксований у Китаї у грудні минулого року. 55-річний чоловік у провінції Хубей, можливо, був першим, хто заразився цим віру­сом. А вже за 3 місяці ВООЗ охарактеризувала спалах COVID-19 у світі як пандемію. 13 березня генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус наголосив, що саме Європа стала епіцентром пандемії COVID-19: тут реєструють більше випадків і смертей, ніж у решті світу, за винятком Китаю. Наразі щоденно реєструють більше випадків, ніж у Китаї в розпал епідемії.

ЩО ТАКЕ COVID-19?

SARS-CoV-2, або 2019-nCoV, – це но­вий вірус, що спричиняє розвиток рес­піраторних захворювань у людей, зо­крема гострої респіраторної хвороби COVID-19, та може передаватися від людини до людини.

Спеціалісти МОЗ зазначають, що 80% випадків інфекцій є легкими або безсимптомними, 15% – тяжкими інфек­ціями, які вимагають кисневої терапії, а 5% – критичними випадками, які ви­магають штучної вентиляції легень.

Наразі, за інформацією МОЗ, станом на 18 березня в Україні зареєстровано 14 випадків COVID-19 (Чернівецька об­ласть – 10 (1 летальний), Київська об­ласть – 3, Житомирська – 1 (летальний). Загалом у світі зафіксовано понад 200 тис. випадків захворювання COVID-19, з них більше 82 тис. осіб уже одужали.

КРАЇНА НА КАРАНТИНІ

Днями міністр охорони здоров’я України Ілля Ємець у своєму офіційному зверненні з усією відповідальністю по­відомив, що сьогодні загроза, яку несе коронавірус, велика як ніколи.

Оскільки від коронавірусної інфек­ції ще не існує вакцини, найефективні­шими засобами протидії пандемії ви­знано обмеження пересування людей і режим карантину. Саме тому з 12 берез­ня по 3 квітня в Україні запроваджено 3-тижневий карантин. Припинено на­вчання в закладах дошкільної, загаль­ної середньої, позашкільної, професій­но-технічної, фахової передвищої, ви­щої та післядипломної освіти.

16 березня припинено в’їзд на терито­рію України іноземців та осіб без грома­дянства, за винятком осіб, які мають пра­во на постійне або тимчасове проживан­ня на території України. З 17 березня про­тягом наступних 2 тижнів закриті пунк­ти пропуску через державний кордон України для авіаційного, залізничного та автобусного сполучення. МЗС Украї­ни наголошує: впродовж періоду заборо­ни на в’їзд усі громадяни України мають право на перетин державного кордону для повернення на Батьківщину.

Із 17 березня тимчасово припинили роботу заклади громадського харчуван­ня: ресторани, кафе (але дозволено адрес­ну доставку), торговельно-розважальні та фітнес-центри, заклади культури. До­зволяється торгівля продуктами харчу­вання, пальним, засобами гігієни, лікар­ськими засобами та виробами медично­го призначення. Дозволено здійснювати банківську та страхову діяльність.

Також із 17 березня заборонено про­ведення всіх масових заходів, у яких передбачено участь понад 10 осіб.

Медичні заклади тимчасово припи­няють планову госпіталізацію та плано­ві операції, крім невідкладних та термі­нових. МОЗ доручено максимально під­готувати та перепрофілювати медичні заклади для прийому та лікування інфі­кованих хворих у тяжких станах.

З 18 березня по 3 квітня на міських маршрутах заборонено перевезення більше 10 пасажирів одночасно в трам­ваях, тролейбусах та автомобільному транспорті, в автобусах. Перевезення пасажирів метрополітеном у Києві, Харкові та Дніпрі заборонено. Також заборонені регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним та залізничним транспортом.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобі­гання виникненню і поширенню коро­навірусної хвороби (COVID-19)», прийня­того 17 березня, відтепер в Україні вста­новлено адміністративну відповідаль­ність за самовільне залишення місця обсервації (карантину) особою, яка може бути інфікована коронавірусною хворобою COVID-19, підвищено кримі­нальну відповідальність за порушення санітарних правил і норм щодо запобі­гання інфекційним захворюванням.

Відповідно до Закону, Уряду до­ручено у тижневий термін встанови­ти додаткові доплати до зарплати медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на робо­тах з ліквідації захворювання на ко­ронавірусну хворобу (COVID-19) у розмірі до 200% заробітної плати на період здійснення заходів щодо за­побігання виникненню та поширен­ню хвороби, і до завершення вико­нання цих заходів, а також доплати окремим категоріям працівників, які забезпечують основні сфери життєдіяльності.

ЗБЕРІГАЄМО СПОКІЙ ТА МИЄМО РУКИ

Як ми вже не раз чули, прості речі рятують життя. Ексміністр охорони здоров’я Уляна Супрун закликає збері­гати спокій, допомагати одне одному та поширювати здоровий глузд.

Для цього, насамперед, варто чита­ти та поширювати інформацію лише з перевірених джерел, таких як інтернет- сайти Всесвітньої організації охорони здоров’я, Міністерства охорони здоров’я України, Центру громадсько­го здоров’я МОЗ України.

Пам’ятайте про свій захист і людей довкола. Часто і ретельно мийте руки во­дою і милом (щонайменше 20–30 секунд). Якщо немає можливості помити руки, використовуйте спиртовмісний антисеп­тик для рук – розчин із вмістом спирту 60–80% або 2% хлоргексидину. Антисеп­тик має покривати всю поверхню шкіри рук, обробляти їх слід щонайменше 30 секунд, особливу увагу приділяючи ніг­тям – там накопичується найбільше бру­ду. Не торкайтеся брудними руками очей, носа чи рота. Уникайте тісного кон­такту з хворими людьми та натовпом.

Якщо у вас є симптоми гострої рес­піраторної інфекції, аби запобігти за­раженню інших:

– залишайтеся вдома, якщо захворіли;

– уникайте тісного контакту з іншими людьми;

– прикривайте рот і ніс серветкою під час кашлю і чхання, а опісля ретельно мийте руки;

– регулярно провітрюйте приміщення та дезінфікуйте поверхні;

– будьте на зв’язку із своїм сімейним лікарем.

Симптоми коронавірусу можуть з’являтися через 2–14 днів після зара­ження. Це підвищення температури, кашель та задишка. Якщо помітили такі симптоми у себе, були в тісному контакті з людиною, яка мала ці симп­томи, нещодавно були в регіоні, де по­ширюється хвороба, – телефонуйте сво­єму сімейному лікарю!

Варто знати, що на сьогодні пре­паратів для лікування чи профілак­тики коронавірусу COVID-19 не іс­нує. Тому не довіряйте шахраям, які пропонують їх придбати, і не вживайте сумнівних ліків. У разі підтвердження наявності коронаві­русу лабораторними дослідження­ми пацієнту в ізоляції надається симптоматичне лікування.

Наразі закликають без нагальної по­треби не виходити з дому, особливо в міс­ця скупчення людей. Але багато органі­зацій та установ не мають змоги перейти в режим дистанційної роботи, а біль­шість українців не мають заощаджень, які б дозволяли не працювати навіть де­кілька тижнів. Тому для тих, кому по­трібно їхати на роботу та перебувати в офісі чи іншому робочому приміщенні, Уляна Супрун радить наступне:

– щоб безпечно дістатися, за можли­вості, ходіть більше пішки;

– дотримуйтесь етикету кашлю і чхан­ня в транспорті. Робіть це у лікоть чи сер­ветку. Завжди майте напоготові серветку в кишені. Також майте із собою спиртов­місний антисептик, аби одразу обробити руки після виходу з транспорту;

– не торкайтеся поручнів, дверей та ін­ших поверхонь руками. Якщо ви чіпали щось у транспорті, не торкайтеся свого обличчя взагалі, поки не помиєте руки;

– користуйтеся безготівковими фор­мами оплати проїзду, якщо це можли­во, аби зменшити контакт з грошима;

– у робочих приміщеннях варто по­дбати про забезпечення всім необхідним для дотримання гігієни рук: достатню кількість мила, серветок чи одноразових рушників для витирання рук, спиртов­місних антисептиків, смітників, куди можна викидати використані серветки, як для відвідувачів, так і працівників;

– подбайте про належну дезінфек­цію приміщень. Обов’язково мають об­роблятися поверхні, до яких часто тор­каються багато людей: ручки дверей, спинки стільців, ручки на дверцятах холодильника тощо;

– за можливості, розплануйте простір так, аби поруч не сиділо багато людей. Регулярно провітрюйте приміщення.

Тож, стежте за оновленнями офіцій­них джерел інформації та будьте здорові!

ОЛЕНА ОВЕРЧУК, «ПВ»


  • КОМЕНТАР

Ілля Ємець,

міністр охорони здоров’я України:

«Закликаю всіх українців не бути легко­важними. Це той час, коли необхідно не панікувати, а мобілізуватися, зібрати всі сили та допомогти собі, своїм близьким та своїм співгромадянам. Зараз ще є можливість не допустити жахливої тра­гедії на території всієї України. Успіш­ний досвід інших країн показав, що са­моізоляція – найефективніший спосіб запобігання поширенню хвороби. Будь­те свідомими, бережіть себе та своїх близьких. Виконуючи інструкції, прави­ла та рекомендації, діючи злагоджено, як єдиний механізм, ми гарантовано пе­реможемо! Іншого шляху немає».

 

До теми

Хто має право на відпустку на період оголошення карантину?

Пунктом 3-1 частини першої статті 25 Закону України «Про відпустки» пе­редбачено, що відпустка без збере­ження заробітної плати за бажанням працівника надається в обов’язковому порядку матері або іншій особі, зазна­ченій у частині третій статті 18 цього Закону, для догляду за дитиною віком до 14 років на період оголошення ка­рантину на відповідній території.

Законодавством визначено коло осіб, яким може надаватися відпустка без збереження заробітної плати на пері­од оголошення карантину: матір, бать­ко, баба, дід, інші родичі, які фактично доглядають за дитиною, особа, яка усиновила дитину, особа, яка взяла під опіку дитину, один з прийомних бать­ків, один із батьків-вихователів. Тобто, у період карантину особа в законному порядку має змогу перебувати із сво­єю дитиною вдома, але така особа не отримує у цей період заробітної плати.

Окрім відпустки, батьки дітей до 14 ро­ків на період оголошення карантину можуть скористатися іншими правами та гарантіями, а саме:

n використати щорічну відпустку, а та­кож додаткову соціальну відпустку, якщо ви маєте на це право;

n працювати на умовах неповного ро­бочого часу відповідно до статті 56 КЗпП України;

n отримати відпустку без збереження заробітної плати, що надається за уго­дою сторін тривалістю до 15 календар­них днів (ст. 26 Закону України «Про відпустки»);

n оформити у медичному закладі лис­ток непрацездатності, що оплачується у встановленому порядку, якщо дити­на захворіла у період карантину.

Працівник також не позбавлений права укладати трудові договори про роботу вдома з додержанням норм законодавства.

За інформацією, розміщеною на Facebook-сторінці Володимира Вороха, голови Молодіжної ради ФПУ

 

 

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання