« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

КІР В УКРАЇНІ: СПАЛАХ, ЕПІДЕМІЯ ЧИ ПАНІКА?

КІР В УКРАЇНІ: СПАЛАХ, ЕПІДЕМІЯ ЧИ ПАНІКА?

Поки експерти сперечаються, як назвати ситуацію із захворюван­ням на кір – спалахом, епідемією чи істерикою населення, небез­печна інфекція стрімко поширюється країною. Українські ліка­рі-інфекціоністи наголошують на тому, що в країні епідемія кору, керівництво Міністерства охорони здоров’я заявляє лише про спа­лахи, а інфекційні відділення практично всіх лікарень переповне­ні хворими. У районних поліклініках не проштовхнутися: кількість бажаючих зробити щеплення від кору зросла у сотні разів. Число летальних випадків від небезпечної недуги сягнуло 8 осіб.

Чи можна вберегтися від кору, які наслідки інфекції та чи рятує від напасті щеплення, з’ясовують «Профспілкові вісті».

ТО, МОЖЕ, ЛЕГКА ЗАСТУДА?

Підступність кору у тому, що досить складно на перших по­рах розпізнати хворобу. Адже перші симптоми практично не відрізняються від гострої респі­раторно - вірусної інфекції. Висо­ка температура, яка зазвичай сягає 40 градусів, кашель, не­жить. І в цьому криється небез­пека. Пацієнти, прийнявши пі­гулку від застуди, йдуть до шко­ли, кінотеатру чи цирку «Коб­зов». Не задля отримання знань чи насолоди від мультфільму, а щоб заразити оточуючих. Це, ка­жуть лікарі - інфекціоністи, сто­відсоткове попадання. Кір, на відміну від інших хвороб, що пе­редаються повітряно-крапель­ним шляхом, тим і підступний, що оточуючі його підхоплюють надто легко.

Отож, симптоми недуги лег­ко сплутати із звичайною засту­дою. Далеко не всі лікарі мо­жуть розпізнати кір на ранніх стадіях хвороби. Тільки на 3–5-й день з’являється червоний ви­сип на тілі. Власне, сам висип важко сплутати з чимось ін­шим. Це дрібні червоні цяточки та пухирці, які можуть зливати­ся у великі плями. Через це іс­нує немедичний термін: «зли­тий кором». Спершу цятки з’являються на слизовій рота, язику та губах. Потім на шиї, го­лові та на кінцівках тулуба. При цьому виникає нестерпний го­ловний біль, деколи аж до втра­ти свідомості. Порушується сон, хворий втрачає апетит, скар­житься на загальну слабкість. Нерідко хворобу супроводжує кон’юнктивіт – запалення слизо­вої ока. У дорослих зазвичай «підростають» лімфатичні вуз­ли. Хвороба із симптомами три­ває до 4 тижнів і більше.

Лікарі застерігають: самолі­куванням кору займатись не можна в жодному разі. Через не­вчасне звернення до лікарів або неправильне лікування вірус призводить до тяжких наслід­ків. Експерти попереджають, що не такий страшний кір, як його наслідки. Серед усклад­нень, які викликає кір, – ура­ження нервової системи (енце­фаліт), пневмонія, отит, втрата зору. Усе це може призвести до інвалідності та навіть смерті.

За даними Всесвітньої орга­нізації охорони здоров’я, щоро­ку в світі 30–34 млн дітей хворі­ють на кір, понад 800 тис. поми­рають від самої інфекції та її ускладнень. Це означає 314 смертей на день, 13 – щогодини.

Якщо хвороба минає без ускладнень, то на 4 - й день після висипу хворому стає легше. Ви­сип або зникає зовсім, або почи­нає лущитися. Нормалізується температура, кашель зменшу­ється, з’являється апетит. І мож­на говорити про одужання.

У розпал інфекції все частіше лунають заклики про запрова­дження карантину. Однак ін­фекціоністи категорично проти таких заходів і називають рі­шення влади не тільки вкрай не­професійним, а й провокацій­ним. На переконання медиків, подібні обмежувальні заходи очікуваного ефекту не дадуть. Вони дозволяють на певний час перервати епідеміологічний ланцюг, однак надалі він буде просто розтягнутий у часі. Якщо місцева влада хоче дійсно допомогти батькам, слід органі­зувати в дитячих колективах на­лежні медичні бригади, які бу­дуть щоденно спостерігати за станом здоров’я дітей, а також організувати можливість ще­плення дітей прямо у садочку або школі, радять лікарі.

ВІД ДІАГНОСТИКИ ДО ЛІКУВАННЯ

Симптоми кору і ГРВІ схожі тільки на початку хвороби. Та якщо брати гостру респіраторну інфекцію чи навіть грип, то ін­декс поширення недуги складає приблизно 50–70%. У кору зо­всім інша картина: індекс коли­вається у межах від 98 до 100%. Це особливість кору. Тож якщо почалась підвищена захворюва­ність, процес досить швидко і впевнено прогресує. Відтак ті люди, які самовпевнено вважа­ють, що «якось воно буде», про­сто легковажать. Адже жодних препаратів ні для профілакти­ки, ні для лікування кору поки що не винайшли.

Діагностувати вірус кору – недешева справа. За словами фахівців лабораторних центрів, діагностика 10 зразків біологіч­ного матеріалу обходиться у 2,5–3 тис. гривень. Щоб зеконо­мити кошти, відбирають на ана­ліз лише частину зразків. «Якщо є 5–10 хворих з одного ко­лективу, в усіх однакові симпто­ми, ми беремо на аналіз 2–3 зраз­ки. Якщо ми підтверджуємо на­явність вірусу, то лікарі став­лять діагноз кір усім хворим із цього колективу. Це не ми вига­дали таку процедуру, так вказа­но в протоколах МОЗ», – запев­няє начальник Івано-Франків­ського обласного лабораторного центру МОЗ Руслан Савчук.

Експерти стверджують, що об’єктивних показників щодо кількості хворих на кір ми не побачимо, оскільки не всі ви­падки реєструються. По - перше, проблеми з діагностикою, яка, як ми вже сказали, не з деше­вих. По - друге, з кожним виявле­ним випадком захворювання лі­карям додається чималий шмат роботи: прописати анамнез, а головне – відстежити ланцю­жок зараження. А якщо паці­єнт до того, як кір покрив усе тіло пухирцями, перебував в іншому регіоні, доведеться ви­являти джерело захворювання і там. Не кожному медичному закладу це по кишені.

Медики вкотре наголошу­ють, що наразі не існує пре­паратів для лікування кору. Мова не тільки про Україну, а й про Європу та цілий світ. Інфекціоністи радять для зменшення гарячки та болю використовувати жарознижу­вальні препарати на кшталт ібупрофену та парацетамолу. А от аспірин використовува­ти не рекомендується. Зняти свербіж допоможуть щоденні ополіскування тіла і вмиван­ня спеціальними розчинами. Для промивання очей під час хвороби використовують роз­чин харчової соди або міцний чай. При кон’юнктивіті реко­мендують краплі з антибіо­тиками. Ротову порожнину радять полоскати настоєм ро­машки або хлоргексидином.

У разі розвитку пневмонії або інших бактеріальних ускладнень при кору показа­ні антибіотики. Для профі­лактики кору можна вжива­ти вітамін А. Та за будь-яких умов не варто ставитись до кору як до банальної дитячої інфекції, це дуже небезпечне захворювання.

АЛЬТЕРНАТИВИ НЕМАЄ

Уберегтися від небезпеч­ної інфекції можна виключно за рахунок щеплення. Про­грама вакцинації проти кору в світі почалася у 1963 році. До введення програм імуніза­ції в США на кір хворіло до 3–4 млн людей на рік, до 500 хворих гинули, приблизно в 1 тис. осіб хвороба ускладню­валась енцефалітом. Широке використання вакцини при­звело до скорочення випадків кору в США на 99%. Процес вакцинації став обов’язковим, тож у вересні 2016 року Північна та Південна Америки стали першими ре­гіонами у світі, де вдалося ліквідувати кір.

В Україні ситуація дещо інша. Відомий лікар Євген Комаровський говорить: «Найстрашніше, коли сус­пільство приймає рішення робити щеплення, але поло­вина це робить, а половина – ні. Це призводить до того, що починають хворіти дорослі. Коли щеплень не робили ні­кому, то з вірусом люди сти­калися в дитинстві, а коли щеплення зробили половині – шанси знижуються, і з віру­сом стикаються дорослі. І тоді ціна зростає».

Наразі перед суспільством постало непросте завдання: відновити репутацію вакци­нації. Виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун закликає на­родних депутатів посилити відповідальність за відмову від щеплень.

«Для наступних кроків нам потрібна ваша допомога. По-перше, внести зміни в за­кони України, що регламен­тують питання вакцинації, та посилити відповідаль­ність за відмову від вакцина­ції, як це зроблено в усьому цивілізованому світі», – зая­вила пані Супрун.

Експерти констатують, що за останні 2 роки прихиль­ність українців до вакцинації зросла із 40 до 80%, але цього недостатньо. Має бути як в усьому цивілізованому світі – не менше 98%.

Головний епідеміолог Іва­но-Франківської області Ма­рія Бойко стверджує: «Жодна вакцина і жоден препарат не гарантують, що ви не захворі­єте на ту чи іншу хворобу. Але вакцина значно зменшує ризик інфікування, і якщо людина все-таки захворіє, не­дуга протікатиме в легшій формі, і набагато зменшуєть­ся ризик отримати усклад­нення. Жодна вакцина не дає 100% гарантії, бо організм кожної людини реагує по-різному. На одну й ту ж саму вакцину в однієї людини ви­робиться дуже сильний за­хист, в іншої – менший, а в ко­гось ще менший. Крім того, одна людина може не контак­тувати з хворим на кір, а інша мати в сім’ї двоє хво­рих. Все цілковито індивіду­ально і визначається станом організму, інтенсивністю за­раження, кількістю контак­тів з тими, хто заражений».

Та навіть стрімке поши­рення інфекції не спонукає батьків одразу ж вести своїх чад до кабінетів щеплення. Чимало батьків мають на те свої аргументи: вакцинація під час епідемії та ще й узим­ку, коли імунітет ослабле­ний, – невиправданий ризик. Однак інфекціоністи наполя­гають на тому, що потрібно вакцинуватися і під час спа­лаху, і тоді, коли його немає. До слова, в жодному доку­менті Міністерства охорони здоров’я чи в позиції ВООЗ не йдеться, що пора року яки­мось чином впливає на ефек­тивність щеплення.

Є спеціальний календар щеплень, і його ігнорувати не слід. А тим більше купувати «липові» довідки про ще­плення. Експерти кажуть, що підрахувати, скільки купле­но довідок, практично не­можливо.

Ті, хто ніколи не стикався з такою хворобою, кажуть, що попередження про кір – зви­чайнісінька паніка, щось на кшталт свинячого грипу кіль­ка років тому. Однак медики запевняють, що підстав очі­кувати зниження захворюва­ності поки що немає. Кір по­ширюється Україною і збирає свої врожаї. Зважаючи на сто­відсоткову здатність заража­ти інших, хворобу зупинити швидко не вдасться. Епідемі­ологи налаштовані боротися з кором та його наслідками практично до літа, себто до канікул дітей. Головне, що причину спалаху вже вста­новлено: низький рівень вак­цинації від захворювання.


ДАЛЕКО НЕ ОСОБИСТА СПРАВА

Н а Заході почали вводити штрафи і навіть кримінальне покарання за від­мову від вакцинації. У Франції мину­лого року, після спалаху кору при­йняли закон, згідно з яким мінімальний штраф за відсутність щеплень становить 1500 євро, максимальний – 30 тис. євро і 2 роки в’язниці. У Німеччині за відмову від ще­плень з 1 червня 2017 року ввели штраф 2500 євро, коли в країні зросла кількість за­хворювань на кір, а наприкінці травня від ін­фекційної недуги померла мати трьох дітей.

За даними Європейського центру з профілак­тики та контролю захворювань (ECDC), в Єв­ропі посилюються правила ва

31.01.2018


Раїса ЧИРВА

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання