« на головну 24.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

У НОВИЙ РІК – З НОВИМИ ПЛАНАМИ

Ось і настав Новий 2018 рік. Кожен у глибині душі сподівається на те, що він буде кращим за попередній. Про це нам говорять і можновлад­ці, обіцяючи в наступному році економічне зростання, підвищення соціальних гарантій та загальне благополуччя. «Профспілкові вісті» виділили основні здобутки 2017 року та плани на нинішній рік.

2017-Й: РІК ЯСКРАВИХ ПОДІЙ

Про те, що попередній обіцяє багато приємних сюрпризів, стало ясно вже на його початку. Адже з 1 січня 2017 року було підвищено мінімальну заробіт­ну плату – до 3200 грн. Без зайвої скромності варто зазначити, що це підвищення навряд чи відбу­лося б, аби не активна участь Федерації профспілок України. Саме ФПУ послідовно домагала­ся приведення мінімальних зарплат до бодай якогось при­йнятного рівня. І робитиме це надалі.

Ще одна подія 2017 року, зна­чення якої неможливо перебіль­шити, – введення безвізового ре­жиму з країнами ЄС з 11 червня. Для того, щоб вільно, без віз та зайвих документів подорожува­ти країнами Шенгенської зони, українцям достатньо було мати біометричний паспорт. Щоправ­да, рішення європейських парт­нерів застало багатьох грома­дян України зненацька (не віри­ли до останнього), тому після введення безвізового режиму черги за омріяною біометрикою перевищили всі можливі межі. Проте на загальний настрій це мало вплинуло: українці швид­ко оцінили переваги безвізу з єв­ропейськими країнами. А з 31 грудня візи було скасовано і з Об’єднаними Арабськими Емі­ратами.

Безперечним здобутком ми­нулого року можна вважати старт масштабних реформ у со­ціально важливих сферах. Зо­крема, реформи освіти, медици­ни, суддівської та пенсійної сис­тем, житлово-комунального гос­подарства.

Наприкінці року радісна но­вина надійшла з фронту. Після майже дворічного очікування та безплідних перемовин було звільнено з полону 73 україн­ських бранців з тимчасово оку­пованої території. Взамін дове­лося віддати близько 200 бойо­виків та злочинців, які перебу­вали в українських тюрмах. Оскільки близько 100 україн­ських полонених ще лишилися на окупованих територіях, пере­говори буде продовжено.

Перемогою року можна вва­жати завершення трирічної су­дової тяганини між НАК «На­фтогаз» та російським «Газпро­мом», яка закінчилася рішен­ням стокгольмського арбітраж­ного суду, що задовольнив голо­вні вимоги Києва. Так, суму бор­гу України за контрактом 2009 року було зменшено з 47 млрд до 2 млрд. Експерти стверджують, що і ця сума може бути перекри­та, якщо Росія заплатить спра­ведливу ціну за транзит газу. Тим більше, що у стокгольм­ському суді цьогоріч буде роз­глянуто новий позов «Нафтога­зу» проти «Газпрому», що перед­бачає виплату компенсації у розмірі 16 млрд дол. США за транзит газу.

Таким чином, Україна щода­лі більше намагається йти своїм шляхом, позбуваючись нав’язливої опіки агресивного сусіда. Чергове свідчення цього – заборона у 2017 році росій­ських сайтів, зокрема соціаль­них мереж «Вконтакте», «Одно­классники.ру», а також «Ян­декс», «Кинопоиск», «Mail.ru» та ін. Своє рішення Президент ар­гументував тим, що без соціаль­них мереж, підконтрольних КДБ–ФСБ, український народ цілком може прожити.

Ну, і не можна не згадати про проведення в Україні пісенного конкурсу «Євробачення», право на проведення якого здобула у 2016 році Джамала. І хоча укра­їнському виконавцю не вдалося гідно представити Україну, го­ловне, що престижний конкурс пройшов на високому організа­ційному рівні.

РІК ПІВНЯ: НЕ МИНУЛОСЯ БЕЗ СКАНДАЛІВ

Півень – не лише яскравий птах, а й войовничий. Тож і не дивно, що його рік пройшов під знаком різного роду скандалів. Один з найбільш дошкульних – боротьба між різними силовими відомствами – традиційними та новоствореними. Так, у Генпро­куратурі нарікали на те, що На­ціональне антикорупційне бюро діє напівзаконними методами. У НАБУ виправдовувалися, що ГПУ захищає високопоставле­них корупціонерів.

У Національному бюро з пи­тань запобігання та протидії ко­рупції теж спалахнув «викри­вальний» скандал: виявилося, що за допомогою такого потуж­ного механізму, як електронні декларації, можна контролюва­ти деяких чиновників.

Відзначився рік скандалами і на міжнародному рівні. До­шкульно, що стосувалося це най­ближчих сусідів України. Зокре­ма, різні погляди на історичну спадщину мало не розсварили українців та поляків. Сусідам не подобається, що Україна возве­личує деяких своїх героїв. Також нинішня польська влада, осо­бливо радикально налаштовані праві, занадто захопилися згаду­ванням та підкресленням трагіч­них сторінок історії, за які обом народам має бути соромно. У Польщі навіть сформували чор­ний список українських політи­ків, котрі вважаються небажани­ми гостями на її території.

Образилися на нас й інші су­сіди, зокрема Угорщина. Їх обу­рила освітня реформа в Україні, в рамках якої було піднесено роль української мови у наших школах. Угорці чомусь виріши­ли, що мають право втручатися у внутрішню політику України, домагаючись дотримання прав угорської меншості на території Закарпаття. Проте Міністерство освіти України зайняло непо­хитну позицію: насамперед, ін­тереси нашої країни.

Довелося Україні зазнати і впливу найбільш небезпечної су­часної зброї – кібератаки. Вірус, який дотепники назвали Petya, спромігся в короткі терміни «по­класти» державні органи та бан­ківські установи, а також кілька тисяч приватних комп’ютерів користувачів. Саме тому було вирішено значно посилити відділи кібернетичного захис­ту в силових структурах, а та­кож підвищити кваліфікацію персоналу.

ПЛАНИ НА 2018-Й: ЕКОНОМІЧНЕ ЗРОСТАННЯ ТА ПРОДОВЖЕННЯ РЕФОРМ

Цього року головним пріо­ритетом для Уряду країни буде подальше економічне зростання і створення для нього передумов. У бюджеті на 2018 рік, який так і назива­ють – «бюджет розвитку», за­кладено зростання ВВП на рівні 3%, хоча насправді Прем’єр-міністр Володимир Гройсман розраховує на 5–7%.

Крім того, пріоритетом Уряду на нинішній рік стане підвищення обороноздатнос­ті держави. Так, на потреби оборони в кошторисі передба­чено 165,3 млрд грн.

Також 2018 рік має відзна­читися масштабним будівни­цтвом – як доріг, так і інших інфраструктурних об’єктів. Протягом року планується побудувати 50 нових мостів, відремонтувати 4 тис. км до­ріг. Зокрема, в Уряді плану­ють завершити будівництво багатостраждальної траси Одеса – Рені.

Ще один пріоритет – сіль­ське господарство, галузь, яка забезпечує до 40% валют­них надходжень держави. Для підтримки сектору Уряд виділяє 7,3 млрд грн, що на 35% більше, ніж минулого року.

Не забудуть і про подаль­ше реформування важливих галузей: цьогоріч мають про­довжитися та завершитися основні реформи, розпочаті минулого року. Серед пріори­тетних – доведення до логіч­ного завершення судової ре­форми, впровадження освіт­ньої та медичної реформ. Та­кож у планах Уряду сприяти поліпшенню інвестиційного клімату та спрощення під­приємницької діяльності.

Створення антикорупцій­ного суду, на якому наполяга­ють міжнародні інституції, теж переноситься на 2018 рік. Є великі сподівання, що на­родні депутати все ж проголо­сують за це важливе питання.

2018-й стане роком змін і для українських водіїв. Тра­гічні моторошні ДТП, на які був так багатий 2017 рік, спо­нукали законодавців на вве­дення більш жорсткого пока­рання для порушників пра­вил дорожнього руху. Так, основні нововведення стосу­ються обмеження швидкості та штрафів. З 1 січня 2018 року їхати населеними пунк­тами можна буде не швидше ніж 50 км/год. А за кермуван­ня без водійського посвідчен­ня доведеться заплатити по­над 10 тис. грн (за повторне таке порушення – 40 тис.).

Оскільки економіка краї­ни, нехай і не так швидко, але зрушила з місця, з’явилися можливості подбати й про інші сфери. Наприклад, куль­туру. Уже цього року кілька українських фільмів здійсни­ли справжній фурор у кіноте­атрах та зібрали нечувану як для вітчизняних стрічок касу. Наприклад, «Червоний» за сценарієм Андрія Кокотю­хи та «Кіборги» режисера Ах­тема Сеїтаблаєва. Кінокрити­ки прогнозують, що наступ­ного року процес створення якісного українського кіно ще пожвавиться, і наші режи­сери, актори та продюсери зможуть утерти носа навіть Голлівуду.

 

РІК СОБАКИ: ПРОГНОЗ АСТРОЛОГІВ ДЛЯ УКРАЇНИ

Ф ахівці з астрології зазначають, що роки під знаком Собаки є тради­ційно сприятливими для України. Тому в 2018 році на країну очікує стабілізація та економічне зростання. Більше того: на думку астролога Влада Росса, навіть кольори національного прапора вдало збіга­ються з характеристиками Жовтої Собаки, яка є символом року.

На переконання Росса, цьогоріч можна очіку­вати позитивних змін, приходу нових людей, молодих політиків та команд. А завдяки тому, що Уран входить до зодіакального знаку Тіль­ця, нас чекає повна перебудова мислення. Зо­крема, ми ще далі відійдемо від радянської спадщини і наблизимося до Європи. На думку астролога, ми виконаємо значну частину умов, необхідних для вступу до Європейського Со­юзу. І тоді ніщо не завадить нам десь у 2024– 2025 роках стати частиною ЄС.

Астрологи прогнозують, що цей рік для Украї­ни буде більш або менш мирним та спокійним, без жахливих потрясінь. На думку відомого астролога Павла Глоби, жодного «апокаліпси­су» наступного року зірки не віщують. А це саме по собі вже є позитивним прогнозом.

І хоча жоден фахівець не дає гарантії, що саме цьогоріч на Донбасі завершиться війна, все ж у роки Собаки дуже рідко трапляються якісь кризові ситуації, війни або кровопролиття. Тому не виключено, що таки будуть створені всі передумови для настання миру в країні. Крім того, саме в ці роки відбувалося масш­табне торжество справедливості. Варто зазна­чити, що у 1946 році відбувся славетний Нюрнберзький процес, коли було засуджено колишніх керівників фашистської Німеччини. Це теж був рік Собаки.

А от у фінансовій сфері «зіркові» спеціалісти не прогнозують особливих здобутків. Оскільки 2018 рік перебуває під владою планети Мер­курій, це може спричинити несподівані зміни в економіці, стрибки валюти. Якщо згадати останні роки, що закінчувалися на «вісімку», – 1998 та 2008, вони несли із собою масштабні фінансові кризи. Тому краще 2018-го не ство­рювати боргів.

Собака є покровителем творчих та активних людей, тому тим, хто не стоятиме на місці, а працюватиме над собою, заводитиме нові зна­йомства та підкорюватиме вершини, цей рік віщує всілякі гаразди та успіхи.

І ще одна приємна новина: на думку астроло­гів, пари, які в Рік Жовтого Собаки узаконять свої стосунки, матимуть напрочуд міцний та щасливий шлюб. До речі, не забуваємо, що Жовтий Собака ще не вступив у свої права. За китайським календарем Новий рік настає 16 лютого. Тому відлік карколомних позитивних змін починаймо саме з цієї дати!

 


Петро ПОРОШЕНКО, Президент України:

«Рік 2017-й видався непростим. Але ми змогли довес­ти всьому світові, що об’єднавшись, українці здатні на великі звершення і перемоги. Головне, що 2017-й став переломним у реформуванні країни. Медична, пенсій­на, освітня – реформи, які впровад

31.01.2018



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання