« на головну 30.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

ВОЛОДИМИР САЄНКО: «ПРАЦЮЮЧА ЛЮДИНА НЕ МОЖЕ БУТИ БІДНОЮ»

ВОЛОДИМИР САЄНКО: «ПРАЦЮЮЧА ЛЮДИНА НЕ МОЖЕ БУТИ БІДНОЮ»

До редакції газети «ПВ» надходять запитання від членів профспілок сто­совно підвищення міні­мальної оплати праці до 3200 гривень, на які ми попросили відповісти в.о. Голови ФПУ Володи­мира Саєнка.

– Чи вплине зростання міні­мальної зарплати на отри­мання субсидій?

– Вплине. Але дострокового перерахунку субсидій не буде. Тобто комунальні пільги будуть переглянуті лише на наступний опалювальний сезон, так само, як це було цього року. В сезоні 2016/2017 рр. субсидії, що вже були нараховані, скасовувати не будуть, навіть якщо доходи зростуть удвічі.

– Що буде з податками?

– Ставка податку на доходи фізичних осіб не збільшиться, однак зросте база оподаткуван­ня, а отже, й обсяг надходжень до бюджетів, що стане одним із компенсаторів додаткових бю­джетних видатків.

– Як вплине підвищення міні­мальної зарплати на розмір пенсій?

– Пенсійна система побудова­на так, що підвищення міні­мальної заробітної плати не впливає на розмір пенсії ниніш­ніх пенсіонерів. Разом з тим таке підвищення стимулювати­ме виведення з тіні частини «конвертної» зарплати, що при­веде до збільшення офіційних доходів, які враховуватимуться під час призначення пенсій.

Водночас було прийняте окреме рішення про збільшення пенсій з 1 грудня 2016 року на 10%. Однак підвищення бази оподаткування, а отже, і доходів від ЄСВ, збільшить надходжен­ня до Пенсійного фонду, бю­джет якого зараз є дефіцитним і компенсується з державних ко­штів. Близько 10 мільярдів має додатково надійти до Фонду.

– Чи зміниться розмір інших соціальних стандартів?

– Соціальні виплати, які зале­жать від прожиткового мініму­му, не збільшаться унаслідок підвищення мінімальної зарплати. Не вплине зростання мі­німалки і на допомогу при наро­дженні дитини – відповідно до чинного законодавства ця сума є сталою. Однак загалом збіль­шиться допомога у зв’язку з ва­гітністю і пологами від Фонду соціального страхування – ці ко­шти надають у розмірі 100% від середньомісячного окладу. Так само в середньому збільшаться виплати у разі тимчасової втра­ти працездатності, допомога з безробіття. Однак слід урахува­ти, що їх розмір залежить не лише від суми заробітної плати, а й від її коливань упродовж певного періоду, стажу, причин звільнення тощо.

Планомірне підвищення соці­альних стандартів – це наш єди­ний шлях. Федерація профспілок України ніколи не піде на те, аби відмовитися від позиції гідної оплати праці, соціального захис­ту трудового населення. А проф­спілки сьогодні отримали новий подих, у тому числі у законодав­чій владі – завдяки представни­цтву профспілок у ВР нардепом Сергієм Капліним ми маємо можливість вносити законодав­чі ініціативи. Роль профспілок у державній політиці зростає. Це означає, що наша позиція має пряму репрезентацію на соціаль­ні процеси в Україні.

– Чи зростуть ціни і курс до­лара?

– Інфляційного ефекту і де­вальвації національної валюти від підвищення мінімальної зарплати, відповідно до еконо­мічних розрахунків, Уряд не очікує. Курс долара на наступ­ний рік закладається на ниніш­ньому рівні. Однак це та ідеаль­на модель, яку нам з вами ще належить реалізувати, оскільки вона спрацює виключно за умо­ви достатньої політичної волі, ефективного соціального діало­гу та бажання кожного українця відійти від тіньової економіки.

– Чи піднімуть зарплати чи­новникам?

– Якщо не будуть внесені змі­ни до законодавства – піднімуть. Однак Кабмін уже сьогодні зая­вив про те, що зарплати суддів і чиновників будуть відв’язані від розміру мінімальної зарплати, аби запобігти їх надмірному зростанню. Остаточно відпові­сти на це питання можна буде лише після прийняття відповід­ного законодавчого акта, який затвердить розрахунок зарплат народних депутатів та інших ви­сокопосадовців – з огляду на про­житковий мінімум замість міні­мальної зарплати.

Позиція ФПУ з цього питання однозначна: заробітна плата де­путатів не має зростати в рази. Дані, що ми бачимо за результа­тами заповнення електронних декларацій, говорять самі за себе. Вважати, що збільшення зарплат чиновників на кілька тисяч якось вплине на коруп­цію, – це самообман. Боротися з корупцією необхідно іншими методами, силами виконавчої, а не законодавчої влади.

– Профспілки вибороли в держави підвищення міні­малки удвічі, однак ФПУ й досі анонсує проведення всеукраїнського мітингу 17 листопада. Навіщо мітинг?

– Важливий момент – за під­няття мінімальної заробітної плати до 3200 гривень іще не про­голосували народні депутати. Це озвучена ініціатива Уряду, яка допоки не реалізована. Ще один важливий момент – проф­спілки не тимчасовий проект, утворений задля до­сягнення однієї вузької мети. ФПУ захищає права трудів­ників багато років, охоплю­ючи десятки й сотні різноманітних питань. Не було такого дня, коли профспілкові активісти могли б сісти, видо­хнути і сказати, що більше боро­тися немає за що. Підвищення мінімалки – досягнення. Насам­перед досягнення людини праці (а вже потім Федерації профспі­лок, яка це відстоювала; пред­ставника ФПУ у ВР Сергія Каплі­на, який вносив пропозиції; Уря­ду, який ініціював підвищення; політичних фракцій, які підтри­мали профспілки).

Мабуть, це гарна риса харак­теру – щоранку дякувати сонцю за те, що воно просто зійшло. Або Уряду за те, що той нарешті зробив крок проти експлуатації українців, відійшов від політи­ки дешевої робочої сили. Однак не слід забувати, що Уряд – це люди, яким ми з вами платимо із власних коштів у вигляді по­датків заробітну плату. Ми його утримуємо, аби він забезпечу­вав нам гідне життя. Піднят­тя мінімальної зарплати – це не позика. Це давно на­зріле рішення. І в нас є ще безліч питань на порядку денному. Пікет профспілок – пікет за гідне життя.

– До чого ще приведе підви­щення мінімальних зарплат?

– До руху економіки. Більша заробітна плата означає, що ку­півельна спроможність україн­ців зросте, відтак – почнуть зрос­тати попит, товарообіг. Це під­штовхне виробництво і розвиток економіки загалом.

– Які підводні камені?

– Не можна ігнорувати мож­ливі негативні наслідки такого кроку. Є ризик, що через неба­жання платити підвищену міні­мальну зарплату тіньовий ри­нок найманої праці збільшить­ся, набуде поширення явище со­ціального демпінгу, почнуться переведення людей на півставки тощо. У цій ситуації, як ніколи, важливий тристоронній соціаль­ний діалог на всіх рівнях – від ФПУ до первинки. Порозуміння профспілок і роботодавців було важливе завжди, а зараз є визна­чальним. Постійний діалог, який ФПУ проводить із робото­давцями, допоможе нівелювати озвучену небезпеку. В Україні є дуже багато відповідальних ро­ботодавців, чиїх співробітників підвищення мінімалки не заче­пить узагалі – тому що їм уже підвищили зарплату, у деяких випадках на 150%. І з кожної цієї копійки вони сплатили податки, що забезпечило соціальний за­хист і пенсію вразливим катего­ріям населення. І кількість соці­ально відповідальних робото­давців зростає – відмовившись від тіньового бізнесу, ведучи со­ціально орієнтовану кадрову по­літику, вони отримали вдячних, працелюбних працівників.

Як приклад можна навести «Укртрансгаз». Завдяки Раді го­лів профспілок цього підприєм­ства та лояльності керівництва працівники товариства по всій Україні забезпечені службовим житлом, за ремонт і утримання якого сплачує роботодавець і яке вони можуть приватизувати після 10 років роботи. Отриму­ють премії та високу заробітну плату, мають змогу пройти са­наторно-курортне лікування та оздоровлення. На вакантні по­сади там черга в сотні людей, бо роботодавець і профспілки пра­цюють спільно, бо людина на першому місці.

 

07.11.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання