« на головну 29.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

КОЛЕКТОРИ В ЗАКОНІ?

КОЛЕКТОРИ В ЗАКОНІ?

На початку липня Президент України Петро Порошенко підписав закон, ухвалення якого викликало неоднозначну реакцію не тільки в суспільстві, а й серед депутатського корпу­су. Віднині у разі заборгованості позбавити права власності на житло зможе не лише дер­жавна виконавча служба, а й приватні компанії, які в народі називають колекторами. Екс­перти кажуть, що гроші почнуть вимагати і в тих, хто заборгував за комунальні послуги. Чи не призведе закон до неконтрольованих процесів у суспільстві, команда «Профспілкових вістей» з’ясовує за підтримки провідних аналітиків.

МІЖ МІФОМ І РЕАЛЬНІСТЮ

У Міністерстві юстиції обуре­ні тим, що народ охрестив при­ватних виконавців колектора­ми. Стверджують, що це не одне і те саме, адже діяльність колек­торів нічим не врегульована, а робота приватних виконавців регулюється законом. Тоді чому довкола нового закону стільки галасу? Усе через те, пояснюють експерти, що державна виконав­ча служба виконує не більш як 15% рішень судів, а приватні компанії будуть наполегливі­шими, «виб’ють» будь-якими ме­тодами те, що наказав суд.

На переконання юридичного експерта Євгенії Коротенко, «цим законом дали можливість будь-якій організації звернути­ся до тих, хто прагне стягнути з населення борги. І це дуже при­гнічує громадян. Адже відтепер кожен ЖЕК може звернутися до колекторської фірми і у жор­сткий спосіб вибивати гроші».

Закон ухвалили дуже «вчас­но», бо хвиля вибивання боргів – не за горами. Експерти прогно­зують, що восени почнеться «ви­сокий вал» заборгованості за житлово-комунальні послуги. Громадськість побоюється, що вилучати майно й активи за рі­шенням суду приватні виконав­ці будуть відверто бандитськи­ми способами, адже їхнє осно­вне завдання – нагнати побіль­ше страху, щоб населення вчас­но платило. Тож навряд чи при­ватники будуть делікатними. Хоча тут думки експертів дещо різняться.

Приміром, юрист Юрій Мель­ник закликає не панікувати. «Ін­струментарій у приватних вико­навців буде не ширше, ніж у державних. Вони точно так само будуть діяти на підставі рішен­ня суду. Вони не зможуть при­йти до вас в будинок і сказати – вимітайтеся», – заспокоює пан Юрій.

У керівника громадської орга­нізації «Публічний аудит» Мак­сима Гольдарба з цього приводу оптимізму мало. Він стверджує, що приватні виконавці зловжи­ватимуть повноваженнями так само, як і колектори, і вселять у населення такий самий страх – аби в інших людей раптом не ви­никло бажання не платити за но­вими грабіжницькими кому­нальними тарифами. Хоча, за його словами, у колекторській діяльності нічого незаконного немає, однак методи, якими ко­лектори користуються, вибиваю­чи борги, доволі сумнівні.

Більшість фахівців схиляєть­ся до думки, що за тим, як бу­дуть вести себе приватні вико­навці, треба стежити. Можливо, запровадити своєрідний кодекс етики чи поведінки, у якому чіт­ко сформулювати, як далеко «приватники» можуть заходити та які санкції спричинить пере­вищення ними повноважень.

Адже методи переважної біль­шості колекторських фірм на­вряд чи можна назвати толе­рантними і порядними. Нав’язливе встановлення контакту з боржником за допомогою по­стійних телефонних дзвінків, розсилання листів-повідомлень. Варіанти важелів впливу у кож­ної компанії різні. Найчастіше – візити спритних молодиків до помешкання боржника посеред ночі, зламування поштової скриньки, візити до сусідів чи родичів боржника.

ПРЕМІАЛЬНІ ЗА СЛУЖБУ

Ініціатори документа назива­ють закон реформою виконавчої служби і посилаються при цьому на міжнародний досвід, зокрема європейський. У більшості країн континентальної Європи судові виконавці не перебувають на державній службі, а є приватни­ми особами, котрі працюють за ліцензією. Вони мають право за­йматися приватною практикою з повернення боргів за взаємною згодою сторін, надавати правові консультації, бути повіреними у суді і будують свою діяльність на основі затвердженого бізнес- плану.

Опоненти стверджують, що до європейської практики нам іще дуже далеко, тож під час об­говорення законопроекту у ви­словлюваннях були не зовсім стриманими. Називали приват­них виконавців виключно ко­лекторами, душогубами, вбив­цями, а загалом – армією гра­біжників. Такий емоційний тон, на жаль, має своє підґрунтя. Адже останнім часом почасті­шали випадки, коли виконавці нахабно забирали майно за бор­ги. Народний депутат Олексан­дра Кужель навела приклади, коли виконавці виносили з квартири холодильники, теле­візори і навіть ношені речі.

Чимало народних депутатів вважає, що пакет законів дозво­ляє піднімати непогані бариші на чужих боргах. Адже приватні фірми з «вибивання» боргів пра­цюватимуть за преміальні. Що більше боргів повернуть, то більше зароблять. До того ж за рахунок майна боржника вони будуть покривати власні витра­ти. Суму витрат теж визначати­муть на власний розсуд. При­ватні виконавці матимуть прак­тично всі повноваження, якими нині наділені державні вико­навці, хоча останні у результа­тах роботи особливо не зацікав­лені. А якщо у приблизно одна­кових умовах можна заробити у кілька разів більше, то приват­ники старатимуться на совість.

Відсотки зазвичай високі, по­яснює директор однієї колектор­ської фірми Олексій Філенко, – від 30 до 50 відсотків. Буває й вище.

Така відвертість наштовхує на думку, що, представляючи ін­тереси боржника, виконавці на перший план ставлять власну вигоду. Певно, через це реакція громадян на звернення приват­ного виконавця чи колектора – неприязнь, а іноді й праведний гнів. Хоча у більшості випадків боржники традиційно поспіша­ють розрахуватися з колектора­ми, бо незговірливих вмовляють «сильні хлопці спортивної стату­ри». Їм байдуже, стверджують опоненти закону, і сума боргу, і його власник. Для них головне – «відбити» свою суму, встановле­ну наперед. Навіть із порушен­ням законів.

В ідеалі колекторські ком­панії не зацікавлені в тому, щоб порушувати закон. Од­нак поряд із доброчесними фірмами діють угруповання шахраїв, які видають себе за колекторів. Відтак на рівні стереотипів у громадян склалося хибне уявлення про роботу колекторських компа­ній. Боржники не хочуть бачити різниці між колекто­рами і приватними виконав­цями. Тож новий закон реалізовувати буде вкрай складно.

У БОРГАХ, ЯК У ШОВКАХ

Фахівці підрахували, що борги мають 95% українців. За даними офіційної статис­тики, на початок травня по­точного року заборгованість населення за комунальні по­слуги становила 13 мільярдів гривень. До кінця року, з ура­хуванням липневого подорож­чання комуналки, заборгова­ність може сягнути астроно­мічних цифр. Запропоновані владою тарифи неможливо сплатити без боргів, заявив співголова депутатської гру­пи «Відродження» Віктор Бон­дар. Тож приватним виконав­цям роботи не бракуватиме. Чи це буде конфіскація май­на, чи стягнення боргу – вели­ке питання, переконують ана­літики.

За оцінками юриста Вади­ма Хабібулліна, масштаб лиха вражає. Українські боржники – це жебраки, які мають на останні копійки платити за так звані комунальні послуги. Такої ж думки дотримується і представник профспілки «Го­лос народу» Віктор Малинов­ський: «Таких заборгованос­тей із ЖКГ не було ніколи. І коли опис майна стане масш­табним і народ вийде на вули­ці, то влада скаже: ми ні при чому, це приватні фірми».

Більшість українців, а саме 81%, не подужають оплату ра­хунків за комунальні послуги після недавніх і тим більше прийдешніх підвищень. Тако­го висновку дійшли експерти компанії Research & Branding Group за результатами опиту­вання, проведеного у травні цього року. Соціологи прогно­зують важку осінь 2016 року. І пророкують, що для приват­них виконавців не буде стри­мувальних факторів, щойно закон набуде чинності. По квартирах підуть не чемні державні виконавці, а служа­ки, на яких не буде управи. Якщо раптом приватна фірма втратить ліцензію через не­правомірні дії, то її місце від­разу ж займе інша, перекону­ють аналітики. Конкуренція серед приватників очікується шалена. Бажання легко заво­лодіти майном боржників надто спокусливе для вчораш­ніх колекторів, а віднині – приватних виконавців.

Недаром уже зараз, щойно закон підписав Президент, провідні юристи радять, як поводитися з колекторами. Кажуть, існує низка несклад­них правил, які допоможуть уникнути неприємних взає­мин із візитерами.

У разі якщо вам телефону­ють і заявляють претензії про борг, наполягайте на тому, що таке складне питання ви­рішити в телефонній розмові неможливо. Якщо вас пере­слідують і продовжують те­роризувати по телефону, по­силайтеся на норми статей «Катування» чи «Примушу­вання до виконання чи неви­конання цивільно-правових зобов’язань». У разі якщо дзвінки й погрози тривати­муть, а ви, доведені до від­чаю, вирішили подати скаргу до міліції, подбайте про при­сутність свідків під час роз­мови із «сильними чоловіка­ми». Затямте: пускати до квартири колекторів необов’язково, попри наполя­гання на обґрунтованість ві­зиту. Огляд приміщення чи обшук мають здійснюватися лише за вмотивованим рі­шенням суду. Юристи радять бути пильними і не передава­ти приватникам документи на майно. Адже під час пере­хідного періоду непорозу­мінь уникнути не вдасться, тож недержавні виконавці не­одмінно обернуть їх на свою користь.

  • КОМЕНТАР

Сергій АЛЄКСЄЄВ, народний депутат, заступник голови парламентського комітету з питань правової політики та правосуддя:

«Така система – приватна ви­конавча служба – існує в усіх цивілізованих країнах світу. І в Сполучених Шта­тах, і в багатьох європейських державах. Ми взяли за основу модель Польщі. Про­понується змішана система – приватної та державної виконавчої служби. Річ у тім, що державна виконавча служба – не­ефективна. Виконується лише невеликий відсоток судових рішень – близько 3%. Про це, до речі, нам постійно зауважують в Європейському суді з прав людини. Че­рез те, що державна виконавча служба завалена справами, немає мотивації, не­зважаючи на те, що державні збори – ша­лені. Тому було запропоновано змішану систему – додати інститут приватних ви­конавців як альтернативу. Але є певні об­меження. Наприклад, якщо держава є боржником і стягувачем – у цьому разі працює лише виконавча служба. Що сто­сується неповнолітніх, недієздатних – лише виконавча. Всі соціальні категорії – лише виконавча. Приватна служба вико­нує рішення щодо приватних стягнень. У такому випадку діє приватний викона­вець, котрий має ліцензію. Він увесь час має зв’язок з Мін’юстом, перебуває під його контролем. Створюється вища ква­ліфікаційна дисциплінарна комісія при Мін’юсті – з двох палат, дисциплінарної та кваліфікаційної. У разі порушення за­кону приватний виконавець буде миттєво позбавлений ліцензії. Крім того, до таких виконавців є професійні вимоги. Не може якийсь бандит прийти і щось вимагати. Це має бути людина з вищою юридич­ною освітою, зі стажем роботи. Переваж­но – це колишні державні виконавці. По­вірте: приватному виконавцеві, щоб від­повідати усім вимогам, потрібно вкласти певні кошти. Зокрема, винайняти офіс тощо. Крім того, приватний виконавець стоятиме перед вибором: порушити за­кон, позбутися ліцензії і втратити кошти чи діяти в межах закону, розвивати свій маленький бізнес і допомагати державі виконувати рішення.

До речі, коли ми запроваджували інсти­тут приватних нотаріусів, тоді теж було чимало застережень. Урешті-решт при­ватні нотаріуси вижили державних – вони просто втратили сенс. Тому якщо ми будемо зважено підходити і мати на­лежне державне регулювання цього пи­тання, боятися нічого».

 

Сергій СОБОЛЄВ, народний депутат:

«Така річ має право на існування, і вона є в бага­тьох країнах ЄС. Але ця норма діє тоді, коли має­мо справедливе судочинство. Якщо воно є, тоді всі розуміють, що колекторська компанія виконує законне і справедливе рішення суду. А у нас судо­ва система перебуває у стадії реформування. А це означає, що колекторські компанії можуть вико­нувати замовні рішення судів. І в цьому я бачу ве­лику небезпеку».

Олександр ШУБІН, заступник Голови Федерації профспілок України:

«Що стосується передачі державних функцій будь-яким приват­ним особам, то все залежить від порядку адміністрування і контролю за діяльністю цих осіб, сумлінності виконання ними цих повноважень. Якщо немає корупційної складової і діє належ­на форма контролю з боку державних органів, немає проблем. Але якщо ця реформа відбуватиметься так само, як і більшість реформ в Україні, то можливі зловживання. Але це не питання змісту норми, а лише її застосування, організації та контролю».

Олексій КУЧЕРЕНКО, голова Спілки власників житла України:

«Те, що відбувається сьогодні, це приречення десят­ків мільйонів українців, які мають готуватися до можливого примусового вилучення майна, насам­перед квартир. По-іншому це питання не розгляда­ється. Непідйомний тариф, який не зможе покрити сім’я, рано чи пізно перетвориться на боргові зобов’язання, за якими прийдуть колекторські ком­панії, щоб забрати ваше майно».

Валентина ДАНІШЕВСЬКА, директор Благодійної організації «Центр комерційного права»:

«Люди побоюються, що за допомогою приватних вико­навців здійснюватимуться рейдерські захоплення. Укра­їна знає, що це таке, страждає від цього багато років, і чомусь усі вважають, що зараз усе це почнеться. Проте ми сподіваємося, що рейдерські захоплення саме на цьому завершаться. У всіх цих різних видах корупційних проявів беруть участь якраз державні виконавці».

23.07.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання