« на головну 05.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

НАДІЯ ОСТАННЬОЇ ІНСТАНЦІЇ

НАДІЯ ОСТАННЬОЇ ІНСТАНЦІЇ

Небажання України взятися нарешті за структурні реформи виштовхує її із кола країн, які співпрацюють із Міжнарод­ним валютним фондом. Влада ніяк не може зважитися на боротьбу з корупцією, дерегуляцію бізнесу, судову рефор­му, реформу державного сектора. Словом, на те, що мало б забезпечити якісні зміни в державі. Відтак основний кре­дитор узяв паузу. Чим вона може обернутися для України, з’ясовують «Профспілкові вісті».

ВІД КРИЗИ – ДО КРИГИ

Похолодання у відносинах України з МВФ експерти поміти­ли ще минулоріч. У 2015 році наша країна мала отримати чо­тири транші від Фонду, однак на­дійшло лише два. Ні третього у вересні, ні четвертого у грудні Київ не дочекався. При цьому чітких сигналів про припинення співробітництва Фонд не пода­вав. Очевидно, що МВФ, оцінив­ши попередні підсумки реформ в Україні, вирішив, що виділен­ня чергового траншу не відпові­дає показникам, зазначеним у програмі співробітництва.

Схоже, настав той критичний момент, коли нам перестали по­зичати. По суті, єдиний канал кредитування обмілів. Та без га­рантованого доступу до цього каналу притоку валюти годі про­гнозувати обмінний курс. Аналі­тики наголошують на необхід­ності негайного відновлення співпраці з цією організацією, однак МВФ і українська сторона досі не узгодили документ про подальше виділення траншів.

Казати, що МВФ начебто за­цікавлений у тому, аби «втекти» з України, не можна. Хоча б тому, що Україна винна йому багато грошей. Якщо раптом співробітництво обірветься на півдорозі, Україна навряд чи зможе виплатити попередні кредити, які нині повертає по­ступово. Тож Фонд однозначно зацікавлений у продовженні співпраці. Проте позичальники бачать, що Україна не дотриму­ється їхніх рекомендацій сто­совно досягнення такого рівня, коли вона зможе стабільно пра­цювати без додаткових вливань.

Слід зауважити, що МВФ за­вжди дає гроші, аби забезпечи­ти державі можливість «стати на ноги» і не залишатися вічним донором для неї. По суті, Між­народний валютний фонд є сим­волічним страховим фондом, який допомагає країнам у скрутний час, а не постійно. Тому Фонд зацікавлений у як­найшвидшому наведенні ладу в Україні, передусім у фінансовій сфері, в економічному зростан­ні, яке врешті-решт дозволить повернути йому борги.

Політична криза в Україні так чи інакше впливає на подальше співробітництво з основним до­нором. Раніше міністр фінансів Наталія Яресько запевняла, що у разі відставки Уряду виникне за­гроза припинення будь-якої вза­ємодії з МВФ. Але сам Фонд по­дав інший сигнал: із нинішнім складом Уряду співробітництва не вийшло. Не випадково заява Крістін Лагард прозвучала бук­вально за тиждень до звіту Уря­ду в парламенті.

Політична нестабільність – це той лакмусовий папірець, від якого залежить кредитування МВФ. Відтак фінансовий і ва­лютний ринок живе на новинах від Фонду. Тепер перспективи подальшого співробітництва до­волі примарні. На офіційному сайті МВФ з’явилася інформа­ція, що Фонд фінансово не співпрацює з країною. Трива­ють консультації…

У ВІЛЬНОМУ ПАДІННІ

Припинення співпраці з МВФ неодмінно спричинить нову хви­лю девальвації гривні. Націо­нальну валюту і так лихома­нить, попри оптимістичні заяви голови Національного банку. Ще рік тому за один долар давали менше 16 гривень. Нині навіть важко сказати, який реальний курс, але точно не 24, як задекла­ровано у державному кошторисі.

От що цікаво. Перед Новим роком НБУ заспокоював насе­лення, що гривня більше не по­дешевшає. Точніше, не мала б дешевшати, бо важкі часи укра­їнської економіки, виявляється, минули. Та й узагалі не за гора­ми повне одужання. Шкода, що сама гривня цього не чує й не розуміє, а девальвує з кожним днем. Експерти в паніці, бо та­кого стрімкого обвалу на почат­ку року не очікували.

У середині січня курс гривні, встановлений Нацбанком, був на рівні 23,5 гривні. Позначку в 24 гривні долар «пробив» 16 січ­ня. А буквально через тиждень «зелений» в Україні вже прода­вали по 25,15 гривні. Наприкінці лютого курс долара досяг 27 гри­вень. На думку економістів, курс продовжить зростати і в бе­резні. Колишній міністр еконо­міки Віктор Суслов прогнозує долар по 30 гривень уже в най­ближчому майбутньому, хоча наприкінці року і Нацбанк, і Уряд дотримувались іншого, до­волі оптимістичного сценарію.

Міністерство фінансів закла­ло до бюджету на нинішній рік показник 24,1 – 24,4 гривні за до­лар. Пізніше в НБУ з прогнозом Кабміну погодились. Однак практично всі вітчизняні еконо­місти заявляли, що виконати за­кладені в бюджет макроеконо­мічні показники навряд чи вдасться. Голова Національного банку Валерія Гонтарева на об­вал гривні реагує напрочуд спо­кійно. На її переконання, на вар­тість національної валюти впли­вають фактори, які перебувають поза компетенцією банку. Це скорочення експорту україн­ської сталі і зерна, обмеження експорту українських товарів до Росії, збільшення процентної ставки Федерального резерву США, девальвація валюти кра­їн – торгових партнерів.

Ще одна обставина, через яку важко прогнозувати курс гривні, – це воєнні дії на Донба­сі. З цим можна погодитися лише частково. Воєнні дії три­вають понад два роки, а курс змінювався, незалежно від ін­тенсивності подій на сході. А от низька активність експорте­рів на курс впливає істотно. Транзитне ембарго, запрова­джене РФ у січні-лютому, по­значилося скороченням при­пливу валюти з азійського на­прямку. Зайве очікувати надхо­дження інвестицій в умовах на­ростаючої політичної кризи.

Експерти схильні розгляда­ти курс гривні у світлі ситуа­ції на світових ринках, а також наскільки плідним буде спів­робітництво України з міжна­родними фінансовими інсти­туціями, не тільки з МВФ.

Головний аналітик Concorde Capital Олександр Паращій вважає, що для стабілізації курсу гривні слід якнайшвид­ше підписувати меморандум із МВФ. Проте більшість експер­тів дотримується думки, що де­вальвація гривні відбувається через втрату контролю над си­туацією з боку Нацбанку. На думку фінансових фахівців, си­туацію врятують лише негайні кадрові зміни – і в головному банку країни, і в Уряді.

ЗБІРНИК ПРОГНОЗІВ

Прогнозів і рекомендацій на майбутнє вдосталь. Серед роз­маїття думок домінує одна: якщо Міжнародний валютний фонд призупинить фінансуван­ня, гроші не надходитимуть не тільки від нього, а й від інших міжнародних фінансових ін­ституцій. Чому? Тому що для них рішення чи навіть настрій МВФ – своєрідний і об’єктивний індикатор, чи можна вкла­дати в державу кошти. Тож якщо співпраця з Фондом зали­шатиметься у режимі «пауза», Україна не отримає гроші від інших міжнародних організа­цій та деяких країн світу. А це доволі переконлива сума – 10 мільярдів доларів. Додайте до цих грошей іще як мінімум обі­цяних самим Фондом 6 мільяр­дів, і матимемо 16 мільярдів до­ларів, яких потребує наша кра­їна. Якщо влада не почне ак­тивно працювати, країна втра­тить шанс до економічного зростання, бодай невеличкого.

Зупинення співпраці з МВФ матиме серйозні наслідки, пророкують провідні вітчиз­няні експерти. Колишній мі­ністр фінансів Віктор Пинзе­ник налаштований доволі скептично. «МВФ – єдиний ка­нал отримання валюти, яка потрібна для зовнішніх плате­жів. Якщо Фонд не дасть гро­шей, нам буде нічим розрахо­вуватися з попередніми борга­ми», – пояснює фінансист.

Призупинення зовнішніх вливань призведе не тільки до курсової гойдалки, а й позна­читься на виплаті зарплат і пенсій. Відтак більшість екс­пертів схиляється до думки, що треба за будь-яких обста­вин відновити співробітни­цтво з МВФ. Тоді і на стабіль­ний курс гривні можна розра­ховувати. На переконання аналітиків, для зміцнення на­ціональної валюти необхідно терміново відновити співпра­цю з МВФ, розпочати реальні структурні реформи, виріши­ти конфлікт на сході, якнай­швидше розв’язати політичну кризу. Власне, багато чого за­лежить від нашої влади.

Експерти прогнозують кіль­ка сценаріїв подальшої курсо­вої політики – від надмір оптимістичного до вкрай песи­містичного. Пророкують до­лар і по 50 гривень, і по 30, і по 24. Хоч переважна більшість аналітиків вітчизняного рин­ку утримується від прогнозу про валютний шок, нижче 26 за долар ніхто не передрікає. Та й то за умови продовження робо­ти з МВФ, забезпечення ста­більності банківської системи і, звісно, врегулювання ситуа­ції на сході країни. І тільки по­одинокі експерти вважають, що курс гривні перебуває у міцних обіймах Національно­го банку, який точно не дасть йому сильно просісти чи на­віть упасти. Та, як відомо, про­гнози – річ занадто невдячна.

Тож мусимо задовольняти­ся реаліями. А вони невеселі. Нових позик немає, резервів бракує. І курс знову прорвало. Його насправді не відпускали, він сам прорвав. Тримати ні­чим. Хіба що перейти до руч­ного поділу валюти. Під так званий критичний імпорт. Але це в історії України вже було – коли тверду валюту ді­лили найчесніші у світі укра­їнські чиновники.

З ІСТОРІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕВАЛЬВАЦІЇ

За час свого існування гривня знеці­нювалася кілька разів і тільки один єдиний раз зміцнювалась. Щоправда, ненадовго. Народи­лась українська гривня з обмінним курсом 1,89 гривні за долар США. Такий курс був стабільним упродовж двох років. Уперше падіння гривні сталося у 1998 році. Україн­ці платили 2,25 гривні за американський долар, коли офіційна Москва оголосила про дефолт. Відтак ситуація змінилася. Вартість національної валюти знизилась до 3,42 гривні за долар. У лютому 1998 року Національний банк намагався захис­тити гривню так званим «валютним кори­дором». Однак це не спрацювало, бо грив­ня отримала несподіваний удар з іншого боку – Азію накрила фінансова криза. Від­так вартість долара перевалила за 2 грив­ні і до 2000 року постійно зростала. Зага­лом за чотири роки існування українські гроші подешевшали порівняно до долара до 5,6 гривні.

У перший рік після Помаранчевої револю­ції українці поповнили лексикон новим, дещо незвичним словом – ревальвація, себто подорожчання гривні. Замість 5,30 в обмінниках з’явилася цифра 5,05. Та це тривало недовго. Щоправда, улітку 2008- го долар коштував 4,85 гривні. Та на укра­їнську валюту чатував новий удар – світо­ва фінансова криза. Тож новий, 2009 рік Україна зустрічала із новим курсом – 7 гривень за американський долар.

Упродовж наступних чотирьох років валю­та США в Україні утримувалася на познач­ці близько 8 гривень.

Нині країна переживає третю шокову де­вальвацію, що розтягнулася на два роки. І зростання за цей час більш ніж трикратне. Минулоріч курс змінювався щомісяця, а най­вище його «досягнення» – 40 гривень за до­лар. Аналітики кажуть, що курс нацвалю­ти до американського долара може досяг­ти позначки 26–27 гривень у середині 2016 року. Очікування НБУ, що інфляція цьогоріч виявиться на рівні 12%, –наївні. За найоптимальніших обставин інфляцію можна очікувати в межах 22–25%.

За словами голови Комітету економістів України Андрія Новака, зараз у нас відбу­вається фінансовий злочин національного масштабу щодо девальвації гривні.

 

Володимир ЛАНОВИЙ, екс-міністр економіки, президент Центру ринкових реформ:

«Якщо при владі залишиться теперішній уряд з його методами роботи, то він буде змушений покривати дефіцит бюджету друкуванням грив­ні. Адже грошей, на які сподівається Кабмін, не буде. Маю надію, що цей уряд не залишати­меться довго при владі і нові люди щось пере­глянуть і змінять».

Олександр ОХРІМЕНКО, президент Українського аналітичного центру:

«Нинішня девальвація відбувається через те, що Гонтарева та її «компанія» не спроможні нормально керувати ситуацією на валютному ринку. В резуль­таті виходить так, що чорний ринок задає темп, а Нацбанк підтягується до цього курсу. Це абсурд! Нацбанк продовжує йти за чорним ринком. Можна тоді взагалі НБУ прибрати».

Василь ЮРЧИШИН, директор економічних програм Центру Разумкова:

«Негативні фактори поки що домінують. Відтак до кінця року долар, швидше за все, подорожчає. Ми за­кладаємо слабку девальвацію. Це означає, що з ни­нішніх 24 гривень на кінець року вийдемо на 28–29 гривень. Це, на нашу думку, доволі спокійний і раціо­нальний варіант».

Олег УСТЕНКО, виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера:

«МВФ зазвичай не підтримує країн, які не волі­ють допомогти собі самі. Причому це розуміє і українська політична еліта, і рада директорів МВФ. Україна має старатись, аби отримати но­вий транш. Потрібні широкомасштабні реформи, спрямовані на зміни в судовій системі та дер­жавному управлінні».

12.03.2016


Раїса Чирва оглядач «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання