« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

ВСТУПАЮЧИ У РІК НОВИЙ, НЕ ПОЛИШАЙ НАДІЮ

ВСТУПАЮЧИ У РІК НОВИЙ, НЕ ПОЛИШАЙ НАДІЮ

Через тиждень Україна вступає у новий 2016 рік – третій рік після Революції Гідності. З відчуттям, що зміни все ж таки від­булися. Наше суспільство вже ніколи не буде таким, як до лис­топада 2013 року. З надіями, що ці зміни буде закріплено. Тим часом рік нинішній залишає чимало сумнівів. Реформи відбува­ються недостатньо швидко й радикально. Ми сподівалися, що буде менше корупції та запрацює правосуддя. Ми жили у надії на швидкий рух до Європи, однак… Наші уявлення про Україну стали іншими. З’явилося розуміння, що колишньою вона вже не буде. А якою вона є і якою мусить бути? «Профспілкові вісті» залучили до аналізу впливових аналітиків.

ПЕРЕЖИТИ ЗАНОВО

Україна сьогодні – на порозі генерального прибирання. Коли підбивають підсумки року, ко­трий відходить в історію, і скла­дають плани на рік наступний. Чим можна пишатися україн­цям, проводжаючи непростий для них 2015 рік? Певно, найго­ловніше, що ми, нарешті, позба­вилися від російського газового диктату. Ми відбудували укра­їнські Збройні Сили, які завади­ли агресору дійти до серця на­шої держави – Києва. Україна уникла дефолту, на який неаби­як сподівалися наші недруги. Золотовалютні резерви країни зросли з 6 до 13 мільярдів дола­рів. У державній скарбниці має­мо 95 мільярдів гривень. Уряд звітує про виконання Держбю­джету–2015, його доходи додат­ково зросли на 40%, на стільки ж збільшилися доходи місцевих бюджетів унаслідок децентралі­зації. Серед позитиву й те, що уряд не має жодної заборгова­ності із заробітних плат, пенсій та соціальних виплат. Окрім того, пенсії і заробітні плати для працівників бюджетної сфе­ри зросли відповідно на 13 і 19%.

Відчутні здобутки України на міжнародному фронті – про­довження санкцій проти Росії, потужна підтримка з боку Спо­лучених Штатів та Європей­ського Союзу.

На противагу підвищенню ко­мунальних тарифів запроваджу­ються програми енергетичних субсидій. Перші кроки завжди даються нелегко, а віддача вже відчутна. Так, унаслідок енерге­тичної реформи українці щодня споживають на чверть газу мен­ше, аніж минулоріч. У підсумку впродовж опалювального сезону Україна зможе заощадити 2 мі­льярди доларів, які раніше кла­ли в кишеню російського «Газпрому» і якими він щедро спон­сорував закупівлю зброї для своїх бойовиків, що орудують на сході нашої держави.

Серед здобутків року, що минає, – істотне скорочення державної служби. На трети­ну скоротили податківців, митників та інших службовців фіскальної служби. Практично наполовину зменшилася чи­сельність перевіряльників і ор­ганів контролю. Органи влади позбулися права видавати чис­ленні ліцензії. Це право було пе­редано на місця, аби кожен гро­мадянин у своєму місті, містеч­ку чи селі отримував необхід­ний сервіс від держави без ко­рупції, черг та зволікань.

Україна запровадила нову по­ліцію замість міліції. Суспіль­ство дуже сподівається, що це не просто зміна вивіски. Зважа­ючи, яким жорстким був кон­курсний набір до нової структу­ри, така надія має підґрунтя.

Проте, напевно, найголовні­шим здобутком року 2015-го – зе­лене світло для зони вільної торгівлі з Європою. Українські товари вже прямують до Євро­пи, а європейські незабаром прийдуть до нас. Це підвищить конкурентоспроможність укра­їнської економіки. Це надто важливий шанс для нас усіх, і ми просто не маємо права його змарнувати. Це ще один чин­ник, який вплине на зростання економіки.

Не зайве сказати, що цьогоріч Україні вдалося успішно ре­структуризувати зо­внішній борг, злаго­джено й професійно працювала її диплома­тична служба.

АРГУМЕНТИ ПРО ВІЙНУ НЕ СПРАЦЬОВУЮТЬ

Під час виступу в парламенті 11 грудня Прем’єр Арсеній Яце­нюк перелічив «грандіозні» звершення країни, наче свої власні та уряду під його мудрим керівництвом. Однак експерти угледіли у виступі Прем’єра ци­нічне маніпулювання цифрами. За його словами, падіння ВВП становило 6,8%, реальні доходи населення скоротилися лише на 8,4%, а ціни зросли усього на 24,9%. Подібне падіння глава уряду традиційно намагався списати на анексію Криму, війну на Донбасі та російську агресію. Однак вітчизняні експерти й за­хідні аналітики одностайно за­являють: набридло слухати, що війна заважає реформам.

Аналітик берлінського бюро Європейської ради міжнародних відносин Густав Грессель зазна­чає, що звична відмовка Яценюка про те, що реформи в країні гальмує війна, вже не сприй­мається на Заході як перекон­ливий аргумент. «Розмови про те, що через війну неможливо проводити реформи, вже на­бридло слухати. В Європі відо­мо, наскільки складна ситуа­ція. Але ж реформи потрібні самій Україні, щоб із постра­дянської країни перетворити­ся на розвинену європейську державу», – переконаний він. Такої ж думки і вітчизняні експерти. Вони вважають, що левова частка економічного провалу зумовлена недалеко­глядною політикою уряду і ма­родерством олігархів.

Серед очевидних провалів влади – відсутність системної боротьби з корупцією, гальму­вання судової реформи, про­вал обіцяного спрощення ве­дення бізнесу в Україні.

Упродовж нинішнього року в Україні падало практично все. За винятком інфляції та курсу долара. Зростала й но­мінальна заробітна плата, але ціни так стрімко її обганяли, що в результаті громадяни опинилися у великому мінусі.

Не було чого сказати народу і про соціальну політику. Уряд вважає, що на ниві соціальної політики він працював на по­кращення. От тільки забув проілюструвати таке поліп­шення життя українців цифра­ми. Споживчі ціни протягом року зросли на 39,5%, продо­вольчі товари подорожчали на 35,7%, житло і комунальні по­слуги – на 96,5%. Рівень безро­біття, за офіційною статисти­кою, на кінець року сягне ре­кордних для країни 11%.

На обіцяні революційні кроки Кабмін так і не нава­жився. Та й тут у глави уряду є відмовка: програму прийма­ли на п’ять років – до 2020 року. Все, що могли зробити, – зробили. А на решту – часу вдосталь.

У РЕЖИМІ ОЧІКУВАННЯ

То чого очікувати україн­цям наступного року? На швидке поліпшення ситуації в країні сподіватися не варто, стверджують експерти. На­самперед уряд планує урізати державні витрати. Для цього має бути переглянуто систему пільг як для чиновників, так і для населення.

2016 рік стане роком освіт­ньої реформи. Україна має на­мір перейти на 12-річну систе­му шкільного навчання, за якої в останніх класах діти здобуватимуть профільну освіту. От тільки питання про педагогічний склад, який би вчив дітей по-новому, ще не обговорювалося.

Крім того, плануються змі­ни у сфері охорони здоров’я. Зокрема, впровадження стра­хової медицини. Процес, з огляду на настрої громад­ськості, обіцяє бути нелегким. Уряд планує поліпшити якість послуг: навести лад у фармацевтичній галузі, роз­робити стандарти медичних послуг і тарифів на їх здій­снення, забезпечити пацієн­там можливість самим обира­ти лікарів.

Очікуються перетворення і в пенсійній системі. На переко­нання аналітиків, це один із на­ріжних каменів глобальної ре­форми, яка нині триває в Укра­їні. Нинішня пенсійна система об’єктивно потребує повної за­міни. Тож із наступного року в Україні мають намір запрова­джувати накопичувальну сис­тему й розвивати недержавне пенсійне страхування.

Співвітчизники сподіва­ються, що Україна, нарешті, ві­зьметься за реформування МВС. Корупція всередині сис­теми й абсолютна недовіра українців – основні проблеми нашої правоохоронної систе­ми. Тож маємо готуватися до повного реформування цієї сфери. Проект для країни прі­оритетний, оскільки саме від довіри до правоохоронних ор­ганів залежить довіра до укра­їнського керівництва в цілому.

Потребує нагального пере­завантаження і судова систе­ма країни. Серед основних за­вдань реформи – зняття недо­торканності із суддів, неупе­реджене їх призначення, про­ведення атестацій для всіх, хто вже працює у сфері, а в майбутньому – повне оновлен­ня суддівського корпусу та всієї системи.

Анонсовано іще одну ре­форму – трудового законодав­ства. Депутати разом із про­фільним комітетом готують новий Кодекс про працю. На­разі відомо тільки про одне нововведення – скасування трудових книжок. Неоднозначно сприймають українці й майбутню реформу податко­вої системи. Це поки що надто болюча тема для держави.

Є над чим працювати в енергетичній галузі. Пробле­ми з українською енергети­кою вже позначилися на тари­фах ЖКГ. Ця сфера однознач­но потребує змін. І в цьому пи­танні уряд великі надії покла­дає на допомогу міжнародних фінансових інституцій.

Очікуються зміни і в продо­вольчій та аграрній сферах. Особливо з огляду на запрова­дження із 1 січня зони вільної торгівлі з країнами Європей­ського Союзу. Аграрна про­дукція має першою вийти на європейські ринки.

Першочергові завдання ре­форми у сфері інформації – створення суспільного мов­лення. Ситуація на сході пока­зала, як слабка поінформова­ність впливає на безпеку кра­їни. Тож зміни будуть і тут. Державні канали радіо і теле­бачення планують зробити громадськими, як в Європі. Головне завдання реформи – позбавити ЗМІ від політично­го впливу.

Значні зміни торкнуться і суспільства. По всій країні розвиватимуть принципи де­централізації влади. Суспіль­ство сподівається, що розви­ток місцевого самоврядуван­ня – це не чергова порожня обіцянка влади. Власне, як і все, що активно пропагує вла­да на рік наступний.

МАВПА ЧЕРВОНОГО КОЛЬОРУ

Наступний 2016 рік – висо­косний, він матиме не 365, а 366 днів. За східним ка­лендарем це рік Вогняної Мавпи. Якщо вірити гороскопу, то наступний рік вважається вдалим для досягнення фінансових успіхів та кар’єрних висот. Аналітики вва­жають, що це ідеальний час, аби змі­нити своє життя і здійснити давні мрії. Це те, що Україні сьогодні кон­че потрібно.

Стихія Вогняної Мавпи – вогонь. З давніх-давен він вважався відобра­женням безперервного руху вгору. Вогонь – це колосальна життєва енергія, прагнення до успіху та само­вдосконалення. Наступного року не варто боятися змін, навіть револю­ційних. Усе, що ви розпочнете, неодмінно дасть позитивні результати.

Варто пильніше придивитися до Мавпи. Вона відрізняється кмітли­вістю та гнучким розумом. Це якос­ті, яких нам усім сьогодні бракує. І яких бракує нашим можновладцям.

Загалом можна припустити, що нас очікує цікавий час, сповнений пригод і змін. Головне – не проґавити можли­востей рухатися вперед і вгору.

У 2016 році потрібно будувати плани на майбутнє. Більшість із них змо­жуть бути реалізовані з великою часткою ймовірності, запевняють астрологи.

Загальний прогноз Мавпи на 2016 рік пророкує чимало глобальних по­дій у світі. Так, можливі значні змі­ни у політичному житті. Згадайте, події світового масштабу відбулися і в попередні роки Мавпи – у 1956, 1968, 1980, 1992, 2004 роках. Примі­ром, 1956 рік, як і прийдешній 2016-й, – високосний. У 1956 році відбулася «хрущовська відлига». Чимало по­дій 1956-го можуть частково повто­ритися в 2016-му. Не зайве згадати і події в Україні високосного 2004 року, коли відбулася Помаранчева революція.

Вступаючи в Новий рік, потрібно бути готовим до того, що все пере­вернеться з ніг на голову, але яки­мось незбагненним чином раптом виявиться, що так навіть краще.

Астрологи стверджують, що жоден рік Мавпи не видавався спокійним, адже ця тварина відрізняється не­вгамовністю і бурхливим темпера­ментом. Та ще й стихія нового року – вогонь. Тому, любі, готуйтеся, що 2016-й буде непередбачуваним, повним сюрпризів і несподіванок.

Руслан БОРТНИК,

директор Інституту аналізу і менеджменту політики:

«Замість ключових економічних показників у звітній доповіді уряду – славослів’я шанованим, але інозем­ним громадянам Кабінету Міністрів. Але ж звіт писа­ли для українських громадян, а не для іноземців. Мені важливіше знати індекс інфляції, що зафіксова­ний у державі».

Валентин ГЛАДКИХ,

експерт аналітичної групи «Левіафан»:

«Уряд мав розробити законопроекти, які визначать хід кардинальних реформ. А поки ми навіть не знаємо, в якому напрямку рухаємось, тому що жодних кроків урядом не запропоновано. Всі рішення, які пропону­вав Кабмін Арсенія Яценюка, – це, як кажуть, добре забуте старе».

Ілля НЕСХОДОВСЬКИЙ,

експерт Громадської ініціативи «Реанімаційний пакет ре­форм»:

«Найбільшою поразкою уряду є стан економіки. Її падіння катастрофічне і становить 14% ВВП. Падіння реальних доходів населення – 25%, роздрібного товарообігу – 25%, зовнішньої економічної діяльності – на третину. Жодна з країн так сильно не падала, як Україна».

Володимир ФЕСЕНКО,

голова Центру політичних досліджень «Пента»:

«Очевидно, що цей рік – один із самих кризо­вих за всю історію незалежної України. Відпові­дальність має взяти на себе уряд, оскільки він не завжди діяв професійно й оперативно. В ім’я спасіння фінансової системи Кабмін інколи вда­вався до непродуманих економічних заходів».

29.12.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання