« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

СЕЗОННЕ ПАДІННЯ РІВНЯ ЖИТТЯ

СЕЗОННЕ ПАДІННЯ РІВНЯ ЖИТТЯ

Ініціатива уряду підвищити соціальні виплати призвела не до покращення життя українців, а до нового стрибка цін на найнеобхідніші товари і продукти. Якщо виплати підвищи­ли на 13%, то харчі вже у жовтні подорожчали на 20–25%. Це означає, що населення економитиме на їжі. Хоча за останній рік наші співвітчизники дійшли до такого рівня економії, що при черговому подорожчанні вони зможуть дозволити собі тільки хліб та крупи, а рибу, м’ясо і навіть овочі вважатимуть делікатесами. До яких психологічних меж можуть підвищуватися ціни, «Профспілкові вісті» з’ясовували, посилаючись на оцінки експертів.

У ВІЛЬНОМУ ПОЛЬОТІ

Наприкінці вересня уряд по­відомив про запровадження «вільних», тобто нерегульова­них, цін на деякі категорії про­дуктів. До цієї категорії ввій­шли молочна продукція, м’ясо, кукурудза, сухе молоко, олія та ще низка продуктів. Закон про вільні ціни почне діяти з листопада і триватиме по чер­вень 2016 року. Експерти ствер­джують, що більшість харчів, що підпадають під новий про­ект, подорожчають не набага­то. Та це пов’язано виключно з гарним нинішнім урожаєм. Аналітики передбачають під­вищення на 5–7%. Точно не буде дефіциту круп та вершко­вого масла, оскільки ці продук­ти зараз представлені з над­лишком. Не мають подорожча­ти макаронні вироби, бо їх іще з весни продають за явно зави­щеною вартістю.

А от молочна продукція і м’ясо в найближчому майбут­ньому потраплять до «делікате­сів». І якщо молочку українці завжди купували навіть у кри­зу, тепер вона може виявитися багатьом не по кишені, не кажу­чи вже про м’ясну продукцію. Річ у тім, що з початку року значно подорожчав корм, тож багатьом фермерським госпо­дарствам і підпри­ємствам довелося скоротити поголів’я. Тим часом яловичи­на і свинина здорожчали цього місяця, і не виключено, що до кінця року не буде но­вого витка цін. Кілограм свинини (лопатка) зараз ко­штує близько 85 гри­вень, у грудні, напере­додні свят, за кіло будуть просити не менше ста гри­вень. На базарах нині сир прода­ють по 38–40 гривень за кіло­грам, незабаром ціна може під­скочити до 45, а то й 50 гривень.

Через підвищення тарифів на електроенергію майже всі гру­пи продуктів харчування потра­пляють під здорожчання. Екс­перти вкотре відзначають дефі­цит гречки. Спершу вона різко подорожчає, а через кілька тиж­нів і зовсім зникне з прилавків магазинів.

Сезон овочів добігає кінця, тож ближче до грудня ціни зле­тять щонайменше на 50%. Такі прогнози чуємо від аграріїв, які розуміють, що насправді відбу­вається в Україні. В овочевій групі першими подорожчають морква і капуста, потім карто­пля. Аграрії кажуть – цього року паливо надто дороге, щоб возити овочі на далекі відстані. З початку жовтня ціни на овочі поча­ли стрімко зроста­ти. За моркву подеку­ди вже треба заплати­ти більш як 10 гривень, картопля обходиться у 7 гривень, буряк та капуста – у вісім. Урожай картоплі цього­річ невисокий, відтак наш «дру­гий» хліб подорожчає уже на по­чатку грудня.

Та коли говорити про вста­новлення цін на продукти, ка­жуть експерти, не можна ігно­рувати питання платоспромож­ного попиту. Уряд має збагнути, що у населення обмаль грошей, щоб можна було масово підви­щувати вартість соціально важ­ливих продуктів. Не виключе­но, що саме низька купівельна спроможність обмежить цінові апетити виробників і торговель­них організацій.

СВИНІ НЕ ВИННІ

Українці на межі відмови від м’яса. Про це заявляють експер­ти. І річ не лише в подорожчан­ні. Ймовірно, Україна от-от уві­йде до списку країн, із яких буде заборонено експорт м’яса та на­півфабрикатів. Усе через спалах африканської чуми. Саме через неї може знизитися вартість свинини, запевняють аграрії. Фахівці санітарно-епідеміоло­гічної служби переконують, що збудник цієї хвороби не стано­ вить жодної загрози людсько­му організму. Навіть якщо людина доглядає за інфікова­ними тваринами чи з’їла шма­ток м’яса без належної терміч­ної обробки, ризик захворіти на АЧС – мінімальний.

Однак паніка зробила свою справу. Триває масовий забій тварин. Спрогнозувати, як розвиватиметься ситуація із поголів’ям свиней, не беруть­ся навіть аналітики ринку і кажуть, що цей ринок – надто гнучкий і залежить насампе­ред від платоспроможного попиту.

Якщо населення все-таки остерігатиметься купувати свинину, зросте споживання м’яса птиці та яловичини. І те, й інше до кінця року подорож­чає мінімум на 5%. Ціни на курятину зростатимуть за ра­хунок підвищення попиту. Поки що це найдешевший вид м’яса, хоча ціна на нього і так зростає місяць у місяць. Крім того, на подорожчання м’яса птиці вплине і здорожчання кормів та електроенергії.

Вартість яловичини теж не стоятиме на місці. Ціни підуть угору, адже в Україні вже зараз відчувається дефі­цит худоби, чисельність поголів’я ВРХ невпинно ско­рочується. Єдине, що може стримати стрибок цін на яло­вичину, – це низька купівель­на спроможність населення. Українці вже зараз купують її менше, а отже, і менше спожи­вають м’ясних продуктів че­рез дорожнечу. Нове підви­щення цін може призвести до появи такого поняття, як «м’ясо лише на великі свята». Тобто на Великдень чи Новий рік. Нині кілограм телятини коштує не менше ста гривень, свинини – 80 гривень, але вже в листопаді все зміниться, хоча і зараз покупців на м’ясо майже не залишилося. Аналі­тики аграрного ринку ствер­джують, що перед новорічни­ми святами українці купува­тимуть м’ясо по 120 гривень за кілограм. Зараз фермери зда­ють м’ясо майже безкоштовно – комбікорм подорожчав, тож можливостей вирощувати ко­рів і свиней – обмаль. Аби утриматися на плаву, ферме­ри розпродують м’ясо, та до магазинів воно надходить із відчутною накруткою. Пере­купники пояснюють це дефі­цитом. Та пересічним україн­цям від цього не легше. За та­кого стану справ їжа стане надто дорогим задоволенням. І не тільки м’ясо, яйця та мо­лочка, адже ціни практично на всі харчі поповзуть угору. Уряд пояснюватиме це здо­рожчанням електроенергії, кормів для птиці й худоби, се­зонним фактором. А ще – не­обхідністю бодай трохи затяг­нути паски.

ЗАПАСАЙСЯ, ХТО МОЖЕ

Пересічні українці вже дав­но збагнули, що довіряти уря­ду, котрий однією рукою дає милостиню у 13% підвищення соціальних виплат, а другою спонукає до злиденного жит­тя, не варто. І вирішили, що найліпша альтернатива осін­ньому подорожчанню продук­тів – покладатися лише на себе. Відтак почали робити запаси.

Населення скуповує овочі, поки ціна не стала двознач­ною, деякі види круп, сіль, олію, цукор. До речі, останній відчутно подорожчав. В уряді запевняли, що цукор буде до­рогий лише влітку, коли укра­їнці варять джеми та готують солодку консервацію на зиму. Однак час заготовок минув, а цукор продовжує дорожчати. «Ваговий» коштує 12 гривень за кілограм, фасований – 14–15 гривень. І це ще не межа. Не­вдовзі обсяги виробництва цу­кру в Україні скоротяться приблизно на 40%, і це одно­значно сприятиме черговому стрибку цін. Утім, урядовці запевняють, що це трапиться не раніше січня наступного року.

Експерти настійно радять запасатися другим «хлібом» – картоплею, поки вона ко­штує не більше п’яти гривень за кіло. Через девальвацію гривні аграрні компанії не змогли закупити достатню кількість посівного матеріа­лу, тож наприкінці місяця практично всі овочі різко по­дорожчають.

Поки відносно дешевим за­лишається буряк, а от цибуля і морква вже відчутно подо­рожчали і «перевалили» за 10 гривень. Аналітики заклика­ють громадян запасатися про­дуктами харчування з трива­лим терміном зберігання. Адже чергове підвищення цін торкнеться харчів усіх груп, попри запевнення урядовців, що ціни стабілізуються. На­род уже звик: щоразу після підвищення пенсій і зарплат ціни на продукти помітно зростають услід за комуналь­ними тарифами.

Навіть після того, як збір урожаю закінчиться, вартість овочів неухильно повзтиме догори. Про фрукти можна сказати те саме. «Вітчизняне» яблуко нині коштує близько 15 гривень за кілограм. Укра­їнський виробник, кажуть екс­перти, й далі підвищуватиме ціни, «відштовхуючись» від вартості імпортних фруктів. Ті, своєю чергою, подорожча­ли через зростання курсу до­лара. У цій групі товарів уже встановлено своєрідний ціно­вий рекорд. Щойно вітчизняні запаси скінчаться, на прилав­ках з’явиться закордонний то­вар. І буде він таким самим дорогим, як і навесні – із тризначними показниками на цінниках.

Звісно, поради експертів щодо запасів на зиму цінні й корисні. Якби не одне «але». Через брак грошей люди зде­більшого витрачають їх на першочергові потреби, не ма­ючи змоги створювати запаси на потім, на пізніше, коли буде «ще дорожче».

 

Ярослав ЛЕВИЦЬКИЙ,

аналітик компанії «ПроАгро»:

«М’ясо, яйця, молочка дорожчати­муть через зниження пропозиції на внутрішньому ринку у зв’язку зі скороченням поголів’я худоби і зростанням експорту. Насамперед йдеться про курятину та яйця, вартість яких збільшиться на 7–8%. Крім того, подорожчає м’ясо на 15–18%, а сир – на 10%».

Олександр ШПИЧАК,

завідувач відділення ціноутворення, інфра­структури ринку та розвитку наукових іннова­цій Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки»:

«Скорочення пропозиції на ринку свинини, яке відбулося внаслідок спалаху африканської чуми свиней, зумовить значне підвищення цін майже на третину. Це стане каталізатором зростання цін і на інші види м’яса. За нашими оцінками, яловичина подорожчає на 15%, а м’ясо птиці – на 10%».

Марія КОЛЕСНИК,

керівник аналітичного підрозділу кон­салтингової компанії ААА:

«Певні ознаки стабілізації вже з’явилися, але ситуація в економіці все одно неста­більна. Восени ціни через сезонний фактор зростуть, а в нашому випадку додасться ще й подорожчання кому­нальних послуг. Тому я думаю, що четвертий квартал зробить свій вне­сок у показник річної інфляції».

Олег УСТЕНКО,

виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера:

«Споживчий кошик в Україні влаш­тований так, що більш як половина доходів іде на продукти харчуван­ня. Найвідчутніше ціни восени вда­рять по вразливих групах населен­ня, які витрачають більш ніж поло­вину свого бюджету на продукти, а залишок – на оплату «комуналки».

Аліна ЖАРКО,

експерт аграрних ринків асоціації «Україн­ський клуб аграрного бізнесу»:

«Нинішнє зростання цін на молоко та яйця пов’язане із сезонністю виробництва цих продуктів. Особливо це стосується господарств, у яких в осінньо-зимовий період стрімко ско­рочується виробництво молока та яєць. Крім того, на зростання цін впливає інфля­ція у державі, а також здорожчання ресур­сів і логістики».

 

  • КОМЕНТАР

Володимир САЄНКО, заступник Голови Федерації профспілок України

Прогнозоване економістами осін­нє подорожчання харчів найбільше вдарить по простому працівникові. Політика уряду щодо «відпускання цін у вільне плавання» ще більше за­гострить і так непросту ситуацію в країні. Позиція профспілок у цьому питанні як була, так і залишається непорушною. Насамперед потрібно провести індексацію зарплат та пен­сій, підвищити розмір мінімальної заробітної плати, привести прожит­ковий мінімум у відповідність до ре­альності, а також повністю виплати­ти заборгованість із заробітної плати.

Як відомо, зараз триває національ­ний колективний трудовий спір між СПО об’єднань профспілок та Кабіне­том Міністрів України. Ми отримали звернення від уповноваженого пред­ставника інтересів Кабміну міністра соціальної політики Павла Розенка щодо зняття з реєстрації Вимоги I у зв’язку з прийняттям Верховною Ра­дою України законодавчих змін щодо підвищення з 1 вересня ц.р. на 13,1% (1378 грн) розмірів мінімальних дер­жавних стандартів та гарантій. Пере­важна більшість членів СПО об’єднань профспілок зазначила, що таке підвищення не задовольняє вимогу профспілок у частині компенсації ін­фляційного знецінення у 2014–2015 ро­ках доходів громадян.

Наша позиція категорична – не по­годжувати пропозицію Мінсоцполіти­ки щодо задоволення та зняття з реє­страції Вимоги I. Варто звернути увагу, що заборгованість із заробітних плат становить майже 2 мільярди гривень. На деяких підприємствах люди не отримують зарплату більше 5 місяців.

Радимо згадати про існування Ан­тимонопольного комітету України, прямі функції якого – викривати та боротися з картельними змовами ве­ликих корпорацій. У супермаркетах на товари першої необхідності що­тижня ціни підвищують на 7–12%.

31.10.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання