« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

Реальний суверенітет Україна здобуває сьогодні

Реальний суверенітет Україна здобуває сьогодні

День 24 серпня для українців 24 роки тому став знамен­ним. Саме цього дня 1991 року Україна виборола свою не­залежність. Відтоді його відзначають на державному рів­ні. Та кожен із нас по-своєму ставиться до цієї дати. Хтось у гучних промовах наголошує на величності й важливості цього дня. Дехто нарікає на неспроможність повноцінної самореалізації Україною своїх потенціалів і продовжує су­мувати за радянським «розвиненим соціалізмом».

Що означає для українців День Незалежності? Над цим розмірковують «Профспілкові вісті».

Без параду та феєрверків

Історично склалося так, що кожна знаменна подія характеризується свої­ми традиціями. Деяких з них дотриму­ються з року в рік, частина втрачається, а якісь приходять із часом. Раніше День Незалежності України за традицією від­значали військовим парадом на Хреща­тику. 2011 року парад було скасовано. Не побачили його і в наступному. Цього року параду з військовою технікою у сто­лиці теж не буде. Передбачається про­ведення Маршу незалежності, у центрі якого буде особа воїна-захисника кра­їни, якому ми завдячуємо свободою та незалежністю, повідомив заступник Го­лови Адміністрації Президента Віталій Ковальчук.

Напередодні, у День прапора, також за­плановані заходи із вшанування пам’яті загиблих в АТО, зазначив чиновник. Не буде й традиційних цього дня салютів. На думку переважної більшості грома­дян, торжества нині не на часі.

Ще не загоїлися рани після іловай­ської трагедії, яка трапилася рівно рік тому. Поки у Києві тривав парад, укра­їнських військових в Іловайську «віта­ли» вогнем та свинцем. Добровольці, ко­трим пощастило вижити, згадують, як по одному-єдиному «живому» телевізо­ру спостерігали за дійством на Хреща­тику. Той парад засвідчив, що в Украї­ні є справжня армія, за якою і подвиги, і слава, і, на жаль, втрати. Донині точної кількості жертв під Іловайськом ніхто не ризикує назвати. Тож, на думку учасни­ків АТО, святкувати будемо і з парадами, і з феєрверками, коли Україна врегулює збройний конфлікт на своїй території. «А це обов’язково станеться, бо на нашо­му боці – правда», – пишуть своїм рідним бійці Збройних Сил.

24 серпня 2015 року, в День Незалеж­ності України, міста нашої держави при­єднаються до надзвичайно важливої все­української акції – вшанування загиблих на сході Героїв. Цього дня о 14.00 на ву­лицях міст на одну хвилину зупиняться транспортні засоби й звуковими сигнала­ми вшанують пам’ять загиблих воїнів у зоні АТО.

Аналітик групи «Інформаційний спро­тив» Костянтин Машовець переконаний, що заходи за участі військових потріб­ні, аби продемонструвати боєготовність держави. Водночас, за його словами, важ­ливо вшанувати пам’ять людей, які від­дали життя за незалежність та цілісність держави.

Своє слово про День Незалежності сказав і перший президент України Ле­онід Кравчук: «Свято слід використа­ти для критичного аналізу зробленого за весь час незалежності, у тому числі й нинішньою владою, не посилаючись на попередників і складнощі, які виникли, мовляв, уперше. За базу мають бути взя­ті не заяви та слова, а конкретні резуль­тати, діяльність конкретних посадових осіб. Свято без литавр і без сліз. Святку­ють відповідальні люди перед відпові­дальним вибором».

У багатьох містах країни до святкуван­ня Дня Незалежності намагаються приурочити своєрідні рекорди: спекти най­більший коровай або вибудувати найдовший «живий» ланцюг під час ходи Пара­ду вишиванок.

Є й небажані традиції, яких дуже складно позбутися. Мітинги в День Не­залежності України стали справжнім ли­хом. Незважаючи на те, що їх заборонили по всій країні, з року в рік зустрічають­ся люди, які, попри судові заборони, вла­штовують масові заворушення, намага­ються зіпсувати атмосферу святкового настрою.

Серце Незалежності – Майдан

Майдан Незалежності у центрі Киє­ва – символ гідності, свободи та європей­ських цінностей, який чітко асоціюєть­ся з боротьбою українців за демократію, свободу та європейський вибір. Власне, з цього й складається незалежність. На го­ловній площі країни українці не раз до­водили світові, що вони є європейським народом, готовим захищати європейські цінності.

Всі доленосні події у новітній історії України відбувалися в епіцентрі голов­ної столичної вулиці, що зветься Хреща­тик. Коротка вулиця, трохи більше кі­лометра, стала свідком єднання цілого народу.

Першою була Революція на граніті, яка відбулася у 1990 році, ще до проголошен­ня незалежності, однак боролися саме за це. Тоді понад сто студентів оголосили голодування на Майдані, який до їхньої акції носив ім’я Жовтневої революції.

Революція на граніті, що не мала ана­логів у Європі, відіграла неабияку роль у становленні незалежності України.

Акція «Україна без Кучми» 2000–2001 років об’єднала опозицію проти тодіш­нього президента Леоніда Кучми, звину­ваченого у причетності до вбивства жур­наліста Георгія Гонгадзе. Наметове міс­течко протестувальників, яке виникло після «касетного скандалу», до розгону міліцією проіснувало декілька місяців. Хоча мітингувальники і не домоглися відставки Леоніда Кучми, акція протес­ту стала важливим елементом боротьби за незалежність України.

А далі була Помаранчева революція. 2004 року українці не дозволили себе об­дурити й вийшли на Майдан. На акцію протесту проти масових фальсифікацій, що вплинули на результати виборів. Як результат грудневого протистояння – призначення Верховним Судом другого туру президентських виборів.

Після перемоги революції українці мали великі надії на зміни, однак не всі сподіван­ня здійснилися. Разом з тим Помаранчева революція була часом високого національ­ного піднесення, досвід протестів допоміг здобути перемогу на Євромайдані.

Саме Євромайдан виявився найкрива­вішою сторінкою історії сучасної Укра­їни. Люди вийшли на вулиці з мирним протестом проти рішення уряду призу­пинити підписання Угоди про асоціацію. Через Угоду ми втратили героїв. Завдяки Угоді почали звикати жити по-новому.

Вечір 28 листопада 2013 року ознаме­нував початок української Революції Гід­ності. Починалася зима, що змінила нас усіх. Це був кінець диктатора Януковича та його кривавої компанії. Це стало по­чатком нової України.

Високу ціну заплатили Герої за такий початок. Віднині й довіку пам’ять про Небесну Сотню має бути в серці кожного українця.

Емоційна гойдалка

Чому серед українців немає одностай­ної думки, що День Незалежності – най­головніше свято держави? Все через те, стверджують аналітики, що за 24 роки задекларованої незалежності ми так і не спромоглися наповнити її реальним зміс­том. Припустилися багатьох помилок. Українська влада не мала справжньої державницької позиції, забракло полі­тичної волі, економічні реформи лишися порожніми обіцянками. Ми закреслили моральні принципи будівника комуніз­му, нічого не запропонувавши натомість. Та найбільший гріх – ми соромилися ви­ховувати патріотизм, віру в свою країну.

Емоційна гойдалка – спершу сподіван­ня, затим розчарування – пронизує усі сфери життя українського суспільства.

Українці так і не зробили з цього свята дня, який би об’єднував країну. Слід об­лишити суперечки, проводити парад на День Незалежності чи ні. Необхідно шу­кати нові європейські форми цього свята, які об’єднували б людей поважного віку та молодь, Схід і Захід, переконує голо­ва правління Центру прикладних полі­тичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

На думку аналітика, у ставленні до не­залежності українці демонструють біль­ше споживацьку, аніж громадянську по­зицію. Багато хто поставився до незалеж­ності, як до подарунка. Мовляв, після здобуття державності автоматично жити стане краще. Та й донині дехто воліє спо­діватися лише на владу. Замість того, щоб самим працювати на утвердження незалежності.

На переконання провідних україн­ських експертів, у 24-ту річницю проголо­шення Декларації про державний сувере­нітет Україна тільки починає його здобу­вати. За словами політолога Вадима Ка­расьова, нині відбувається розлучення вже не із СРСР, а з Росією. Він нагадує, що впродовж попередніх років усе було «зав’язано» на Росії – економіка, енерге­тика, гуманітарна сфера.

Політолог Віктор Небоженко висловив свою думку: «Реальний суверенітет здо­бувається, коли за нього платять якусь високу ціну, а цього в 1990 чи 1991 роках не сталося».

Попри скептичне ставлення експертів до реального суверенітету України та її самостійності в ухваленні рішень, вони вважають, що країна вже пройшла межу і не може потрапити у категорію країн «failed states», тобто таких, що не відбу­лися. Хоча ще достатньо проблем, ознак перехідного періоду, які треба вирішити. Та зараз найголовніше – дати достойну відсіч агресору, повернути Крим.

Сьогодні ми маємо шанс побудувати європейську країну. І ми вже її будуємо. Українці не просто декларують цінності – мир, свободу, гідність, справедливість, право вільного вибору власної долі. Ми їх виборюємо і платимо, на жаль, страш­ну ціну людськими життями. Спершу на Майдані, тепер на Донбасі, де стримуємо агресію не лише проти нашої країни, а й проти всієї Європи.

  • Повертаючись до історії

Відлік історії України починається від моменту створення Київ­ської держави у IX столітті. Після занепаду такого державного утворення і розпаду на дрібні князів­ства у XVII столітті утворюється Козацько-Гетьманська держава, яка проісну­вала до кінця XVIII століття. Після чого, аж до XX століття, незалежної україн­ської держави не існувало.

Після революції 1917 року в Україні спостерігався підйом національного руху, що оформився у Третій Універ­сал Центральної Ради, який оголо­сив Українську Народну Республіку – УНР. У документі було оголошено про свободу слова, преси, віроспові­дання, зборів, страйків, скасування смертної кари тощо.

Із середини лютого 1918 року почав­ся наступ німецьких та українських військ на територію, захоплену біль­шовиками. До квітня вся Україна була звільнена від більшовицької окупації, однак фактично опинилася в німецькій. Бо Німеччина привела до влади збройним шляхом свого ставленика. Далі була громадянська війна. В березні 1919 року в Києві, на Всеукраїнському з’їзді Рад, при­йнято Конституцію «незалежної Української Радянської Соціалістич­ної Республіки».

28 грудня 1920 року між УРСРта РСФСРбуло підписано Робітничо-Селянський союзний договір про військове й господарське співробіт­ництво, який закріпив залежність УРСРвід РСФСР. Наступний шанс на незалежну українську державу ви­пав лише наприкінці XX століття, піс­ля розвалу СРСР.

24 серпня 1991 року Верховна Рада Української РСРпроголосила Україну незалежною, демократичною дер­жавою. Відтак було покладено край юридичному існуванню Української Радянської Соціалістичної Республі­ки. У тексті Акта проголошення неза­лежності України йшлося: «Виходячи із смертельної небезпеки, яка нави­сла над Україною в зв’язку з держав­ним переворотом в СРСР19 серпня 1991 року, продовжуючи тисячолітні традиції державотворення в Україні, виходячи з права на самовизначен­ня, передбаченого Статутом ООНта іншими міжнародно-правовими до­кументами, здійснюючи Декларацію про державний суверенітет України, Верховна Рада Української Радян­ської Соціалістичної Республіки уро­чисто проголошує незалежність України та створення самостійної української держави – УКРАЇНИ».

 

22.08.2015


Раїса Чирва оглядач «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання