« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

Зниження тарифів – реальність чи популізм?

Зниження тарифів – реальність чи популізм?

Тарифи – одне з найболючіших питань для більшості укра­їнців. Влада поки не дала чіткого сигналу – знижувати­муться тарифи на комунальні послуги чи, навпаки, попо­взуть угору. Міністерство енергетики та НКРЕ запевнили громадськість, що встановлені ціни коригуванню не підля­гають. Президент анонсував незалежний аудит тарифів. У Верховній Раді працює робоча група, що має довести об­ґрунтованість запропонованої вартості комунальних по­слуг. Тим часом населення не має чим відповісти на пла­тіжки і сподівається бодай на незначне зниження.

Це – головна тема «Профспілкових вістей».

Експеримент на виживання

Одним з аргументів підвищення тари­фів, який свого часу наводили представ­ники уряду, є прагнення відповідати єв­ропейським стандартам. За такою логі­кою, українці мають оплачувати євро­пейські тарифи за послуги далеко не єв­ропейської якості. Не кажучи про те, що влада не бере до уваги співвідношення рівня тарифів і доходів громадян.

Сподівання уряду, що підвищення та­рифів сприятиме позитивним змінам і ре­формам, не справдилися. Поки що підви­щені тарифи лише прискорюють темпи зростання інфляції. З огляду на аналітич­ну записку Національного банку України за квітень, прискорення споживчої ін­фляції у квітні сягнуло 14% порівняно з попереднім місяцем і до 60,9% у річному вираженні через підвищення цін на при­родний газ для населення в 5,5 раза.

Не розуміючи ситуації в енергетиці, необхідність підвищення вартості газу, а також те, куди будуть спрямовані кошти від нових цін, споживачі відкрито висту­пають проти нової політики. Називають її експериментом на виживання. Рівень на­пруги серед населення зашкалює. Попри це, влада не йде на діалог із громадою.

Тим часом оприлюднено перші резуль­тати роботи робочої групи, котра взялася перевірити, на чому базувалися нові ціни на житлово-комунальні послуги. Юлія Тимошенко стверджує, що всі організа­ції, які співпрацювали з урядом, встано­вили необ’єктивні тарифи на теплопос­тачання, гарячу воду та ціни на газ для населення і комунального сектору. На її переконання, в основу покладено помил­кові розрахунки, відтак усі тарифи суттє­во завищені, а у їх складі спостерігається потужна корупційна складова. Народний депутат Андрій Павловський теж вва­жає, що близько 40% нових тарифів мо­жуть мати корупційну складову. Чи ста­нуть заяви народних депутатів цікавими для Генеральної прокуратури – питання риторичне.

Поки що лише Президент України дав доручення здійснити прозору пере­вірку шаленого підвищення комуналь­них тарифів для населення. «Перевірити обґрунтованість встановлення тарифів максимально прозоро, запросити відомі світові, які користуються довірою, ауди­торські компанії, врахувати досвід іно­земних держав, які це зробили, і щоб та­рифи були гнучкими», – наголосив Глава держави.

На висновки незалежного аудиту мож­на чекати кілька місяців, тим часом пла­тіжні документи люди отримують чітко за графіком, викликаючи гнів, обурення і недовіру до влади. Протестуючи проти вбивчих тарифів, громадськість об’єднується через соціальні мережі в Тарифну мобілізацію, вимагаючи перегляду вста­новлених розмірів оплати. А на обіцяні владою субсидії вже мало хто розраховує. Лише 10% населення України скориста­лося правом на отримання субсидії, хоча реально претендує на них близько 80%.

І ще одне відлуння експерименту на ви­живання жахає українців. За комунальні борги можуть забрати квартиру. Влада застерігає: накопичення боргів може за­вершитися примусовим стягненням за­боргованості через суд за рахунок майна боржника. Заборгованості за сплату ко­мунальних послуг уникнути не вдасть­ся, стверджують експерти. За підсумка­ми квітня борги населення тільки за газ підскочили до 67%. І навряд чи щось змі­ниться у травневих звітах.

Україна – не Якутія

Робоча група, що працює в парламен­ті, планує виявити колосальний резерв для зниження тарифів, встановивши контроль за температурними режимами. Влада офіційно заявила, що впродовж опалювального сезону 2014–2015 років обсяги споживання газу комунальними підприємствами скоротилися на 16% за­вдяки помірній зимі. Чому ж тоді спожи­вачам не повернули ані копійки? Відпо­відь на поверхні: населенню встановили завищені тарифи, взявши за основу абсо­лютно неадекватні кліматичні показни­ки. Експерти кажуть, що базовим визна­ли норматив тепла на один квадратний метр житлової площі як у Якутії, де мо­рози сягають позначки мінус 70.

Робоча група наполягатиме на пере­рахунку та поверненні переплачених ко­штів. Водночас на наступний опалюваль­ний сезон пропонуватимуть зменшити на 16% нормативи зі споживання газу.

Учасники парламентської групи одно­стайно затвердили такий висновок: нор­ми споживання тепла при розрахунку та­рифів в окремих випадках завищено у 3–5 разів. Фахівці вбачають існування коруп­ційної складової під час нарахування та­рифів. Робоча група вже заявила про сер­йозні корупційні зловживання в питан­нях використання газу українського ви­добутку, призначеного для потреб насе­лення. Аналітики робочої групи рекомен­дують ухвалити законодавчі акти, які да­дуть змогу безкоштовно забезпечити бу­динки лічильниками тепла.

З’являються нові й нові підтверджен­ня того, що в цій справі спостерігаються махінації, зловживання, приховані мо­тиви. Аргументація підвищення тарифів не витримує критики, а дозвіл відбирати майно в боржників у ситуації, коли люди не мають чим платити, – взагалі блюз­нірство, впевнений експерт з енергетики Олександр Кучерук.

Не дивно, що українці не вірять в об­ґрунтованість тарифів. «Я вважаю, що питання тарифів має бути абсолютно від­критим і публічним. Усі механізми фор­мування кожної копійки тарифу мають бути опрацьовані урядом, Національною комісією і доведені до суспільства. Сьо­годні тарифи в Україні не мають довіри. Тому і уряд, і комісія спільно з парламен­том мають розкрити механізми форму­вання тарифів», – заявив нещодавно спі­кер ВР Володимир Гройсман.

Та найбільша проблема, від якої по­терпає населення, це драконівська ціна на газ. Влада має якомога швидше вре­гулювати ситуацію в газовій галузі, від якої найбільше залежать житлово-комунальні послуги. Якби лічильники тепла стояли б у кожному багатоквар­тирному будинку, були б зрозумілі точні обсяги споживання газу комунальними підприємствами. Тоді, ймовірно, вдало­ся б ліквідувати махінації, зумовлені різ­ними тарифами на газ для населення та промисловості.

Міфи про здешевлення

Розмови щодо можливого перегляду тарифів у бік зниження не вщухають. Об­надіюють попередні висновки робочої групи ВР з питань формування вартості ЖКП. Однак влада висновки ігнорує, по­силює тиск на населення, робить кроки до дозволу жорстко стягувати борги за несплату комунальних послуг.

Чому розрахунки тарифів є найбіль­шою помилкою уряду? Бо спершу було затверджено самі тарифи, а пізніше – ба­ланс газу. На це непорозуміння вказують фахівці. Але воно призвело до того, що українців змусили переплачувати за по­слуги у кілька разів. Влада надто квапи­лася виконати вимоги МВФ, а прогнозо­ваний баланс газу на поточний рік пода­ла пізніше.

Парадокс: уряд ніяк не реагує на ви­сновки робочої групи. За оптимістични­ми прогнозами членів групи, тарифи за ЖКП можна знизити на третину. Водно­час уряд планує ще один етап підвищен­ня. Нещодавно Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк та голова правління «Нафтога­зу» Андрій Коболєв заявили, що обґрун­тованою ціною на газ є 9,6 грн/куб. м.

В унісон цим заявам і висловлюван­ня глави Міністерства фінансів Наталії Яресько. Вона повідомила, що тарифи на комунальні послуги в Україні будуть підвищуватися і надалі. «Це хоч і боліс­ний, але необхідний в нинішній момент крок», – сказала міністр.

Пані Яресько пояснила, що «ми йде­мо до паритетних ринкових цін на газ і збільшення дотацій людям, які цього по­требують. Тому наступного року потре­буватимемо додаткових витрати на со­ціальну сферу, адже ми всі розуміємо, що тарифи підвищуватимуться й надалі – і вони мають підвищуватися, адже це правильний економічний підхід».

То кому вірити? Тим, хто взявся пере­вірити правильність нарахування вар­тості тарифів, чи реальним представни­кам влади? Експерти проаналізували і цю ситуацію. Вони радять звертати увагу на те, хто каже, що тарифи можна знижу­вати. Це депутати. Депутати, як правило, рахувати не вміють, для них найголовні­ше – завоювати якомога більше виборців на майбутніх виборах і отримати якомо­га більше влади. Дехто схильний вважа­ти, що це виключно популістські заяви. А от у НКРЕ переконані, що тарифи слід і надалі підвищувати, бо лише завдяки високим тарифам Україна може скороти­ти енергоспоживання власної економіки і взагалі всіх галузей.

Якщо говорити про висновки робочої групи, то тут маємо більше політичної складової. Фактично в уряді можуть ви­знати, що на певному рівні та в окремому регіоні тариф був встановлений дещо не­обґрунтовано. Та жодних організаційних висновків годі й чекати.

Тим часом українці вірять, що най­ближчим часом тарифи на ЖКП зни­зяться, якщо люди об’єднаються та по­встануть проти такого підвищення. На це сподіваються 44% українців, які зголосилися на опитування соціаль­них служб. 7% респондентів перекона­ні, що тарифи на комуналку не знизять, якщо на владу продовжуватиме тиснути МВФ. А от 4% опитаних узагалі не вба­чають такої проблеми, як підвищення тарифів. На їхнє переконання, ухвале­ні тарифи економічно обґрунтовані. Ці­каво, хто увійшов до кола цих чотирьох відсотків?

  • Як «чесно» грабувати споживачів?

Надійний спосіб цивільного грабунку – відсутність лі­чильників. Скажімо, у столи­ці лише половина будинків облаштована лічильниками тепла. Тож 50% киян сплачують за тепло з урахуванням показників лічильника. Для тих, хто не має у будинках лі­чильників, тариф удвічі вищий.

Виходить, що за умов споживання однакової кількості тепла, приблиз­но 50% споживачів платять удвічі більше, ніж реальні витрати на ви­робництво цих послуг. Куди йдуть зібрані мільярди? Питання, як завжди, без відповіді, з розряду рито­ричних.

Річ у тім, що природним монополіс­там у нашій країні невигідно запро­ваджувати систему обліку. Адже тоді спливуть на поверхню схеми махінацій із тарифами. Тож місцева влада зазвичай не опікується про­блемами обліку. Це стосується не тільки Києва, а й інших міст. Хоча є й позитивні приклади. Скажімо, в Івано-Франківську лічильниками оснащено 70% житлових будинків.

Чи можливо зупинити «чесне» по­грабування тими, хто збирає, чи, правильніше сказати, здирає плате­жі з населення? Спроби зупинити зажерливі апетити монополістів поки що несміливі. На початку року Союз власників житла України звер­нувся з такою вимогою до керівни­цтва столиці. У зверненні йшлося про те, що «Київенерго» має вико­нати свої зобов’язання оснастити всі будинки столиці лічильниками тепла або ж удвічі знизити норми споживання.

Перше враження – громадськість достукалася до київської влади. Там пообіцяли, що до кінця року або всі будинки обладнають лі­чильниками, або, нарешті, для бу­динків без обліку встановлять знижку. Щоправда, не на 50, а лише на 25%. Наскільки цей крок стане реальним, питання, звісно, без відповіді. Експерти говорять про високу ймовірність того, що обіцянка – черговий популізм з боку влади.

Чиновники нарікають, що на вста­новлення безкоштовних лічильни­ків бракує коштів. Тоді виникає ще одне запитання, котре теж може лишитися без відповіді: куди йдуть шалені кошти, зібрані зі споживачів за невикористане тепло? Чому ці гроші не можна обернути на дже­рело фінансування програми зі встановлення приладів обліку? Та поки що депутати Київради підтри­мали лише ініціативу про необхід­ність перерахунку. На більше не спромоглися.

20.06.2015


Раїса Чирва оглядач «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання