« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

Великі проблеми малих форм

Великі проблеми малих форм

Абревіатура МАФ розшифровується як мала архітек­турна форма. Однак у вжитку частіше зустрічаються слова-синоніми, як-от кіоск, ятка, лоток, ларьок. Бо насправді переважна частина споруд нічого спільного з архітектурою не має. Пластикові «коробки», вітрини яких обліплені чіпсами, цигарками і пивом.

Така, з дозволу сказати, архітектура заполонила наші міста і районні центри, а у самій столиці ситуація зі встановлення МАФів – критична. Кіосками заставле­но виходи з метрополітену, перегороджено доступи до зупинок громадського транспорту. Перешкоджають архітектурні витвори й роботі карет «швидкої допомо­ги» та пожежних. Однак прибрати з вулиць і площ сто­лиці кіоски допоки не вдалося жодній міській владі. Чи зможе команда Віталія Кличка навести лад з МАФами, розмірковують «Профспілкові вісті».

 Битва за Київ

Магічна абревіатура МАФ має один морфологічний корінь зі словом «ма­фія». Може, за випадковим збігом, та не виключено, що хтось свого часу зумисне назвав так хатинки на курячих ніжках, прозоро натякаючи на швидке збагачен­ня власників яток. І це найголовніша причина того, що кіоски з ларьками за­полонили площі й вулиці столиці. МАФи у Києві перетворились у самостійну, ав­тономну сферу економіки. Їх оборот ста­новить близько 10 млрд гривень, а чис­тий прибуток – близько 2 млрд гривень на рік. Експерти кажуть, що обороти кі­осків у столиці можна порівняти з оборо­тами найбільших роздрібних мереж.

Київський феномен масового поши­рення МАФів полягає не просто в жахли­вій забудові міста, а у повній втраті контролю за діяльністю кіосків з боку держави та ухиленням від сплати місце­вих податків і зборів. Парадоксально: з одного боку, встановлення МАФів прямо заборонене, але малі архітектурні форми у Києві з’являються наче гриби після дощу. Як це розуміти? Як те, що влада ігнорує закони? Демонстративно і на всіх рівнях?

Якщо вірити аналітикам, бюджети всіх рівнів отримують від кіосків копій­ки, або й узагалі нічого не отримують. То чи потрібна європейській столиці така кількість вуличних кіосків? Їх кількість нині сягає 20 тисяч, хоча точної цифри не знає ніхто. На місці одного знесеного по­стає три нових.

Столична влада вирішила знести до кінця року більш ніж 6 тисяч МАФів. Чи не означає це, що на місці, де пройшовся грейдер, не з’явиться 15 тисяч нових яток?

У столичній мерії пояснюють: хаотич­ну торгівлю в Києві має бути припинено, незаконно розміщені МАФи – прибрано. «Вони блокують рух. Незаконно підклю­чаються до електромережі. «Наливайки» ставлять поблизу шкіл. Хаотична торгів­ля підриває не тільки безпеку, вона спо­творює зовнішній вигляд міста», – зая­вив мер столиці Віталій Кличко після відвідин Лук’янівського та Житнього столичних ринків і прилеглих до них те­риторій. І разом з тим додав, що влада встановить чіткі правила, за якими мож­на розміщувати МАФи у Києві.

Експерти стверджують, що є певна кількість справді потрібних вуличних кіосків, але для забезпечення нормаль­них умов роботи їх потрібно ввести в пра­вове поле. Для забезпечення комфорту як продавців, так і покупців, для надхо­дження грошей до бюджету і гарантії того, що куплений у кіоску продукт ви­явиться якісним, столична влада розробляє проект розміщення тимчасових тор­говельних споруд у місті. Як варіант, частину ларьків можна перенести в торгові центри зі збереженням робочого місця.

Однак власники кіосків чинять шале­ний спротив будь-яким намаганням вла­ди навести лад у сфері вуличної торгівлі. Свого часу колишній очільник КДМА Володимир Бондаренко виступив із зая­вою звільнити від стихійної торгівлі всі входи і виходи з підземних тунелів. Од­нак дуже швидко збагнув, що цю обіцян­ку виконати неможливо, оскільки МАФи «кришують» суди.

І не тільки суди. Насправді, кажуть експерти, великих власників МАФів із мережами від 10 кіосків у столиці не більш як 200. Тільки чомусь немає серед правоохоронних органів охочих переві­ряти такі підприємства, а тим паче – до­водити незаконність встановлення кіос­ку, ларька чи лотка.

«Заповідна» зона

Звісно, можна запустити бульдозер, і від малих архітектурних жодної форми не лишиться. Але це створить іще одну проблему – працевлаштування як міні­мум 40 тисяч мешканців Києва та око­лиць, вважає представник Ради підпри­ємців при Кабміні Сергій Кравченко. Нині, коли до столиці продовжують при­бувати біженці зі сходу і котрих треба працевлаштовувати першочергово, таке навантаження на центр зайнятості недо речне. До того ж зазвичай продавці у ларьку працюють не офіційно, зарплату отримують у конвертах, тож держава на цілком законних підставах не зможе за­пропонувати їм роботу.

Робота кіоскера навіть у «хлібних міс­цях» поблизу метро чи на привокзальній площі – не мед і не цукор. Як правило, у нашвидкуруч змонтованих МАФах не­має ані опалення, ані нормального водо­постачання, ані каналізації.

Ви ніколи не замислювалися над тим, як продавці кіосків розв’язують свої, м’яко кажучи, побутові проблеми? Де про­давчині кави у ларьку поблизу метро, приміром, вимити руки чи сходити до ту­алету? У самому мініатюрному примі­щенні таких зручностей не передбачено.

Зазвичай продавці намагаються одра­зу завести знайомства із власниками кафе чи ресторанів, розташованих по­близу їхнього «робочого місця».

«Та ще треба заслужити, аби до ресто­рану пускали безплатно, – зізнається Ольга, котра працює в одному з ларьків у районі Деміївського ринку. – Або щоб той таки ресторан тут був. Чи хоча б Мак­дональдс. Або навіть громадський туа­лет, нехай платний, аби діяв».

З таким станом речей іще можна було б погодитись, якби йшлося про реаліза­торів газет і журналів, приміром. Та не забуваймо, що більшість ларьків про­дуктового спрямування, як то кажуть, «на перекус». І геть не в кожному кіоску швидкого приготування їжі знайдеться примітивний умивальник чи хоча б во­логі серветки. Є питання і до власників МАФів, котрі торгують неупакованими продуктами. Практично жоден із них не відповідає санітарно-гігієнічним нор­мам. Влада про це знає. Вона не проти, аби всі МАФи були обладнані «відповід­но до норм, стандартів, щоб мали євро­пейський вигляд».

Поки що ятки обростають купами сміття – паперовими стаканчиками з-під кави, обгортками від шаурми, пиріжків. Купи відходів створюють «заповідну» зону, що з європейськими стандартами не має нічого спільного.


Майже за Чернишевським

Проблема захаращення столиці МАФами – гостра і тільки на перший по­гляд не підлягає врегулюванню, кажуть експерти. Сьогодні мало з’ясовувати, хто винен, нині маємо розглядати питання під іншим кутом: що робити, як правиль­но діяти? Планомірно демонтувати й утилізувати не вдасться, кажуть чинов­ники. Власники ларьків, що підлягають знесенню, звертаються до Господарсько­го суду. Щойно суд приймає позов до роз­гляду, малу архітектурну форму не те що зносити, чіпати не можна – до з’ясування справедливості у суді. А це може тривати доволі довго. Тут уже вистоїть той, у кого міцніші нерви і зв’язки.

Сьогодні осіб, які незаконно розміщу­ють тимчасові споруди, можна притягти до відповідальності хіба що за статтею 151 Кодексу про адміністративні право­порушення (порушення державних стан­дартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів).

Чи можна когось налякати нинішніми штрафами? Навряд чи. Порушення вар­тує від трьох до восьми неоподаткованих мінімумів, у перерахунку на гривні від 51 до 136 гривень. Порівняно із заробітком у «хлібних місцях», це копійки. Такий штраф можна сплачувати чи не щодня. Тож слід створити такі умови для нелега­лів, щоб для них було б вигідніше офор­мити документи, нормально працювати та ще й наповнювати міський бюджет.

Загалом, переконують аналітики, ніхто й ніколи по-справжньому не доводив боротьбу з нелегальними МАФами до ло­гічного завершення, аби Київ став як ко­лись – чистим і зеленим. Боротьба мерії з малими архітектурними формами – це велика проблема, але за бажання її мож­на вирішити, переконують депутати ни­нішньої Київради. Для цього треба ви­вчити громадську думку киян, чи потріб­ні місту МАФи, скільки їх має бути, яких саме, докладно проаналізувати групи то­варів, що в них продаються.

Думку містян щодо необхідності та до­цільності розміщення кіосків належить вивчити службі містобудівного кадастру. Технічно, запевняють депутати, це спра­ва кількох днів, максимум – десяти.

Після цього слід сформувати остаточ­ні пропозиції щодо розміщення тимчасо­вих споруд торговельного призначення. Пропозиції мають бути спільними від де­путатів Київради та районних у місті Ки­єві державних адміністрацій. Узагальне­ні пропозиції внести до Комплексної схе­ми розміщення тимчасових споруд у м. Києві. Виконати ці умови абсолютно реально. Та лишається ще одна, якою не можна знехтувати, бо тоді вся попередня робота буде зведена нанівець. Умова про­ста: надалі належить суворо дотримува­тися визначених киянами вимог щодо розміщення тимчасових споруд.

Поки що триває жваве обговорення ініціативи міської влади щодо роботи МАФів у нових умовах. Не тільки серед депутатів, а й власників мереж кіосків. Останні, своєю чергою, заявили про чер­говий тиск на малий і середній бізнес. У відповідь почули заяву столичного мера: «В жодному разі ми не будемо тиснути на малий і середній бізнес. Якщо люди хочуть працювати – вони повинні працю­вати, але чесно, прозоро і законно».

  •   Історія повторюється?

 Задовго до революції 1917 року скрізь вулицями Києва снували лоточники. Вони продавали свій крам просто на подвір’ях будинків, очевидно, для зручності мешканців. Найпо­ширенішими були кіоски з пре­сою. Працювати в такому кіоску було доволі престижно, адже це зазвичай були освічені люди, до того ж вони одними з перших ді­знавалися, що відбувається у кра­їні та світі. До слова, газети не обов’язково було купувати. Їх роз­вішували на окремих щитах по­ряд із кіосками по всьому місту, аби якомога більше люду їх прочитали.

Тим часом перші МАФи на вулицях столиці з’явились у 1934 році. Та від теперішніх вони суттєво різни­лися. Виглядали вони достойно – стилізовані під українське бароко або візантійський стиль. Були при­крашені майстерним різьбленням по дереву чи розписною кераміч­ною плиткою. До оздоблення ста­вилися дуже відповідально. Та й самі кіоски створювали відомі ар­хітектори. Проекти попередньо обговорювала київська громада, і лише коли вона давала згоду, при­ступали до спорудження.

Відомі архітектори Петро Захар­ченко і Василь Кричевський пода­рували столиці не одну перлину малої архітектури. Та й встановлю­вали шедеври у людних місцях – навпроти оперного театру, біля стадіону, на Хрещатику. Певно, саме за цієї обставини неабияку відповідальність відчували і про­ектанти, і будівельники, і столична влада також. А тютюнові кіоски Кричевського, які простояли до 50-х років минулого століття, на­віть увійшли до екскурсійних про­грам по Києву.

Трохи згодом, наприкінці 50-х, у Києві почали встановлювати кіос­ки під вивіскою «Книги». Ціла ме­режа таких кіосків функціонувала на тодішній площі Калініна, ниніш­ньому Майдані.

Пізніше столична влада вирішила, що стиль МАФів не вписується в архітектуру центру міста. Поступо­во від малих архітектурних форм – ларьків, кіосків почали відмовля­тися. Кіоски не були масовим яви­щем ані в 60-х, ані в 70-х роках. Торгівля здійснювалася у магази­нах, розташованих на перших по­верхах будинків, які нині зазвичай належать банкам та аптекам.­

14.09.2014


Раїса ЧИРВА, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання