« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

Як пережити зиму без російського газу?

Як пережити зиму без російського газу?

  Якщо військова агресія Росії торкнулася тільки східних регіонів країни, то газова війна, розв’язана північним сусідом, позначиться на всіх українських громадянах. Достеменно відомо, що в найближчий опалювальний сезон газ стане де­фіцитом. Відтак якійсь частині населення дове­деться якщо не мерзнути, то тепло вдягатися вдома. Частина промислових підприємств скоріш за все зупиниться. Наскільки серйозними будуть наслідки газового конфлікту? Чи готова Україна скоротити споживання блакитного палива на 20–25%? Думки експертів газового ринку з цього приводу є неоднозначними.

 Крапки над «і»

Українсько-російські газові супереч­ки досягли очікуваного апогею. 16 черв­ня о 10.00 за московським часом «Газпром» перевів НАК «Нафтогаз України» на передоплату й припинив постачати блакитне паливо Україні, зберігши обся­ги постачання до Європи. Сталося це на тлі взаємних судових позовів, які обидві компанії подали до Стокгольмського ар­бітражного суду. Це означає, що активна фаза третьої газової війни між Києвом та Москвою набирає обертів.

Такому повороту подій передувала тривала підготовка – дев’ять раундів тристоронніх консультацій (Україна – Росія – ЄС) і ще кілька двосторонніх зу­стрічей. Основні вимоги, які публічно виставили учасники, на перший погляд, прості. РФ вимагала від України сплати­ти заборгованість за спожитий газ. Сво­єю чергою Київ зажадав від Москви зни­зити вартість блакитного палива до рин­кової і закріпити її новим контрактом. Однак експерти говорять про «підводні камені» таких перемовин: ідеться не тільки про ціну та борги. Газове питання перейшло в іншу площину – геополітич­ну, що передбачає стосунки між «Газпро­мом», «Нафтогазом» та Європою.

Поява на переговорах третьої сторони, в даному випадку ЄС, не лише убез­печила наших чиновників від чергових спроб підкупу, до яких часто вдавався Кремль у двосторонніх консультаціях. Вона засвідчила, що тепер у вирішенні багатьох українсько-російських питань Москві доведеться мати справу не лише з Києвом, а й Брюсселем. Однак бажано­го компромісу в з’ясуванні газових сто­сунків, попри старання Європи, досягти не вдалось.

Інформація, що сторони перегляда­ють ціну палива, імпортованого в квітні та травні, а росіяни готові надати зниж­ку українцям не лише коштом зменшен­ня експортного мита, а й шляхом комер­ційних переговорів і, можливо, нової уго­ди, виявилась передчасною. Бо вже через кілька днів «Газпром» відмовився від своїх слів і став наполягати на негайно­му погашенні заборгованості та ціні 385 дол. США за тис. куб. м, оформленій че­рез стодоларову митну знижку. Причо­му, як завжди, діяв у притаманному йому стилі – мовою ультиматумів та не­ймовірного психологічного тиску. Тож надія на нові умови співпраці та спра­ведливу ринкову ціну на блакитне пали­во згасла, так і не засяявши як слід.

Крапки над «і» розставлено. Вентиль газової труби для українців наглухо за­гвинчений. Обидві компанії намагають­ся достукатись до Арбітражного інсти­туту при Торговельній палаті Стокголь­ма, аби розрубати цей гордіїв вузол – таку можливість передбачають умови чинних домовленостей між компанія­ми, підписаних за підтримки Юлії Тимошенко та Володимира Путіна 2009 року. ­

  Домашнє завдання на осінь

Катастрофи не буде. Так стверджують урядовці й експерти газового ринку. Хоча й не приховують, що нинішньої зими буде сутужно. Голова Наглядової ради «Київенерго» Іван Плачков прогно­зує досить складний майбутній опалю­вальний сезон. І пропонує підготуватись до нього завчасно. «Треба скласти енер­гетичний баланс країни на період з 1 серпня 2014 року до 1 квітня 2015 року з урахуванням всіх енергоресурсів: вугіл­ля, газу, нафти. Це має бути енергетич­ний баланс у розрізі всієї країни», – за­значив він.

Чимало експертів запевняють, що взимку ми можемо обійтись без росій­ського газу. Заступник генерального ди­ректора Центру досліджень енергетики Вадим Гламаздін переконаний: «На всю зиму, при відповідній політиці держави і нормальному використанні тих ресур­сів, які у нас є, нам точно вистачить газу. Але якщо ми нічого не будемо робити, то вже наступної зими дійсно будуть проблеми».

Такої ж думки і глава «Нафтогазу» Андрій Коболєв. На початку липня на брифінгу він заявив, що Україна здатна пройти опалювальний сезон без імпорту газу з Росії, але при належних заходах економії. «Якщо ми будемо економити в запропонованому темпі, ми повинні пе­режити зиму тільки з газом Європи. Якщо ми напружимося один раз, у нас є всі шанси комфортно перезимувати», – наголосив очільник компанії.

  Андрій Коболєв переконаний, що в економіці України є значний потенціал для скорочення споживання газу. За 5 мі­сяців поточного року країна вже скоро­тила внутрішнє споживання газу на 3,4 млрд куб. м. Є резерви економії і в ко­мунальній сфері. Потенціал такого ско­рочення – не менше 4 млрд куб. м на рік. Економія суттєва, але за умови, що до цього залучать усіх зацікавлених спожи­вачів. Насамперед економія має торкну­тися комунальної сфери, де планують оптимізувати облік витрат палива й ви­користовувати прилади регулювання те­пла в приміщеннях.

Підприємства центрального опален­ня, на думку провідних фахівців, мають досить солідний потенціал для заоща­дження блакитного палива. Якщо модер­нізацію системи теплопостачання не­можливо реконструювати в короткі тер­міни, то заміна газу альтернативними видами палива та тимчасове переведен­ня на мазут дадуть позитивний ефект.

Аби пережити зиму без російського газу, потрібна ще одна умова: розуміння з боку населення. На цьому наголошу­ють експерти, аналітики й урядовці. Прем’єр Арсеній Яценюк наголосив на необхідності переглянути норми тепло­постачання для комунальної сфери. На його думку, головне завдання сьогодні – скорочення споживання газу. Очільник уряду вважає досить високими шанси пережити опалювальний сезон без зна­чних збоїв.

В уряді підготували рекомендації для тих, хто замість газового котла встано­вить електричний, тож сплачуватиме електроенергію за пільговим тарифом.

Якщо ж подивитися на проблему гло­бально, то урядовці аналізують кілька варіантів, що за підтримки європейських партнерів дозволять забезпечити «газо­ву» стабільність нинішньої зими. Уже на 100% завантажений польський маршрут постачання газу в Україну, найближчим часом запрацює угорський, а з вересня розпочне роботу так званий малий ре­верс із Словаччини.

Кубик до кубика

Якщо врахувати, що вартість газу для потреб населення неухильно зростає, на часі питання економії блакитного пали­ва. Водночас можна розв’язати дві про­блеми – локальну й глобальну. Йдеться про економію сімейного бюджету і ско­рочення споживання імпортного газу в межах країни.

Зменшити споживання природного газу можна, не докладаючи титанічних зусиль, стверджують експерти газового ринку. Перший крок до заощадження – встановлення газових лічильників. Адже сума, яку споживач сплачує за по­казаннями лічильника, завжди менше за середній показник. Ви сплачуєте тільки за ті «кубики», які спожили. Коли ви зна­тимете, скільки газу витрачаєте, почне­те рахувати кубічні метри палива.

Загалом, є чимало простих і доступних способів, як знизити споживання газу. Усе залежить від того, переконані фахівці, з якою метою газ використовувати. Для обігріву теплиць площею 2–3 га чи для при­готування їжі в міському помешканні.

Готувати страви слід на «розумній» по­тужності, не дозволяючи газу «облизува­ти» сковорідки та каструлі. Затямте, що найвища температура – на кінчику полум’я. Тож після закипання води не по­лінуйтесь зменшити вогонь пальника.

Намагайтесь якомога рідше готувати невеликі за обсягом страви в газовій ду­ховці. Щоб запекти п’ять яблучок чи дві картоплини, скористайтесь мікрохви­льовою піччю.

Якщо ж газ використовується для на­грівання води, варто запастись еконо­мічною душовою насадкою і приймати душ, а не наповнювати ванну. Це, до сло­ва, заощадить не тільки газ, а й воду.

Як заощадити газ у приватному бу­динку? Для цієї категорії населення пи­тання з розряду болючих, адже основні витрати газу йдуть саме на тепло для по­мешкання. Експерти радять утеплити стіни та горище пінопластом. Економи­ти газ для обігріву приміщень допомага­ють склопакети та відбиваючі екрани між стіною та радіатором. І спробуйте маленьку хитрість: знизьте температуру «комфорту» хоча б на два градуси. Різни­цю ви й не відчуєте, але на вашому га­манці вона позначиться.

Звісно, краще опалювати заміські бу­динки дровами. Та коли це неможливо, відважтеся на встановлення газового кон­денсаційного котла. Вигідний варіант за­ощадження газу в приватному будинку – автоматизовані системи опалення. Ті, хто вже не перший рік користується цим обладнанням, стверджують: витрати на його встановлення повертаються впро­довж першого опалювального сезону.

При роботі з кімнатним термостатом котлу слід задати відповідний автома­тичний режим, тоді він сам контролюва­тиме температуру води в системі. Вми­катиметься котел рідше, температуру носія підтримуватиме вищою. Себто, працюватиме в оптимальному режимі.

Якщо втілити в життя бодай половину порад фахівців, економія спожитого газу складе не менше третини. Гроші не зго­рять у блакитному полум’ї пальників, а будуть витрачені на щось корисне.

  •  Чи реально зіскочити з газової голки?
Як свідчить досвід нашої су­сідки Швеції, цілком. Ця країна взагалі обходиться без природного газу. Там немає жодної газової інфраструк­тури. І лише поодинокі селища та підприємства на півдні імпортують газ із Данії.

Який урок може здобути Україна, вивчаючи шведську модель? Урок, що лежить на поверхні: енергетич­ну незалежність за доступною ці­ною можна забезпечити і без при­родного газу.

В основу моделі, за якою живе Швеція, покладено три принципи. Перший і головний – розвиток ши­рокої мережі централізованого теплопостачання разом із створен­ням комбінованих енергетичних станцій. Другий принцип, також далеко не другорядний, – жорсткі стандарти економії енергії. І на­самкінець – активний розвиток енергетики на відновлюваних джерелах.

Принципи принципами, але як Швеції вдається обходитись без природного газу, при цьому забез­печуючи національним підприєм­ствам і пересічним мешканцям до­ступну енергію? За рахунок аль­тернативних джерел.

Понад 45% електроенергії в Швеції постачають гідроелектро- й атомні станції, хоча частка останніх істот­но зменшується. Стрімкими темпа­ми розвивається вітроенергетика. Сьогодні вона досягла позначки 11%. Відчутну частку складає біо­енергетика.

2003 року Швеція запровадила схему «зелених» торгових сертифі­катів, що слугувало поштовхом до розвитку енергетики на базі від­новлювальних джерел. Значна частина теплової енергії виробля­ється завдяки їм, в основному біо­паливу.

Ті мешканці Швеції, котрі відмов­ляються від опалення осель мазу­том і переходять на відновлюваль­ні джерела, отримують суттєві по­даткові знижки. Використання біо­енергії взагалі звільнено від подат­ків. Провідні енергетичні компанії охоче інвестують у біоенергетику, а це сприяє нарощуванню її частки в централізованому теплопоста­чанні. Важливу роль у пошуку аль­тернативних джерел палива віді­грають високі акцизні ставки на мазут та природний газ.

Попри те, що скандинавська краї­на не використовує газ, її соціально-економічна стабільність – одна з найвищих у Європі. То, може, Україні слід уважніше при­дивитись до північної сусідки? Звісно, не Росії.

20.07.2014


Раїса ЧИРВА, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання