« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

Іди з миром, 2013-й!

Іди з миром, 2013-й!

Новий рік – це не лише улюблене свято, на яке чекають і дорослі, й малеча. Це певна межа, підбиття підсумків, аналіз проблем: що про­гледіли, на що забракло сил і можливостей? І зазвичай окреслення орієнтирів на рік при­йдешній. Сподівання, що наступний рік буде більш успішним. Що українці, нарешті, визна­чаться, з ким із партнерів – європейськими чи російськими – їм буде надійніше та комфорт­ніше. А ще – надії, що в майбутньому році ми остаточно звільнимось від наслідків кризи. І що процвітання держави не за горами. Коли Україна заявить про себе як про реального, потужного регіонального лідера, гравця не лише європейського, а й світового масштабу.

 Помітні зрушення

Навіть песимісти не можуть запере­чити, що в соціальній сфері, а вона най­більше цікавить читачів «Профспілко­вих вістей», відбулися позитивні зрушен­ня. Хай не такі глобальні, на які розрахо­вували українці, але те, чого вдалося до­могтися, свідчить, що курс Мінсоцполі­тики обрало правильний. Не хапатися за всі проблеми одразу, а обирати пріорите­ти і поступово втілювати задумане в життя.

Серед основних досягнень у соціаль­ній сфері за рік, що минає, можна гово­рити про запровадження у повному об­сязі Закону про зайнятість, кампанію з організації відпочинку та оздоровлення дітей, посилення соціального захисту ве­теранів, уведення нової й ефективної мо­делі роботи фахівців соціального секто­ру, зрушення з «мертвої точки» цілої низ­ки гендерних проблем. Як свідчать соціологічні дослідження, саме ці напрямки роботи найбільше цікавлять українців: наявність роботи, гідні заробітки, повна соціальна захищеність.

За словами міністра соціальної полі­тики Наталії Королевської, головним  здобутком можна назвати те, що в до­сить стислі терміни вдалося запровади­ти всю нормативну базу, аби на повну силу запрацював новий Закон «Про за­йнятість населення». Завдяки цьому вже можна відзначити певні ознаки стабіль­ності на ринку праці. Хай не все врахова­но, подекуди впровадження Закону галь­мується через об’єктивні та суб’єктивні причини, але факт залишається фактом: рівень безробіття, за методикою та роз­рахунками Міжнародної організації пра­ці, в першому півріччі скоротився до 7,5%. Відбулося й підвищення рівня пра­цевлаштування безробітних: з 31% ста­ном на 2012 рік до 37% у нинішньому.

Успішною назвали експерти кампа­нію року з організації відпочинку та оздоровлення дітей. За попередніми да­ними, впродовж року понад 3 млн 300 тис. українських дітей відпочили в таборах та оздоровницях. Це майже на півміль­йона більше, ніж минулого року. Прина­гідно зауважимо, що нинішнього літа не зафіксовано масових спалахів інфекцій серед дітей, якими рясніли повідомлен­ня в пресі під час оздоровлення дітлахів улітку 2012 року.

Впродовж року істотно посилився со­ціальний захист ветеранів. Йдеться і про грошову допомогу до Дня Перемоги, і про підвищення пенсій усім інвалідам ІІ та ІІІ груп. У середньому на 500 грн упро­довж 2013 року зросли військові пенсії. Аби соціальна допомога насправді була адресною та ефективною, було запрова­джено нову модель роботи 12 тис. фахів­ців відповідної сфери. За оцінками екс­пертів, модель обрано правильну, її пе­реваги вже оцінили ті, хто потребує со­ціального захисту.

10 місяців роботи вистачило Мінсоц­політики, аби домогтися позитивних зру­шень у низці гендерних питань, котрі за­лишались без відповіді півтора десяти­ліття.

За новими стандартами

Днями Мінсоцполітики запропонува­ло новий соціальний стандарт доходів. Коротко його можна окреслити як раці­ональний споживчий бюджет. Відповід­ний законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гаран­тії» був ухвалений на одному з останніх засідань уряду.

Що це означатиме на практиці і на­скільки вдовольнить кожного українця? І чому виникла потреба запроваджувати це нововведення? На думку фахівців, по­треба змінити такий соціальний стан­дарт назріла давно. Бо сьогодні в Україні визначається лише прожитковий міні­мум як базовий соціальний стандарт для розрахунку мінімальних соціальних га­рантій – мінімальної заробітної плати, мінімальної пенсії тощо. Настав час до раціонального споживчого бюджету до­давати товари вищої якості, витрати на придбання житла, оздоровлення та від­починок, культурно-освітні заходи, обов’язкові платежі. Такий показник буде більш об’єктивним для оцінки рів­ня життя населення. Він найбільш повно відповідає європейським підходам. Його доцільніше застосовувати при розробці та реалізації інших соціальних про­грам.

 Згідно із запропонованою новацією, передбачено класифікацію соціальних нормативів за рівнем задоволення по­треб. Зокрема, це «нормативи раціональ­ного споживання» та «нормативи міні­мального споживання». Якщо відповід­ний законопроект ухвалять парламента­рі, в Мінсоцполітики спільно з науковця­ми та соціальними партнерами з обов’язковим залученням профспілок буде розроблено і затверджено методологію визначення раціонального споживчого бюджету. Та вже зараз, на етапі спільних розробок, експерти заявляють, що це дасть змогу істотно підвищити якість по­слуг у різних сферах, насамперед соціаль­ній, оскільки вона буде діяти за «держав­ними соціальними стандартами послуг». Крім того, забезпечить рівний доступ до послуг у різних регіонах країни, усуне дисбаланс між національними соціаль­ними стандартами та міжнародними.

Загалом, фахівці міністерства розро­били 15 проектів державних стандартів соціальних послуг. Половина вже затвер­джена, решта проходить апробацію й експертизи відповідних органів. При роз­робці проектів активно використано ві­тчизняні напрацювання, кращий зару­біжний досвід, враховано сучасні тен­денції розвитку соціальної сфери. А та­кож те, що в період економічної кризи першою під тиск потрапляє саме соці­альна сфера. Тож Міністерство соціаль­ної політики у всіх без винятку розробле­них проектах намагається максимально раціонально використати ресурс, який виділяється державою. Важливо, наголо­шують у міністерстві, навчитися рахува­ти самим і залучати до економії й раціо­нального використання ресурсів кожно­го українця.

«Соціальні стандарти, – зазначила мі­ністр соціальної політики Наталія Коро­левська, – зростатимуть і наступного року. Наскільки, стане відомо після за­твердження Державного бюджету–2014 Верховною Радою України. Сьогодні ж, в умовах падіння в економіці, прогнозу­вати конкретні цифри нереально. Але якими б не були складними завдання щодо поліпшення соціальної сфери, у Мінсоцполітики вистачить сил їх вико­нати».

Чого очікувати в році прийдешньому?

На переконання урядовців, у наступ­ному році соціальні виплати зростуть. Цифри вже закладено до державного ко­шторису країни. Про це з усією відпові­дальністю заявив Прем’єр-міністр Мико­ла Азаров на засіданні уряду 18 грудня, окресливши соціальні параметри бю­джету. За розрахунками фахівців, міні­мальна заробітна плата наступного року буде підвищуватись у три етапи: з 1 січ­ня, 1 липня та 1 жовтня. Вона буде майже вдвічі вищою, ніж була у 2009 році.

Розмір посадового окладу працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки також зростатиме в три етапи. «Це буде на 18% більше, ніж у грудні 2013 року, і вдвічі більше, ніж у 2009-му», – по­обіцяв Микола Азаров.

Для наочної конкретики очільник уряду навів приклад: середньомісячна заробітна плата, приміром, дільничного лікаря-терапевта зросте на 602 грн порів­няно з груднем 2013-го, фельдшера – на 400 грн, учителя вищої категорії загаль­ноосвітнього навчального закладу – на 602 грн, старшого наукового співробітни­ка – на 748 грн.

Як відповідь багатьом спекулянтам щодо неспроможності уряду врегулюва­ти питання соціальної допомоги, Мико­ла Азаров наголосив, що в 2014 році від­будеться поетапне зростання розміру прожиткового мінімуму. Впродовж чо­тирьох років ці виплати вже збільши­лись удвічі, і уряд на цьому зупинятись не збирається.

У планах держави – постійно збільшу­вати соціальні та пенсійні виплати. Це стосується практично всіх категорій на­селення, але особлива увага зосереджу­ватиметься на дітях-сиротах, інвалідах, малозабезпечених родинах.

Українців цікавить, чи підвищать за­робітну плату державним службовцям. Тут урядовці від прямої відповіді нама­гаються ухилитись: усе, стверджують в уряді, залежатиме від стану економіки. Однак готові представити кілька моде­лей та пропозицій щодо підвищення зарплати державним службовцям. Що­йно ситуація в державі стабілізується, Кабмін готовий їх детально проаналізу­вати.

Серед актуальних завдань на рік при­йдешній – забезпечити безперебійну ро­боту всієї соціальної сфери. Аби люди вчасно отримували заробітну плату і со­ціальну допомогу, соціальні працівники не припиняли допомагати ветеранам, са­мотнім людям, інвалідам та родинам з дітьми, а соціальні заклади працювали ритмічно і не допускали збоїв. Щоб по­верталась довіра населення до влади й держави загалом. Та щоб кожен мешка­нець великого дому на ім’я Україна мав тверду впевненість у дні завтрашньому, році прийдешньому. Адже не все так по­гано в нашому домі. А спільними зусил­лями ми всі разом можемо зробити його ще кращим.

 Куди домчить нас Синій Кінь?

Наступний 2014 рік, за китайським календа­рем, рік Синього Дерев’яного Коня. Рік норовливої, але гордої тва­рини. Може, це добрий знак, бо ми переходимо з року Змії, котра борсається чи то у воді, чи то в багнюці, на віль­ний простір, аби дати заряд стрімкому поступу Коня.

Тож наступаючий рік буде не­однозначним: може, досить непростим, але вже точно не нудним. Кар’єрні злети, не­ймовірні повороти долі, ди­вовижні можливості – всього цього в новому році буде більш ніж достатньо. Але він зажадає зосередженості і праці на совість: трудяга Кінь не прихильний до не­роб.

Рік Синього Дерев’яного Коня обіцяє бути багатим на яскраві події, зміни, неспо­діванки і неординарних осо­бистостей. Найголовніше – бути повністю відкритим сві­тові і готовим у будь-який мо­мент схопити удачу за хвіст. Тому що доленосних шансів у цьому році буде чимало. Українцям треба зважити на ці особливості, аби не опинитись під копита­ми норовливого. За всіма прогнозами, для України це буде динамічний, наповне­ний подіями рік, оскільки в Китаї кінь уосо­блює швид­кість і добрі знамення.

Кінь леда­рів не лю­бить. Він натура працелюбна. Відтак клеїти дурня на роботі і при цьому розраховувати на кар’єрне зростання не ви­йде. Доведеться «працюва­ти як кінь», щоб піднятися по кар’єрних сходах.

Кінь цінує щирість і не тер­пить фальші ніде й ні в чому. Очі в нього особливо дові­рливі. Недарма він також є символом ясновидіння. Думки і прагнення людини якнайповніше відбиваються в його очах. Обдурити Коня неможливо, брехати йому просто небезпечно, бо він може вдарити вас копитом. Краще його осідлати та міц­но тримати за повіддя, ске­рувати в краще майбутнє.

А ще затямте, що кінь – Бла­китний, Зелений, Дерев’яний чи звичайний – найбіль­ше цінує не овес, а свободу. Кожен може привести його до водопою, та лише дея­ким щасливцям вдається змусити його пити воду.

У багатьох культурах цю тва­рину вшановують, люблять та поважають за благород­ство, витривалість і доброту. Стародавні китайські астро­логи вважали її символом природної енергії та фізичної сили. Чи не здається вам, що це не стільки про коня, скіль­ки про нас, українців?

28.12.2013


Раїса ЧИРВА, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання