« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Тема номера

Рішучий протест проти силового розгону мирного зібрання

Рішучий протест проти силового розгону мирного зібрання

 30 листопада, у ніч проти суботи на київському майдані Незалежності стався безпрецедент­ний випадок, що сколихнув та обурив громадян нашої країни – бійці підрозділу міліції осо­бливого призначення «Беркут» силоміць розігнали учасників мирної акції протесту, що правомірно виступали проти рішення уряду зупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Такого Україна ще не бачила. Близько четвертої години «беркутівці» оточили мітин­гувальників, а потім штур­мом та з небаченою жорсто­кістю взялися витісняти людей з-під Монумента Незалежності. Наздога­няючи тих, хто намагався відійти, не чинячи спротиву, грубо штовхаючи, скидаючи зі сходів, кийками по голо­ві, а часом і б’ючи ногами людей, які, не втримавшись, падали на землю, – такі методи силового розгону засто­совувалися проти мирних протесту­вальників. Унаслідок так званої «за­чистки», від рук особливо завзято ви­конуючих криваві накази постражда­ли десятки хлопців і дівчат, біль­шість з яких – студенти.

Проте розігнати протестувальни­ків методами залякування та кийка­ми не вдалося. Навпаки, кількість обурених, що виступили проти сило­вого розгону мітингу, збільшувалася з кожною годиною. Надвечір 30 лис­топада на Михайлівській площі сто­лиці зібралися десятки тисяч людей, які запалювали свічки на знак мир­них намірів та рішучого протесту проти методів насилля та жорстоко­сті. Наступного дня, 1 грудня, близь­ко мільйона небайдужих взяли участь у Народному віче, що відбуло­ся у центрі Києва, на якому заявлено протест стосовно невиправданого за­стосування сили правоохоронними органами щодо мітингувальників, з вимогами відсторонення від вико­нання повноважень та притягнення усіх винуватців до відповідальності. Наразі акції протесту тривають по всій країні.

Федерація професійних спілок Укра­їни завжди виступала за свободу об’єднання та право безперешкодних мирних зборів, тож Президія ФПУ ви­словила рішучий протест проти сило­вого розгону мирного зібрання грома­дян України вночі 30 листопада 2013 року на майдані Незалежності в м. Києві та прийняла відповідну Заяву.

 

  • ДУМКИ ВГОЛОС

Учасники Євромайдану в центрі столиці поділилися з «ПВ» думками про останні події в країні та висловили свою громадянську позицію.

 Ніна Семенівна:

«Я тут, бо у мене є онук, і я хочу, щоб він жив, навчався, працював у принципово ін­шій країні. Не такій, якою вона є зараз. Не такій, де озвірі­лий «Беркут» б’є дітей. А в нормальній ци­вілізованій єв­ропейській краї­ні. До Європи – і тільки так! Це моя громадян­ська позиція!».

Сергій Миколайович:

«Я вийшов за­ради власних дітей. Зараз ми неначе ошу­кані. Ми маємо усвідомити, що ми не раби, ми сини Божі. Дивно, українці – працьовита й розумна на­ція, а живемо в злиднях. Терпі­ти це вже не­має сил. І ніхто вже не терпі­тиме».

Микола Сергійович:

«Те, що на вули­ці вийшло стільки людей – доказ, що ми живемо не тим життям, що потрібне наро­ду. Ми тут за­ради змін. На­віть думки та­кої немає, що в нас не вийде ні­чого. Не вийде, якщо не боро­тися. Я тут за­ради того, щоб боротися до перемоги».

Олена Миколаївна:

«Мене особис­то сюди при­вело обурення проти дій пра­воохоронних органів. Моя дитина та­кож студент. Тому я тут за­ради того, щоб покарали винних у тому, що пролилася людська кров. А далі будемо боротися за наше майбут­нє».

Людмила:

«Обурює те, що влада не питає у народу про вступ до Євросоюзу. У ту криваву ніч, коли розганяли студентів, по­страждали і мої друзі. Тому я не хочу такої влади, яка до­зволяє так жорстоко по­водитись із громадянами країни. Я не хочу жити в такій країні».

 Юрій:

«Мене дуже обурили ті по­дії, коли «Бер­кут» розігнав мирних мітин­гувальників. Змішували лю­дей з асфаль­том… Своєю присутністю тут я хочу по­казати, що всі ми – свідомий і єдиний народ, і ми не дозволи­мо ось так про­сто прийти і розігнати нас кийками».

 

  •  ОФІЦІЙНО

Заява Федерації професійних спілок України

Федерація профспілок України заявляє рішучий протест проти силового розгону мирного зібрання громадян України вночі 30 листопада 2013 року на майдані Незалежності в м. Києві.

Право на мирні збори, мі­тинги, походи і демон­страції гарантується Осно­вним Законом – Конститу­цією України – і повинне безумовно забезпечувати­ся всіма державними структурами.

На свободі об’єднання, на праві безперешкодних мирних зборів ґрунтується діяльність громадянського суспільства в кожній краї­ні. У демократичному світі саме так захищаються тру­дові, соціальні, економічні права.

Ці фундаментальні права всебічно підтримуються Міжнародною конфедера­цією профспілок, Всеєвро­пейською радою профспі­лок, членською організаці­єю яких є Федерація проф­спілок України.

Однак, як показали події 30 листопада, Закон писа­ний не для всіх. Молоді люди постраждали тільки за те, що повірили в Кон­ституцію і своє законне право.

Закликаємо органи влади забезпечити безумовне дотримання правоохорон­ними структурами, кож­ним державним посадов­цем права громадянина на мирне зібрання, вільне і публічне висловлення своєї думки.

Звертаємось до лідерів всіх політичних сил неухильно дотримуватися принципів європейської демократії та поваги до прав громадян.

Звертаємось до Уповнова­женого Верховної Ради України з прав людини дати об’єктивну оцінку по­рушенню права громадян на мирні збори 30 листо­пада в м. Києві, довести її до широкої громадськості та Верховної Ради України для парламентського реагування.

На прохання членів проф­спілок ФПУ тимчасово на­дає частину своїх примі­щень для обігріву учасни­ків акції, медичної допо­моги та роботи їдальні.

Президія Федерації профспілок України

 

ЗВЕРНЕННЯ

Молодіжної ради Об’єднання профспілок Львівщини з приводу суспільно-політичної ситуації в Україні

 Молодіжна рада Об’єднання профспілок Львівщини засуджує жор­стоке застосування сили до мирних учасників Єв­ромайдану в Києві в ніч на суботу 30 листопада 2013 року.

Такі дії в Україні, яка є пра­вовою демократичною державою, країною, яка сповідує і прагне до євро­пейських цінностей, де на першому місці стоять пра­ва і свободи людини, є просто неприпустимими. Тим більше такі діє є не­мислимими з боку сило­вих структур, які безпосе­редньо покликані ці права захищати.

Враховуючи сьогоднішню суспільно-політичну ситу­ацію в Україні, а також мирний характер протест­них мітингів, першочерго­вим завданням влади є забезпечення громад­ського порядку та недопу­щення насильства. Непри­пустимим у даних умовах є також подальше пере­слідування організаторів та учасників євромайда­нів, у першу чергу студен­тів.

Висловлюємо підтримку українській молоді та сту­дентській спільноті за ак­тивну патріотичну пози­цію. Адже питання євроін­теграції – це не лише пи­тання політичного вектора руху держави, насампе­ред це вибір європейської системи цінностей, демо­кратії та справедливості в усіх його проявах. Під­твердженням цього була аполітичність євромайда­нів.

Тому сподіваємось, що по­літики надалі будуть реа­лізувати ті засадничі принципи, які висловили учасники євромайданів. Сьогодні нам потрібні не просто кадрові зміни чи перестановки, а побудова якісно іншої системи фор­мування та функціонуван­ня влади, створення діє­вого контролю з боку гро­мадянського суспільства за зразком європейських стандартів та цінностей.

Висловлюємо також щиру вдячність ректорам та ке­рівництву навчальних за­кладів за їх високу грома­дянську позицію, яку вони виявили в цей непростий час. Переконані, що така позиція залишить найви­щу позитивну оцінку в іс­торії нашої держави.

Заявляємо про підтримку учасників Майдану, інших законних мирних акцій протесту та закликаємо всіх небайдужих виявити громадянську солідар­ність.

Слава Україні!

Андрій Олійник,

голова Молодіжної ради

Об’єднання профспілок Львівщини

 

 ЗВЕРНЕННЯ ОБ’ЄДНАННЯ ПРОФСПІЛОК ЛЬВІВЩИНИ

ЩОДО ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИХ НАМІРІВ УКРАЇНИ

Шановний пане Президенте!

Україна як незалежна європейська держава неоднора­зово офіційно проголошувала євроінтеграційний на­прям свого розвитку.

Як глава Держави і гарант Конституції України, Ви ак­тивний і послідовний поборник євроінтеграційних про­цесів України.

Однак нещодавно Урядом України прийнято рішення про призупинення підготовки до підписання у Вільнюсі договору про асоціацію України з Євросоюзом.

Такі дії Уряду суперечать Вашим намірам щодо підпи­сання на саміті у Вільнюсі 29.11.2013 року Угоди про асоціацію України з Євросоюзом і підривають Ваш імідж на міжнародному рівні та в очах громадськості України.

Об’єднання профспілок Львівщини – як представник найчисленнішої громадської організації України – під­тримує бажання більшості населення країни щодо як­найшвидшого входження України в сім’ю європей­ських держав і закликає Вас негайно вжити вичерпних заходів щодо здійснення євроінтеграційних намірів України та підписання відповідного договору з Євросо­юзом.

Сподіваємося, що наше звернення додасть Вам упев­неності та рішучості у здійсненні євроінтеграційних намірів.

За дорученням виконкому

Роман Дацько,

голова Об’єднання профспілок Львівщини

 


ЗВЕРНЕННЯ

ПРЕЗИДІЇ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ ПРОФСПІЛОК ДО ПРОФСПІЛКОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ОБЛАСТІ

Шановні спілчани!

Події останніх днів засвідчили про брутальний і циніч­ний спротив Президента та Уряду України волевияв­ленню українського народу за втілення в державі євро­пейських стандартів, побудову демократичного сус­пільства, повагу до громадянських прав і свобод.

Обласна рада профспілок гостро засуджує невиправ­дано жорстоке побиття учасників мирної акції праців­никами силових структур на Майдані Незалежності у Києві в ніч з 29 на 30 листопада цього року.

Зважаючи на загрозу загальноприйнятим людським і християнським цінностям та соборності України, звер­таємося до членів профспілок і трудових колективів підтримати резолюцію Народного віче «За європей­ську Україну!» та заклики громадських організацій до безстрокового національного мирного страйку.

З метою недопущення можливих переслідувань учас­ників масових акцій протесту рекомендуємо профспіл­ковим організаціям невідкладно ініціювати скликання зборів трудових колективів із прийняттям рішення щодо участі в національному мирному страйку та за­безпечити їх правовий захист.

Наша сила в єдності!

За дорученням президії

Андрій Присяжний,

голова обласної ради профспілок

 

  ЗАЯВА

Упродовж багатьох років іде наступ на права членів проф­спілки, громадян України.

Оптимізація робочих місць, низький рівень заробітної пла­ти, а відтак і соціальних виплат, заробітна плата в конвер­тах, затримка виплат заробітної плати. Застосування нети­пових форм зайнятості як у бюджетній сфері, так і на під­приємствах, ліквідація об’єктів соцкультпризначення. Ці дії викликали справедливе обурення в суспільстві, відповідно на вулиці вийшли студенти, громадяни, члени профспілки висловили своє бажання жити по-новому, за новими євро­пейськими правилами, законами, стандартами.

У ніч на 30 листопада силові структури, підрозділ «Беркут» брутально розігнали мирних демонстрантів, застосувавши фізичну силу проти студентів, дітей, жінок, мирних грома­дян, завдавши їм важких тілесних ушкоджень.

Президія Івано-Франківської обласної Ради профспілки пра­цівників енергетики та ЕТП засуджує ганебні дії силових структур до мирних демонстрантів, закликає дати належну оцінку таким діям і мати свою громадянську позицію, не бути байдужими й підтримати Всеукраїнську акцію протесту.

За дорученням президії

Василь Гриньків,

голова обласної Ради профспілки працівників енергетики та ЕТП

 

 

 ЗВЕРНЕННЯ ПРЕЗИДІЇ ФЕДЕРАЦІЇ ПРОФСПІЛОК РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ ДО АДМІНІСТРАЦІЇ ПРЕЗИДЕНТА, КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ, ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

Ми, члени президії Федерації профспілок Рівненської області, керівники обласних галузевих профоб’єднань, звертаємося до вас із заявою про те, що в час гострих політичних викликів, які знову постали перед нашою країною, ми повністю підтримуємо курс, обраний на­родом України, на євроінтеграцію та модернізацію економіки країни. Сьогодні Україна, як ніколи, близька до європейської родини. Підписання угоди – це май­бутнє наших дітей, наших онуків, це процвітаюча Укра­їна, яка і є державою в центрі Європи.

Оцінюючи факт насильницького розгону мирного Май­дану в ніч на 30 листопада, ми висловлюємо своє обу­рення діями правоохоронців, які мали б захищати лю­дей, а не навпаки.

Вимагаємо об’єктивного та неупередженого розсліду­вання цього факту, з подальшим притягненням до су­ворої відповідальності провокаторів і справжніх вину­ватців кривавого побоїща.

Розуміючи всю повноту загрози порушення Конститу­ції, економічні наслідки дестабілізації в Україні, каже­мо «НІ» насильницьким протиправним методам тиску, з обох боків, які можуть призвести до громадянського протистояння.

Закликаємо Вас невідкладно розпочати в інтересах суспільства переговорний процес з організаторами протестних акцій. Адже тільки за столом переговорів можна дійти консенсусу, зняти напругу та поновити лад і спокій у країні.

Вимагаємо забезпечити ефективну та справедливу по­літику заради стабільності в державі.

ПРЕЗИДІЯ ФЕДЕРАЦІЇ ПРОФСПІЛОК РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

  ЗАЯВЛЕНИЕ ФНПК

Сегодня как никогда остро стоит вопрос выбора прио­ритетного вектора внешней политики. Украина может уже теперь стать в очередь кандидатом на отдаленное членство в Европейском Союзе или еще раз взвесить все «за» и «против» этого ответственного шага. По­спешность в принятии такого решения невозможна и незаконна. Мы не видим сегодня в украинском обще­стве единодушия и поэтому бесповоротный шаг в Ев­росоюз считаем поспешным и несвоевременным.

Главной задачей профсоюзов всегда была и будет за­щита интересов людей труда, их права на рабочее место, достойную оплату профессиональной деятель­ности, защита социальных гарантий трудящихся и чле­нов их семей. Сегодня мы с тревогой смотрим на так называемые «перспективы», с которыми Украина мо­жет столкнуться при дальнейшей интеграции в структуры Евросоюза. Более того, мы видим, что Укра­ина станет заложником жестких и безоговорочных условий и требований, исходящих от новых партнеров. Что за этим последует? Прежде всего, закрытие круп­ного производства, паралич агропромышленного комплекса, сокращение экспортных рынков. Сразу вслед за этим – массовая безработица, отмена социальных гарантий и льгот, катастрофическое паде­ние доходов миллионов простых людей.

Мы, профсоюзный актив Федерации независимых профсоюзов Крыма и ее членских организаций, от имени тысяч членов профсоюзного движения публич­но заявляем, что защита экономических интересов страны, благосостояние миллионов простых граждан не могут быть поставлены в зависимость от подписа­ния договора об ассоциации с ЕС. Сторонники евроин­теграции не предоставили гарантий и аргументов, которые бы показали, что украинская экономика, каждый украинский гражданин выиграют от ассоциа­ции с ЕС.

Мы поддерживаем взвешенную позицию руководства страны в том, что нужно глубоко проанализировать все риски, провести открытую дискуссию с участием партнеров из ЕС и России, довести полную информа­цию до каждого гражданина и только тогда принимать решение. Профсоюзы уверены, что Президент Украины будет действовать исключительно во имя ин­тересов народа Украины.

ПРИНЯТО НА ВСТРЕЧЕ ПРОФАКТИВА ФНПК И ЕЕ ЧЛЕНСКИХ ОРГАНИЗАЦИЙ

С ПЕРВЫМ ЗАМЕСТИТЕЛЕМ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ СОВЕТА МИНИСТРОВ АРК

П. Н. БУРЛАКОВЫМ

 

 

ЗАЯВА ПРЕЗИДІЇ ФЕДЕРАЦІЇ ПРОФСПІЛОК ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Ми, члени президії Федерації профспілок Черкаської об­ласті, стурбовані ситуацією, що склалася в країні, та засу­джуємо силові дії проти мирних зібрань громадян, гаран­тованих Конституцією України.

Відсутність своєчасної інформованості населення щодо причин непідписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, рівень безробіття серед працездатного населення та молоді, заборгованість із виплати заробітної плати, низь­кий рівень зарплати, пенсій і стипендій, високі ціни на про­дукти харчування, промислові товари, ліки та послуги, не­професійні дії правоохоронців дестабілізують суспільство, підривають фундаментальні основи державності України.

Враховуючи складність ситуації та можливі негативні на­слідки розвитку подій, підтримуючи позицію Федерації профспілок України, звертаємося до Президента України:

– не допустити силового розвитку подій та забезпечити притягнення до відповідальності винних у застосуванні си­лових заходів до учасників мирних зібрань;

– вжити невідкладних заходів щодо врегулювання ситуації в державі, забезпечення гідного життя громадян.

За дорученням президії

Петро Шевченко,

голова Федерації профспілок Черкаської області

 

 

 ЗАЯВА ПРЕЗИДІЇ РАДИ ПРОФСПІЛОК ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Рада профспілок області, яка представляє інтереси понад 200 тисяч членів профспілок Івано-Франківщини, з глибо­кою тривогою сприйняла дії влади, спрямовані на згортан­ня євроінтеграційного курсу країни.

Президент України, Уряд України, відмовившись від підпи­сання у Вільнюсі угоди про асоціацію з Європейським Сою­зом, показали своє справжнє обличчя перед українським народом та світовим співтовариством.

Особливе обурення викликає розправа силових структур над учасниками мирних акцій за європейське майбутнє.

Вважаємо, що Президент України та його недієздатний Уряд виявилися неспроможними реалізувати стратегічний курс на ефективні економічні реформи, спрямовані на під­вищення життєвого рівня населення, на європейський роз­виток держави, а тому повинні негайно піти у відставку.

Вимагаємо припинити повноваження Верховної Ради Укра­їни як такої, що не здатна забезпечити прийняття законів, які дозволять рух України в європейське співтовариство.

Закликаємо профспілкові комітети та членів профспілки підприємств, установ, організацій зберегти єдність, згурто­ваність і в рамках чинного законодавства взяти активну участь в акціях із захисту прав та свобод громадян у неза­лежній Україні, а також сприяти учасникам таких акцій.

ПРИЙНЯТО НА ЗАСІДАННІ ПРЕЗИДІЇ РАДИ ПРОФСПІЛОК ОБЛАСТІ

08.12.2013


Олена ОВЕРЧУК, редактор відділу «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання