« на головну 29.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ДИСКУСІЯ ЩОДО ЗАКОНОДАВСТВА ПРО СОЦІАЛЬНИЙ ДІАЛОГ

ДИСКУСІЯ ЩОДО ЗАКОНОДАВСТВА ПРО СОЦІАЛЬНИЙ ДІАЛОГ

 
У Будинку спілок у Ки ­єві відбулось засідан­ня СПО об'єднань профспілок у форматі розширеної наради з обговорення проєкту Закону України «Про соціальний діалог в Україні» та побудови нової моделі соцдіа­логу в Україні.

У обговоренні взяли участь члени СПО об'єднань профспілок, їх пред­ставники, а також фахівці структурних підрозділів профспілкових організа­цій різних рівнів.

Під час обговорення за­значалось, що 27 вересня 2023 року при НСПП ство­рено робочу групу з підго­товки проєкту Закону України «Про соціальний діалог в Україні» (нова ре­дакція) та побудови нової моделі соціального діало­гу в Україні. До її складу увійшли представники центральних органів вико­навчої влади, профспілок і організацій роботодавців, репрезентативних на наці­ональному рівні, а також провідні експерти і нау­ковці, які займаються пи­таннями соціального діа­логу. Станом на початок ц.р. відбулося декілька за­сідань робочої групи, під час яких, зокрема обгово­рювали і профспілкові пропозиції щодо концепції змін до законодавства про соціальний діалог.

На засіданні СПО об'єднань профспілок серед ін­шого обговорили питання щодо єдиного застосування термінів в законодавстві України, що стосуються представництва та інтере­сів працівників у соціаль­ному діалозі. Насамперед, у Законах України: «Про ко­лективні угоди та догово­ри», «Про соціальний діа­лог в Україні», «Про поря­док вирішення колектив­них трудових спорів (кон­фліктів)», «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» тощо.

Під час дискусії були роз­глянули такі терміни, як «Організації профспілок» та «Первинна організація профспілки», «Профспілко­вий орган», створений згід­но із Статутом (положен­ням) профспілки, об'єднання профспілок, через який профспілка здійснює свої повноваження, «Проф­спілковий представник», «Працівник» – як фізична особа, яка працює на підста­ві трудового договору на підприємстві, в установі, ор­ганізації, «Статус» первин­них, місцевих, обласних профспілкових організацій, а також визначення терміну «Працівник», і «Найманий працівник».

За підсумками проведе­ної дискусії профспілкова сторона СПО визначилася з позицією щодо проведен­ня законодавчих змін.

ПРЕСЦЕНТР ФПУ

 

ПОГАШЕННЯ ЗАБОРГОВАНОСТІ ЗІ СПЛАТИ ЄСВ У ВУГІЛЬНІЙ ГАЛУЗІ

У рамках СПО об’єднань профспілок проведено нараду, іні­ційовану Профспіл­кою працівників ву­гільної промисловості України, щодо забор­гованості із сплати єдиного внеску на державних вугільних підприємствах та від­найдення шляхів її ви­рішення.


Відкриваючи нараду, пер­ший заступник Голови СПО об’єднань профспілок О.Шубін окремо зупинився на проблемах, з якими стика­ються працівники держав­них вугільних підприємств через заборгованість із спла­ти єдиного внеску. Зокрема, йшлося про те, що працівни­кам підприємств, які мають заборгованість із ЄСВ у попе­редніх періодах, а також штрафи і пеню, нарахований роботодавцями єдиний вне­сок не зараховується для під­твердження страхового ста­жу та врахування заробітку при встановленні страхових виплат та реалізації права на пенсійне забезпечення, а спрямовується на сплату штрафів і пені, недоїмки із єдиного внеску попередніх періодів. Зазначив про уря­дові законодавчі ініціативи, які напрацьовувалися із ви­рішення зазначеної пробле­ми, але залишаються нереа­лізованими.

Голова Профспілки пра­цівників вугільної промис­ловості України А.Зимін окреслив ситуацію із забор­гованістю із сплати єдино­го внеску на державних ву­гільних підприємствах та зазначив, що в першу чергу від цього страждають пра­цівники, які не отримують в повному розмірі оплату лікарняних листів, яким не зараховуються періоди та­кої роботи до страхового стажу тощо. У обговоренні зазначеного питання взяли участь представники тери­торіальних комітетів проф­спілки, які поінформували про стан справ на підпри­ємствах та внесли пропози­ції щодо вирішення пору­шених питань.

Присутні на засіданні народний депутат Украї­ни М.Бондар, народний депутат України, голова Конфедерації вільних профспілок України М.Во­линець повідомили про напрацьовані ними зако­нодавчі ініціативи з пи­тання реструктуризації заборгованості із сплати єдиного внеску держав­ним вугільним підприєм­ствам та списання відпо­відних штрафних санкцій.

Запрошені до участі у нараді заступник Міністра енергетики України О.Хей­ло, заступник Міністра со­ціальної політики України Д.Марчак, заступник Міні­стра фінансів України Р.Єрмоличев висловили позицію очолюваних ними відомств щодо напрямів вирішення питання пога­шення заборгованості із сплати єдиного внеску.

Учасники наради ді­йшли спільної згоди щодо необхідності системного вирішення винесеного на обговорення питання.

У підсумку було ухвалено рішення про опрацювання фахівцями Міненерго спіль­но з представниками Мін­соцполітики, Мінекономіки та Мінфіну за участі пред­ставників профспілок пропо­зицій щодо законодавчого вирішення питання пога­шення заборгованості з єди­ного внеску на державних вугільних підприємствах та пов’язаних із цим проблем.

УПРАВЛІННЯ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ І ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ АПАРАТУ ФПУ

 

ПРОФСПІЛКИ РОЗРОБЛЯЮТЬ ПРОФСТАНДАРТИ ДЛЯ ЗСУ

СПО об’єднань профспілок позитивно поставилося до прий­няття ВРУ Закону України «Про внесення змін до деяких законо­давчих актів України щодо функціонування національної системи кваліфікацій» №2179- ІХ від 1 квітня 2022 року.

Закон встановив пріори­тетність професійних стандартів над кваліфіка­ційними характеристика­ми, визначив окремі пи­тання розроблення, за­твердження та введення в дію професійних стандар­тів, питання діяльності Галузевих рад з розро­блення професійних стан­дартів, пов’язаних із цим окремих положень зако­нодавства про функції ко­легіального органу у сфе­рі кваліфікацій.

Рішенням СПО об’єднань профспілок від 21.01.2019 № 3 - 1 до складу НАК делего­вано трьох представників від профспілкової сторони.

На виконання нових поло­жень закону профспілки у 2022 році розробили алго­ритм участі СПО об’єднань профспілок у процесі розроблення професійних стандартів, який визначає механізми такої участі.

За сприяння Бюро МОП з питань діяльності трудя­щих фахівці ФПУ підготу­вали Рекомендації для ор­ганізацій Профспілки тру­дящих металургійної і гір­ничодобувної промисло­вості України «Професійні стандарти в гірничо - мета­лургійному комплексі».

Профспілки неодноразово наголошували, що відпо­відно до оновлених НПА, профспілки мають брати участь у більшості етапів розроблення та затвер­дження професійних стан­дартів, контролювати об­ґрунтованість вимог робо­тодавців до компетен­тнцій працівника. Важли­во, що профстандарти або розробляються галузеви­ми радами, до яких вхо­дять відповідні профспіл­ки, або погоджуються з ре­презентативними всеу­країнськими об’єднаннями професійних спілок на галузевому рівні.

Представнии профспілок наголошували на важли­вості дотримання форма­ту соціального діалогу при розробленні проєктів професійних стандартів. Особливу увагу звертали на обов’язковість визна­чення рівня професійних кваліфікацій за Націо­нальною рамкою кваліфі­кацій. Акцентували увагу, що професійний стандарт, окрім того, що засвідчує вимоги до компетентнос­тей працівників, забезпе­чує прозорість, зрозумі­лість та безпеку при вико­нанні трудових функцій працівником.

Протягом 2023 року проф­спілки опрацювали понад 230 проєктів профстандар­тів, інформація щодо роз­роблення яких надійшла від Національного агент­ства кваліфікацій до СПО об’єднань профспілок.

Варто зазначити, що останнім часом збільши­лася кількість вже розро­блених та у стадії розро­блення професійних стан­дартів для потреб Зброй­них Сил України, зокрема: «Бойовий медик», «Снай­пер», «Інструктор з фізич­ної підготовки і спорту (військова служба)», «Ме­ханік - водій (водій) броне­транспортера», «Навідник-оператор (кулеметник) бронетранспортера», тощо.

Вважаємо, що розроблення та прийняття професійних стандартів для потреб ЗСУ сприятиме підвищенню професійної кваліфікації наших воїнів, і, як наслідок цього, – збереженню їхньо­го життя, наближенню пе­ремоги над ворогом.

Загалом СПО об’єднань профспілок на національ­ному рівні перевірили 85 проєктів професійних стандартів.

ДЕПАРТАМЕНТ З ПИТАНЬ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ТА ЦІНОУТВОРЕННЯ АПАРАТУ ФПУ

10.02.2024



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання