« на головну 29.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ЯК ПРАЦЮЄ МАЙНОВИЙ КОМПЛЕКС ФПУ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

ЯК ПРАЦЮЄ МАЙНОВИЙ КОМПЛЕКС ФПУ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

Президія ФПУ 29 листо­пада ц.р. розглянула низку питань, пов’язаних з діяльність майнового ком­плексу профспілок.

Президія ФПУ заслухала ін­формацію голови правління ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» Суботи М.В. і президента ПрАТ «Укрпрофтур» Стрільця С.М. про результати фінансово-госпо­дарської діяльності акціонер­них товариств, створених за участю ФПУ, за 9 місяців 2023 року та прийняла відповідні по­станови. Вона окреслила першо­чергові завдання щодо їх по­дальшої діяльності, звернувши увагу на необхідність залучення міжнародної допомоги для по­кращення матеріально-техніч­ної бази закладів лікування, оздоровлення та готельного комплексу, збільшення послуг реабілітації військових, по­страждалих на робочих місцях членів профспілок.

Своїм рішенням Президія на­правила 800 000 грн на надання фінансової допомоги членам профспілок, які постраждали внаслідок воєнної агресії росії, пропорційно заявленої член­ськими організаціями ФПУ кіль­кості постраждалих.

Тему соціально-трудової адаптації демобілізованих вій­ськовослужбовців у трудових ко­лективах та підтримку профспі­лок підняв у своєму виступі на Президії Голова ФПУ Григорій Осовий.

Він, зокрема, поділився своїм баченням стосовно потреби за­пуску великої програми ФПУ, яка пов’язана з використанням наявного потенціалу майнового комплексу для медичної реабілі­тації та соціально-трудової адап­тації демобілізованих осіб на ринку праці.

Григорій Осовий заявив, що ФПУ має значний потенціал для медичної реабілітації та со­ціально-трудової адаптації де­мобілізованих осіб на ринку праці, і підкреслив, що «ми ма­ємо всі необхідні інструменти – матеріальна лікувально-оздо­ровча база і туристична, які мо­жуть бути залучені для вико­нання відповідної місії. Це – лі­кування та психосоціальна адаптація».

«Треба бути готовими до по­вернення працівників із Зброй­них сил України і сил оборони, – наголосив він, – коли людина де­мобілізується на заброньоване робоче місце, чи її приймають на робоче місце, вона потрапляє до трудового колективу. Є два моде­ратора в цій ситуації – керівник підприємства і профспілкова ор­ганізація там, де вона діє. І зрозу­міло, що держава буде потребу­вати через свої інститути дер­жавного управління – забезпе­чення належних виплат, чи га­рантій для ветеранів і учасників бойових дій. А там, де буде йтися про трудові відносини, у нас за­лишається такий інструмент як колективний договір, а також угоди регіонального, галузевого і національного рівнів, що може бути додатково запропоновано для наших захисників.

Ми маємо також спромож­ність надавати консультативно- правову допомогу, оскільки профспілки є правозахисною ор­ганізацією, як і завжди, ми кон­сультуємо своїх працівників, які знаходяться на підприємствах, щодо їх трудових, соціальних правах і гарантій. І тут можуть підключитись наші центри пра­вової допомоги, територіального і галузевого рівнів, де вони є.

Ми також маємо АПСВТ, яка може розгорнути, а можливо до­капіталізувати напрями своєї ді­яльності. Там є кафедри права, економіки, психології, соціаль­ної психології і т.д., це говорить про те, що варто було б відкрити профільний факультет, або на­прям для осіб, які демобілізува­лись, щоб вони були саме тими особами, які будуть допомагати своїм побратимам у соціально- психологічній адаптації до мир­ного життя.

Ми маємо Міжнародний центр культури і мистецтв, де можуть проводитись різноманіт­ні заходи, пов’язані з ветеран­ським рухом, у т.ч. і тим, що зна­ходиться в профспілках. Цю сце­ну можна надати для проведен­ня і гуманітарних і благодійних заходів і проведення громад­ських заходів за участю ветера­нів.

Також у нас є учбово-спортив­на база, наприклад, «Святошин», якщо її відновити. То ті, хто ма­ють вади здоров’я, протези, але мають прагнення долучитись до параолімпійських видів спорту, то для цього, звісно, за участю міжнародних партнерів, бажано віднайти кошти і організувати таку роботу. Це був би актив профспілок, і це викликало б у ветеранів і повагу, і вдячність до профспілок від військових.

Тому це перспективна тема для нашої подальшої роботи. Нам потрібно передбачити, що у кожному трудовому колективі будуть такі працівники і на­скільки сьогодні роботодавець готовий до прийому цих людей і роботи з тими, хто мають особли­ві потреби. Наскільки профспіл­кова організація її голова зна­ють, які права гарантії мають військові ветерани. Це цілий ма­сив навчання і підготовки наших активістів і професійних кадрів до цієї роботі.

Ну і в цілому створення додат­кових компонентів роботи в сис­темі державно-профспілкового партнерства, тому що, зрозумі­ло, що це не тільки місія проф­спілок, а й держави.

Концепцію соціально-трудо­вої адаптації на робочих місцях демобілізованих осіб ми ще з серпня місяця ц.р. опрацьовува­ли в апараті ФПУ, але поки ще маємо тільки візію і напрацю­вання у організаційному плані, але потрібні ресурси тощо.

Ми маємо охопити наступні категорії наших захисників – ве­терани, професійні військові і де­мобілізовані працівники на під­приємствах, де вже відбулось працевлаштування. Зокрема, остання категорія – це точно наша кафедра, тому що люди бу­дуть знаходитись в наших орга­нізаціях, серед членів профспі­лок і нам потрібно відпрацювати нашу участь у цій роботі, зокре­ма створити робочу групу для опрацювання у комплексі цього питання.»

ПРЕСЦЕНТР ФПУ

 

ДЕРЖАГЕНТСТВО ВІДНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТКУ ЗМІНИЛО ПІДХІД ДО ТЕНДЕРІВ

Днями команда Державного агент­ства відновлення та розвитку інфраструктури України презентува­ла головні зміни у проведенні тендерів на будівництво житлових та соціальних об'єктів. У заході взяв участь заступник голови Профспілки будівельників України Олег Борисов.

У зустрічі з командою Агентства віднов­лення взяли участь близько 150 представни­ків будівельних компаній з Одеси, Миколаєва та Херсона. Ще близько 50 компаній долучи­лися в онлайн-форматі.

Представники Агентства ознайомили представників будівельних компаній, компа­ній-проєктантів, професійних об'єднань, екс­пертів з технічного нагляду, інженерів-кон­сультантів, та тих, хто працює у прифронто­вих та постраждалих від воєнних дій облас­тях з проєктами відновлення, над якими пра­цює Агентство, розповіли про те, як можна долучитися до цих проєктів, та які зміни впровадила команда Агентства, щоб участь у державних закупівлях була простою, прозо­рою та зрозумілою.

Олег Борисов під час запитань поставив питання оплати праці та акцентував увагу на підвищенні оплати праці будівельників, адже на сьогодні їх зарплата дуже низька.

Довідково:

Наразі Державне агентство відновлення та роз­витку інфраструктури України реалізує понад 300 об'єктів у 8 областях. Це лише житло та соціальна інфраструктура в тих населених пунктах, які най­більше постраждали від російської агресії. А ще – відновлення зруйнованих і пошкоджених доріг та мостів, модернізація контрольно-пропускних пунк­тів на державному кордоні для покращення логіс­тики з країнами-партнерами, будівництво захисних споруд для енергетичних об'єктів.

ПРОФБУД

 

ШЛЯХИ ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМ ДІЯЛЬНОСТІ ВУГІЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ

Президія ЦК Профспілки працівників вугільної промисловості України роз­глянула питання «Про ситуацію у вугільній галузі України та подальші шляхи вирішення нагальних про­блем діяльності вугільних підприємств».

У роботі Президії взяли участь представники сторін соціального діалогу: заступник Міністра енер­гетики України Олександр Хей­ло, голова Федерації роботодавців ПЕК Анатолій Татаринов, ме­неджер компанії ТОВ «ДТЕК Енерго» по зв’язкам з громадськістю Олександр Туров.

Виступаючи на засіданні Президії ЦК профспілки заступ­ник Міністра Олександр Хейло надав інформацію щодо діяльності Міненерго:

– щодо виробничого та фінансово-економічного стану вугільних підприємств та подальші перспективи;

– стосовно виплати поточної заробітної плати і погашення заборгованості з неї за минулі періоди та шляхи підвищення рівня заробітної плати працівникам галузі;

– про заходи та дії Міненерго щодо забезпечення зарахування до страхового стажу працівників періоду роботи, за який з вини ро­ботодавця, свого часу, не було сплачено єдиний соціальний вне­сок на загальнообов’язкове дер­жавне соціальне страхування;

– про наявну можливість винай­дення спільних рішень галузе­вих Сторін соціального діалогу стосовно внесення змін до Списків №1 і №2 з поверненням права на пільгову пенсію відповідним категоріям працівників.

Голова Федерації роботодавців ПЕК Анатолій Татаринов наго­лосив на необхідності напрацю­вання коротрострокової прогара­ми по вугільній галузі.

Менеджер компанії «ДТЕК Енер­го» Олександр Туров зазначив, що на підприємствах компанії вчасно виплачуються заробітна плата та внески до Пенсійного фонду України, але є питання щодо підвищення тарифних ста­вок і посадових окладів для підземних працівників.

В ході обговорення представни­ки шахтарських профспілок на­голошували на необхідності вирішення також інших нагаль­них питань діяльності підприємств та соціального захи­сту працівників вугільної галузі.

ПРОФСПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ ВУГІЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ

24.12.2023



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання