« на головну 27.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ЯК ЗРОБИТИ УКРАЇНУ «МОДНОЮ» ДЛЯ УКРАЇНЦІВ?

ЯК ЗРОБИТИ УКРАЇНУ «МОДНОЮ» ДЛЯ УКРАЇНЦІВ?

 
В Україні у вересні ц.р. стартував проєкт «Ві ­зія-2033»: збережен­ня та розвиток трудо­вих ресурсів України в найближче десяти­річчя», присвячений збереженню та роз­витку трудових ресур­сів України.

Мета проєкту «Візія– 2033» – примножити тру­довий потенціал України, повернути українських бі­женців на батьківщину, залучити іноземців, які мають компетенції, по­трібні українській еконо­міці. Реалізацією проєкту будуть займатися провід­ні українські вчені-демо­графи за підтримки між­народного фонду «Відро­дження».

Проте уже сьогодні по­трібно докласти зусилля, аби значно скоротити ви­їзд українців на роботу за кордон, шляхом лібералі­зації податкової політи­ки, стимуляції підприєм­ницької діяльності та власне створенню «моди» на Україну в світі.

Саме питання як зроби­ти Україну «модною» для українців обговорювали учасники круглого столу в Укрінформі.

До обговорення долучи­лися: Дарина Марчак, пер­ша заступниця міністра соціальної політики Укра­їни; Таміла Ташева, По­стійна Представниця Пре­зидента України в АРК; Ольга Чабанюк, заступни­ця голови Профспілки працівників освіти і нау­ки України; Світлана Ка­лініна, завідувач кафедри економіки праці Маріу­польського державного університету (м. Київ); Олексій Позняк, завіду­вач сектору міграційних досліджень Інституту де­мографії і соціальних до­сліджень ім. Птухи НАНУ; Олесь Доній, ГО «Центр досліджень полі­тичних цінностей»; Олек­сій Буряченко, кандидат політичних наук, вико­навчий директор «Міжна­родної асоціації малих громад»; Олексій Орлов­ський, директор Програ­ми «Демократія і належне врядування» Міжнародно­го фонду «Відродження».

Про швидку переорієн­тацію та адаптацію освіт­нього сектора до складних умов воєнного стану та продовження процесу на­вчання школярів та сту­дентства розповіла Ольга Чабанюк.

Зокрема, вона наголо­сила на важливості повер­нення талановитих, ро­зумних та креативних мо­лодих людей до життя та праці саме в Україні. І це є викликом для усіх – вла­ди, бізнесу, суспільства. Ольга Чабанюк також за­уважила, що важливим є й напрям підвищення чи зміни кваліфікації фахів­ців на ті, які будуть по­трібні для відбудови краї­ни.

«Залучення молоді до трудової активності є стратегічною інвестицією в суспільний розвиток. Тому в період повномасш­табної війни та повоєнно­го відновлення важливо реалізувати активну полі­тику молодіжної зайня­тості. Це може бути досяг­нуто за допомогою прозо­рих механізмів стимулю­вання роботодавців для працевлаштування моло­ді, мотивації молодих лю­дей до трудової активнос­ті та подолання стереоти­пів про їхній професійний рівень. Ці заходи повинні стати пріоритетами дер­жавної політики в цій сфе­рі у найближчій перспек­тиві», – відзначила Ольга Чабанюк.

ПРОФСПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

 

ГУМАНІТАРНЕ РОЗМІНУВАННЯ ДЛЯ АГРАРІЇВ

Днями в Будинку профспілок відбулась чергова зустріч сторін, які спрямовують зу­силля в розробці підходів та організації доступних механізмів гуманітарного розмінування для аграрних підприємств, фермерських та особистих селянських госпо­дарств.

Сторони зважили на те, що Укра­їна є аграрною країною з багатою сільськогосподарською історією, а сотні тисяч особистих селянських господарств і фермерських підпри­ємств відіграють важливу роль у виробництві сільськогосподарської продукції, яка забезпечує внутріш­ню продовольчу безпеку країни. Водночас наслідки конфлікту на сході України, зокрема масове по­ширення нерозірваних боєприпа­сів, стали серйозною загрозою без­пеці господарювання.

Із повним розумінням сторони ставляться до важливості вжиття заходів оперативного гуманітарно­го розмінування аграрних площ, як запоруки безпеки праці та життя, збереження продуктивності, ресур­сів та інвестицій, забезпечення про­довольчої безпеки країни, а також усвідомлюють необхідність зміц­нення економічного, науково-тех­нічного, навчального та техноло­гічного співробітництва, залучення коштів та благодійної допомоги з метою проведення діяльності щодо зниження мінної небезпеки до рів­ня, при якому економічний, соці­альний і фізіологічний розвиток може здійснюватися безперешкод­но.

Такі тези стали головними у Ме­морандумі про співробітництво, який підписали керівники:

• Світлана Самосуд – голова Профспілки працівників АПК;

• Микола Стрижак – президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України;

• Олексій Крихтін – голова Проф­спілки банківських та фінансових установ;

• Наталія Землянська – голова Профспілки виробничників, під­приємців та трудових мігрантів;

• Сергій Петренко – директор International Demining Group;

Микола Алфьоров, заступник директора департаменту малого та середнього бізнесу АБ «Укргаз­банк» презентував нову програму кредитування аграрної галузі для розмінування полів в межах про­грами «Доступні кредити 5-7-9%». Завдяки кредитній підтримці бан­ку, аграрії матимуть змогу скорис­татись послугами сертифікованих операторів протимінної діяльності та скоріше відновити роботи з виро­щування врожаю.

Зважаючи на зростання смер­тельних випадків при самостійно­му розмінуванні полів та врахову­ючи, що з огляду на зимовий період процеси гуманітарного очищення територій від вибухових пристроїв призупиняються, Сторони домови­лись запустити ряд інформаційно- просвітницьких заходів щодо не­безпек самостійного розмінування та кримінальної відповідальності, якщо до цього ще й залучені сто­ронні особи без відповідної профе­сійної підготовки та сертифікації.

ПРОФСПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ АПК

 

ПРОФСПІЛКИ ЗУСТРІЛИСЬ З КЕРІВНИЦТВОМ НСТУ

У День працівників радіо, телебачення і зв'язку в рамках соціального діалогу у форматі живої роз­мови відбулася друж­ня зустріч Профспілки працівників культури України з керівництвом АТ «НСТУ».

Від НСТУ у зустрічі взяли участь голова правління Суспільного мовника Микола Чер­нотицький та директор­ка з управління персо­налом компанії Вікто­рія Сидоренко. Проф­спілкову сторону пред­ставили голова Проф­спілки працівників культури України Га­лина Гайдук, заступ­ник голови Профспілки Тетяна Побережна, го­лова Київської міської Профспілки Лідія Ко­лодко.

У вітальному слові го­лова Профспілки зазна­чила: «Суспільне мов­лення відносно молода інституція, проте, по­при виклики, що стоять перед організацією, по­стійно вдосконалюєть­ся, впроваджує іннова­ційні рішення, відсто­ює власну незалеж­ність і свободу слова. А цінності, які сповіду­ються мовником – неза­лежність, надійність, якість, відкритість, розмаїття, – приверну­ли серця мільйонів гля­дачів та слухачів. Ми пишаємося та схиляємо голову перед журналіс­тами та співробітника­ми Суспільного, які ри­зикують, щоб надати рятівний круг для всіх, хто опинився під пере­хресним вогнем цієї жахливої війни».

Голова Профспілки під­креслила, що попри об­межене фінансування компанія переймається проблемами людини праці. Тільки за 2022 рік було надано матері­альної допомоги на за­гальну суму – 1 087 150 гривень.

Голова правління мов­ника Микола Черно­тицький розповів про те, як змінилося Сус­пільне після 24 лютого 2022 року, як медіа пра­цює, долаючи труднощі та про співпрацю з єв­ропейськими суспіль­ними мовниками. «Сус­пільне – це інституція, яка розвертає свою ро­боту в бік людини й сус­пільства. Не зважаючи на постійне недофінан­сування, ми намагаємо­ся створити максималь­но комфортні умови для наших працівни­ків. Так, на сьогодні у нас не найвищі заробіт­ні плати, проте ми пра­цюємо над їх підвищен­ням. Грейдингова сис­тема оплати праці до­зволяє нам працювати у цьому напрямі.»

Директорка з управлін­ня персоналом компа­нії Вікторія Сидоренко розповіла, як на почат­ку повномасштабного вторгнення приклад не­зламності показали «Суспільне Харків» і «Суспільне Херсон»: перші працювали під постійними обстріла­ми, а другі не побояли­ся мовити з окупації. «Нині 85 співробітників Суспільного служать у ЗСУ. На жаль, один із них, оператор Микола­ївської філії Василь Фі­лімон, досі перебуває в полоні, а троє колег за­гинули. Саме команда, люди, які працюють, дали нам можливість вистояти у тих умовах, які були», – зазначила пані Вікторія.

Під час розмови Сторо­ни окреслили основні засади співпраці, обго­ворили питання доціль­ності постійного переу­кладення строкових контрактів, грейденго­ву систему оплати пра­ці та перегляд вилки посадових окладів в системі грейдів, премі­ювання працівників, колективно-договірне регулювання відносин, фінансування Компа­нії, роботу філій тощо.

ПРОФСПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ КУЛЬТУРИ УКРАЇНИ

12.12.2023



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання