« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ВАЛЕРІЙ МАТОВ: «Є НАДІЯ, ЩО СХІДГЗК ПОЧНЕ ПРАЦЮВАТИ»

ВАЛЕРІЙ МАТОВ: «Є НАДІЯ, ЩО СХІДГЗК ПОЧНЕ ПРАЦЮВАТИ»

У Міністерстві енергетики України відбулась нарада стосовно подальшої долі ДП «Східний гірничо- збагачувальний комбінат» – стратегічного уранодо­бувного підприємства України, яке повністю зу­пинило виробничу діяльність. Цього разу, на відміну від попередніх та­ких зустрічей, відбулось конструктивне обговорен­ня і прийняття необхідних рішень за участю міністра енергетики Германа Галу­щенка, першого його за­ступника Юрія Власенка, президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна, в.о. генерального директора Сергія Шовгелі, інших посадовців, а також народного депутата Дми­тра Чорного. Участь у нараді взяли голова Атомпрофспілки Валерій Матов, його заступник, керівник ППО ДП НАЕК «Енергоатом» Олексій Лич.

Як повідомив Валерій Ма­тов, одним з перших на нара­ді обговорювалось питання необхідності посилення ка­дрового потенціалу комбіна­ту. Як відомо, трудовий ко­лектив СхідГЗК звернувся з петицією до Президента з ви­могою врятувати підприєм­ство та уранодобувну галузь України, в якій зазначалося, що «до повної та тривалої зу­пинки виробничої діяльності підприємства, забезпечення урановою сировиною АЕС України призвели некваліфі­ковані та безвідповідальні д і ї к е р і в н и ц т в а Д П «СхідГЗК», яке очолює Сер­гій Шовгеля».

«На нараді запропоновано посилити управління комбі­нату щонайменше двома ке­рівниками, – сказав Валерій Матов. – Однією з кандидатур був Ігор Бугайов, нинішній директор ВП «Аварійно-тех­нічний центр». І це виправда­но, адже він у минулому гір­ник, зокрема має досвід лікві­дації гірничодобувних об’єктів. Кандидатуру підтри­мує Атомпрофспілка». Прези­дент ДП НАЕК «Енергоатом» Петро Котін надав учасникам наради інформацію щодо можливої фінансової під­тримки комбінату, доповів про підготовлені відповідні розрахунки, які передбача­ють кошти на погашення за­боргованості із зарплати, за енергоносії, постачання води, тепла тощо. Фінансування буде здійснюватись за раху­нок компанії відповідно до довгострокового договору між ДП «СхідГЗК» та ДП НАЕК «Енергоатом» на поста­чання уранового оксидного концентрату й відповідно до бюджетної програми «Дер­жавна підтримка уранодобув­ного підприємства на частко­ве покриття витрат на вироб­ництво уранового оксидного концентрату» з урахуванням нинішньої ціни на уран. Ціно­ву політику щодо уранової продукції буде обговорено до­датково.

На нараді також зазначало­ся, що для відновлення вироб­ничого процесу комбінату бракує фахівців критично важливих спеціальностей. Че­рез кризову ситуацію на СхідГЗК відбувається вели­кий відтік спеціалістів, у пер­шу чергу керівників. Так, на­приклад, уже всі керівники шахт написали заяву на звіль­нення. Усіх трьох шахт! На підході із заявою на звільнен­ня і керівник гідрометалур­гійного заводу ДП «СхідГЗК». Багато кваліфікованих пра­цівників комбінату вступили до лав Збройних Сил України. Зважаючи на ці обставини, було прийнято однозначне рі­шення: найближчим часом необхідно запустити комбі­нат у роботу. При цьому, за словами Валерія Матова, мі­ністр наголосив: запустити не циклічно, а повним циклом і безперервно. Але для початку слід забезпечити виробни­цтво СхідГЗК необхідною си­ровиною. Перший транш ком­бінату відбудеться на суму 42,5 млн грн. «Я звернувся до міністра з пропозицією одра­зу після запуску виробництва провести конференцію трудо­вого колективу за участю представників державного органу управління, НАЕК «Енергоатом», інших зацікав­лених організацій, а також Атомпрофспілки. Герман Ва­сильович підтримав її, й одра­зу дав доручення своєму пер­шому заступнику Юрію Вла­сенку взяти участь у заході. Влада має пояснити праців­никам свої плани. Адже і далі буде непросто: частину персо­налу доведеться скоротити у зв’язку із зняттям з експлуа­тації Смолінської та Інгуль­ської шахт, починаючи з 2023 та 2027 років відповідно. Від­повідні документи лежать у Кабміні ще з грудня минуло­го року. Водночас треба дума­ти про перспективний розви­ток Новокостянтинівського родовища, яке за запасами урану є найпотужнішим в Єв­ропі. Потрібно якнайскоріше запускати в роботу уранодо­бувне підприємство, яке пере­буває в простої з травня цього року», – наголосив Валерій Матов.

ПРЕС-СЛУЖБА АТОМПРОФСПІЛКИ

Валерій Матов

голова Атомпрофспілки

Аби люди повірили, що СхідГЗК почне працювати, і є надія, що виробництво відновиться, необхідно навес­ти основний доказ цього – насамперед, розрахувати­ся з боргами із заробітної плати. Пропонувалися різні варіанти, які ще вивчаються. Так, було запропонова­но паралельно із запуском виробництва віднайти можливість розрахуватися з працівниками для по­чатку за 2 місяці (загалом 4 місяці зарплатної забор­гованості). А далі, з виплатою поточної зарплати, за­безпечити планомірне погашення усього боргу.

 

ВІДЗНАЧИЛИ ГЕРОЇВ ОСВІТНЬОГО ФРОНТУ

Цього року у День учителя національна премія Global Teacher Prize Ukraine 2022 від­значила героїв освітнього фронту – педагогів, чиї історії уособлюють українське вчи­тельство воєнного часу, в ефірі Національного телема­рафону.

З 2017 року Global Teacher Prize Ukraine визначає кращих вчителів краї­ни. Цьогоріч замість оголошення фіна­лістів та переможців організатор премії – громадська спілка «Освіторія» відзна­чає незламних та хоробрих освітян, які продовжують навчання у складних умо­вах, залишаються змінотворцями та но­ваторами попри війну, захищають і ря­тують українських дітей від обстрілів та ракетних ударів. Як зазначила голова «Освіторії» й засновниця премії Global Teacher Prize Ukraine Зоя Литвин, цього року кожен вчитель – уже переможець.

Традиційно в церемонії Global Teacher Prize Ukraine взяли участь пер­ші особи держави. Перша леді України Олена Зеленська звернулася із словами подяки до всіх вчителів країни й особис­то нагородила педагога Наталію Пе­соцьку, яка під час обстрілів Чернігова 17 діб поспіль рятувала в підвалах 30 ді­тей Чернігівського центру соціально- психологічної реабілітації. Пізніше вчи­тельці вдалось перевезти підопічних на Івано-Франківщину в безпечне місце. Під час церемонії Прем’єр-міністр Укра­їни Денис Шмигаль відзначив вчителів- волонтерів і особисто нагородив двох пе­дагогів – викладача української мови та літератури Юрія Гайдученка та вчи­тельку інформатики Людмилу Булигі­ну. Разом вони створили проєкт «Вчи­тель іде в ЗСУ», що покликаний допома­гати колегам, які з освітнього фронту пішли на воєнний.

Кураторка премії Global Teacher Prize Ukraine , телеведуча «1+1» Наталія Мосейчук обрала серцем і відзначила педагога-психолога Олену Анопрієнко, яка рятує дитячі душі у лікарні «Охмат­дит» від початку повномасштабного вторгнення. Пані Олена допомагала не тільки дітям, а й колегам-освітянам, на­даючи їм необхідні знання та навички для психологічної самопідтримки.

Премія завжди відзначає вчителів- новаторів, які знаходять нестандартні способи викладання. Однією з таких освітянок є Ірина Сокол з м. Запоріжжя. Разом із 75 викладачами від початку ві­йни вона навчає на волонтерських заса­дах у дистанційній школі тисячі дітей з Луганської, Донецької, Харківської, Ми­колаївської та інших областей і з-за кор­дону. Окрім традиційних уроків, прово­дила для дітей та дорослих вебінари з цифрової грамотності.

З початку повномасштабної війни премія Global Teacher Prize Ukraine зі­брала безліч історій про незламність, мужність, підтримку та людяність осві­тян. Це історії про вчителів-змінотвор­ців, які всупереч війні знаходять нові способи викладання й не полишають свою справу. Одна з таких вчительок – Валерія Гукова з Харкова. Від початку повномасштабної війни Валерія 42 дні пробула у бомбосховищі, звідки викла­дала уроки під звуки вибухів і обстрілів. Є й історії про вчителів, які захищають своїх учнів ціною власного життя та здо­бувають перемогу України. Серед них – Олександр Сухоручко з м. Кропивниць­кого. До повномасштабного вторгнення він працював учителем фізкультури. З 24 лютого Олександр волонтерив, а зго­дом пішов на фронт. У серпні отримав мінно-вибухову травму, але попри це го­товий і надалі захищати Україну.

На сайті премії триває збір історій про вчителів воєнного часу. Надіслати свою історію можна до 30 листопада включно.

ПРЕС-СЛУЖБА ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

 

РЯТУВАТИ – ЇХНЯ ПРОФЕСІЯ

Дніпропетровщина сьогодні, як і чи­мало інших регіонів, опинилась під ударами ворога. В цих екстремаль­них умовах з підвищеною напругою, нерідко жертвуючи собою, дово­диться працювати рятувальникам.

Напередодні їхнього професійного свята – Дня ря­тувальника представники Дніпропетровського обласно­го об’єднання профспілок – голова Віталій Дубіль та член президії, голова облпрофорганізації держслужбов­ців Зінаїда Бедринець взяли участь в урочистому заході, який відбувся в ГУ ДСНС у Дніпропетровській області. Віталій Дубіль подякував працівникам служби за само­віддану роботу та героїзм. Він також вручив начальнику ГУ ДСНС генералу Андрію Кульбачу знак Федерації профспілок України «За розвиток соціального партнер­ства», якого він удостоєний за активну співпрацю з облпрофоб’єднанням та галуз?

21.10.2022



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання