« на головну 04.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ЯК ТА ДЛЯ ЧОГО ПОВИННІ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦЮВАТИ НАД РОЗВИТКОМ ПРОФЕСІЙНИХ НАВИЧОК?

ЯК ТА ДЛЯ ЧОГО ПОВИННІ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦЮВАТИ НАД РОЗВИТКОМ ПРОФЕСІЙНИХ НАВИЧОК?

 

Міжнародна організація праці презентувала новий Довідник для профспілок з розвитку навичок та навчання впродовж життя. Одним з учасників заходу з нагоди виходу посібника став Голова Профспілки працівників будівництва та промисловості будівельних матеріалів Василь Андреєв.

 

Запрошуємо ознайомитися із адаптованим текстом статті з веб-порталу Міжнародної організації праці про те, чому важливо залучати профспілки до розвитку професійних навичок та навчання впродовж життя.

 

Для побудови "нової реальності" на постковідному світовому ринку праці, розвиток професійних навичок та право на навчання впродовж всього життя повинні бути частиною економічних трансформацій. Це відповідальність не лише урядів та компаній. Профспілки відіграють важливу роль у формуванні професійного розвитку працівників будь-якого віку. Новий, простий у користуванні Довідник МОП демонструє, як профспілки можуть бути ефективніше залучені до політики та практики розвитку навичок.

 

Розвиток професійних навичок, зокрема професійна технічна освіта та навчання впродовж всього життя, є надзвичайно важливими для посилення можливостей працівників повноцінно брати участь у питаннях гідної праці та соціально-економічній інтеграції. Молодь та працівники всіх рівнів повинні мати можливість набути професійних навичок, які допоможуть їм отримати роботу, не втратити її та врегулювати зміну робочих місць.

 

Профспілки можуть ефективно виступати за створення якісного навчання та можливостей навчання впродовж життя. Мінливий ринок праці призводить до зміни характеру робочих місць. Технологічні інновації вплинуть на завдання та склад навичок більшості трудових професій, призведуть до створення нових професій та трансформують вимоги до професійних навичок як молодих, так і більш старших працівників. Оновлення та вдосконалення навичок має важливе значення для них – це дає їм змогу залишатися кваліфікованими та затребуваними.

 

Професійні компетенції відіграють важливу роль для продуктивності та конкурентоспроможності компанії. Отже, професійні навички є важливим фактором для профспілок при переговорах щодо кращих умов праці. Існують вагомі докази того, що прагнення бізнесу тренувати та залучати своїх робітників до корпоративного навчання зростає із збільшенням членства профспілок.

 

«Ми долучені до участі у розвитку професійних навичок, оскільки більш кваліфіковані працівники – це більш продуктивні колективні переговори. Працівники, що можуть вести переговори на основі своїх навичок - відповідно до попиту на ринку праці – досягають кращих результатів, вищих зарплат та більш гідних умов праці».

Василь Андреєв, Голова Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України під час офіційного запуску Довідника МОП.

 

 

Новий Довідник МОП з розвитку професійних навичок та навчання впродовж життя спрямований на підвищення спроможності та залучення профспілок до розвитку навичок. Він створений для використання керівниками, радниками, посередниками, тренерами профспілок, які бажають посилити роль та вплив організацій трудящих у розвитку навичок та навчанні впродовж життя. Довідник є результатом партнерства між Департаментом МОП з професійних навичок та працевлаштування (ILO/SKILLS) та Департаментом з питань діяльності профспілок (ACTRAV). У ньому можна знайти відповіді на такі питання:

·        Чому профспілкам слід займатись розвитком професійних навичок та навчанням впродовж життя?

·        Які проблеми впливають на участь профспілок у процесі навчання? Як їх можна ефективно залучити?

·        Якими мають бути пріоритетні напрямки навчання?

·        Які галузі професійних навичок та навчання впродовж життя вимагають залучення профспілок?

На конкретних прикладах користувачі дізнаються, як організації трудящих можуть активніше брати участь у ключових сферах систем навичок. Вони розкриють важливість правозахисного підходу до навчання впродовж життя та визначать найкращі практики, ключові пріоритети та основні виклики для діяльності профспілок. Зокрема, Довідник містить:

ü   Короткі інформативні огляди важливих технічних питань та напрямків політики;

ü   Матеріали семінарів та навчальних заходів для визначення напрямків діяльності;

ü   Інформація про розвиток та розширення послуг профспілок з питань розвитку професійних навичок;

ü   Приклади діяльності профспілок у різних країнах світу.


У Центральній та Східній Європі профспілки беруть участь у соціальному діалозі. У багатьох країнах створені Економічні та соціальні ради, Ради з питань зайнятості та професійно-технічної освіти, в тому числі на місцевому рівні. Наприклад, у Північній Македонії деякі місцеві Економічні та соціальні ради проаналізували розвиток ринку праці та у співпраці з місцевими ПТНЗ оновили навчальні програми. У Чорногорії профспілки активно сприяли розвитку дуальної системи ПТО. Профспілка працівників будівництва та промисловості будівельних матеріалів України взаємодіє зі студентами ПТО вже під час їх професійного навчання з метою забезпечення якості підготовки та інформування їх про профспілкове членство. Однак у більшості країн регіону активна участь профспілок у ПТО та навчання впродовж життя залишається проблемою, оскільки їм часто бракує персоналу, фінансової спроможності та знань у даній галузі.

 

Бюро МОП для країн Центральної та Східної Європи допомагає країнам у зміцненні соціального діалогу та ролі профспілок через консультації, побудову спроможності та конкретні дії. У цьому контексті проект технічної співпраці МОП у Північній Македонії сприяв проведенню тренінгів щодо прогнозування та відповідності потреб у кваліфікації для тристоронніх місцевих економічних та соціальних рад. В Україні МОП активно залучала профспілки до модернізації навчальних програм ПТО. Тим часом у Молдові проект МОП підтримав створення шести тристоронніх Галузевих професійних комітетів (SSC) та навчив їх розробляти проекти та прогнозувати потреби у кваліфікованих кадрах.

 

Довідник був представлений під час Глобального семінару 19 листопада 2020 року та є частиною всеохоплюючої програми підтримки МОП для профспілок у підготовці двох основних заходів:

1.      Загальна дискусія про професійні навички та навчання впродовж життя (Міжнародна конференція праці 2021), та

2.      Глобальне встановлення стандартів в галузі професійного навчання (Міжнародна конференція праці 2022).

МОП закликає профспілки, тренерів, посередників та активістів на всіх рівнях використовувати Довідник, щоб посилити стратегічну роль організацій трудящих, що сприяють розвитку професійних навичок для всіх працівників протягом усього їх трудового періоду життя.

 

Посилання на Довідник МОП з розвитку професійних навичок та навчання впродовж життя: https://cutt.ly/flNPC0D

Ориг інал публікації за посиланням: https://cutt.ly/plNTAlx

09.03.2021



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання