« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ПІВМІЛЬЙОНА УКРАЇНЦІВ ПРАЦЕВЛАШТУВАЛА СЛУЖБА ЗАЙНЯТОСТІ

ПІВМІЛЬЙОНА УКРАЇНЦІВ ПРАЦЕВЛАШТУВАЛА СЛУЖБА ЗАЙНЯТОСТІ

К арантинний рік умовно поділив діяльність служби зайнятості на «до» і «після» запрова­дження жорстких обме­жень. З 12 березня центри зайня­тості працювали з клієнтами спо­чатку в онлайн режимі, а з посла­бленням обмежень відновлюва­ли особистий прийом громадян.

Протягом 9 місяців 2020 року 1 млн українців мали статус за­реєстрованого безробітного, 473 тис. громадян знайшли робо­ту за сприяння служби зайнятос­ті, у базі даних служби зайнятос­ті перебувало 673 тис. вакансій.

Лідером за кількістю працевлаштованих протягом вказано­го періоду громадян традиційно є сільське господарство (35%), пе­реробна промисловість та торгів­ля (16% та 15% відповідно).

Від початку дії карантину 504 тис. українців отримали статус зареєстрованого безро­бітного, 324 тис. громадян було працевлаштовано.

Станом на 21 жовтня 2020 року 410 тис. безробітних перебувають на обліку в службі зайнятості, а 67 тис. вакансій є в її базі даних.

Під час карантинних обме­жень, аби максимально зберег­ти робочі місця, Уряд напрацю­вав алгоритм підтримки мало­го та середнього бізнесу, зокре­ма ФОПів, шляхом надання до­помоги по частковому безробіт­тю. Ці кошти виплачуються ро­ботодавцям, які вимушено зу­пинили (скоротили) свою діяль­ність через карантин, для по­криття витрат на зарплату ро­бітникам, яким було скорочено тривалість робочого часу.

Допомога встановлюється за кожну годину, на яку працівни­кові було скорочено тривалість робочого часу, із розрахунку двох третин тарифної ставки (окладу), встановленої праців­никові, але не більше розміру мінімальної заробітної плати (до 1 вересня це 4723 грн, після 1 вересня – 5 тис. грн). Допомога надається на період зупинення чи скорочення діяльності та впродовж 30 календарних днів після завершення карантину.

Станом на 20 жовтня 2020 року до центрів зайнятості під­приємці подали майже 223,7 тис. пакетів документів, з них 195,45 тис. – ФОПи, які є застрахова­ним особами. Це дозволило здій­снити виплати та зберегти робо­чі місця для 370,7 тис. громадян, з них 181,6 тис. – ФОПи.

Кого сьогодні шукають робо­тодавці? Насамперед, кваліфіко­ваних робітників з інструмен­том – швачок, електромонтерів, електрогазозварників, слюса­рів. Зберігається попит на робіт­ників з обслуговування та екс­плуатації машин – водіїв, трак­тористів, операторів заправних станцій, а також на працівників сфери торгівлі та послуг. Є про­позиції роботи і для професіона­лів: учителів, вихователів, інже­нерів, економістів, лікарів, пси­хологів. Затребуваними в робо­тодавців є також некваліфікова­ні працівники: двірники, підсо­бні робітники, вантажники.

ДЕРЖАВНИЙ ЦЕНТР ЗАЙНЯТОСТІ

 

ВІДБУВАЄТЬСЯ ЛЕГАЛІЗАЦІЯ ТІНЬОВОЇ ПРАЦІ

Н а Київщині за 9 міся­ців п.р. роботодавці оформили на роботу 14247 осіб, які до цього працювали неофіцій­но. За даними ГУ ДПС у Київ­ській області, порівняно із по­казником серпня кількість оформлених працівників зросла на 1645 осіб. «Загалом від почат­ку року обсяг виплаченої їм за­робітної плати склав 64,3 млн грн. Із цієї суми до бюджету на­дійшло 11,6 млн грн ПДФО, – по­відомив очільник податкової служби пристоличного регіону Олександр Загорський. – У пи­танні тіньової зайнятості відпо­відальність несуть обидві сторо­ни: працівник залишається со­ціально незахищеним, що осо­бливо актуально в розпал каран­тину, а роботодавець, який ви­плачує зарплату в конверті, має розуміти, що за порушення тру­дового законодавства до нього можуть бути застосовані відпо­відні штрафні санкції».

Нагадуємо, роботодавець має повідомити податкову службу про прийняття праців­ника на роботу. Повідомлення про прийняття працівника на роботу подається власником підприємства, установи, орга­нізації або уповноваженим ним органом (особою) чи фі­зичною особою (крім повідо­млення про прийняття на робо­ту члена виконавчого органу господарського товариства, ке­рівника підприємства, устано­ви, організації) до територіаль­них органів Державної подат­кової служби за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове дер­жавне соціальне страхування за формою згідно з додатком до Порядку № 413 до початку роботи працівника за укладе­ним трудовим договором в один із таких способів:

– засобами електронного зв’язку з використанням квалі­фікованого електронного під­пису відповідальних осіб від­повідно до вимог законодав­ства у сфері електронного до­кументообігу та електронних довірчих послуг;

– на паперових носіях разом з копією в електронній формі, якщо трудові договори укладе­но не більш ніж із п’ятьма осо­бами.

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

 

КУЛЬТУРА В УМОВАХ ОТГ

Н а засіданні президії ЦК Профспілки працівни­ків культури України, що відбулось в онлайн режимі, розглянуто ак­туальні питання щодо збережен­ня трудових прав і соціальних гарантій працівників культури в умовах кризи ринку праці, а та­кож правового регулювання змін адміністративно-територіально­го устрою країни.

З огляду на продовження адаптивного карантину, зміну адміністративно-територіаль­ного устрою держави, реформу­вання галузей культури, зокре­ма запуск Мінкультом пілотно­го проєкту щодо створення у ре­гіонах центрів надання куль­турних послуг тощо, поста­ли питання налагодження діалогу з керівниками новостворених ОТГ і представниками різ­них політичних сил, що будуть обрані до складу органів місце­вого самоврядуван­ня. Це вимагає від профорганізацій усіх рівнів пошуку нових форм і методів роботи в інтересах працівників культури.

У ході розгляду вищезаз­начених питань президія кон­статувала, що профспілкові ор­ганізації мають низку пози­тивних напрацювань в межах виконання статут­них зобов’язань. Серед них виділяють наступ­ні: особиста конструк­тивна зустріч голови Профспілки Людми­ли Перелигіної з мі­ністром Олексан­дром Ткаченком та включення її до оновленого складу колегії МКІП, при­йняття урядового роз­порядження щодо будів­ництва в столиці Будинку музики для розміщення в ньо­му ДП «Національний будинок органної та камерної музики України», над яким останніми роками нависла загроза виселен­ня, схвалення ВРУ та підписання Президентом України закону щодо додаткової державної під­тримки дитячих центрів «Артек» і «Молода гвардія» на період здійснення заходів, спрямова­них на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», що дає на­дію на термінове погашення за­боргованості із зарплати праців­никам «Молодої гвардії», які є членами профспілки, і т. ін.

ПРОФСПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ КУЛЬТУРИ

04.11.2020



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання