« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Протестувальники добилися перегляду дискримінаційної політики щодо ДП НАЕК «Енергоатом»

Протестувальники добилися перегляду дискримінаційної політики щодо ДП НАЕК «Енергоатом»

19 серпня за ініціативи Атомпрофспілки Украї­ни відбулася попереджувальна акція протесту працівників ДП НАЕК «Енергоатом».

А томники вимагали переглянути дис­кримінаційну по­літику стосовно державної компа­нії, закріплену в постанові Кабі­нету Міністрів України від 5 серпня 2020 року, та напрацювати дієві заходи щодо виходу страте­гічно важливого підприємства з критичного фінансового стану.

Представники трудових ко­лективів атомних електростан­цій України висловили протест та довели до відома Уряду своє обурення остаточним варіантом прийнятої постанови «Про вне­сення змін до Положення про покладання спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпе­чення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії», так званою новою моделлю ПСО.

Озвучив вимоги представни­ків відокремлених підрозділів енергокомпанії – учасників ак­ції протесту до Кабінету Міні­стрів України на зустрічі з Прем’єр-міністром заступник голови Атомпрофспілки, голо­ва ППО ДП НАЕК «Енергоа­том» Олексій Лич:

– Звільнити з обійманої по­сади в.о. міністра енергетики Ольгу Буславець.

– Зняти обмеження для ДП НАЕК «Енергоатом» при про­веденні торгів на ринку елек­тричної енергії, передбачених у додатку до постанови КМУ від 5 серпня 2020 року № 694.

– Розробити та затвердити Програму розвитку атомно- енергетичного комплексу України.

– Припинити ручне управ­ління взаємовідносинами між суб’єктами – учасниками енергоринку.

– Розпочати процедуру ство­рення окремого органу управ­ління атомно-енергетичним та промисловим комплексом.

– Забезпечити використання в повному обсязі наявних по­тужностей АЕС.

– Терміново розпочати ви­конання заходів, передбаче­них Законом України від 17 червня 2020 року № 2386 «Про заходи, спрямовані на пога­шення заборгованості, що утворилася на оптовому рин­ку електричної енергії».

– При прийнятті рішень щодо виходу з кризової ситуа­ції, що склалася на енергорин­ку України в результаті непро­фесійних дій органу державно­го управління – Міненерго, без­умовно, враховувати міжна­родні зобов’язання, прийняті Україною, щодо забезпечення ядерної, радіаційної та еколо­гічної безпеки.

У разі невиконання або нена­лежного виконання переліче­них вимог колектив ДП НАЕК «Енергоатом» залишає за собою право на застосування ради­кальніших заходів, у тому числі із залученням міжнародних глобальних профспілкових об’єднань, членами яких є Атомпрофспілка України.

ПРЕС-СЛУЖБА АТОМПРОФСПІЛКИ

  • ПРЯМА МОВА

Олексій Лич, заступник голови Атомпрофспілки України, голова ППО ДП НАЕК «Енергоатом»:

«Завдяки оперативності й підтримці спілчан акція протесту має успіх. Відбулася моя зустріч з Прем’єр- міністром Денисом Шмигалем. Від імені учасників акції протесту я озвучив усі вимоги до Кабінету Мі­ністрів України щодо виходу з кри­зової ситуації, що склалась на ДП НАЕК «Енергоатом», розповів про стан справ у атомній енергетиці та в трудових колективах компанії. Ми докладно обговорили кожен пункт вимог і досягли домовленості, що сьогодні на засіданні Кабінету Міністрів буде ухвалено рішення про перегляд прийнятої ним поста­нови щодо спеціальних зобов’язань учасників ринку електроенергії (рі­шення було ухвалено 19 серпня 2020 року; як пояснюють в Атомпрофспілці, ці зміни значно спро­щують роботу з укладення прямих договорів на енергоринку, завдяки чому ДП НАЕК «Енергоатом» має змогу торгувати електроенергією на більш вигідних умовах – ред.).

На жаль, наші попередні звернення до влади жодного успіху не мали. Нині в Кабінеті Міністрів створено кризовий штаб, який має розв’язувати всі проблемні питан­ня, що виникають в енергетиці України. Мене запрошено до участі в роботі цього штабу, я зможу ви­словлювати точку зору атомників, а також брати участь у розробці за­ходів щодо виходу з кризового ста­ну. Проблеми, порушені у вимогах учасників акції протесту, які є пред­ставниками усіх відокремлених під­розділів компанії, розглянуто й уже надано певні доручення на рівні Ка­бінету Міністрів України».

 

Реальний сектор економіки потребує розвитку

21 серпня у столичному Будинку профспілок від­булась робоча нарада за участю керівництва Фе­дерації профспілок України та галузевих проф­спілок виробничої сфери.

П ровів її Голова ФПУ Григорій Осовий, який нагадав, що за підсумками робочої зустрічі Прем’єр-міністра України Де­ниса Шмигаля з представниками СПО об’єднань профспілок і роботодавцями 17 червня ц.р. було надано низку доручень, спрямованих на посилення співпраці соціальних партнерів.

Учасниками наради висловлено пропозиції щодо змін до законодавства про колективні договори та галузеві угоди, розроблені профспілками з метою покращення соціального діалогу. Досягнуто домовленості поінформувати про них роботодавців та надіслати відповідного листа Уряду. Запропоновано ініціювати проведення робочої зустрічі з нещодавно призначеним на посаду віцепрем’єр- міністром – міністром з питань стратегічних галузей промисловості України Олегом Уруським для обговорення перспектив співпраці у контексті зміцнення соціального діалогу.

Також відбувся обмін думками з низки інших актуальних питань профспілкового життя.

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

 

Приховані зміни до держбюджету: особам з інвалідністю відмінили виплати на ліки і догляд, працюючих позбавили реабілітації

Цю проблему порушили на прес- конференції в Агентстві «Інтер­факс-Україна» провідні науковці, представники Фонду соціально­го страхування України, всеукра­їнських громадських організацій, осіб з інвалідністю, адже завдяки прийнятим парламентом законо­давчим актам (Закон № 553) у пері­од дії карантину заборонено здій­снення видатків на придбання ліків та виробів медичного призначення, спеціальний медичний, постійний сторонній догляд та побутове об­слуговування, а також лікування в санаторно-курортних закладах.

Н а період дії карантину ЗУ «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» № 553 обме­жено функцію ФССУ щодо здійснення поточних видатків на фінансування низ­ки передбачених ЗУ «Про загальнообов’язкове держав­не соціальне страхування» страхових виплат, у тому числі на медичну та соціальну допомогу.

Отже, до кінця пандемії Верховна Рада заборони­ла ФССУ фінансувати медичні й соціальні послуги для потерпілих на виробництві, які стали особами з інвалідністю, а також проходження реабілітації піс­ля перенесених захворювань і травм офіційно пра­цевлаштованими.

Як зазначила керівник управління медичних та соціальних послуг виконавчої дирекції ФССУ Олена Пухка, «вже протягом 5 місяців 20 тис. потерпілих на виробництві не отримують ліків, памперсів, пелю­шок, 2,5 тис. осіб з інвалідністю – коштів на медичний і сторонній догляд та побутове обслуговування. Та­кож у 2020 році ФССУ планував забезпечити реабілі­таційним лікуванням понад 35 тис. застрахованих. З початку п.р. і до моменту набрання чинності Закону № 553 ФССУ забезпечив реабілітацією тільки 6,7 тис. застрахованих осіб, у тому числі 1,2 тис. працюючих осіб з інвалідністю. Таким чином, близько 28 тис. пра­цюючих позбавлено права пройти за страхові кошти реабілітаційне лікування після інсультів, інфарктів, черепно-мозкових травм, оперативних втручань на серці, опорно-руховому апараті та внутрішніх орга­нах, опіків тощо».

За словами президента Асоціації неврологів Києва Марії Прокопів, «зміни до держбюджету також позба­вили ФССУ можливості фінансувати реабілітацію лю­дям, які перенесли інсульт, а вони потребують цього одразу, ще до виходу з лікарняного закладу, адже реа­білітація починається ще в стаціонарі». Така реабілітація дуже дорога, і більшість людей просто не мають можливості самостійно її оплатити.

Президент Всесвітньої асоціації медичного туриз­му Віолетта Янішевська у своєму виступі зазначила, що Україна має розвинений санаторно-курортний комплекс і до коронавірусної інфекції, як і всі цивілі­зовані країни, вишукувала можливість фінансування медичної реабілітації: «Санаторно-курортне лікування в Україні було нашою унікальністю, ми його зберегли, й нам не можна його втратити».

Учасники прес-конференції заявили, що будуть звертатися особисто до народних депутатів і Глави дер­жави з проханням повернути особам з інвалідністю ви­плати на ліки і догляд, реабілітацію в санаторіях, а та­кож дозволити ФССУ розпочати їх фінансування.

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

30.08.2020



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання