« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Як пандемія впливає на трудову міграцію

Як пандемія впливає на трудову міграцію

Голова СПО об’єднань профспі­лок, Голова Федерації профспі­лок України Григорій Осовий взяв участь у роботі конферен­ції на тему «Трудові права, умови праці українських трудових мі­грантів у країнах Європейського Союзу і вплив пандемії COVID-19 на трудову міграцію», що відбу­лась 19 серпня в м. Одесі.

О рганізатором заходу виступила Профспілка працівників будів­ництва і промисловості будівель­них матеріалів України.

Учасники зустрічі обговори­ли питання трудової міграції українців у по­точному році, зміни на ринках праці України та країн ЄС, викликані карантинними захода­ми у зв’язку з пандемією, захист трудових прав робітників-мігрантів з боку профспілок.

Як зазначалось, за різними даними, кіль­кість українських заробітчан оцінюється при­близно в 4 млн осіб. Причому число трудових мігрантів з України в країни ЄС складає при­близно 2 млн осіб. Наприклад, на сьогодні близько 40 тис. моряків перманентно перебува­ють в морі, й у 15% з них контракти або закін­чилися, або продовжені.

Учасники конференції були одностайними в думці, що навіть попри обмеження через пан­демію, люди все одно працевлаштовуватимуть­ся за кордоном. А після відновлення економіки в країнах ЄС трудова міграція українців тільки збільшиться, оскільки робота за кордоном для багатьох з них – єдина можливість захистити сім’ї за умови зростаючих показників безробіт­тя в країні. І на цьому фоні, на жаль, збільшува­тиметься і кількість недобросовісних посеред­ників у працевлаштуванні як моряків, так і ін­ших трудових мігрантів. Саме тому роль проф­спілок у захисті прав трудових мігрантів тільки посилюватиметься.

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

 

Профспілка вимагає додаткового захисту освітян через ризики COVID-19

ЦК Профспілки працівників освіти і на­уки України направлено звернення до Кабінету Міністрів України, голови Ко­мітету з питань освіти, науки та іннова­цій Верховної Ради України Сергія Баба­ка, т.в.о. міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета щодо необхідності за­безпечення державою захисту педаго­гічних, науково-педагогічних та інших працівників закладів освіти, які здій­снюють та забезпечують освітній процес в умовах оголошеного Кабміном каран­тину у зв’язку з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коро­навірусом SARS-CoV-2.

З гідно з Реко­мендаціями міністерства, організація освітнього про­цесу у закладі освіти має здійснюватися відповідно до рекомендацій МОЗ, ВООЗ, медичних організа­цій інших країн із застосу­ванням практики соціаль­ного дистанціювання та уникнення скупчення, спрямованих на мініміза­цію контактування з інши­ми особами.

Для забезпечення ви­мог щодо фізичного дис­танціювання у школах, за половиною парт та столів у навчальних кабінетах має сидіти лише один учень чи студент. За таких умов більшість класів та груп здобувачів освіти, що перебувають у навчаль­них кабінетах та аудиторі­ях, потребують ділення на підгрупи, що вимагає до­даткових ставок вчителів, викладачів, вихователів, а отже, збільшення обсягів фінансування.

З метою усунення нео­днозначності в застосуван­ні Порядку поділу класів на групи при вивченні окре­мих предметів у ЗНЗ та зменшення ризику поши­рення інфекції цей Порядок потребує відповідних змін щодо обов’язкового поділу класів та груп на підгрупи з дотриманням норм фізич­ної дистанції, принаймні на період введення карантин­них заходів, пов’язаних з ко­ронавірусною хворобою.

Зазначене підтвер­джує, що організація освітнього процесу в умо­вах карантину має бути врегульована державни­ми нормативно-правови­ми актами, а не локальни­ми рішеннями закладів освіти, до того ж, без від­повідного фінансового за­безпечення.

В умовах нового форма­ту освітньої діяльності, зу­мовленого епідемічною ситуацією, на педагогів, зокрема учителів, викла­дачів, вихователів, окрім функцій здійснення освіт­нього процесу, покладено ще й завдання щодо орга­нізаційних заходів його забезпечення в умовах дистанційного навчання, різноманітних комуніка­цій з учнями та їхніми батьками, що призводить до підвищення інтенсифі­кації їхньої праці, склад­ності та напруженості у роботі.

Окрім цього, постійний та тривалий контакт педа­гогів з вихованцями та учнями закладів дошкіль­ної, позашкільної, загаль­ної середньої, професійно- технічної освіти та їхніми батьками, а також студен­тами закладів вищої та пе­редвищої освіти, підвищує ризик захворювання їх на коронавірусну хворобу.

З метою компенсації за роботу в таких небезпеч­них умовах потребує за­кріплення у постанові Ка­бінету Міністрів України від 30.08.2002 № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієн­тів з оплати праці праців­ників установ, закладів та організацій окремих галу­зей бюджетної сфери» норма про встановлення педагогічним, науково-пе­дагогічним та іншим пра­цівникам закладів освіти фіксованої надбавки в роз­мірі 50% саме «у зв’язку з епідемічною ситуацією, викликаною коронавірус­ною хворобою».

На працівників закла­дів покладаються додат­кові функції щодо органі­зації гнучкої системи на­вчального року, координа­ції діяльності викладачів та здобувачів освіти у ка­рантинних умовах.

Зазначене потребує пе­регляду штатних норма­тивів закладів загальної середньої, дошкільної, по­зашкільної, професійно- технічної освіти, а саме збільшення кількості по­сад вихователів, медич­них працівників, приби­ральників приміщень, гардеробників, охоронни­ків та ін.

ПРЕС-СЛУЖБА ПРОФСПІЛКИ

ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

  • До теми

Профспілка працівників освіти і науки України розра­ховує на здійснення заходів з метою:

•відповідного збільшення фінансування освітньої галузі на період карантину та недо­пущення поширення корона­вірусної хвороби, якнай­швидшого запровадження державної освітньої субвенції на ці цілі;

•запровадження обов’язкового державного страху­вання на випадок захворю­вання коронавірусною хво­робою працівників закладів освіти та розроблення відпо­відного порядку його здій­снення;

•прийняття рішення про спрямування коштів спеці­ально створеного Фонду бо­ротьби з гострою респіратор­ною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками на період дії карантину на фі­нансування потреб закладів освіти;

•повернення Міністерству освіти і науки України вилуче­них з його бюджетних про­грам до цього фонду видатків в обсязі понад 4,9 млрд грн згідно із Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бю­джет України на 2020 рік» від 13 квітня 2020 року № 553-IX.

 

Медіація для профспілкових активістів

Профспілкові активісти зможуть опанувати навички медіації за допо­могою навчального відеокурсу від Федерації профспілок України.

Н а початку вересня активісти членських організацій ФПУ отримають можливість дистанційно навчатися основам медіа­ції. Для цього в серпні у ФПУ розробили відеокурс «Медіація як альтернативний метод вирішення спорів». У ньому, зокрема, розповіда­ється, як можна вирішити трудові спори між праців­никами та роботодавцями, не позиваючись до суду.

Розробником програми стала старший викладач кафедри соціології факультету соціології та права «КПІ ім. Ігоря Сікорського» Дар’я Макаренко. Вона пояснює, що мета цього проєкту – навчити активістів профспілок використовувати медіацію як альтерна­тивний метод вирішення трудових спорів на підпри­ємствах. З десяти 15-хвилинних роликів слухачі кур­су дізнаються про причини і перебіг конфлікту, су­часні моделі, стадії, техніки медіації. Головне ж, зрозуміють, як використовувати це на практиці.

За словами Дар’ї Макаренко, завдання медіації полягає в тому, щоб налагодити порозуміння між ро­ботодавцем та працівниками, знайти спільне рішен­ня, яке влаштує всі сторони конфлікту. При цьому медіатор – представник профспілки, виступає посе­редником: розмовляє з працівниками і роботодав­цем, з’ясовує їх позиції та мотивації, справжні при­чини конфлікту, враховує фактор людських стосун­ків. У результаті допомагає сторонам досягти згоди. Лекторка стверджує, що застосовувати медіацію часто ефективніше, ніж іти до суду. «Розгляд справи в суді може тривати від 6 місяців до 2 років, тягне за собою фінансові витрати, а результативність цього вкрай низька. До того ж, навіть якщо працівникам вдається виграти справу, стосунки з роботодавцем псуються. Натомість медіація націлена на те, щоб задовольнити інтереси як працівника, так і робото­давця, і при цьому зберегти між ними нормальні сто­сунки», – розповідає Дар’я Макаренко.

Знання, які слухачі отримають під час курсу, та­кож допоможуть підвищити авторитет членських організацій ФПУ. Адже застосовуючи медіацію, профспілка допомагає сторонам у вирішенні спору: реально захищає права працівників та інтереси робо­тодавців, наголошує лекторка. Важливо здобути на­вички медіації, і почати використовувати їх може кожен профспілковий активіст навіть без юридичної освіти. «Ми плануємо, що після проходження відео­курсу членські організації, які захочуть поглибити знання своїх активістів з медіації, зможуть запроси­ти нас для проведення тренінгів, під час яких учасни­ки відпрацюють практичні навички медіації, «про­граючи» практичні кейси, спрямовані на проблеми і специфіку роботи саме їхньої профспілки», – обіцяє Дар’я Макаренко.

Отримати доступ до відео можна буде вже з верес­ня на сайті ФПУ. Зазначимо, що відеокурс розробле­ний Федерацією профспілок України за сприяння проєкту МОП «Інклюзивний ринок праці для ство­рення робочих місць в Україні», що фінансується Мі­ністерством закордонних справ Данії.

30.08.2020



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання