« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Звіти і вибори в умовах карантину

Звіти і вибори в умовах карантину

14 травня Молодіжна рада Федерації профспілок Укра­їни провела своє засідання у форматі відеоконференції.

У зібранні під головуванням очільника Молодіжної ради ФПУ Володимира Во­роха взяли участь керівни­ки молодіжних рад всеукра­їнських профспілок і територіальних профоб’єднань, заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий та керівник де­партаменту профспілкового руху та зв’язків з громадськими організація­ми Лариса Ровчак.

Члени Молодіжної ради ФПУ обго­ворили питання організації роботи в умовах карантину, зокрема щодо про­ведення звітно-виборної кампанії, а також питання, пов’язані з оформлен­ням документів та їх реєстрацією в органах Міністерства юстиції Украї­ни. Шляхом голосування у новому ві­деоформаті внесли зміни до Положен­ня про Молодіжну раду ФПУ. Так, пе­редбачено можливість проведення онлайн засідань, прийняття рішень за допомогою сучасних програм миттє­вого обміну повідомленнями (Viber, Telegram).

Також було схвалено проєкт Поло­ження про конкурс проєктів на проф­спілкову тематику серед молодих профспілкових активістів Федерації профспілок України, її членських ор­ганізацій, розроблений Виконавчим комітетом Молодіжної ради та фахів­цями ФПУ. Участь у конкурсі брати­муть роботи профактивістів віком до 35 років, які містять пропозиції щодо вдосконалення конкретного напряму діяльності профспілок. Проєкт пере­можця конкурсу має знайти своє практичне застосування, і його буде направлено на розгляд Президії ФПУ.

Серед іншого, внесено зміни до складу членів Молодіжної ради від­повідно до подань членських органі­зацій ФПУ, обрано нових членів Вико­навчого комітету та секретаря Моло­діжної ради.

Євген Драп’ятий, окрім участі у розгляді інших питань, повідомив учасникам засідання про заходи, які вживаються ФПУ щодо недопущення розгляду законопроєкту № 2681. Голо­ва Молодіжної ради ФПУ поінформу­вав про звернення профспілкового ко­мітету студентів Київського націо­нального економічного університету щодо сприяння у вирішенні питання збереження студентських поліклінік в умовах медичної реформи.

ДЕПАРТАМЕНТ ПРОФСПІЛКОВОГО РУХУ ТА ЗВ’ЯЗКІВ З ГРОМАДСЬКИМИ ОРГАНІЗАЦІЯМИ

АПАРАТУ ФПУ

  • До теми

Члени Молодіжної ради ФПУ ви­рішили направити Звернення до Президії ФПУ про врахування по­зиції молоді під час звітно-вибор­ної кампанії та внесення змін до Статуту ФПУ, статутів всеукраїн­ських профспілок і територіаль­них профоб’єднань щодо пред­ставництва молодих людей у ви­борних органах профспілок. За­пропоновані зміни мають на меті підвищити роль молоді у при­йнятті стратегічних рішень щодо визначення напрямів розвитку та діяльності профспілкових органі­зацій. Молодіжною радою деле­говано трьох представників від молоді до Робочої групи з опра­цювання змін до Статуту ФПУ у новій редакції.

 

Профспілкова молодь намагається спрогнозувати й оцінити ризики завтрашнього дня

22 травня члени Молодіж­ної ради Федерації профе­сійних спілок України взя­ли участь у тригодинному онлайн навчанні. Темати­ка вебінару була більш ніж актуальною: «Діяльність профспілки в умовах мінли­вого зовнішнього середо­вища. Особливості роботи під час пандемії COVID-19. А що ми зробимо, якщо..?».

З ахід відбувся за підтримки на­дійних партнерів профспілко­вої «молодіжки» – Центру со­лідарності та ГО «Трудові іні­ціативи».

Протягом першого теоретичного блоку учасники заходу дізнавалися про прикладні методи прогнозування суспільних та політичних процесів. На основі отриманої інформації молодь уже в групах проаналізувала реальні та гіпотетичні виклики для профспіл­кового руху, які створила пандемія ко­ронавірусу та карантинні заходи.

Друга частина вебінару була присвя­чена діяльності організації в період змін та оцінці внутрішніх ризиків. У ході практичної сесії члени Молодіж­ної ради заглибилися в розбір явних та прихованих загроз, що постали у зв’язку з планами лібералізації законо­давства про профспілки.

Онлайн навчання провели тренери Чернігівського навчально-методично­го центру профспілок та керівники ГО «Інститут громадянської освіти та пра­ці – ICEL» Віталій Копиш та Володи­мир Ковальчук.

 

Лідери майбутнього

25 травня відбулось урочисте онлайн відкриття міжнародного навчально­го курсу для молоді «Лідери майбут­нього».

Ц ей навчальний курс проводиться для членів Белхімпрофспілки (Білорусь), Атомпрофспілки України, Профспілки працівників нафти, газу і геології Узбе­кистану. Відкриття відбулось за участю трьох голів галузевих профспілок України, Біло­русі та Узбекистану: Валерія Матова, Світлани Клочок, Шухрата Курбанова. Участь в онлайн за­ході також узяв координатор Глобального союзу IndusrtiALL Вадим Борисов.

Міжнародна програма для молоді трьох проф­спілок галузей, які є базовими для будь-якої краї­ни, має на меті виявлення і підготовку молодих профспілкових лідерів. Курс є унікальною фор­мою змішаного навчання (онлайн і офлайн зустрі­чей), складатиметься з 10 модулей і триватиме 9 місяців – до кінця грудня. Курс створено трьома організаціями: Белхімпрофспілкою (Білорусь), Атомпрофспілкою України, Профспілкою праців­ників нафти, газу і геології Узбекистану.

Ініціатор інноваційного проєкту голова Бел­хімпрофспілки Світлана Клочок у своєму віталь­ному слові повідомила, що вперше навчання в та­кому форматі було випробувано Белхімпрофспіл­кою у 2018 році, тоді було відкрито 150 лідерів, які започаткували свої власні проєкти з поліпшення роботи профспілкових організацій і численні профспілкові заходи у Білорусі. Світлана Клочок назвала програму «народним курсом для профспі­лок», оскільки навчання відкриє горизонти для широких верств профспілкової молоді.

Координатор Глобального союзу IndusrtiALL Вадим Борисов, один з партнерів навчального курсу, зазначив, що сьогоднішня вимушена ситу­ація карантину стимулює повною мірою скорис­татись наявними можливостями онлайн спілку­вання: «Головне, щоб інформацію слухачі курсу використовували на своїх робочих місцях. Споді­ваюсь, що півріччя спілкування буде втілено в ре­альних результатах, з’являться нові молодіжні лідери, буде створено кадровий резерв».

Модератор курсу Віталій Никонович (Білорусь) наголосив на тому, що старі підходи не працюють, нинішня молодь відрізняється від тієї молоді, що була 30, 40 і 100 років тому, тож на перший план ви­ходять навички комунікації, робота з людьми, орі­єнтація в глобальних світових процесах. Курс пе­редбачає також вироблення трьох важливих для профспілкового працівника навичок: бути емпа­тичним до членів команди, вмотивованим – упев­нено рухатися до поставленої мети і, звичайно, її реалізовувати. Важливим є питання групової ди­наміки, як зробити команду.

Голова Атомпрофспілки Валерій Матов зазна­чив, що всі хочуть змінити світ на краще, а значна частина світу – це профспілки. Він побажав учас­никам курсу успіхів і наголосив, що «вчитися по­трібно все життя і ніколи не зупинятися».

У добру путь благословив учасників курсу та­кож генеральний директор ВП ХАЕС Андрій Козюра, який свого часу сам був успішним лектором.

ПРЕС-СЛУЖБА АТОМПРОФСПІЛКИ

01.06.2020



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання