« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Тільки через тісне соціальне партнерство можлива мобілізація зусиль виконавчої влади та Профспілки

Тільки через тісне соціальне партнерство можлива мобілізація зусиль виконавчої влади та Профспілки

5 листопада, напередодні Всеукра­їнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва, відбулася зустріч міністра культу­ри України Євгена Нищука з пред­ставниками Профспілки працівни­ків культури України для обміну думками та обговорення соціаль­но-економічних питань сфери куль­тури, що потребують термінового вирішення на державному рівні.

П ривітавши міністра з професійним святом, Голова Профспілки Людми­ла Перелигіна зазначила, що голо­вним кредо Профспілки у взаємо­відносинах з міністерством є кон­структивний соціальний діалог. Тільки через тісне соціальне партнерство можлива мобіліза­ція зусиль виконавчої влади та Профспілки.

Учасники зустрічі підкреслили, що задля ефективного просування державних реформ у сфері культури необхідно: урядовою постано­вою затвердити «мінімальний культурний ко­шик», внести зміни до Бюджетного кодексу України в частині надання з держбюджету культурної субвенції, поширити освітню суб­венцію на мистецькі школи комунальної фор­ми власності. Саме ці комплексні заходи дозво­лять запобігти руйнуванню сфери культури в регіонах, особливо в сільській місцевості.

Крім того, працівники культури очікують по­зитивного вирішення владою питань щодо підви­щення на 50% оплати праці працюючим на «лінії розмежування» у Донецькій та Луганській облас­тях, внесення змін до Державної цільової програ­ми відновлення та розбудови миру в східних ре­гіонах України в частині відновлення ушкодже­них закладів та стимулювання розвитку культу­ри в цих регіонах, виплати допомоги для оздоров­лення, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та доплати за вислу­гу років працівникам цирків, філармоній та кон­цертних організацій, розроблення Стратегії роз­витку клубної сфери в Україні та ін.

У виступах йшлося про найболючіші пробле­ми, з якими стикаються профспілковці сьогодні в регіонах. На жаль, законодавчим механізмом органам місцевого самоврядування надано по­вної самостійності та максимальних повнова­жень у вирішенні подальшої долі районних, міських, сільських закладів культури, а практи­ка свідчить, що в більшості новостворених гро­мад ставлення до культури залежить насампе­ред від світогляду та свідомості нових власни­ків на місцях. Тому в регіонах мають місце як позитивні, так і негативні приклади реорганіза­ції їх діяльності.

Також виступаючі зазначали, що зустрічі такого роду – ще одна можливість підбити під­сумки конструктивної співпраці та визначити пріоритети подальшого розвитку української культури в умовах масштабного державного реформування з наголосом на посилення соці­ального статусу працівника культури. Як зазна­чив Євген Нищук, культурний працівник уосо­блює імідж країни та несе в собі атмосферу того, що в ній відбувається.

Пропозиції Профспілки знайшли схвальну підтримку міністра культури України.

ПРОФСПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ КУЛЬТУРИ УКРАЇНИ

 

Зміцнюючи принципи соціального діалогу

8 листопада в рамках урядово­го доручення за підсумками Все­української профспілкової акції відбулася зустріч міністра моло­ді та спорту України Ігоря Ждано­ва з делегацією Профспілки пра­цівників культури України, під час якої сторони соціального діало­гу обмінялися думками, обговори­ли питання соціально-економічно­го характеру в молодіжній сфері, сферах фізичної культури і спорту, національно-патріотичного вихо­вання та визначили спільні шляхи їх вирішення, як на національному, так і регіональному рівнях.

У своєму вступному слові голова Проф­спілки Людмила Перелигіна зазна­чила, що сьогодні держава законо­давчо тільки профспілкам доручила захист трудових прав та соціально- економічних інтересів працюючих. І головний наголос у взаємовідносинах з Міністерством мо­лоді та спорту, керуючись Галузевою угодою, Профспілка робить на посиленні конструктивно­го соціального діалогу. Людмила Перелигіна з приємністю зауважила, що фахівцям Мінмолодь­спорту властива чіткість, дисциплінованість, ви­сокий професіоналізм та відповідальність. Тож суто галузевих гасел та претензій до сфери фізич­ної культури та спорту Всеукраїнською акцією профспілок 17 жовтня 2018 року не висувалося. А проблеми, що сьогодні мають місце, перебувають у площині Державного бюджету України, яким недостатньо фінансуються фізкультурно-спор­тивні товариства, а також у площині впливу і фі­нансової спроможності органів місцевого само­врядування, якими здійснюється обмежене фі­нансування дитячо-юнацького спорту.

Голова Профспілки надала міністру пакет профспілкових пропозицій щодо можливих шля­хів вирішення озвучених проблем, а також стосов­но питання внесення до Паспорту спроможної те­риторіальної громади, який затверджується Каб­міном, мінімальних соціальних стандартів та нормативів у сфері фізкультури та спорту, підви­щення оплати праці у сфері фізичної культури і спорту «зони розмежування» у Луганській та До­нецькій областях, збільшення видатків з Держав­ного бюджету 2019 року на програму пільгового довгострокового кредитування на придбання жит­ла молодих сімей і т. ін.

На зустрічі з профспілкової сторони також висту­пили голова Рівненської облпрофорганізації Петро Давидюк, який поділився досвідом щодо збережен­ня в області мережі дитячо-юнацьких спортивних шкіл, проведення спартакіад, у тому числі міжна­родного рівня, та член ЦК Профспілки від Сумщини Олександр Ткаченко, який зосередив увагу присут­ніх на проблемах спорту для інвалідів та деяких ви­дів олімпійського спорту, зокрема біатлону.

Профспілкові пропозиції були схвально при­йняті міністром молоді та спорту України Ігорем Ждановим та потужною командою відомства.

Під час зустрічі керівний склад Міністерства молоді та спорту України й директори низки депар­таментів ознайомили профспілковців з поточною діяльністю міністерства, спрямованою на розвиток сфери фізичної культури і спорту та конкретний результат соціального спрямування.

ПРОФСПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ КУЛЬТУРИ УКРАЇНИ

 

У Держбюджеті, місцевих бюджетах на 2019 рік мають бути передбачені всі необхідні видатки на освіту

7 листопада в м. Києві відбулося роз­ширене засідання Ради вищої шко­ли ЦК Профспілки працівників осві­ти і науки України, на якому голови профкомів провідних вишів з усієї країни, члени ради обговорили акту­альні питання у сфері вищої освіти.

У часть у заході взяли голова Профспілки працівників освіти і науки України Ге­оргій Труханов, перший заступник мі­ністра освіти і науки України Володи­мир Ковтунець, заступники голови Профспілки Сергій Романюк та Ольга Чабанюк.

Голова Ради вищої школи Володимир Цвих стисло окреслив питання порядку денного засідан­ня. Так, для обговорення запропоновано проект За­кону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік», проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження формули розподілу об­сягу видатків загального фонду державного бю­джету між закладами вищої освіти на підготовку кадрів на умовах державного замовлення та забез­печення діяльності їх баз практики».

У вступному слові голова Профспілки Георгій Труханов коротко поінформував учасників про стан освітнього законодавства та виклики, які сьо­годні постали перед вищою школою, а також кроки, що мають бути здійснені для поліпшення ситуації.

Зокрема, він підкреслив, що реформування освіти та науки в Україні відбувається, незважаючи на брак фінансування. Якщо в середній освіті є певні зрушен­ня, то в реформуванні вищої школи наразі відсутні якісні зміни. Прийнято, на перший погляд, прогре­сивні закони у сфері освіти, але ці законодавчі доку­менти самі по собі нічого не варті. Адже самі учасни­ки навчального процесу не бачать можливості імплементації цих законів і практики їх застосування.

За словами Георгія Труханова, вища освіта сьогод­ні формує капітал держави і значною мірою відпові­дальна за суспільний розвиток, який цим людським капіталом здійснюється. Тому бюджетом країни, в місцевих бюджетах на 2019 рік мають бути передба­чені всі видатки на освіту, необхідні для забезпечен­ня виплат зарплат педагогічним та науково-педаго­гічним працівникам і стипендій для студентів.

Заступник голови Профспілки Сергій Романюк ознайомив присутніх з бюджетом освіти, який був закладений у головний кошторис країни, та пози­цію Профспілки щодо нього.

Перший заступник міністра Володимир Ковту­нець поінформував про застосування нових меха­нізмів фінансування вищої освіти та формулу роз­поділу обсягу видатків загального фонду держбю­джету між закладами вищої освіти.

Далі спілкування з головами профкомів вишів продовжилося у форматі «запитання-відповідь». Зо­крема, йшлося переважно про непрості перемовини профільного міністерства з Мінфіном щодо підви­щення заробітних плат викладачам, потребу в зміні системи оплати праці, питання штатних розписів вишів та їх затвердження, діяльність технікумів і коледжів та передання їх на місцевий баланс, сти­пендіальне забезпечення студентів тощо.

Насамкінець Рада вищої школи ЦК Профспілки працівників освіти і науки України прийняла по­станову щодо подальших кроків із захисту прав і гарантій працівників вищої освіти, молоді, яка на­вчається, а також відстоювання потреб освітньої галузі у Державному бюджеті–2019.

ПРЕС-СЛУЖБА ПРОФСПІЛКИ

ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

19.11.2018



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання