« на головну 23.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

Григорій Осовий: «Перегляд національних систем соціального захисту може бути тільки в напрямі їх розширення»

Григорій Осовий: «Перегляд національних систем соціального захисту може бути тільки в напрямі їх розширення»


Ключові тези виступу пред­ставника трудящих України, Голови Федерації профспі­лок України Григорія Осо­вого на 107 - й сесії Міжна­родної конференції праці

«Д оповіді генерального ди­ректора щодо виконання програми МОП за мину­ле дворіччя, а також щодо забезпечення рів­ності трудящих-жінок детально й об’єктивно показують стан у світі праці та виклики, які постають перед нею.

Ми поділяємо позицію МОП, що гідна праця – це глобальна вимога, від чого полі­тичне керівництво і ділові кола всього світу не повинні залишатися осторонь, а перегляд національних систем соціального захисту може бути тільки в напрямі їх розширення, враховуючи відновлення зростання світової економіки.

Українські трудящі також розраховують на успішну реалізацію Програми співробітни­цтва за участю МОП «Гідна праця в Україні».

Ситуація в країні все ще досить складна. Позначились багаж невирішених проблем, що накопичувалися роками, й безперервні військові дії на сході із збереження цілісності країни. Тільки через прискорення зростання національної економіки і відновлення миру може бути дано відповідь на численні викли­ки, що постали перед суспільством.

Уряд реалізує план реформ на 2018 рік, що має привести до зростання ВВП на 3,4%. Де­яке поліпшення в економіці й активізація колективно-договірної роботи сприяли збільшенню мінімальної заробітної плати та реальному зростанню середньої зарплати по країні.

Однак мінімальна заробітна плата все ще є нижчою за фактичний прожитковий міні­мум. Відсутній відчутний прогрес і в пога­шенні боргів із зарплати, яку вчасно не отри­мують понад 100 тис. працівників.

У зв’язку з цим викликає подив рішення Адмінради МОП, яким закрито процедуру розгляду подання українських профспілок з цього питання.

В основному через низьку зарплату за останні 3 роки з України на заробітки в інші країни були змушені виїхати 4 млн осіб. Близько 600 тис. виїхали назавжди.

Проблеми відтоку і нестачі кадрів стали набувати на тлі природного спаду населення характер загрози національній безпеці і стримуючого фактора для розвитку економі­ки та гідного соціального забезпечення. Не­припустимо, коли різниця між зарплатою кваліфікованого працівника і топ- менеджера на державних підприємствах різ­ниться в сотні разів.

Ще однією проблемою залишається розрив в оплаті праці чоловіків і жінок. Середньомі­сячна зарплата жінок в Україні складає лише 80% зарплати чоловіків, хоча частка працю­ючих жінок, які мають вищу освіту, значно перевищує відповідний показник для чолові­ків. Це несправедливо.

Ми запропонували Уряду і роботодавцям провести загальнонаціональну дискусію з пи­тань заробітної плати, подолання бідності та гендерного розриву, тому що праця в нашій країні, як ніде, недооцінюється. Україна пере­буває на останньому місці в Європі за рівнем заробітних плат.

Однак всі ініціативи профспілок наштов­хуються на жорстку політику, насамперед Міжнародного валютного фонду, якого голо­вним чином турбує повернення боргів Украї­ною. Протягом наступних 4 років Україні не­обхідно повернути 27 млрд дол. США.

Це негативно позначається на проведенні переговорів щодо укладення нової Генераль­ної угоди між Урядом, профспілками і робо­тодавцями.

Почастішали випадки порушення прав профспілок. Практично нереальним стало проведення страйків і справедливе вирішен­ня трудових спорів. Порушуються базові принципи соціального діалогу.

У профспілкових організацій вилучаються профспілкові будівлі та навчальні центри, і це при наявності документів, які підтверджу­ють їх право власності, що підриває діяль­ність профспілок.

Ми провели в зв’язку з цим низку акцій протесту, звернулися до Уряду і парламенту, і якщо не буде прийнято справедливе рішен­ня, змушені будемо звернутися із скаргою до МОП і за захистом до Європейського суду з прав людини.

Нам не вперше доводиться домагатися справедливості в міжнародних організаціях. Так, завдяки розгляду Комітетом по нормах стану справ з реалізації в Україні конвенцій МОП № 81 і № 129 про інспекцію праці вдалося зняти заборону на доступ інспекторів до робо­чих місць і проведення перевірок щодо дотри­мання законодавства про працю і його охоро­ну. Ми сподіваємося, що МОП і надалі нада­ватиме технічну підтримку Україні в підви­щенні ефективності соціального діалогу, по­ліпшенні соціального забезпечення, реформу­ванні трудового законодавства та його гармо­нізації із загальновизнаними міжнародними правовими нормами.

Насамкінець хочу висловити надію, що ни­нішня дискусія на конференції завершиться прийняттям нової Конвенції, доповненої ре­комендацією про захист проти насильства і домагань на роботі».


 

Висновок МКП: інспекція праці має бути забезпечена необхідними засобами для ефективного та незалежного функціонування

4 червня Комітет із засто­сування стандартів Міжна­родної конференції праці схвалив свої висновки за ре­зультатами обговорення зві­ту України про дотримання конвенцій МОП про інспек­цію праці №№ 81 та 129.

К омітет узяв до відома усні заяви, що пролунали у виступі представника Уряду та подальшій дискусії, і за­значив, що інспекція праці має бути забезпечена необхідними засобами для ефективного та незалежного функціону­вання, а нагляд та контроль за її діяльністю має здійснювати центральний орган.

За результатами обговорення комітет реко­мендував Уряду України:

– вжити необхідних заходів та здійснити відповідні реформи, щоб привести служби ін­спекції праці у відповідність до положень кон­венцій №№ 81 та 129;

– надати детальну інформацію стосовно об­межень повноважень інспекторів праці, що містяться в законі № 877 та постанові № 295, а також щодо недавно прийнятого законодав­ства, що стосується системи інспекції праці;

– сприяти ефективному діалогу з організа­ціями роботодавців і працівників з питань ін­спекції праці;

– забезпечити, щоб статус і умови служби ін­спекторів праці гарантували їхню незалежність, прозорість, неупередженість та підзвітність, як це передбачено конвенціями;

– забезпечити, щоб інспекційні функції міс­цевих органів влади перебували під наглядом та контролем Державної служби України з пи­тань праці;

– забезпечити, щоб інші функції, покладені на інспекторів праці, не перешкоджали вико­нанню їхніх основних обов’язків і не впливали негативно на якість інспекцій праці.

Комітет закликає Уряд продовжувати ко­ристуватися технічною допомогою МОП з ме­тою зміцнення потенціалу та ресурсів системи інспекції праці, зокрема в питаннях навчання та підвищення кваліфікації інспекторів праці.

Також комітет просить Уряд детально пові­домити про заходи, вжиті з метою реалізації цих рекомендацій, до наступного засідання Ко­мітету експертів у листопаді 2018 року.

ДЕПАРТАМЕНТ МІЖНАРОДНИХ ЗВ’ЯЗКІВ АПАРАТУ ФПУ

18.06.2018



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання