« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ПРАЦІВНИКАМ БЮДЖЕТНОЇ СФЕРИ – ГІДНУ ОПЛАТУ ПРАЦІ

ПРАЦІВНИКАМ БЮДЖЕТНОЇ СФЕРИ – ГІДНУ ОПЛАТУ ПРАЦІ

Актуальні питання оплати праці обговорили 10 лютого учасники наради – представники всеукраїнських профспілок працівників бюджетної сфери.


Як повідомляє прес-центр ФПУ, у засі­данні, яке провів перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Го­лови ФПУ Олександр Шу­бін, взяли участь та висту­пили керівники всеукраїн­ських профспілок праців­ників бюджетної сфери, керівник департаменту за­хисту соціально-економіч­них прав ФПУ Людмила Остапенко, працівники апарату ФПУ.

Під час наради пролу­нало чимало ділових та конструктивних пропо­зицій щодо реформуван­ня системи оплати пра­ці, зокрема в бюджетній сфері. Один з основних акцентів було зроблено на питанні дотримання законодавства щодо опла­ти праці в зв’язку із вста­новленням з нового року нового розміру мінімаль­ної заробітної плати – 3200 грн. Ідеться, зокрема, про те, щоб не допустити ско­рочення персоналу на під­приємствах та в установах і переведення людей на неповний робочий день, на півставки, погіршення умов їх праці, а також її оплати. За порушення за­кону в частині оплати пра­ці необхідно передбачити відповідні заходи пока­рання.

Також учасники нара­ди наголошували, що профспілки бюджетної сфери мають право та обов’язок контролювати дотримання законодав­ства про працю. Потрібно повною мірою використо­вувати ті можливості, що надаються законами України в сфері оплати праці, новими ініціатива­ми Уряду, який почав ре­формувати систему опла­ти праці. Адже завдання № 1 сьогодні – протидія бідності серед працюю­чих. І, як ішлось на нараді, підвищення мінімальної заробітної плати – лише перший крок у цьому напрямі.

Із своїми думка­ми та пропозиція­ми під час обгово­рення виступили голови всеукраїн­ських профспі­лок працівників: культури – Люд­мила Перелигіна, охорони здоров’я – Ві­кторія Коваль, соціаль­ної сфери – Володимир Тьоткін, заступник голови Профспілки працівників освіти і науки України Сергій Романюк та ін.

 

ЦІНОВІЙ ПОЛІТИЦІ – СПРАВЕДЛИВІСТЬ І ПРОЗОРІСТЬ

9 лютого відбулось засідання робочої групи задля напра­цювання Позиційного доку­менту щодо позиції профспі­лок з питань цінової політики.


Як інформує прес-центр ФПУ, вів засідання перший заступ­ник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голо­ви ФПУ Олександр Шубін, який за­значив, що для обговорення запропо­новано варіант, підготовлений фа­хівцями Федерації профспілок Укра­їни, з метою перетворення його у По­зиційний документ та досягнення консенсусу з головних принципових питань.

Під час обговорення наголошува­лось, що позиція профспілок щодо посилення державного контролю за цінами і тарифами на соціально важ­ливі товари та послуги залишається незмінною, принциповою та прозо­рою. Її неодноразово доводили до ві­дома Кабінету Міністрів, Верховної Ради України, парламентських дер­жавних колегіальних органів, мініс­терств та відомств. Ця позиція поля­гає в тому, щоб домагатися від Уряду та окремих міністерств і ві­домств:

– відкритості, прозорості, економіч­ної обґрунтованості при прийнятті урядових рішень, що можуть нега­тивно позначитися на рівні життя населення, конструктивного соці­ального діалогу при прийнятті соці­ально важливих рішень щодо тариф­ної політики на енергоносії та кому­нальні послуги й завчасного запро­вадження достатніх ефективних за­ходів з мінімізації негативних соці­альних наслідків для населення;

– збереження державного регулю­вання цін на соціально значущі това­ри та послуги, забезпечення їх ціно­вої доступності;

– забезпечення державної політики щодо мінімізації спекулятивних практик на споживчому ринку та за­провадження довгострокових стра­тегій стабільності цін і недопущен­ня споживчого ажіотажу; мотиву­вання оптимальної рентабельності виробників і обмеження (мініміза­ції) прибутковості посередників;

– недопущення розгляду Кабінетом Міністрів України проектів фінансо­вих планів підприємств паливно-енергетичної галузі без їх опрацю­вання галузевими профспілками;

– здійснення заходів щодо самоза­безпечення Україною природним га­зом і відмови від імпортованого газу задля поступового зниження ціни на природний газ, уже починаючи з опа­лювального сезону 2017–2018 років;

– сприяння розгляду Верховною Ра­дою України законопроектів за ре­єстр. № 5321 від 31.10.2016 та реєстр. № 2677 від 20.04.2015;

– забезпечення відкритості та пу­блічності результатів комплексних ґрунтовних перевірок щодо еконо­мічної обґрунтованості встановле­них тарифів на опалення та гаряче водопостачання, проведених протя­гом грудня 2016 – січня 2017 років в окремих регіонах України;

– співпраці з парламентськими фракціями задля підтримки ними законопроекту «Про внесення зміни до статті 16 Закону України «Про ціни і ціноутворення» щодо участі організацій громадянського суспіль­ства в державному регулюванні цін (реєстр. № 2677 від 20.04.2015), а також соціально значущих законопроектів.

 

«ПІДВИЩУВАТИ ПЕНСІЙНИЙ ВІК НАРАЗІ НЕМАЄ НЕОБХІДНОСТІ»

СПІЛЧАНИ ХМЕЛЬНИЧЧИНИ СОЛІДАРНІ З ГОЛОВОЮ ФПУ

З цікавістю прочитав коментар із перших вуст Голови Федерації профспілок України Григо­рія Осового «Підвищувати пенсійний вік на­разі немає необхідності» («Профспілкові ві­сті» № 5, 2 лютого 2017 року). Скажу без пе­ребільшення, коментар викликав неабиякий інтерес серед спілчан регіону, особливо лю­дей передпенсійного віку. Вони вдячні Феде­рації профспілок України й особливо її Голові, який докладає чималих зусиль для покра­щення пенсійного забезпечення в Україні.

З коментаря дізнаємо­ся, що в Україні меш­кають понад 12 млн громадян, які вже ви­йшли на пенсію. На превели­кий жаль, 90% з них отриму­ють пенсії в розмірі, що не дотягує навіть до прожитко­вого мінімуму (на листопад 2016 року – 2389 грн). Кіль­кість пенсіонерів в Україні на сьогодні перевищує кіль­кість легально працюючих. А в нашій державі, як відо­мо, основною є солідарна система Пенсійного фонду забезпечення, коли працюю­ча частина населення утри­мує тих, хто вже на пенсії. Тож було ухвалено рішення про поступове підвищення з 1 жовтня 2011 року пенсійно­го віку для жінок з 55 до 60 років (щорічно на 6 місяців). Пенсійний вік для чоловіків у 60 років було збережено, адже, за даними Держком­стату, тривалість їх життя в Україні стабільно залиша­ється нижчою на 10 років, ніж у жінок.

Дуже добре, що з огляду на це, Федерація профспілок України переконана, що нині в негайному підвищен­ні пенсійного віку для чоло­віків необхідності немає. Така думка й спілчан регіо­ну. Вони вдячні фахівцям апарату ФПУ за розрахун­ки, які підтверджують, що від збільшення пенсійного віку значного економічного ефекту не буде, а Пенсійний фонд не отримає додатко­вих фінансових надходжень у кількості, необхідній для погашення його дефіциту. А підвищення пенсійного віку може розглядатися лише виключно в зв’язку з фактором зростання трива­лості життя. Проблеми Пен­сійного фонду нині слід ви­рішувати насамперед шля­хом детінізації зайнятості, заробітної плати, підвищен­ня рівня оплати праці тощо.

У цьому переконався ще раз, перебуваючи в службо­вих справах у Волочисько­му, Хмельницькому та Яр­молинецькому районах. Під час спілкування з лідерами профспілок, спілчанами вони наголошували, що комплексний розвиток того чи іншого регіону, України загалом буде забезпечено владою там, де працюють підприємства, які надають робочі місця та гідну заро­бітну плату працівникам. Тоді зростуть надходження до бюджетів усіх рівнів та Пенсійного фонду.

Такої ж думки і голова профкому ДП «Новатор», що в м. Хмельницькому, Олександр Рижанський. А поки що падіння економіки України спонукає працез­датних громадян до актив­них пошуків кращої долі за кордоном, куди переважна кількість українців їдуть на сезонні заробітки, аби вижити.

Валерій МАРЦЕНЮК

18.02.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання