« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

МОРАТОРІЙ НА ПРОВЕДЕННЯ ПЕРЕВІРОК НЕ ПОШИРЮЄТЬСЯ НА ДЕРЖПРАЦІ!

МОРАТОРІЙ НА ПРОВЕДЕННЯ ПЕРЕВІРОК НЕ ПОШИРЮЄТЬСЯ НА ДЕРЖПРАЦІ!

1 січня 2017 року набрав чинності Закон України «Про тимчасові особливості здій­снення заходів державного нагляду (контро­лю) у сфері господарської діяльності» від 3 листопада 2016 року, яким до 31 грудня 2017 року встановлено мораторій на проведення відповідними органами планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

Як інформує Правова та тех­нічна інспекція праці, від­повідно до статті 6 Закону, його дія не поширюється на відносини, що виникають під час проведення заходів нагляду (контролю) Державною службою України з питань праці та її терито­ріальними органами. Отже, у 2017 році Держпраці та її територіальні органи без обмежень здійснювати­муть інспекційні перевірки додер­жання роботодавцями законодав­ства про працю та охорону праці.

Варто зауважити, що у прийнят­тя зазначеного Закону саме в такій редакції профспілки зробили свій внесок. Зокрема, 21 січня 2016 року Спільний представницький орган об’єднань профспілок звернувся до всіх парламентських фракцій у Вер­ховній Раді України з листом, у яко­му звернув увагу депутатського корпусу на те, що встановлення будь-якого мораторію на проведен­ня перевірок органами державного нагляду (контролю) у сфері праці призведе до прямого порушення норм конвенцій МОП № 81 про ін­спекцію праці в промисловості й торгівлі та № 129 про інспекцію пра­ці в сільському господарстві. Цими документами передбачено, що ін­спектори праці, забезпечені відпо­відними документами, які засвідчу­ють їхні повноваження, мають пра­во безперешкодно, без попереднього повідомлення і в будь-яку годину доби заходити на будь-яке підпри­ємство, що підлягає інспекції.

У зверненні до народних депута­тів СПО наголошував на тому, що дотримання вимог міжнародних актів має особливо важливе значен­ня в контексті виконання Україною своїх зобов’язань відповідно до Уго­ди про асоціацію з ЄС, а саме при­ведення національного законодав­ства у повну відповідність з норма­ми міжнародного права.

Про неприйнятність встановлен­ня мораторію на перевірки Держпраці представники профспілок та­кож зазначали на комітетських слуханнях на тему «Про реалізацію в Україні конвенцій МОП № 81 «Про інспекцію праці в промисловості й торгівлі» та № 129 «Про інспекцію праці в сільському господарстві», що відбулися у вересні 2016 року.

 

НАШІ ЗАРОБІТЧАНИ ЗА КОРДОНОМ: ЧИМ ДОПОМОЖЕ ЇМ ЩОЙНО СТВОРЕНА ПРОФСПІЛКА?

Днями в ІА «Укрінформ» відбулася прес-конференція на тему «Наші заробітчани за кордоном: чим допоможе їм щойно створена Міжгалузева профспілка українських працівників у Польщі?».

Голова Міжгалузевої профспілки україн­ських працівників у Польщі Юрій Карягін і його заступник Сусанна Ки­таєва розповіли журналіс­там про діяльність проф­спілки, спрямовану на за­хист прав наших співвітчиз­ників, що працюють у Поль­щі. За окремими даними, та­ких наразі близько 1 млн осіб, і тенденція до зростан­ня їх кількості зберігати­меться принаймні до кінця року. Профспілка допомагає у працевлаштуванні, обсто­юванні прав працівників на гідну зарплату та намага­ється, щоб українці працю­вали в Польщі на легальних умовах.

Юрій Карягін подякував Федерації профспілок України за надання постій­ної методичної та юридич­ної допомоги в діяльності очолюваної ним профспіл­ки, а також повідомив, що Міжгалузева профспілка українських працівників у Польщі має свої представ­ництва майже в усіх регіо­нах України і надає необ­хідні консультативні по­слуги тим, хто повернувся з Польщі на Батьківщину.


ЮРІЙ КАРЯГІН,
ГОЛОВА МІЖГАЛУЗЕВОЇ ПРОФСПІЛКИ УКРАЇНСЬКИХ ПРАЦІВНИКІВ У ПОЛЬЩІ:

«Потенціал у наших співвітчизників дуже ве­ликий, тому що вони отримують досвід роботи в сучасних економічних умовах європейських країн. Це може стати вагомими внеском у подаль­ший розвиток українського ринку товарів і послуг».


НОВІ ФОРМИ РОБОТИ СЛУЖБИ ЗАЙНЯТОСТІ

ПЛАН АНТИКРИЗОВИХ ДІЙ

Одним з перших кроків антикризових дій на рин­ку праці стане реорганізація Державної служби зайнятості. Це дозволить звільнити центри за­йнятості на місцях від адміністративних функцій та покращити швидкість і якість надання послуг, повідомляє відділ комунікації з громадськістю та ЗМІ Державної служби зайнятості.

За словами в. о. голови Державної служби зайнятос­ті Валерія Ярошенка, Держслужба спільно з Мін­соцполітики вже завершує розробку законопроек­ту щодо змін до законів України «Про зайнятість населення» та «Про загальнообов’язкове державне соці­альне страхування на випадок безробіття». Першочерго­вою зміною до законодавства є перегляд вимог до підхо­дящої роботи та посилення страхового принципу при призначенні допомоги по безробіттю. Такі кроки, наголо­сив Валерій Ярошенко, допоможуть оперативно запрова­дити системні зміни в роботі служби.

Держслужба зайнятості протягом 2016 року системно впроваджувала організаційні зміни та нові підходи до обслуговування клієнтів, що дало позитивні результа­ти: збільшилась кількість роботодавців, які отримували послуги служби, та кількість вакансій у її базі. У 2016 році кількість пропозицій роботодавців становила май­же 1 млн робочих місць.

У минулому році запроваджено новий регламент обслу­говування клієнтів служби, який сформовано в тому чис­лі виходячи з рекомендацій експертів МОП та ПРООН. Це дозволило скоротити середню тривалість пошуку ро­боти для населення майже на цілий тиждень, а також збільшити кількість осіб, які отримали робочі місця ще до набуття ними статусу безробітного.

Загалом за сприяння служби зайнятості протягом 2016 року отримали нову роботу 746 тис. українців, тоді як у 2015 році цей показник складав 716 тис.

НОВІ ФОРМИ РОБОТИ ДЕРЖСЛУЖБИ ЗАЙНЯТОСТІ:

– кожен шукач роботи отримав можливість дистанційного навчання та навчання онлайн за допомогою освітнього про­екту Prometheus;

– претенденти на нові робочі місця отримали можливість безкоштовно вивчати англійську мову;

– для стимулювання розвитку підприємництва спільно з міжнародними організаціями служба розробила та впрова­джує проект краудфандингової платформи, яка дозволяє майбутнім підприємцям проходити навчання та отримувати кошти на відкриття власної справи;

– запроваджено в роботу відеорезюме, онлайн-співбесіди та відеоревю вакансій, які полегшили процес пошуку роботи для людей, що проживають поблизу зони проведення АТО.

Крім того, на початку року запускається в роботу новий пор­тал служби, який дозволить користувачам отримувати час­тину послуг дистанційно.

  • КОМЕНТАР

Валерій ЯРОШЕНКО,

в. о. голови Державної служби зайнятості:

«Сьогодні ринок праці перебуває в досить складній ситуації, пов’язаній з економічною кри­зою. Впродовж тривалого часу ми проводили переговори з провідними світовими експертами з МОП, ПРООН та Світового банку щодо підви­щення ефективності роботи служби та виведення її на новий рі­вень надання послуг на ринку праці. Паралельно із запрова­дженням законодавчих змін служба зайнятості здійснює масш­табну реорганізацію структури, яка сьогодні перебуває на фі­нальній стадії реалізації. Буде зменшено кількість адміністратив­но-господарського персоналу центрів на місцях, але водночас збільшиться кількість співробітників, які безпосередньо обслуго­вують клієнтів служби, що неодмінно позначиться на якості сер­вісу. Адміністративні функції ми передаємо до обласних центрів, що звільнить центри на місцях від додаткового документообігу. Для мінімізації адміністративного навантаження та підвищення ефективності роботи центри реорганізуються у філії».

21.01.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання