« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ПРОФСПІЛКАМ – ПРАВО ЗАКОНОДАВЧОЇ ІНІЦІАТИВИ

ПРОФСПІЛКАМ – ПРАВО ЗАКОНОДАВЧОЇ ІНІЦІАТИВИ

На сьогодні із близько 8 млн офіційно працюючих члена­ми профспілок, які входять до лав Федерації профспі­лок України, є 6–7 млн осіб. Це більше, аніж членів усіх партій разом узятих по краї­ні. Проте, як відомо, на від­міну від політичних партій, ФПУ не має права законо­давчої ініціативи.

Відтак профспілкам усіх рів­нів регіонів України вкрай необхідно терміново запро­понувати народним обран­цям внести для розгляду на черго­вій сесії законопроект про надання права законодавчої ініціативи ФПУ задля прийняття важливих для сус­пільства та й загалом для держави рішень щодо підвищення матері­ального рівня життя людей, зняття напруги між роботодавцями та на­йманими працівниками.

Без сумніву, і гарант дотримання Конституції Президент України Пе­тро Порошенко, і всі представники сторін діалогу прагнуть побудувати міцну та заможну державу.

У статтях 24 і 36 Основного Зако­ну – Конституції України записано:

«Стаття 24. Не може бути приві­леїв чи обмежень за ознаками… по­літичних… та інших переконань… або іншими ознаками.

Стаття 36. Громадяни України мають право на свободу об’єднання у політичні партії та гро­мадські організації для здій­снення і захисту своїх прав і сво­бод та задоволення політичних, економічних, соціальних, куль­турних та інших інтересів.

Громадяни України мають право на участь у професійних спілках з метою захисту своїх тру­дових і соціально-економічних прав та інтересів…

Ніхто не може бути… обмежений у правах за належність чи неналеж­ність до політичних партій або гро­мадських організацій».

Отже, навіть Конституція Украї­ни визначає особливий статус про­фесійних спілок з-поміж інших гро­мадських організацій. Відтак саме професійні спілки мають користува­тися додатковими правами та повно­важеннями, а держава зобов’язана надати їм додаткові можливості для здійснення цих прав і повноважень.

Зокрема, слід законодавчо зобов’язати роботодавців укладати колективні угоди, а також передба­чити покарання за невиконання цього положення, затвердити типо­вий колективний договір, у якому передбачити юридичний статус профспілки у вирішенні трудових спорів, додаткові права членів профспілки у стосунках із робото­давцем, а саме: безумовне забезпе­чення реалізації права на працю, права залишатися чи набувати членства в тій чи іншій первинній організації навіть у випадку звіль­нення з роботи чи тимчасового без­робіття, забезпечити матеріальну підтримку діяльності профспілко­вих організацій як з боку роботодав­ця, так і з державного та місцевих бюджетів.

Сьогодні необхідно всіма способа­ми й методами домагатися від робо­тодавців та влади безумовного вико­нання чинного трудового законодав­ства України і Конституції, вимага­ти адміністративного й криміналь­ного покарання відповідних посадо­вих осіб за порушення прав людини з категорії найманих працівників, пенсіонерів і безробітних, відшкоду­вання їм матеріальних збитків.

Хто дав право державі роками не виконувати положення законів України і Конституції щодо індек­сації заробітної плати і пенсій? Хто дав право запроваджувати податки на пенсії, які не є доходами фізич­них осіб, а лише соціальною допо­могою, яка надається із суспільних коштів? Хто і на якій підставі при­своїв собі право виплачувати сус­пільні (бюджетні) кошти не спожи­вачеві, а безпосередньо надавачу комунальних послуг, на які вста­новлено відверто завищені (порів­няно з матеріальними можливостя­ми переважної більшості домогос­подарств) тарифи? Як розраховуєть­ся «споживчий кошик», якщо він у працюючої людини у рази дешев­ший, аніж у тих, хто утримується в місцях позбавлення волі?

Дайте людині можливість заро­бити на прожиття і собі, і своєму ближньому, який потребує допо­моги! Такі вимоги і гасла повинні сьогодні нести на своїх транспа­рантах профспілки, бо саме вони і тільки вони, на відміну від політич­них партій та інших громадських організацій, мають право і зобов’язані виступати від імені всього трудового народу.

Ми підтримуємо зусилля ФПУ в боротьбі за перегляд встановлених непосильних тарифів на послуги з централізованого опалення й поста­чання гарячої води для населення, підняття ціни на природній газ.

Профспілки засуджують можно­владців, які не хочуть чути голосу мільйонів трудівників, тих, що на­кладають табу на вільну думку під час засідання Уряду.

З повагою

Олександр СІТАР,

голова Вінницької обласної профспілки машинометалобудівного комплексу та суб’єктів різних форм власності і підприємництва

 

 

БЮДЖЕТ–2017: ПРОФСПІЛКОВІ ПРОПОЗИЦІЇ

У рамках соціального діалогу та відповідно до Порядку участі представників сторін со­ціального діалогу у формуванні бюджетної політики (затверджений Президією Націо­нальної тристоронньої соціально-економіч­ної ради) СПО об’єднань профспілок на­правило до Міністерства фінансів пропози­ції до проекту Державного бюджету Украї­ни на 2017 рік.

Як повідомляє Де­партамент захисту соціально-еконо­мічних прав, ці пропозиції стосуються со­ціально значущих аспек­тів головного кошторису країни, таких як оплата праці, зайнятість, соціаль­ний захист, охорона праці, спрямованих на забезпе­чення посилення соціаль­ного захисту, поліпшення добробуту населення.

Серед ключових профспіл­кових пропозицій:

– встановлення на 2017 рік розміру прожиткового мі­німуму на рівні фактично­го прожиткового мініму­му, а для працездатних – з урахуванням податків, обов’язкових зборів та вне­сків або на основі актуалі­зованих наборів продуктів харчування, непродоволь­чих товарів і послуг;

– встановлення у 2017 році розміру мінімальної зарплати на рівні не нижче фактичного розміру про­житкового мінімуму для працездатних осіб з ураху­ванням податків, обов’язкових зборів та внесків;

– встановлення розміру по­садового окладу (тарифної ставки) працівника I та­рифного розряду, який ви­користовується для форму­вання посадових окладів (тарифних ставок) праців­ників усіх тарифних розря­дів «Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та орга­нізацій окремих галузей бюджетної сфери» на рівні, що перевищує розмір міні­мальної заробітної плати;

– запровадження етапності зростання посадових окла­дів спеціалістів державної служби, визначеної Зако­ном України від 10.12.2015 «Про державну службу»;

– дотримання гарантій щодо проведення індекса­ції грошових доходів насе­лення у повному обсязі та забезпечення відповідних джерел коштів у бюджетах усіх рівнів;

– забезпечення фінансуван­ня в повному обсязі заходів для реалізації державної політики зайнятості насе­лення, у тому числі вну­трішньо переміщених осіб, підтримку та розвиток вітчизняного виробництва.

З метою забезпечення кон­структивного соціального діалогу СПО об’єднань профспілок звернувся до Міністерства фінансів, на­полягаючи на розгляді від­повідних пропозицій у рамках роботи постійної тристоронньої робочої гру­пи з питань проведення консультацій на всіх стаді­ях бюджетного процесу.

Крім того, за підтримкою профспілкових пропозицій до проекту Державного бю­джету України на 2017 рік Голова СПО об’єднань профспілок Григорій Осо­вий звернувся до Міністер­ства соціальної політики України.

З пропозиціями СПО ОП до проекту Держбюджету України на 2017 рік можна ознайомитися на офіційному сайті ФПУ fpsu.org.ua.

 

30.07.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання