« на головну 27.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Профпанорама

ЛЮДИНА ПРАЦІ НЕ МОЖЕ БУТИ БІДНОЮ!

ЛЮДИНА ПРАЦІ НЕ МОЖЕ БУТИ БІДНОЮ!

«Людина праці не може бути бідною» – під таким гаслом 15 травня відбувся щорічний велопробіг серед профспілкової молоді Харкова. Ініціатором та організатором акції виступила Молодіжна рада Об’єднання профспілок Харківської області за підтримки організації «Вело-Харків».

Учасники велопробі­гу порушили пи­тання щодо забез­печення гідної і своєчасної оплати праці, зокрема стосовно встанов­лення мінімальних дер­жавних гарантій з оплати праці для працездатного населення на рівні про­житкового мінімуму, що­річної індексації заробіт­ної плати, перегляду вміс­ту споживчого кошика. З огляду на пріоритетність цієї проблеми, Молодіжна рада ОПХО усіма можли­вими мирними способами намагається привернути увагу державних органів, суспільства та ЗМІ до цієї надзвичайно важливої проблеми.

Гідна праця має почи­натися, супроводжувати­ся і завершуватися як про­цес не менш гідною оплатою.

Цього року вело­пробіг прово­диться вдруге і викликав чи­малий інтерес серед проф­спілкової мо­лоді, однак через дощову погоду багато хто не зміг взяти участь у заході.

Велопробіг–2016 мав низку відміннос­тей від свого торішнього побратима. По-перше, дис­танція була збільшена з торішніх трьох до двадця­ти двох кілометрів; по-друге, цьогоріч захід було погоджено з Харківською міською радою; по-третє, велопробіг проходив не по велодоріжці, а по проїж­джій частині з виділен­ням окремої смуги, де по всій дистанції учасників велопробігу супроводжу­вала нова поліція.

Загалом у велопробігу взяли участь 30 учасників від молодіжних рад член­ських організацій ОПХО віком від 18 до 35 років.

Після закінчення вело­пробігу в парку ім. Горько­го відбулися спеціально підготовлені змагання, пе­реможців яких було наго­роджено грамотами.

Закінчуючи короткий зріз цього заходу, хотіло­ся б іще раз наголосити на тематиці велопробігу: лю­дина праці не може бути бідною і додати, що у нинішніх реаліях ак­туальні питання трудівників не­можливо виріши­т и б е з ро з в’язання про­блем суспіль­ства, а це, у свою чергу, неможли­во без активної участі трудящих. Об’єднання зусиль молодіжних та гро­мадських організацій, насамперед профспілок, дасть змогу посилити контроль суспільства за дотриманням прав люди­ни праці.

Роман АРТЕМЕНКО,

голова Молодіжної ради ОПХО

 

СІМ НАЙБІЛЬШ ПРИНЦИПОВИХ ПРОБЛЕМ В ОПЛАТІ ПРАЦІ

Ці проблеми у геометричній прогресії загострюються та ускладнюються в умовах економічної кризи і війни.

1. Відставання мінімальної заробітної плати від прожиткового мінімуму.

2. Низька заробітна плата, яка гальмує процес відтворення робочої сили.

3. Слабка залежність розмірів оплати праці від фактичного трудового внеску працівни­ка, стримуючи його мотивацію на продуктивну та якісну працю.

4. Затримки з виплатою зарплати.

5. Необґрунтовано висока диференціація в оплаті праці.

6. Низька частка оплати праці в сукупному доході працівника.

7. Недосконалість або відсутність механізмів формування фондів оплати праці на підприємствах.

 

ПІДПИСАНО ГАЛУЗЕВУ УГОДУ

Колективні переговори сторін соціального діалогу на галузевому рівні 20 травня завер­шилися підписанням Галузевої угоди на 2016−2018 роки між Міністерством соціальної політики України та профспілками працівни­ків соціальної сфери і працівників державних установ України.

Як повідомляє Профспілка працівників соціальної сфе­ри України, Галузеву угоду підписали: від Міністер­ства соціальної політики України – міністр Андрій Рева, від Профспілки працівників соціальної сфери України – Володимир Тьоткін, від Профспілки працівників дер­жавних установ України – Юрій Піжук.

Угоду підготовлено з дотриманням міжнародних норм, зокре­ма конвенцій Міжнародної організації праці та Європейської соціальної хартії (переглянутої). Документ містить спільні до­мовленості, взаємні зобов’язання, а також рекомендації сторо­нам колективних договорів. Норми і положення Угоди спрямо­вані на створення умов для стабільної діяльності та розвитку галузі; забезпечення гарантій зайнятості працівникам; удоско­налення організації та оплати праці; створення безпечних і не­шкідливих умов праці; забезпечення соціальних гарантій та посилення соціального захисту працівників соціальної сфери і державних установ соціальної сфери; підвищення професійно­го рівня та престижності праці соціального працівника; заходи із запобігання трудовим конфліктам.

 

МОЛОДЬ ЗДОБУВАЄ ПРАВОВІ ЗНАННЯ

У рамках семінару-навчання з питань дотри­мання норм трудового законодавства відбуло­ся засідання Молодіжної ради Херсонської обласної організації профспілки працівників державних установ України.

На чергове засідання Ради молоді профспілкові лідери зібралися оновленим складом делегованих представ­ників від районних та первинних профспілкових орга­нізацій. Привітала присутніх голова Херсонської об­ласної організації профспілки працівників державних установ України Людмила Татаринова, яка наголосила, що ефектив­ність та дієвість профспілок залежить, зокрема, від активної позиції молоді, поєднання досвіду та нових креативних ідей, прагнення разом працювати для захисту прав спілчан.

Члени Молодіжної ради зустрілись із заступником керівника Правової та технічної інспекцій праці, головним правовим ін­спектором праці ФПУ Іриною Сидоряк, яка розповіла про пра­вові аспекти реалізації молодіжної політики у профспілці, важ­ливість системного захисту прав працівників в організації, а також статутної діяльності, організаційно-діловодної роботи, навчання, юридичної грамотності. Особливий наголос фахі­вець ФПУ зробила на важливості колдоговірної роботи і на практичних прикладах розповіла, як профспілковці можуть обстоювати права спілчан.

Оксана ГУЗЬ,

голова Молодіжної ради

Херсонської обласної організації Профспілки

працівників державних установ України

28.05.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання