« на головну 02.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ЧИ ЗМОЖЕ УКРАЇНСЬКА ВЛАДА ВИРІШИТИ НЕГЕОМЕТРИЧНУ ЗАДАЧУ ПРО ДВІ ПРЯМІ, ЯКІ ЧОМУСЬ НЕ ПЕРЕТИНАЮТЬСЯ?

ЧИ ЗМОЖЕ УКРАЇНСЬКА ВЛАДА ВИРІШИТИ НЕГЕОМЕТРИЧНУ ЗАДАЧУ ПРО ДВІ ПРЯМІ, ЯКІ ЧОМУСЬ НЕ ПЕРЕТИНАЮТЬСЯ?

«Ще донедавна невідо­ма світу українка Ма­рина В’язовська розв’язала геометрич­ну задачу, над якою на­уковці билися понад 400 років. Чи зможе українська влада вирі­шити негеометричну задачу про дві прямі, які чомусь не перети­наються? Йдеться про власну внутрішню по­літику і курс на євроін­теграцію.

Це метафоричне порівняння спало на думку вчергове, коли Верховна Рада під тиском правлячої політичної сили 19 липня ц.р. прого­лосувала за проєкт закону № 5371, який профспілки охарактеризували як «рабський» і наполегливо домага­лися його відкликання впродовж останніх півтора року. Також щодо його неприйнятності й порушення міжнародних трудових норм говори­ли вітчизняні експерти і провідні у сфері праці міжнародні інститути, зокрема Міжнародна організація праці.

Коли надавали статус кандидата в члени ЄС Україні в Брюсселі, нагада­ли українській владі щодо необхідності дотримання зобов’язань за Угодою про асоціацію, зокрема щодо забезпечення прав лю­дини, в тому числі непогіршення умов у сфері праці на догоду економічним привілеям (стаття 429 Угоди). Відверто було сказано, що вирішальним під час прийняття рішення про кандидатство в ЄС було визнання заслуги саме звичайних українців, які із зброєю в руках захи­щають світ від російського тоталітаризму, а деякі реформи так і залишаються обіцянкою. Здавалося б, що ще і кому треба доводити. Відтак, 259 голосів «за» проєкт зако­ну – це серйозний виклик не тільки найманим працівникам, яких зага­няють в «рабські» умови праці, а й ігнорування всіх інших застережень щодо експерименту в трудових відносинах, та ще й в період воєнного стану, коли людям і так важко жити. Втрачено близько 5 млн робочих місць, у сотень тисяч людей зруйновано житло, відбувається падіння зарплат на фоні різкого зро­стання цін, мільйони українців ста­ли вимушеними переселенцями. Тобто є, чим займатися політикам і владі.

Напевно, ніхто вже не дивується «рукотворній» діяльності більшості в парламенті. Стосовно нинішньої лібералізації трудових відносин потрібно згадати, що було обіцяно в період виборчої компанії 2019 року на «сходках» бізнесу, переважно іноземного походження, в обмін на його підтримку кандидатів нині правлячої політичної сили – «трохи дискримінувати працівників». Так публічно запевнила зібрання Галина Третьякова, і вона ні на йоту не відступила від обіцяного. Законопроєкт 5371 – це спільний витвір з лібералізатором Міхаелем Саакашвілі, освячений на початку 2021 року на високому рівні на Банковій, і «торпеда» рішуче взялася за справу. Не зупинили цього відчайдушного пориву ні масові про­тести профспілок, ні застереження Міжнародної організації праці і спецдоповіді ООН, ні заклики європейських структур поважати права працюючої людини, якщо є прагнення членства в ЄС. І навіть війна! Це вже «клініка», кажуть люди, вкотре пропонуючи підписати петицію про недовіру депутатці Галині Третьяковій. Прикро, що на це повелися стільки депутатів, даю­чи голос на підтримку антитрудово­го «кріпосного» законопроєкту. Практично не лишаючи сумнівів у роботящих працездатних громадян залишатися в Україні чи переміщатися далі до країн ЄС, де трудові права гарантовано держа­вою, а оплата є в рази більшою. А це вже питання економічної і соціальної безпеки. Внаслідок по­дальшого вимивання трудових ресурсів обвалиться пенсійна систе­ма й буде підірвана спроможність влади реалізувати амбітні плани повоєнної відбудови держави, якщо не буде кому... Чи розуміють це на Банковій, стане скоро відомо, адже тепер Президент України Володи­мир Зеленський має прийняти рішення підписати чи повернути в парламент законопроєкт».

02.09.2022



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання