« на головну 24.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я І БЕЗПЕКА НА РОБОЧИХ МІСЦЯХ – ОСНОВОПОЛОЖНЕ ПРАВО У СВІТІ ПРАЦІ

ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я І БЕЗПЕКА НА РОБОЧИХ МІСЦЯХ – ОСНОВОПОЛОЖНЕ ПРАВО У СВІТІ ПРАЦІ

Ц ими днями в Женеві проходить 109-та сесія вищого керівного фо­руму Міжнародної ор­ганізації праці – Між­народної конференції праці.

Щорічно на сесію «всесвітньо­го парламенту праці» збираються понад 5 тис. делегатів від урядів, працівників та роботодавців зі 187 держав-членів МОП.

У конференції бере участь офі­ційна тристороння делегація України, до складу якої входять представники Уряду, організацій роботодавців та трудящих.

Трудящих України на міжна­родній конференції представляє Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, який 10 червня виступив перед її делега­тами. У своєму виступі він зазна­чив, що незважаючи на повсюд­ний початок вакцинації від COVID-19, вірус ще довго буде впливати на життя людей. У зв’язку з цим українські проф­спілки підтримують заклик ліка­рів, глобальних профспілок і по­літиків терміново відмовитися від патентів щодо вакцин, тера­певтичних засобів і технологій, призначених для боротьби з COVID-19, а «Групі G-20» забезпе­чити ресурси для нарощування виробничого потенціалу, вакци­нації та тестування. Такий жест доброї волі став би переконливим підтвердженням міжнародної со­лідарності і гарантії, що «ніхто не залишиться позаду». Адже Програми COVAX недостатньо для імунізації всього населення і запобігання пандемії в майбут­ньому. У глобалізованому світі ніхто не може бути в безпеці, поки всі не будуть в безпеці.

У зв’язку з цим Григорій Осо­вий наголосив, що в Україні го­товність протистояти пандемії була підірвана роками недофі­нансування і кадрового дефіциту в громадському секторі охорони здоров’я. Сьогодні країна з 42-мільйонним населенням ледь справляється з вкрай загрозли­вою санепідеміологічною ситуа­цією. «Покищо немає всебічного глибокого аналізу довгостроко­вих соціальних наслідків корона­вірусної пандемії. Але цілком очевидно, що багаті країни, зо­крема США, Китай, країни Євро­союзу, які мобілізували на подо­лання кризи трильйони доларів, раніше і з меншими затратами вийдуть з неї. А країни, що розви­ваються, та їх населення будуть довше і болючіше долати панде­мію, – зазначив Голова ФПУ. – В умовах, що склалися, МВФ та інші кредитори могли б послаби­ти фінансові вимоги до держави, не застосовувати цільові показ­ники боргу та дефіциту, відстро­чити повернення платежів, щоб вивільнені кошти можна було б спрямувати на придбання вакцин і постковідне відновлення еконо­міки. А не заганяти Україну в ще більшу боргову яму».

Світова спільнота має вимага­ти, щоб економіка кожної країни краще працювала на людей, які там живуть. Уряди повинні, наре­шті, продемонструвати рішу­чість у розслідуванні випадків ухилення від сплати податків і переказу коштів у «офшорні гава­ні». Перерозподіл прибутку – це глобальна бізнес-модель, яка ци­нічно дозволяє збагачуватися за рахунок інших, навіть попри пан­демію. «Профспілки України, – наголосив очільник ФПУ, – вкрай занепокоєні тим, що в цей склад­ний кризовий час Уряд і парла­мент прагнуть обмежити трудові й профспілкові права працівни­ків. Пропоновані один за одним законопроєкти можуть зруйнува­ти систему колективних перего­ворів і перевести працівників на індивідуальні трудові контракти. Деякі підприємці назвали це «до­рогою до свободи». Однак, самі працівники вважають, що це «шлях у трудове рабство». Під ви­глядом реформ будуються плани щодо мінімізації соціальних норм і контролю за їх дотриман­ням. Це суперечить ратифікова­ним Україною конвенціям МОП, зокрема №№ 87, 98 102, 117, 131. З такими реформами профспілки не можуть погодитися».

Сьогодні саме час усім сторо­нам соціального діалогу винести уроки з пандемії і не повторюва­ти помилок, що призвели до руй­нування системи охорони здоров’я та соціального захисту людей.

Закінчуючи свій виступ, Голо­ва ФПУ заявив, що українські профспілки поділяють позицію делегатів, які пропонують відне­сти охорону здоров’я і безпеки на робочих місцях до основополож­них прав у світі праці, й запропо­нував терміново розпочати підго­товку відповідної конвенції, щоб прийняти її на наступній конфе­ренції.

Конференція триватиме до 19 червня.

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

17.07.2021



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання