« на головну 29.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ОХОРОНА ПРАЦІ – ОСНОВОПОЛОЖНЕ ПРАВО ЛЮДИНИ

ОХОРОНА ПРАЦІ – ОСНОВОПОЛОЖНЕ ПРАВО ЛЮДИНИ

П ровідні світові екс­перти в галузі охо­рони праці закли­кали Міжнародну організацію праці визначити охорону праці од­ним з основоположних прав напередодні обговорення цього питання в Адміністра­тивній раді МОП.

Профспілки закликають учасників Конференції МОП, що відбудеться у червні 2021 року, підвищити статус охоро­ни праці до найвищого рівня міжнародних трудових стан­дартів, тим самим посиливши відповідальність урядів та ро­ботодавців за порятунок жит­тів на виробництві та сприяю­чи більшій кількості ратифіка­цій життєво важливих конвен­цій з охорони праці.

Це відповідало б зобов’язанням у Декларації століття МОП 2019 року, яку одноголос­но прийняли уряди, працівни­ки та роботодавці, щодо забез­печення охорони праці всіх працівників.

Колегіум Рамацціні, про­відний незалежний міжнарод­ний орган експертів з питань медицини праці та навколиш­нього середовища, закликав МОП терміново виконати рі­шення Міжнародної конферен­ції праці 2019 року, в ідеалі – на Конференції 2021 року.

Колегіум Рамацціні зазна­чив: «Щороку сотні мільйонів людей зазнають шкоди через свою роботу. Мільйони вмира­ють. Цим смертям можна запо­бігти, але лише в тому випад­ку, якщо захисту працівників від виробничих ризиків нада­ється найвищий пріоритет, а здоров’я та безпека працівника визнані основним правом лю­дини. МОП повинна діяти за найпершої нагоди, щоб визна­ти охорону праці основополож­ним правом у світі праці».

Нік Пол, керівник Товари­ства медицини праці, всесвіт­ньої професійної організації лікарів з гігієни праці із штаб- квартирою у Великобританії, зазначив: «Товариство медици­ни праці рішуче підтримує ви­знання охорони праці осново­положним правом МОП на ро­бочих місцях. Ми закликаємо Адміністративну раду МОП оперативно діяти на виконан­ня рішення Столітньої конфе­ренції МОП (108-ма сесія) 2019 року з метою включення в по­рядок денний Міжнародної конференції праці 2021 року пи­тання визнання охорони праці основоположним правом у сві­ті праці».

  • ПРЯМА МОВА

Шаран Барроу,

генеральний секретар Міжнародної конфедерації профспілок:

«Уряди та роботодавці повинні прислухатися до цих провідних експертних організацій. Занадто довго захист працівників від ви­робничого травматизму та про­фесійних хвороб мав нижчий ста­тус порівняно з іншими основни­ми правами на робочих місцях. Деякі роботодавці і навіть деякі уряди, здається, думають, що ви­трати на ведення бізнесу можна зменшити за рахунок життя пра­цівників. Надання належного правового статусу охороні праці дозволить виправити історичну помилку й активізує зусилля з метою встановлення контролю за поширенням пандемії COVID-19».

 

ПЕРЕДБАЧАТИ, ГОТУВАТИСЯ ТА РЕАГУВАТИ НА КРИЗИ

ІНВЕСТУЙМО ЗАРАЗ У СТІЙКІ СИСТЕМИ БЗР

Ч е р е з пандемію COVID - 19 уряди країн, роботодавці, праців­ники та населення в цілому зіткнулися з безпрецедентними виклика­ми, пов’язаними з вірусом SARS - CoV - 2, та численними на­слідками, які він спричинив у сфері праці. Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі буде присвячено стратегіям зміцнення національних сис­тем безпеки та здоров’я на ро­боті (БЗР), спрямованим на по­силення життєстійкості та протидії нинішнім і майбут­нім кризам з урахуванням ви­несених уроків і набутого до­свіду у сфері праці.

З того часу, як на початку 2020 року пандемія COVID-19 пе­ретворилася на кризу світового масштабу, вона значно вплину­ла на всі сфери життя. Пандемія торкнулася майже кожного ас­пекту світу праці – від ризику передання вірусу на робочих місцях до ризиків щодо БЗР, що виникли внаслідок ужиття захо­дів з ослаблення поширення ві­русу. Зміщення в бік нових форм організації праці, зокрема масштабний перехід на дистан­ційну роботу, створило багато можливостей для працівників, але викликало потенційні ризи­ки щодо БЗР, зокрема психосоці­альні та ризики насильства.

У 2021 році Всесвітній день без­пеки та здоров’я на роботі присвя­чено залученню потенціалу еле­ментів системи БЗР, визначених у Конвенції № 187 про основи, що сприяють безпеці та здоров’ю на роботі (2006 р.). У доповіді до Всесвітнього дня висвітлено питан­ня про те, як нинішня криза де­монструє важливість зміцнення систем БЗР, включно із служба­ми безпеки й охорони здоров’я на роботі, як на національному рів­ні, так і на рівні підприємств.

МОП скористається цією мож­ливістю для покращення обізна­ності та стимулювання діалогу щодо важливості створення стій­ких систем БЗР та інвестування коштів у них, для чого буде ви­світлено як регіональні, так і на­ціональні приклади зменшення і упередження поширення COVID-19 на робочому місці.

ДЕПАРТАМЕНТ ОХОРОНИ ПРАЦІ АПАРАТУ ФПУ

 

28 КВІТНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ОХОРОНИ ПРАЦІ

В ідповідно до Указу Президента України від 18 серпня 2006 року, щороку 28 квіт­ня у Всесвітній день охорони праці в Україні та­кож відзначається ця дата. І ось уже другий рік поспіль в умовах карантину, спричине­ного пандемією COVID - 19 .

У зв’язку з обставинами, що склалися, за пропозицією МОП, девіз цього заходу у 2021 році та­кож відповідає викликам сього­дення: «Передбачати, готувати­ся та реагувати на кризи – інвес­туймо зараз у стійкі системи безпеки та здоров’я на роботі».

Через пандемію роботодавці, працівники та населення в ціло­му зіткнулися з безпрецедент­ними викликами, пов’язаними з поширенням вірусу та числен­ними наслідками, які він спри­чинив у сфері праці. Пандемія перетворилася на кризу світово­го масштабу, суттєво вплинула на всі сфери життя і торкнулася кожного аспекту праці – від ри­зику передання вірусу на робо­чих місцях до ризиків щодо без­пеки та здоров’я на роботі.

Державною службою України з питань праці підготовлено План заходів з відзначення Дня охорони праці в Україні. Протя­гом тижня, що передує 28 квіт­ня, передбачено різноманітні онлайн конференції, проведен­ня інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо безпеки праці, відкритих уроків, лекцій, проведення на підприємствах різних тематичних консульта­цій, конкурсів, у тому числі кон­курсу дитячого малюнка «Охо­рона праці очима дітей».

Президія Дніпропетровсько­го обласного об’єднання проф­спілок закликає профспілкові організації, роботодавців, тру­дові колективи взяти активну участь у заходах, що буде пози­тивним внеском у популяриза­цію охорони праці та поширен­ня знань з цих питань.

Одночасно закликаємо учасни­ків заходів неухильно дотримува­тись всіх карантинних обмежень, передбачених органами влади, та користуватись засобами захисту.

ПРЕЗИДІЯ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОГО ОБЛАСНОГО ОБ’ЄДНАННЯ ПРОФСПІЛОК

 


ПІДПИСАНО ДЕКЛАРАЦІЮ ПРО БЕЗПЕЧНІ РОБОЧІ МІСЦЯ

15 квітня у м. Киє ві між Профспілкою працівників будівництва та промисло­вості будівельних матеріалів України і Будівельною пала­тою України укладено Де­кларацію про безпечні робо ­чі місця.

Свої підписи під докумен­том поставили голова Профспілки працівників бу­дівництва та промисловос­ті будівельних матеріалів України Василь Андреєв і президент Будівельної па­лати України Петро Шилюк.

У тексті Декларації зазна­чено: «Разом ми заявляє­мо про нашу спільну пози­цію щодо політики безпеч­них робочих місць. Робота не повинна коштувати пра­цівникам здоров’я або життя. Співпраця профспілок та ро­ботодавців сприятиме досяг­ненню спільних цілей в охо­роні праці».

ФЕДЕРАЦІЯ ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ

25.04.2021



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання