« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Кошторис країни має бути соціально спрямованим

Кошторис країни має бути соціально спрямованим

Наразі постає необхідність у консолідації зусиль профспілок усіх рівнів у боротьбі за формування оптимальної соціальної складової Держбюджету України на 2020 рік, захист трудових прав праців­ників у новій редакції Трудового кодексу, віднов­лення права працівників на страйк, належне забез­печення принципів гідної праці та впровадження в Україні європейських норм життя. Про це йшлося на засіданні Президії Федерації профспілок Украї­ни 3 жовтня у столичному Будинку профспілок.


ПРОПОЗИЦІЇ ТА ЗАУВАЖЕННЯ ДО ПРОЕКТУ ДЕРЖБЮДЖЕТУ–2020

Розпочалося засідання з розгля­ду надважливого питання щодо проекту головного кошторису кра­їни на 2020 рік та заходів із забез­печення врахування в ньому проф­спілкових пропозицій.

Варто зазначити, що задля за­безпечення формування опти­мальної соціальної складової Дер­жавного бюджету України на 2020 рік пропозиції ФПУ у серпні ц.р. та повторно у вересні було надіслано Кабінету Міністрів, Міністерству фінансів, центральним органам виконавчої влади, НТСЕР та СПО роботодавців.

За наполяганням профспілок, 12 вересня відбулася зустріч у Мі­ністерстві фінансів з обговорен­ня проекту Держбюджету–2020 і можливостей врахування в ньо­му пропозицій сторін соціально­го діалогу.

Однак, Уряд вніс на розгляд до Верховної Ради проект Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (реєстр. № 2000 від 15 вересня 2019 року) без ураху­вання пропозицій профспілок.

Профспілки переконані, що го­ловний кошторис країни має бути соціально спрямованим, забезпечу­вати належне фінансування галу­зей, які визначено пріоритетними та які є надважливими для економі­ки України (освіта, охорона здоров’я, вугільна промисловість тощо), що, у свою чергу, сприятиме збереженню існуючих та створен­ню гідних робочих місць, справед­ливому розподілу результатів пра­ці, забезпеченню своєчасної випла­ти заробітної плати та ліквідації зарплатних боргів на державних підприємствах і в бюджетній сфері, підвищенню рівня життя громадян.

Як повідомив заступник Голови ФПУ Олександр Шубін, профспіл­кові постатейні пропозиції та за­уваження було направлено комі­тетам Верховної Ради України з питань бюджету, а також з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, кожному народно­му депутату України, профільним міністерствам та відомствам, а відповідним департаментам Мін­фіну доручено провести робочі зу­стрічі з профспілками з метою об­говорення соціальних параметрів державного бюджету, а отже, ро­бота в цьому напрямі не припиня­тиметься.

ЗВУЖЕННЯ ТРУДОВИХ ПРАВ Є НЕПРИПУСТИМИМ

Верховною Радою України ІХ скликання не рекомендовано до включення до порядку денного другої сесії проекту Трудового ко­дексу України (реєстр. № 0955), який було напрацьовано спільно з представниками Уряду, профспі­лок, роботодавців, науковців у га­лузі трудового права. Проект пройшов експертизу Міжнародно­го бюро праці щодо відповідності його положень міжнародним нор­мам і стандартам та був прийня­тий парламентом попереднього скликання в першому читанні.


Натомість голова Комітету Вер­ховної Ради з питань соціальної політики і захисту прав ветеранів Галина Третьякова анонсувала створення нового проекту Трудо­вого кодексу, над яким працює її комітет.

У зв’язку з цим Президія Федера­ції професійних спілок України схвалила Заяву щодо проекту Трудового кодексу України, в якій висунула вимоги до законодавців забезпечити процес розробки нової редакції Трудового кодексу шляхом широкого обговорення з профспілками, роботодавцями, експертним середовищем, грома­дянським суспільством з урахуван­ням міжнародних стандартів та провідної європейської практики.

«ПЕРЕЗАВАНТАЖЕННЯ» МОЛОДІЖНОЇ ПОЛІТИКИ

З метою «перезавантаження» мо­лодіжної політики профспілок та перетворення Молодіжної ради ФПУ на активну й ефективну струк­туру, що здатна оперативно реагу­вати на вимоги часу та генерувати ідеї, виховувати лідерів, єднати мо­лодих профспілковців з різних га­лузей і регіонів, у квітні 2019 року відбулося оновлення її складу. За­галом 50 осіб делеговано всеукраїн­ськими профспілками та територі­альними профоб’єднаннями до складу Молодіжної ради, її головою було обрано голову Чернігівської обласної організації профспілки працівників АПК, голову Молодіж­ної ради профспілки Володимира Вороха. (Окреме інтерв`ю з Володи­миром Ворохом читайте на стор. 7.) У виступах присутніх зазначалося, що молодіжна політика є одним з пріоритетів діяльності ФПУ, її членських організацій у сучасних умовах. А тому варто залучати мо­лодь до активної реалізації проек­тів впровадження сучасних інфор­маційних технологій у діяльність профспілок, використання іннова­ційних методів мотивації профспіл­кового членства та модернізації профспілкового руху.

На засіданні також було схвале­но Заяву Президії ФПУ з нагоди відзначення Всесвітнього дня дій за гідну працю; обговорено питан­ня взаємодії з органами державної влади; підбито підсумки навчання профспілкових працівників і ак­тивістів у 2018/2019 навчальному році та визначено завдання на 2019/2020 навчальний рік; розгля­нуто низку організаційних пи­тань, а також питань управління майновим комплексом ФПУ.

ОЛЕНА ОВЕРЧУК, «ПВ»

ФОТО ПРЕС-ЦЕНТРУ ФПУ

  • До теми

У Заяві Федерації профспілок України щодо проекту Трудо­вого кодексу України наголо­шується:

«Профспілки протягом багатьох років боролися за новий Трудо­вий кодекс, який би не підри­вав, а зміцнював можливості трудящих у соціально-трудових відносинах з роботодавцем у правовій і соціальній державі, якою є Україна.

Своїх переконань ми змінювати не збираємося. Федерація профспілок України стоїть на позиціях категоричного непри­йняття в трудовому законодав­стві так званого «ліберального» підходу, зокрема щодо прийман­ня на роботу без оформлення, звільнення – без попередження, погодження з профспілками і виплати компенсації. ФПУ проти унормування взаємовідносин між роботодавцями і працівни­ками, коли нібито «рівні» для сторін умови зводяться до по­вного позбавлення працівника можливостей захиститися само­стійно або через профспілку нормами справедливого закону, а подальше змагання в «спра­ведливих» судах буде з наперед відомим негативним для людини результатом.

Фінансове процвітання бізнесу за рахунок закріпачення й об­бирання найманих працівників – це шлях від правової держави, від Європи, від демократії, шлях у нікуди.

Ми не проти осучаснення норм Трудового кодексу і можемо до­лучитися до розробки цього до­кумента. Усі українські проф­спілки готові відстоювати діючі трудові права працівників як здобуток багатьох поколінь тру­дящих і надалі розвивати їх у рамках державних реформ. Такі право й обов’язок профспілок передбачені Конституцією та законодавством України».

18.10.2019



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання