« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Майбутнє сфери праці: як його покращити?

Майбутнє сфери праці: як його покращити?

Міжнародне співтовари­ство, і насамперед світ праці, цьогоріч широ­ко відзначають 100-річчя Міжнародної організації праці – єдиної тристорон­ньої структури ООН, у ро­боті якої на рівних правах беруть участь представ­ники урядів, роботодав­ців і найманих працівни­ків в особі профспілок.

З нагоди 100-річчя МОП Федера­ція профспілок України за підтримки Бюро МОП з пи­тань діяльності трудящих 16 травня провела конференцію «100-річчя МОП. Майбутнє сфери праці». У її роботі взяли участь понад 200 учас­ників – члени Ради ФПУ, представники Міжнародної організації праці, цен­тральних органів влади, організацій ро­ботодавців та науковці.

З вітальним словом, а також під час панелі «Майбутнє сфери праці: як його покращити?» виступили директор Бюро МОП з питань діяльності трудящих Ма­рія Хелена Андре, головний спеціаліст із питань діяльності трудящих офісу МОП у Будапешті Магнус Берг, Націо­нальний координатор МОП в Україні Сергій Савчук, Голова Федерації проф­спілок України Григорій Осовий, заступ­ник Голови ФПУ Олександр Шубін, голо­ва Державної служби України з питань праці Роман Чернега, представник ФПУ у парламенті, народний депутат Украї­ни Сергій Каплін, генеральний директор Директорату норм та стандартів гідної праці Міністерства соціальної політики України Юрій Кузовой, представники Кабміну, СПО роботодавців та ін.

Учасники конференції зазначили, що пройшовши Другу світову війну, склад­ний повоєнний розвиток, подальшу пе­ребудову світових відносин, Міжнарод­на організація праці залишилася вірною своїм цінностям та ідеалам, які поляга­ють у тому, що праця не є товаром та має бути джерелом людської гідності, а злидні у будь-якому місці Земної кулі є загрозою для загального добробуту.

За 100 років свого існування МОП зробила неоціненний внесок в утвер­дження принципів соціальної справед­ливості у сфері політики і трудових від­носин. Безперечна її заслуга у боротьбі за викорінення примусової та дитячої праці, етнічної, релігійної, політичної та іншої дискримінації в трудовому житті, дотримання прав найманих пра­цівників і профспілкових свобод, досяг­нення справжньої рівності чоловіків і жінок у сфері праці. МОП завжди була й залишається активним ідеологом у визначенні напрямів функціонування соціального діалогу.

Учасники конференції висловили сподівання, що МОП і надалі буде вдо­сконалювати свою нормотворчу діяль­ність, розширювати і збагачувати нор­мативну базу, підіймаючи її на новий рівень, що відповідатиме викликам часу.

Головним досягненням МОП остан­ніх десятиліть по праву вважається роз­робка і просування Програми гідної пра­ці для всіх. Сьогодні концепція гідної праці – одна з найбільш затребуваних, повсюдно визнаних глобальних цілей.

У Глобальній доповіді, присвяченій 100-річчю МОП, визначено важливу та унікальну роль організації у нинішньо­му глобалізованому світі, що полягає у врахуванні інтересів і дотриманні прав людини у сфері праці. Шляхи досягнен­ня цієї мети мають бути окреслені в Де­кларації про майбутнє сфери праці, прийняття якої очікується на 108-й сесії Міжнародної конфедерації праці у червні ц. р.

Обговоривши шляхи покращення майбутнього сфери праці в Україні, в контексті реалізації Генеральної угоди на 2019–2021 роки, яку підписано 14 трав­ня п. р. (детальніше про це йдеться у по­передньому, 20-му, номері «ПВ»), учасни­ки конференції висловили низку реко­мендацій сторонам соціального діалогу: Уряду, роботодавцям та профспілкам.

ОЛЕНА ОВЕРЧУК, «ПВ»

ФОТО ПРЕС-ЦЕНТРУ ФПУ

  • До теми

Рекомендації учасників Міжнародної конференції профспілковій стороні:

– забезпечувати захист соціально-еконо­мічних інтересів працюючих шляхом збе­реження і розвитку інструментів колектив­но-договірного регулювання питань опла­ти, охорони та умов праці;

– брати участь у формуванні регіональ­них та локальних партнерств з учасниками ринку праці, з метою розроблення та реалі­зації ефективної політики зайнятості;

– забезпечити зростання чисельності членів профспілок шляхом проведення ор­ганайзингових та рекрутингових кампаній, у тому числі в нових секторах економіки;

– сприяти забезпеченню умов для реалі­зації трудового потенціалу, підвищення його якості через професійний розвиток, інвестиції у людину праці для набуття про­фесійних навичок і освітньо-кваліфікацій­них здобутків, які відповідають новітнім технологіям попиту на ринку праці, брати участь у галузевих радах;

– організовувати активний і повно­масштабний захист прав працюючих мі­грантів шляхом залучення партнерських організацій з-за кордону та укладання від­повідних домовленостей;

– розширювати мережу навчальних, профорієнтаційних/інформаційних цен­трів та інших структур соціального захис­ту трудових мігрантів, їх прав і свобод, за­безпечувати обізнаність найманих праців­ників у питаннях законодавства у сфері трудової міграції, праці та зайнятості.

 

У Києві відкрито Центр профспілкових знань Basis

20 травня в столичному Будинку профспі­лок урочисто відкрито Центр профспілко­вих знань Basis, створений у рамках проекту «Розвиток державного сектору в Україні», що реалізується Профспілкою працівників державних установ України і Профспілкою державних службовців Швеції.

У церемонії взя­ли участь го­лови всеукра­їнських проф­спілок, керів­ництво ФПУ, представни­ки Національного агент­ства України з питань дер­жавної служби (НАДС) тощо.

Центр має сучасне тех­нічне оснащення, сформо­вано науково-методичну раду, визначено склад тре­нерської команди, розро­блено навчальні курси. У рамках спільного україн­сько-шведського проекту вже проведено низку семі­нарів базового курсу на­вчання профактиву в регіо­нальних представництвах Центру профспілкових знань. На сьогодні таких представництв сформовано чотири за територіальним принципом – Північ, Пів­день, Захід і Схід, і діють вони на базі профспілкових навчально-методичних цен­трів профоб’єднань, відпо­відно у Чернігові, Херсоні, Луцьку та Сєвєродонецьку.

Метою проекту «Розви­ток державного сектору в Україні» є створення проф­спілкової мережі навчаль­них центрів, посилення мо­тивації профспілкового членства, вивчення і по­ширення кращого досвіду діяльності профспілок з навчання спілчан, впрова­дження новітніх методів навчання та рекрутингу.

Заступник Голови ФПУ Олександр Шубін привітав присутніх з відкриттям Центру профспілкових знань і зазначив, що діяль­ність подібних центрів не тільки сприятиме зміцнен­ню і розвитку профспілко­вого руху, а й дозволить збільшити кадровий по­тенціал профспілок, роз­ширити знання профакти­вістів і їхні навички у ве­денні соціального діалогу. Він побажав, щоб навчаль­ний процес у Центрі не припинявся.

Заступник голови НАДС Андрій Заболотний у своїй промові наголосив на необ­хідності всебічного розви­тку співробітництва між соціальними партнерами, зокрема у вирішенні таких злободенних питань, як бо­ротьба за підвищення рів­ня оплати праці держав­них службовців та їх соці­ального захисту від мож­ливих звільнень з огляду на зміну політичної еліти. Було висловлено побажан­ня проводити на базі ново­створеного Центру тренін­ги для керівників держав­них органів з метою поши­рення їх знань щодо пи­тань соціального діалогу.

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

 

Юрій Піжук, голова Профспілки працівників державних установ України:

«У спілчан має бути можливість навчатись, адже навчені люди краще можуть себе захистити і ви­магати виконання колективних договорів, що, в свою чергу, сприяє збереженню профспілкового членства. Тому профспілці є сенс спрямовувати гроші на навчання, а центр Basis буде створюва­ти базис знань і навичок, необхідних для проф­спілкових лідерів у сучасних умовах».

 

Голова ФПУ взяв участь у 14-му конгресі ЄКП


21 травня у м. Відень (Австрія) розпочав­ся 14-й конгрес Євро­пейської конфедерації профспілок (ЄКП), у роботі якого на за­прошення ЄКП взяв участь віце-прези­дент Міжнародної кон­федерації профспі­лок, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.

У конгресі взяли участь понад 600 національних де­легатів від проф­спілок, включаю­чи генеральних секретарів або президентів близько 90 національних профспілок з 38 європейських країн, 10 єв­ропейських галузевих феде­рацій профспілок та спеці­альних гостей.

Серед високих гостей фо­руму – президент Єврокомісії Жан Клод Юнкер, федераль­ний канцлер Австрії Себас­тьян Курц, президент Австрії Александер Ван дер Беллен, мер Відня Михаель Хойпль, генеральний директор МОП Гай Райдер, генеральний се­кретар МКП Шаран Барроу, прем’єр-міністр Португалії Антоніу Кошта, колишній прем’єр-міністр Італії, декан Паризької школи закордон­них справ Енріко Летта, еко­номіст, лауреат Нобелівської премії Джозеф Стігліц, висо­копосадовці органів ЄС.

Конгрес обрав керівну ко­манду ЄКП, вніс зміни до Статуту ЄКП та прийняв ключові документи, включа­ючи Віденський маніфест та Програму дій ЄКП на період 2019–2023 років.

ДЕПАРТАМЕНТ МІЖНАРОДНИХ

ЗВ’ЯЗКІВ АПАРАТУ ФПУ


27.05.2019



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання