« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

Розпочалася масштабна монетизація субсидій

Розпочалася масштабна монетизація субсидій

Із березня Уряд розпочав випла­ту субсидій готівкою тим громадя­нам, яким субсидію призначено у 2018 році.

П ершими «живі» кошти для оплати комунальних рахунків за лютий отримали пенсіо­нери, які отримують пен­сію 4 березня. Тим, у кого є пенсійна картка, субси­дію зараховано туди. Тим, у кого її немає, при­ніс листоноша.

Усі непенсіонери змо­жуть отримати свою мо­нетизовану субсидію з 12 березня у будь-якому від­діленні Ощадбанку.

Варто зазначити, що у платіжках за лютий суб­сидії відображено не буде – її видадуть на руки. Комунальні рахун­ки за лютий 2019 року субсидіантам надійдуть без відображення субси­дії. Її у березні видадуть грошима тим, кому допо­могу призначено з 2018 року. Цими коштами суб­сидіант має самостійно розрахуватися за лютне­ві комунальні платежі. Гроші, які залишаться після оплати комуналки, домогосподарство може використати на власні потреби.

Також із березня таке поняття, як обов’язковий платіж, скасовується. Субсидіанти отримува­тимуть всю суму допомо­ги на руки і мають само­стійно розрахуватися за спожиті в лютому газ, електроенергію, воду та тепло. Монетизована суб­сидія, яка залишиться після оплати комуналки, може бути використана на власний розсуд домо­господарства.

Є громадяни, яким субсидія надійде разом з пенсією у 20 числах бе­резня – у їх пенсійний день. У переважній біль­шості це працюючі пенсі­онери. Виникає запитан­ня: як встигнути оплати­ти комунальні платежі за лютий і чи не відмі­нять субсидію, якщо оплата відбудеться після 25-го числа?

Субсидію не відмі­нять! Допомога готівкою наступного місяця так само прийде у день ви­плати пенсії. Головне, щоб заборгованості не було станом на травень 2019-го – тоді, коли відбу­вається перепризначення субсидій на новий рік.

Усі одержувачі житло­вих субсидій, які не є пен­сіонерами та користують­ся допомогою з 2018 року, з 12 березня зможуть за­брати свою монетизовану субсидію в будь-якому відділенні Ощадбанку. Потрібен лише паспорт та ідентифікаційний код. Немає жодної прив’язки до місця реєстрації грома­дянина, якому призначе­но державну допомогу для оплати комунальних платежів.

З 12 березня монетизо­вана субсидія чекатиме в Ощадбанку усіх тих, хто не є пенсіонером. У берез­ні субсидія прийде гро­шовим переказом «Швид­ка копійка», у квітні – вже на картку, яку банк одразу видасть під час березневого візиту в Ощадбанк.

Для зручності субсиді­антам, які не є пенсіоне­рами, запропоновано пе­ред відвідуванням банку пройти реєстрацію на офіційному сайті: https://www.oschadbank. ua/ua/sb або в Контакт- центрі Ощадбанку за тел.: 0-800-210-800 (безко­штовно зі стаціонарних та мобільних телефонів на території України). Це дасть субсидіанту змогу самостійно обрати най­ближче відділення, зруч­ний час та дату для отри­мання субсидії без черг.

ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ TEPLO.GOV.UA

 

Праця в Україні є недооціненою

28 лютого у м. Києві відбулось засі­дання колегії Міністерства соціаль­ної політики України на тему «Основні досягнення у соціальній сфері та пер­спективи розвитку».

Я к член колегії Мінсоцполіти­ки, у її роботі взяв участь Го­л о в а СП О об’єднань профспілок, Голо­ва ФПУ Григорій Осовий.

Засідання пройшло за участю Прем’єр-міністра України Володимира Грой­смана, міністра соціальної політики Андрія Реви, керів­ників ЦОВВ, представників органів соціального захисту населення з усіх регіонів країни, представників міс­цевого самоврядування.

Під час заходу було обго­ворено нагальні питання со­ціальної сфери, підбито під­сумки роботи за минулий період та окреслено завдан­ня на перспективу. Відбувся обмін думками щодо різних соціальних проектів, які впроваджуються в різних ре­гіонах України.

За оцінкою Григорія Осо­вого, виступи міністра соці­альної політики та керівни­ків служб, підпорядкованих міністерству, засвідчили, що в державі динамічно ре­алізуються поставлені в со­ціальній сфері завдання. Це ілюструють показники ско­рочення рівня безробіття, збільшення кількості офі­ційно зайнятих осіб, що означає, що економічне зростання на 3,2%, яке мало місце минулого року, дозво­лило розширити сферу за­йнятості. Позитивним є зростання зарплати, як но­мінальної, так і середньої, за що відповідають соціаль­ні партнери через систему колективних договорів і угод, стимулюючи бізнес і роботодавців до підвищення зарплат. За статистичними даними, протягом останніх 3 років мінімальна зарплата зросла в 2,6 раза, а середньо­місячна – в 1,7 раза.

Завдяки постійному соці­альному діалогу і пошуку найбільш прийнятних рі­шень здійснено низку кро­ків на відновлення соціаль­ної справедливості в пенсій­ному забезпеченні. При ви­значенні розміру пенсії до­мінуючим критерієм стає розмір зарплати, з якої спла­чено страхові внески, та страховий стаж працівника. З 1 березня 2019 року розпо­чато щорічну індексацію пенсій з метою підвищення її купівельної спроможнос­ті, і цей процес охоплює практично всіх пенсіонерів. Таким чином, вже у березні п. р. відбудеться підвищен­ня пенсій на 17%. Велика ро­бота проводиться щодо за­хисту інвалідів, учасників АТО, розвитку центрів соці­альних послуг у новостворе­них територіальних грома­дах і т. ін.

У той же час гостро поста­ють питання масової трудо­вої міграції та відтоку квалі­фікованих працівників з України, зростання заборго­ваності із зарплати, пробле­ми в системі загальнообов’язкового соціального страхування, низького рівня зарплати та значної дифе­ренціації доходів працюю­чих. Шляхи вирішення цих та інших актуальних питань мають бути визначені у рі­шенні колегії.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман дав позитивну оцінку роботі працівників соціальної сфе­ри та зазначив, що праця в Україні є недооціненою. За його словами, в середньо­строковій перспективі міні­мальна зарплата має збіль­шитись принаймні вдвічі і досягти 300 дол. США, відпо­відно має збільшитись і се­редня зарплата, що є не тіль­ки вимогою часу для подо­лання бідності в країні. Цьо­го від нас вимагають умови жорсткої конкуренції за ро­бочу силу.

Голова ФПУ Григорій Осовий передав до проекту рішення колегії пропозиції від профспілок щодо необ­хідності відновлення роботи Міжвідомчої комісії з пи­тань погашення заборгова­ності із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, доопра­цювання законопроекту з метою посилення економіч­ного захисту працівників на своєчасну та в повному обся­зі виплату заробітної плати, а також внесення змін до по­станови КМУ від 19.05.1999 № 859 в частині упорядку­вання оплати праці керівни­ків підприємств, що мають заборгованість із заробітної плати, забезпечення фінан­сової стабільності Фонду со­ціального страхування та погашення існуючої забор­гованості з виплат застрахо­ваним особам та ін.

ПРЕС-ЦЕНТР ФПУ

16.03.2019



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання