« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Актуально

ТВЕРДА ПІДТРИМКА З-ЗА ОКЕАНУ

ТВЕРДА ПІДТРИМКА З-ЗА ОКЕАНУ

В ізит Президента України Петра Порошенка до США й досі залишається у полі зору не тільки по­літологів, а й пересічних гро­мадян, далеких від великої по­літики. Адже саме зустріч ліде­рів двох країн вселяє надію, що трирічна війна закінчиться. Підтвердження цьому – заява Глави нашої держави:

«Я абсолютно впевнений у тому, що президент Трамп, справжній лідер та дуже хариз­матична людина, може допо­могти мені принести мир на мою землю так само, як Рейган приніс перемогу у холодній ві­йні, не зробивши жодного по­стрілу».

Позитивних сигналів під час візиту було набагато більше, ніж негативних, стверджують полі­тики й журналісти. Найголовні­ше, на переконання експертів, що якраз на час візиту нашого Президента американський Се­нат схвалив розширення санк­цій проти Росії у відповідь на її активність у Сирії і спробу втру­чання в президентські вибори. У Росії вже назвали рішення Сена­ту «політичним подарунком» для Петра Порошенка. Симво­лічно, що розмова нашого Пре­зидента відбулась до того, як До­нальд Трамп зустрінеться з Пу­тіним. Зауважимо, що перегово­ри Путіна і Трампа заплановані на зустрічі лідерів G20 в липні у м. Гамбурзі.

Візит за океан мав висвітли­ти питання, чи збираються США й надалі підтримувати Україну, якщо зважити, що Сполучені Штати є країною-га­рантом згідно Будапештського меморандуму. Тож, за словами Петра Порошенка, ми дуже за­цікавлені в залученні США до активного процесу. «Ми разом з нашими американськими партнерами створили нові Збройні сили України», – зая­вив він і додав, що Україні вда­лося зберегти свою територі­альну цілісність завдяки, в тому числі, співпраці із США.

Президент України зазначив, що країна отримала тверду під­тримку з боку США щодо суве­ренітету, територіальної ціліс­ності і незалежності, а також продовження реформ, зокрема в енергетичному секторі.

Під час переговорів з висо­кими американськими чинов­никами обговорювалися пи­тання економічного співробіт­ництва, зокрема в ядерній енергетиці, нафтогазовій сфе­рі, щодо закупівлі американ­ського вугілля, продовження співпраці з поновлюваних дже­рел енергії тощо.

За словами Петра Порошен­ка, Трамп доручив розширити військово-технічне співробіт­ництво з Україною. Впливовий консервативний аналітичний центр Heritage Foundation, який пов’язують з чинною ад­міністрацією США, оприлюд­нив доповідну записку, в якій назвав візит Президента Поро­шенка до США «нагодою під­твердити відданість США Україні».

Результати візиту Глави дер­жави за океан продовжує аналі­зувати політична еліта. Народу ж варто пересвідчитись, яким чином США допоможуть у вре­гулюванні воєнного конфлікту. Головне, акцентують політоло­ги, що у контексті теми Донба­су й російсько-української ві­йни нашій делегації вдалося ко­ректно донести до Трампа та його адміністрації «залізні» ар­гументи, чому війна в Україні – справа не лише України. Такі аргументи дадуть можливість США виступати з позиції сили, підтримавши Україну. Водно­час, підкреслюють експерти, Україна сповна скористалась можливістю надати інформа­цію, що насправді відбувається на Донбасі, в Криму, та чого на­магається досягти Україна. Та­ким чином, напередодні зустрі­чі з Путіним у Трампа з’являться додаткові козирі, ствер­джують політологи. До того ж, на користь України й інформа­ція про стрімкий обвал рейтин­гу господаря Кремля.

Керівник «Інформаційного спротиву» Дмитро Тимчук вва­жає, що поки не варто шукати ознаки високої ефективності зустрічі президентів України та США. Бо це була перша зу­стріч лідерів двох держав. Од­нак те, що Петро Порошенко зустрівся з усією військово-по­літичною елітою Сполучених Штатів, заслуговує на увагу.

 


ОКРЕСЛЮЮЧИ ГОРИЗОНТИ

У перше в історії незалежної держави Уряд затвердив бюджетну резолюцію на 2018–2020 роки, що перед­бачає середньострокове плану­вання бюджету. На переконання урядовців, це дозволить забезпе­чити стратегічний підхід до роз­поділу ресурсів і поліпшить про­гнозування бюджетних витрат.

Що у планах Кабінету Міністрів? За підрахунками, економіка за 3 роки зросте на 11%, інфляція зменшиться до 5%. Також перед­бачається скорочення державно­го боргу з 66,8 до 55% ВВП, а дефі­циту – з 3 до 2% ВВП. У довгостро­ковій перспективі Уряд планує вийти на бездефіцитний бюджет. Однак це буде не скоро, ствер­джують експерти. Вони практич­но одностайно заявляють, що ре­золюція – надто оптимістичний сценарій для країни, що втягнута у війну з агресором.

Відповідно до помірного сцена­рію, взятого за основу Урядом, у 2018 році зростання ВВП стано­витиме 3%, у 2019-му – 3,6%, а в 2020-му – 4%. При цьому інфляція прогнозується на рівні 7% у 2018 році, і зменшуватиметься до рів­ня 5,9% у 2019-му і 5% у 2020-му.

Позитивний настрій урядовців підтверджує і той факт, що при­буткова частина бюджету була збільшена на 15% в порівнянні з минулим роком. Передбачається, що в новому році країна отримає доходи в сумі 884 млрд грн. При цьому основними джерелами надходжень традиційно залиша­ються всілякі податки і збори, в числі яких ПДВ, акцизні збори і податок на дохід з фізичних осіб. Влада сподівається на ще одну прибуткову статтю – конфіскації рахунків і майна чиновників від минулої влади. За рахунок реалі­зації таких кроків передбачаєть­ся залучити близько 150 млн у на­ціональній валюті.

Що очікує національну валюту? Відповідно до резолюції, до бю­джету 2018 року закладено дола­ровий курс у розмірі 29 грн 20 коп. Та це, стверджують аналітики, за умови виконання програми кре­дитування Міжнародного валют­ного фонду в повному обсязі. Бю­джетний трансферт на покриття дефіциту Пенсійного фонду по кожному з років становитиме 141,3 млрд грн, а на проведення земельної реформи в 2018 році планується виділити 453 млн грн, у 2019-му – 132 млн грн, у 2020-му – 297 млн грн. Від приватизації Уряд має намір виручити по 17,1 млрд грн у 2018 та 2019 роках і 0,5 млрд грн у 2020-му.

Аналіз нового фінансового плану свідчить про те, що Уряд хоче ре­абілітувати економіку країни, одночасно підвищивши її оборо­ноздатність і соціальні стандар­ти. Деякі експерти сумніваються в реалістичності заявлених ці­лей, кажучи про те, що показник інфляції буде вищим за прописа­ний у фінансовому плані країни.

Уже в 2018 році, згідно з бюджет­ною резолюцією, в Україні на 523 грн зростуть мінімальні зарп­лати. Відтак вже наступного року роботодавці повинні платити спів­робітникам не менше 3723 грн, в 2019-му мінімалку підвищать до 4173, а в 2020-му – до 4425 грн. Та­ким чином, щорічно соціальні стандарти зростатимуть на 6–16%. Та це, звісно, за сприятливих умов.

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ
Володимир ГРОЙ­СМАН, Прем’єр- міністр України:

«Ми вирішили змінити сам підхід, перейти на середньострокове бю­джетне планування. Це означає, що план буде щонайменше на три роки – 2018, 2019 і 2020, де ми чітко ви­значаємо економічні показники на ці роки, бюджети і пріоритети в країні».

Олександр ДАНИЛЮК, міністр фінансів:

«Ця бюджетна резолю­ція кардинально відріз­няється від тих, що були ухвалені в попередні роки. Це стратегічний документ, який визначає спрямування державних фінансів на пріоритетні реформи. Позитивний ефект має відчути ко­жен громадянин. Ухва­лення бюджетної резо­люції дозволить забез­печити послідовність у формуванні бюджетної політики на наступні три роки, а також ефек­тивність використання державних коштів».

Іван НІКІТЧЕНКО, економіст:

«Звичайно, прийняття резолюції не означає, що бізнес-середовище в Україні відразу стане прогнозованим. Але важливий сам факт її прийняття, сигнал, що країна переходить до планування розвитку на кілька років. Це орієн­тир, на основі якого бу­дуть формуватися держбюджет і місцеві бюджети. Звичайно, це прогноз, жодних гаран­тій немає. Але він пока­зує зростання економі­ки, хай і незначними темпами».

01.07.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання